Klassieke Viskoekjes uit de Airfryer
inclusief 30 minuten koeltijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Drie ondiepe kommen
Aardappelstamper of vork
Keukenspray
- 2 iets bloemige aardappels in blokjes en gekookt
- 3 el volle melk
- 2 el boter
- 1 kleine kabeljauwfilet 120 g
- 2 kleine zalmfilets met vel 100-120 g
- 1 kleine gerookte schelvisfilet 120 g
- Sap van ½ citroen
- Sap van ½ limoen
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 4 el bloem gebruik glutenvrije bloem voor glutenvrij dieet
- 2 eieren losgeklopt
- 4 el paneermeel gebruik glutenvrij paneermeel voor glutenvrij dieet
- Bakspray van plantaardige olie
Vis bereiden:
Leg de visfilets op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en peper, bespuit licht met olie en bak in de airfryer op 180°C gedurende 10 minuten tot ze net gaar zijn.
Laat afkoelen en trek de vis uit elkaar, verwijder graten en vel.
Viskoekjes mengen:
Meng de vis met de aardappelpuree, citroen- en limoensap, zout en peper.
Dek af en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Paneerproces:
Doe de bloem, het ei en het paneermeel in drie ondiepe kommen.
Bespuit het mandje van de airfryer licht met bakspray.
Wentel de viskoekjes licht door de bloem, daarna door het ei en tot slot door het paneermeel.
Schud overtollige kruimels af en bespuit licht met bakspray.
Airfryer:
Leg de viskoekjes in het mandje en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
Stel de airfryer in op 200°C en bak de viskoekjes gedurende 10 minuten tot ze bruin zijn en een in het midden ingestoken thermometer ten minste 60°C aangeeft; keer ze halverwege de baktijd.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, frisse Chardonnay. Deze wijnen passen goed bij de delicate smaken van de viskoekjes.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Southern Style Kipdrumsticks uit de Airfryer
inclusief 2 uur marineren2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 10 kipdrumsticks zonder vel
- 2,5 dl karnemelk
- 8 el bloem gebruik glutenvrije bloem voor glutenvrij dieet
- 1 el zwarte peper
- 1 tl zout
- 1 el knoflookpoeder
- 1 kleine ui geraspt
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijnzaad
Bloemmengsel maken:
Meng in een aparte kom bloem, peper, zout, knoflookpoeder, geraspte ui, paprikapoeder en komijnzaad.
Airfryer:
Leg de drumsticks in het mandje van de airfryer zonder dat ze elkaar raken.
Stel de airfryer in op 190°C en de timer op 20 minuten.
Keer de drumsticks elke 5 minuten om.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals
Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Tandoori-stijl Kipdrumsticks uit de Airfryer
inclusief 1 uur marineren1 uur uur 25 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 8 kipdrumsticks zonder vel
- 1 el plantaardige olie
- Handvol verse korianderblaadjes voor het garneren
- 4 partjes citroen voor het serveren
- 1 kleine rode ui in dunne ringen, voor het serveren
Voor de marinade:
- 50 ml dikke yoghurt gebruik lactosevrije yoghurt voor lactosevrij dieet
- 1 el fijngehakte knoflook
- 1 el fijngehakte gemberwortel
- 1½ tl Kasjmir-chilipoeder of naar smaak
- ½ tl kurkuma
- ½ tl garam masala
- 1 tl gemalen komijnzaad
- ½ el gemalen fenegriekzaad
- 1 tl zeezout
- 2 el limoensap
Marinade maken:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
Verdeel de marinade gelijkmatig over de kip en laat minimaal 1 uur, maar het liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.
Airfryer instellen:
Stel de airfryer in op 190°C en de timer op 10 minuten.
Keer de kip na 10 minuten om, bestrijk met de overgebleven olie en bak nog eens 5 minuten.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, die de pittige en kruidige smaken van het gerecht mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 22g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Kipkebabs uit de Airfryer
inclusief 30 minuten weken van de houten prikkers45 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 6 grote witte champignons gehalveerd
- 2 kleine paprika's kleur naar keuze, in blokjes die ongeveer even groot zijn als de champignons
- 2 kipfilets in blokjes die ongeveer even groot zijn als de champignons
- Bakspray van olijfolie
- 2 el sojasaus of tamari voor glutenvrij
- 2 el vloeibare honing
- 2 el sesamzaad
- Gestoomde rijst voor het serveren
Ingrediënten voorbereiden:
Rijgen:
Rijg afwisselend champignons, blokjes paprika en kip aan de houten prikkers.
Bespuit licht met de bakspray.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling. Deze wijnen complementeren de smaken van de honing en sojasaus en passen goed bij kip.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Pittige Marokkaanse Lamsburgers
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar
- 550 g lamsgehakt
- 2 tl knoflookpuree
- 1 tl harissa
- 1 el ras el hanout
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Bakspray van plantaardige olie
- 4 zachte broodjes voor het serveren
- Voor de saus:
- 3 el Griekse yoghurt of lactosevrije yoghurt voor lactosevrij
- 1 tl ras el hanout
- ½ tl gedroogde oregano
- Sap van 1 kleine citroen
Doe het lamsgehakt in een kom en voeg de knoflookpuree, harissa, ras el hanout, zout en peper toe.
Meng met je handen door elkaar tot het gehakt en de specerijen goed zijn gemengd.
Vorm vier gelijke burgers van het mengsel.
Plaats de burgers in het mandje van de airfryer en bespuit ze licht met bakspray.
Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 16 minuten.
Keer de burgers halverwege de baktijd om zodat ze aan beide kanten gelijkmatig bruin worden.
Je kunt de baktijd verkorten als je de burgers liever nog iets roze van binnen wilt hebben.
Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus in een kleine kom te mengen.
Serveer de lamsburgers op de broodjes en schep de saus er bovenop.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooi contrast met de pittige smaken van de burgers en de kruidige saus.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Pittige Buffalo Bloemkoolroosjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- ¾ gemiddeld grote bloemkool in even grote roosjes
- 4 eetlepels panko Japans broodkruim gemengd met 1 theelepel zeezout
- Voor de saus:
- 4 eetlepels gesmolten plantaardige boter
- 2 eetlepels hotsauce naar keuze
- 2 eetlepels gedestilleerde witte azijn
- 2 theelepels worcestersaus
- Snufje knoflookpoeder
Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
Bewaar de saus in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.
Houd elk bloemkoolroosje bij de steel vast en dip het in het boterige buffalosausmengsel tot het rondom is bedekt.
Doe de panko in een ondiepe kom, doop de boterige bloemkoolroosjes erin en wentel ze erdoor tot ze met zoveel panko zijn bedekt als gewenst.
Leg de roosjes in het mandje van de airfryer.
Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 15 minuten.
Schud het mandje een paar keer tijdens het bakproces en controleer de voortgang van het bakproces als je schudt.
De bloemkool is klaar wanneer de roosjes lichtbruin zijn.
Wijnadvies: De pittige smaak van de Buffalo bloemkool vraagt om een verfrissend drankje, zoals een koud biertje zoals een pilsener of een lichte IPA. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een droge Riesling of een koele Pinot Grigio.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g paneermeel glutenvrij voor GV
- 20 g gedroogde kokos
- 20 g havermout glutenvrij voor GV
- 1 groot ei losgeklopt
- 1 kg bloemkool in gelijke roosjes
- 1 ui in dunne ringen
- 1 tl knoflookpuree
- 1 el gehakte bladpeterselie
- 1 el gehakt vers bieslook
- 1 tl gedroogde oregano
- 150 g geraspte belegen Goudse kaas
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Meng het paneermeel, kokos en havermout (glutenvrij indien nodig) in een kom.
Doe het losgeklopte ei in een tweede kom.
Stoom of kook de bloemkoolroosjes gedurende 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze uitlekken en doe ze vervolgens in een keukenmachine.
Maal de bloemkool tot de consistentie van broodkruim.
Knijp het gemalen bloemkoolmengsel vervolgens een paar minuten uit in een schone tweedoek om overtollig water kwijt te raken.
Doe de uitgelekte bloemkool in een mengkom en voeg de ui, knoflook, bladpeterselie, bieslook, gedroogde oregano en geraspte kaas toe.
Meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm 14 gelijke koekjes van het mengsel.
Doop elk koekje eerst in het losgeklopte ei en rol ze vervolgens goed door het paneermeelmengsel.
Druk stevig aan zodat de kruimels goed blijven plakken.
Leg de koekjes in het mandje van de airfryer (of op een bakplaat als je de oven gebruikt).
Doe dit indien nodig in porties.
Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 6 minuten.
Na 6 minuten verhoog je de temperatuur tot 200 °C en bak je de koekjes nog 10 minuten, of tot ze vanbinnen heet zijn en vanbuiten mooi knapperig.
Serveer de knapperige kaas-bloemkoolkoekjes heet.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze knapperige kaas-bloemkoolkoekjes. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans met de hartige smaken van de kaas en bloemkool.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Knapperige Zoete Aardappelchips uit de Airfryer
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 1 gemiddelde tot grote zoete aardappel geschild en in plakken van 3 mm dik
- 3 theelepels avocado-olie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
Doe de plakken zoete aardappel in een kom.
Schenk de avocado-olie erover en schep om zodat de plakken rondom met de olie worden bedekt.
Voeg zout en peper toe en meng goed.
Leg de plakken in een enkele laag op de bodem van het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
Stel de timer in op 13 minuten, bak de zoete aardappel en schud af en toe het mandje en keer de plakken om, zodat ze gelijkmatig kunnen bakken en knapperig worden.
Laat de plakken zoete aardappel voor het serveren op een rooster afkoelen.
Wijnadvies:
Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de knapperige zoete aardappelchips.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Walnotenmuffins uit de Airfryer
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 3
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 40 g boter of zuivelvrije boter
- 40 g fijne kristalsuiker
- 3 eetlepels gehakte walnoten plus extra voor de topping (naar wens)
- ½ banaan geprakt
- 4 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
- 3 eetlepels havermout glutenvrij indien nodig
- 1 eetlepel pompoenpitten
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel volle melk of zuivelvrije melk, naar wens
Klop de boter en suiker in een kom licht en luchtig.
Voeg vervolgens de gehakte walnoten en geprakte banaan toe en meng goed.
Meng in een aparte kom de bloem, havermout, pompoenpitten en bakpoeder.
Voeg deze droge ingrediënten toe aan het bananenmengsel en meng grof met een spatel.
Voeg indien nodig een beetje melk toe als het beslag te dik is.
Vet zes kleine muffinvormpjes in en vul elk vormpje tot ongeveer driekwart met beslag.
Verdeel naar wens extra walnoten over de bovenkant.
Stel de airfryer in op 160°C en de timer op 10 minuten.
Bak de muffins en laat ze daarna 10 minuten afkoelen.
Haal ze uit de vormpjes en serveer.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van deze muffins.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17
Pittige Kippenvleugels met Hete Chiliboter uit de Airfryer
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar
Gevogelteschaar,
Kleine pan
- 6 grote kippenvleugels
- 2 theelepels fijngehakte knoflook
- 3 theelepels cayennepeper
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gesmolten boter
- 2 eetlepels hete chilisaus
- Partjes limoen voor het serveren
Verdeel elke kippenvleugel met een gevogelteschaar in drie stukken en dep ze goed droog met keukenpapier.
Meng de knoflook, cayennepeper, zout en peper in een kom en bedek de kip rondom met dit mengsel.
Laat ten minste 10 minuten marineren.
Leg de stukken kip in het mandje van de airfryer.
Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 10 minuten.
Keer de kip na 10 minuten om en bak nog 8 minuten volledig gaar.
Verhit intussen in een kleine pan de boter met de chilisaus.
Leg de kip als deze gaar is in een ondiepe schaal, schenk de hete chiliboter erover en serveer meteen met de partjes limoen.
Wijnadvies:
De pittige smaken van dit gerecht worden goed in balans gebracht door een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese.
Calories: 270kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 17