Klassieke Viskoekjes uit de Airfryer

Klassieke Viskoekjes uit de Airfryer

inclusief 30 minuten koeltijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 iets bloemige aardappels in blokjes en gekookt
  • 3 el volle melk
  • 2 el boter
  • 1 kleine kabeljauwfilet 120 g
  • 2 kleine zalmfilets met vel 100-120 g
  • 1 kleine gerookte schelvisfilet 120 g
  • Sap van ½ citroen
  • Sap van ½ limoen
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 el bloem gebruik glutenvrije bloem voor glutenvrij dieet
  • 2 eieren losgeklopt
  • 4 el paneermeel gebruik glutenvrij paneermeel voor glutenvrij dieet
  • Bakspray van plantaardige olie

Instructies

Puree maken:

  • Prak de gekookte aardappels met de melk en boter tot een gladde puree.

Vis bereiden:

  • Leg de visfilets op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met zout en peper, bespuit licht met olie en bak in de airfryer op 180°C gedurende 10 minuten tot ze net gaar zijn.
  • Laat afkoelen en trek de vis uit elkaar, verwijder graten en vel.

Viskoekjes mengen:

  • Meng de vis met de aardappelpuree, citroen- en limoensap, zout en peper.
  • Dek af en zet ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Viskoekjes vormen:

  • Vorm acht viskoekjes van het mengsel.
  • Voeg zo nodig een beetje ei toe om alles bij elkaar te houden.

Paneerproces:

  • Doe de bloem, het ei en het paneermeel in drie ondiepe kommen.
  • Bespuit het mandje van de airfryer licht met bakspray.
  • Wentel de viskoekjes licht door de bloem, daarna door het ei en tot slot door het paneermeel.
  • Schud overtollige kruimels af en bespuit licht met bakspray.

Airfryer:

  • Leg de viskoekjes in het mandje en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken.
  • Stel de airfryer in op 200°C en bak de viskoekjes gedurende 10 minuten tot ze bruin zijn en een in het midden ingestoken thermometer ten minste 60°C aangeeft; keer ze halverwege de baktijd.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, frisse Chardonnay. Deze wijnen passen goed bij de delicate smaken van de viskoekjes.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Southern Style Kipdrumsticks uit de Airfryer

Southern Style Kipdrumsticks uit de Airfryer

inclusief 2 uur marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: America
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 kipdrumsticks zonder vel
  • 2,5 dl karnemelk
  • 8 el bloem gebruik glutenvrije bloem voor glutenvrij dieet
  • 1 el zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 kleine ui geraspt
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad

Instructies

Marineren:

  • Leg de kipdrumsticks in een kom met de karnemelk, dek af en marineer 2 uur in de koelkast.

Bloemmengsel maken:

  • Meng in een aparte kom bloem, peper, zout, knoflookpoeder, geraspte ui, paprikapoeder en komijnzaad.

Paneer de kip:

  • Haal de kip uit de karnemelk, wentel elke drumstick door het bloemmengsel, doop weer in de karnemelk en wentel nogmaals door het bloemmengsel.

Airfryer:

  • Leg de drumsticks in het mandje van de airfryer zonder dat ze elkaar raken.
  • Stel de airfryer in op 190°C en de timer op 20 minuten.
  • Keer de drumsticks elke 5 minuten om.

Serveren:

  • Controleer de kerntemperatuur (minstens 75°C) en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of een lichte rode wijn zoals

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Tandoori-stijl Kipdrumsticks uit de Airfryer

Tandoori-stijl Kipdrumsticks uit de Airfryer

inclusief 1 uur marineren1 uur 25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 kipdrumsticks zonder vel
  • 1 el plantaardige olie
  • Handvol verse korianderblaadjes voor het garneren
  • 4 partjes citroen voor het serveren
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen, voor het serveren

Voor de marinade:

  • 50 ml dikke yoghurt gebruik lactosevrije yoghurt voor lactosevrij dieet
  • 1 el fijngehakte knoflook
  • 1 el fijngehakte gemberwortel
  • tl Kasjmir-chilipoeder of naar smaak
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl garam masala
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • ½ el gemalen fenegriekzaad
  • 1 tl zeezout
  • 2 el limoensap

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak met een scherp mes drie tot vier inkepingen in elke kipdrumstick.

Marinade maken:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
  • Verdeel de marinade gelijkmatig over de kip en laat minimaal 1 uur, maar het liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.

Kip bereiden:

  • Leg de drumsticks in een enkele laag in het mandje van de airfryer.
  • Bestrijk ze met de helft van de plantaardige olie.

Airfryer instellen:

  • Stel de airfryer in op 190°C en de timer op 10 minuten.
  • Keer de kip na 10 minuten om, bestrijk met de overgebleven olie en bak nog eens 5 minuten.

Serveren:

  • Leg de gebakken kip op een schaal, garneer met de koriander en serveer met de partjes citroen en de rode ui.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, die de pittige en kruidige smaken van het gerecht mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 22g | Sugar: 2g

Kipkebabs uit de Airfryer

Kipkebabs uit de Airfryer

inclusief 30 minuten weken van de houten prikkers45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 grote witte champignons gehalveerd
  • 2 kleine paprika's kleur naar keuze, in blokjes die ongeveer even groot zijn als de champignons
  • 2 kipfilets in blokjes die ongeveer even groot zijn als de champignons
  • Bakspray van olijfolie
  • 2 el sojasaus of tamari voor glutenvrij
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el sesamzaad
  • Gestoomde rijst voor het serveren

Instructies

Voorbereiding:

  • Week de houten prikkers 30 minuten in water om verbranden te voorkomen.

Ingrediënten voorbereiden:

  • Halveer de champignons en snijd de paprika's en kipfilets in blokjes van gelijke grootte.

Rijgen:

  • Rijg afwisselend champignons, blokjes paprika en kip aan de houten prikkers.
  • Bespuit licht met de bakspray.

Saus maken:

  • Roer in een kleine kom de sojasaus, honing en het sesamzaad door elkaar.

Airfryer voorbereiden:

  • Bekleed het mandje van de airfryer met een vel bakpapier en leg de kebabs erin.
  • Schenk het sojasausmengsel erover.

Bakken:

  • Stel de airfryer in op 170°C en de timer op 15 minuten.
  • Keer de kebabs halverwege de baktijd om voor een gelijkmatige garing.

Serveren:

  • Leg de kebabs op een schaal en serveer met gestoomde rijst.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling. Deze wijnen complementeren de smaken van de honing en sojasaus en passen goed bij kip.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Pittige Marokkaanse Lamsburgers

Pittige Marokkaanse Lamsburgers

Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 550 g lamsgehakt
  • 2 tl knoflookpuree
  • 1 tl harissa
  • 1 el ras el hanout
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van plantaardige olie
  • 4 zachte broodjes voor het serveren
  • Voor de saus:
  • 3 el Griekse yoghurt of lactosevrije yoghurt voor lactosevrij
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl gedroogde oregano
  • Sap van 1 kleine citroen

Instructies

  • Doe het lamsgehakt in een kom en voeg de knoflookpuree, harissa, ras el hanout, zout en peper toe.
  • Meng met je handen door elkaar tot het gehakt en de specerijen goed zijn gemengd.
  • Vorm vier gelijke burgers van het mengsel.
  • Plaats de burgers in het mandje van de airfryer en bespuit ze licht met bakspray.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 16 minuten.
  • Keer de burgers halverwege de baktijd om zodat ze aan beide kanten gelijkmatig bruin worden.
  • Je kunt de baktijd verkorten als je de burgers liever nog iets roze van binnen wilt hebben.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus in een kleine kom te mengen.
  • Serveer de lamsburgers op de broodjes en schep de saus er bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooi contrast met de pittige smaken van de burgers en de kruidige saus.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Pittige Buffalo Bloemkoolroosjes

Pittige Buffalo Bloemkoolroosjes

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¾ gemiddeld grote bloemkool in even grote roosjes
  • 4 eetlepels panko Japans broodkruim gemengd met 1 theelepel zeezout
  • Voor de saus:
  • 4 eetlepels gesmolten plantaardige boter
  • 2 eetlepels hotsauce naar keuze
  • 2 eetlepels gedestilleerde witte azijn
  • 2 theelepels worcestersaus
  • Snufje knoflookpoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
  • Bewaar de saus in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.
  • Houd elk bloemkoolroosje bij de steel vast en dip het in het boterige buffalosausmengsel tot het rondom is bedekt.
  • Doe de panko in een ondiepe kom, doop de boterige bloemkoolroosjes erin en wentel ze erdoor tot ze met zoveel panko zijn bedekt als gewenst.
  • Leg de roosjes in het mandje van de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 15 minuten.
  • Schud het mandje een paar keer tijdens het bakproces en controleer de voortgang van het bakproces als je schudt.
  • De bloemkool is klaar wanneer de roosjes lichtbruin zijn.

Notities

Wijnadvies: De pittige smaak van de Buffalo bloemkool vraagt om een verfrissend drankje, zoals een koud biertje zoals een pilsener of een lichte IPA. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een droge Riesling of een koele Pinot Grigio.

Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes

Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g paneermeel glutenvrij voor GV
  • 20 g gedroogde kokos
  • 20 g havermout glutenvrij voor GV
  • 1 groot ei losgeklopt
  • 1 kg bloemkool in gelijke roosjes
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 tl knoflookpuree
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • 1 el gehakt vers bieslook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 150 g geraspte belegen Goudse kaas
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng het paneermeel, kokos en havermout (glutenvrij indien nodig) in een kom.
  • Doe het losgeklopte ei in een tweede kom.
  • Stoom of kook de bloemkoolroosjes gedurende 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en doe ze vervolgens in een keukenmachine.
  • Maal de bloemkool tot de consistentie van broodkruim.
  • Knijp het gemalen bloemkoolmengsel vervolgens een paar minuten uit in een schone tweedoek om overtollig water kwijt te raken.
  • Doe de uitgelekte bloemkool in een mengkom en voeg de ui, knoflook, bladpeterselie, bieslook, gedroogde oregano en geraspte kaas toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm 14 gelijke koekjes van het mengsel.
  • Doop elk koekje eerst in het losgeklopte ei en rol ze vervolgens goed door het paneermeelmengsel.
  • Druk stevig aan zodat de kruimels goed blijven plakken.
  • Leg de koekjes in het mandje van de airfryer (of op een bakplaat als je de oven gebruikt).
  • Doe dit indien nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 6 minuten.
  • Na 6 minuten verhoog je de temperatuur tot 200 °C en bak je de koekjes nog 10 minuten, of tot ze vanbinnen heet zijn en vanbuiten mooi knapperig.
  • Serveer de knapperige kaas-bloemkoolkoekjes heet.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze knapperige kaas-bloemkoolkoekjes. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans met de hartige smaken van de kaas en bloemkool.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Knapperige Zoete Aardappelchips uit de Airfryer

Knapperige Zoete Aardappelchips uit de Airfryer

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gemiddelde tot grote zoete aardappel geschild en in plakken van 3 mm dik
  • 3 theelepels avocado-olie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
  • Doe de plakken zoete aardappel in een kom.
  • Schenk de avocado-olie erover en schep om zodat de plakken rondom met de olie worden bedekt.
  • Voeg zout en peper toe en meng goed.
  • Leg de plakken in een enkele laag op de bodem van het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de timer in op 13 minuten, bak de zoete aardappel en schud af en toe het mandje en keer de plakken om, zodat ze gelijkmatig kunnen bakken en knapperig worden.
  • Laat de plakken zoete aardappel voor het serveren op een rooster afkoelen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de knapperige zoete aardappelchips.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 5g | Sugar: 6g

Walnotenmuffins uit de Airfryer

Walnotenmuffins uit de Airfryer

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Cupcakes / Muffins, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 40 g boter of zuivelvrije boter
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 3 eetlepels gehakte walnoten plus extra voor de topping (naar wens)
  • ½ banaan geprakt
  • 4 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
  • 3 eetlepels havermout glutenvrij indien nodig
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel volle melk of zuivelvrije melk, naar wens

Instructies

  • Klop de boter en suiker in een kom licht en luchtig.
  • Voeg vervolgens de gehakte walnoten en geprakte banaan toe en meng goed.
  • Meng in een aparte kom de bloem, havermout, pompoenpitten en bakpoeder.
  • Voeg deze droge ingrediënten toe aan het bananenmengsel en meng grof met een spatel.
  • Voeg indien nodig een beetje melk toe als het beslag te dik is.
  • Vet zes kleine muffinvormpjes in en vul elk vormpje tot ongeveer driekwart met beslag.
  • Verdeel naar wens extra walnoten over de bovenkant.
  • Stel de airfryer in op 160°C en de timer op 10 minuten.
  • Bak de muffins en laat ze daarna 10 minuten afkoelen.
  • Haal ze uit de vormpjes en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van deze muffins.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Pittige Kippenvleugels met Hete Chiliboter uit de Airfryer

Pittige Kippenvleugels met Hete Chiliboter uit de Airfryer

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 grote kippenvleugels
  • 2 theelepels fijngehakte knoflook
  • 3 theelepels cayennepeper
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 2 eetlepels hete chilisaus
  • Partjes limoen voor het serveren

Instructies

  • Verdeel elke kippenvleugel met een gevogelteschaar in drie stukken en dep ze goed droog met keukenpapier.
  • Meng de knoflook, cayennepeper, zout en peper in een kom en bedek de kip rondom met dit mengsel.
  • Laat ten minste 10 minuten marineren.
  • Leg de stukken kip in het mandje van de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 10 minuten.
  • Keer de kip na 10 minuten om en bak nog 8 minuten volledig gaar.
  • Verhit intussen in een kleine pan de boter met de chilisaus.
  • Leg de kip als deze gaar is in een ondiepe schaal, schenk de hete chiliboter erover en serveer meteen met de partjes limoen.

Notities

Wijnadvies:

De pittige smaken van dit gerecht worden goed in balans gebracht door een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g