Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus
Dit dessert is ideaal voor een zomerse barbecue of als feestelijk nagerecht.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
mes
Grillpan, of barbecue
houten satéstokjes,
- 1 peer
- 2 eetlepels citroensap
- 2 kiwi's
- 1 banaan
- 24 marshmallows
Voor de saus:
- 1 appel
- 2 eetlepels zoute pinda's gehakt
- 6 - 8 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel pindakaas
Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in 8 partjes.
Besprenkel met 2 eetlepels citroensap.
Schil de kiwi's, snijd ze in vieren.
Pel de banaan en snijd deze in 6 dikke schijfjes.
Voor de saus: Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp grof.
Meng de geraspte appel met gehakte pinda's, tomatenketchup, 2 eetlepels citroensap en pindakaas.
Week de houten satéstokjes kort in water om verbranden tijdens het grillen te voorkomen.
Rijg aan elk satéstokje een partje peer, een marshmallow, een schijfje banaan en weer een marshmallow, herhaal dit tot alle stokjes gevuld zijn.
Gril de spiesjes onder een grill of in een grillpan tot ze goudbruin zijn, draai ze regelmatig om.
Serveer de gegrilde fruitspiesjes met de appel-pindasaus.
Experimenteer met andere fruitcombinaties zoals ananas of aardbeien voor variatie.
Wijnadvies:
Bij dit zoete en gegrilde dessert passen goed een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse dessertwijn zoals een Riesling Spätlese.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Handjes
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
taartrooster
- 300 gram bloem
- 160 gram boter niet gesmolten
- 30 gram amandelpoeder
- 4 gram bakpoeder
- 80 gram ei 2 eieren maat M
- 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken
Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
Leg het een half uurtje in de diepvries.
Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Appel-Bosvruchten Kruimeltaart
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g bosvruchtenmix diepvries
- 100 g bloem
- Snufje zout
- 75 g gele basterdsuiker
- 50 g koude boter of margarine
- 500 g Goudreinetten
- 2 eetlepels suiker
- 125 ml slagroom
- 200 ml bosvruchtensaus
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Bereidingswijze:
Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
Kruimeldeeg maken:
Meng in een kom de bloem, een snufje zout en de gele basterdsuiker.
Smelt de boter in een pan op laag vuur.
Voeg de gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en meng met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Appels voorbereiden:
Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
Snijd de appels in partjes van ongeveer 1½ cm dikte.
Bestrooi de appelpartjes met suiker.
Taart samenstellen:
Vet een taartvorm in met boter.
Leg de helft van de appelpartjes op de bodem van de taartvorm.
Verdeel de bosvruchtenmix over de appellaag.
Leg de resterende appelpartjes bovenop de bosvruchten.
Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de appels.
Serveren:
Serveer de hete taart met de bosvruchtenroom.
Serveertip:
Geniet van deze heerlijke appel-bosvruchten kruimeltaart als dessert, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij voor extra genot.
Opmerkingen:
Zorg ervoor dat de bosvruchtenmix goed verdeeld is over de appels, zodat elke hap een mix van smaken heeft.
Varieer gerust met andere soorten fruit in plaats van bosvruchten, zoals perziken, bramen of bosbessen, afhankelijk van het seizoen en je voorkeur.
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Tartaarballetjes in Pitabroodjes
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar
- ¼ rode paprika
- 250 g gekookte wijnzuurkool
- 200 g tartaar
- 2 theelepels hot kerriepoeder
- Zout
- Peper
- 1 teentje knoflook
- 1½ eetlepel olie
- 4 voorgebakken pita- of shoarmabroodjes
- 4 eetlepels mangochutneysaus
- 25 g knoflookbieslook
Paprika en zuurkool verwarmen:
Maak de rode paprika schoon, was deze en snijd hem in kleine blokjes.
Verwarm de gekookte wijnzuurkool met de paprika in een pan op zacht vuur.
Tartaarballetjes maken:
Doe de tartaar in een kom.
Voeg hot kerriepoeder, zout, peper en geperste knoflook toe.
Meng alles goed door elkaar en vorm er 16 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin en gaar.
Pitabroodjes vullen:
Giet de zuurkool af.
Schep in elk broodje een kwart van de zuurkool.
Leg op elke portie zuurkool 4 tartaarballetjes.
Verdeel de mangochutneysaus over de broodjes.
Knip de knoflookbieslook fijn en strooi deze eroverheen.
Serveer deze smakelijke tartaarballetjes in pitabroodjes met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd.
Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 31g | Vet: 13g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Mediterrane Sla met Citrusdressing
Dit mediterrane slaatje is heerlijk verfrissend en past perfect bij een zomerse BBQ.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 tomaten ontveld en ontpit, in blokjes gesneden
- ½ gele paprika in blokjes gesneden
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 rood pepertje ontpit en in ringetjes gesneden
- ¼ krop ijsbergsla fijngesneden
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Enkele verse muntblaadjes ter garnering
Voor de dressing:
- 1 eetlepel limoensap
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Maak eerst de dressing door het limoensap te mengen met de olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
Meng in een grote kom de tomatenblokjes, paprika, fijngesnipperde rode ui, gesneden ijsbergsla, fijngehakte peterselie en ringetjes rode peper.
Giet de dressing over de salade en hussel alles goed door elkaar.
Garneer met verse muntblaadjes.
Voor extra pit kun je de rode peper vervangen door een chilipeper.
Wijnadvies:
De citrusachtige dressing en frisse groenten gaan goed samen met een lichte rosé wijn, zoals een Provence rosé of een Spaanse Verdejo.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Frisse Citrus Salade
Deze pittige citrussalade is heerlijk als bijgerecht bij geroosterd vlees van de BBQ.
Bereidingstijd13 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sinaasappel in blokjes
- 1 groene appel geschild en in blokjes
- 1 rode chilipeper zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 teentje knoflook geperst
- 8 verse muntblaadjes fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Zout en peper naar smaak
Meng de sinaasappelblokjes, appelblokjes, fijngehakte rode chilipeper, geperste knoflook en gehakte muntblaadjes in een kom.
Voeg het sap van de citroen toe en breng op smaak met zout en peper.
Meng alles goed door elkaar zodat de smaken zich vermengen.
Serveer de salade direct voor een frisse smaakervaring.
Voor een extra twist kun je wat gehakte noten toevoegen, zoals walnoten of amandelen.
Wijnadvies:
De frisheid van de salade gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Geroosterde Auberginepuree met Koriander en Citroen
Deze geroosterde auberginepuree is een heerlijke, frisse dip, perfect als bijgerecht of gezonde snack.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote aubergine
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 el verse koriander fijngehakt
- Sap van 1/2 citroen
- Cayennepeper naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de aubergine op een bakplaat en rooster hem 30 minuten in de oven.
Laat de aubergine afkoelen.
Snijd de aubergine doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
Doe het vruchtvlees in een kom en prak het fijn met een vork.
Meng de olijfolie, knoflook, koriander en citroensap door de auberginepuree.
Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Serveer koud.
Deze auberginepuree combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Basilicum Citroenmayonaise
Deze basilicum citroenmayonaise is een heerlijke aanvulling bij gegrilde vis, kip, groenten of als dip voor frietjes.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel vers citroensap
- Olijfolie ongeveer 200 ml
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 handvol verse groene basilicumblaadjes fijngehakt
- Peper en zout
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om schiften te voorkomen.
Doe de eierdooiers en het citroensap in een kom en klop ze los met een garde of elektrische mixer.
Giet er al kloppend beetje bij beetje de olijfolie bij totdat de mayonaise stijf wordt.
Voeg olijfolie toe tot je voldoende mayonaise hebt gemaakt (ongeveer 200 ml).
Schep de fijngehakte basilicum en geperste knoflook door de mayonaise.
Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.
Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn om een mooie, stabiele mayonaise te krijgen.
Wijnadvies:
Deze frisse mayonaise past goed bij lichte, frisse witte wijnen zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrus- en basilicumsmaak combineert perfect met de lichte zuren en fruitige tonen van deze wijnen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 27g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Gegrilde Zeeduivel Spiesen met Paprika en Champignons
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 800 gram zeeduivel
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 grote ui
- 8 grote champignons
- Sap van 1 citroen
- 100 ml olijfolie
- 50 ml azijn
- Mespunt komijn
- Enkele takjes tijm en rozemarijn
- 1 tl peperbolletjes geplet
Spoel de vis, droog hem af en snij in blokjes van ongeveer 3 cm.
Was de paprika's, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snij ze in stukken.
Snij de ui in grove stukken.
Maak de champignons schoon en besprenkel ze met wat citroensap.
Maak brochettes door afwisselend een stuk vis en groente (paprika, ui, champignons) op een pen te steken.
Meng in een kom de olijfolie, azijn, citroensap, tijm, rozemarijn, komijn en geplette peperbolletjes.
Marineer de brochettes gedurende 1,5 uur in het oliemengsel.
Haal de vis uit de marinade en laat goed uitlekken.
Bak de spiesen onder de grill in de oven of op de BBQ langs alle kanten mooi aan.
Serveer de spiesen met tagliatelle, pesto en een gemengde salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze gegrilde zeeduivelspiesen combineren uitstekend met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De fruitige tonen en lichte zuren van deze wijnen passen perfect bij de delicate smaak van de zeeduivel en de geroosterde groenten.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56
Tandoori Kippespiesjes
inclusief 4 uur marineren4 uur uur 20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
BBQ of grill
schotel
- 1 kipfilet ongeveer 200g
- 3 eetlepels tandoori kruiden
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 deciliter water
- Zout en peper naar smaak
- 1 ui in vieren gesneden en partjes uit elkaar gehaald
Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm.
Rijg de blokjes kip afwisselend met een partje ui aan de satéstokjes.
Maak een marinade door de olijfolie, het water en de tandoori kruiden te mengen.
Leg de spiesjes in een schotel en overgiet ze met de marinade.
Laat de spiesjes minstens 4 uur marineren in de koelkast (een hele nacht is nog beter).
Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).
Voor de Gegrilde Tandoori Kippenspiesjes zou een wijn met voldoende frisheid en fruitigheid om de kruiden en specerijen aan te vullen ideaal zijn. Hier zijn enkele wijnsuggesties:
Wijnadvies
-
Riesling (droog): Een droge Riesling heeft een frisse zuurgraad en fruitige tonen die mooi samengaan met de pittige en kruidige smaken van de tandoori kruiden. De subtiele zoetheid van Riesling kan ook de complexiteit van de specerijen in balans brengen.
-
Gewürztraminer: Deze aromatische witte wijn heeft een kruidige en bloemige geur met hints van lychee en rozen, wat goed past bij de specerijen van tandoori. Gewürztraminer is vaak iets zoeter, wat helpt om de pittigheid van de kruiden te verzachten.
-
Chardonnay (ongetoast): Een ongetoaste Chardonnay met frisse citrus- en appeltonen kan een mooie aanvulling zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een wijn met een iets vollere body maar zonder de zwaardere eikeninvloeden.
-
Grenache: Als je de voorkeur geeft aan een rode wijn, probeer dan een Grenache. Deze wijn heeft zachte tannines en fruitige smaken van bessen die goed combineren met de gekruide kip, zonder te overweldigend te zijn.
Elke van deze wijnen zal helpen om de smaken van de tandoori kippenspiesjes te versterken en je maaltijd compleet te maken.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 56