Hollands Meerzadenbroodje met Mosterdkaas en Abrikoenspread

Hollands Meerzadenbroodje met Mosterdkaas en Abrikoenspread

Een heerlijk Hollands meerzadenbroodje met mosterdkaas, tuinkers en een verrassende abrikoenspread. Perfect voor een smaakvol ontbijt of een snelle lunch!
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Fruit, Kaas, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 meerzadenbroodjes
  • 2 eetlepels halvarine of margarine
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 plakjes mosterdkaas
  • ½ bakje tuinkers

Instructies

  • Meng in een kom de halvarine, abrikozenjam en mosterd goed door elkaar tot een smeuïge spread.
  • Snijd de meerzadenbroodjes open en besmeer beide snijvlakken royaal met de abrikoenspread.
  • Snijd de korstjes van de kaas en vouw de plakjes losjes dubbel.
  • Leg een plakje kaas op de onderste helften van de broodjes.
  • Verdeel de tuinkers over de kaas en leg er nog een losjes dubbelgevouwen plakje kaas bovenop.
  • Plaats de bovenkanten van de broodjes erop en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas versgeperste sinaasappelsap voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de combinatie van mosterdkaas en de zoete abrikoenspread.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Meergranenbroodjes met Lichte Eiersalade

Meergranenbroodjes met Lichte Eiersalade

lunch of stevig ontbijt!
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Ei, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 hardgekookte eieren
  • 3 eetlepels yoghurtmayonaise of yoghurtdressing
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 3 meergranenbroodjes
  • Halvarine of margarine
  • 50 g gemengde jonge bladsla

Instructies

  • Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes en meng ze in een kom met de yoghurtmayonaise of yoghurtdressing en fijngehakte bieslook.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Snijd de meergranenbroodjes open en besmeer beide snijvlakken dun met halvarine of margarine.
  • Leg een handvol gemengde jonge bladsla op de onderkant van elk broodje.
  • Schep 2-3 eetlepels eiersalade op de sla en plaats de bovenkant van de broodjes erop.
  • Serveer de broodjes direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een glas verse jus d’orange of een lichte groene salade als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio sluit mooi aan bij de lichte en frisse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter

Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter

Heerlijke, knapperige Nederlandse zoute stengels – een simpele en smakelijke snack, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 150 g koude boter in kleine stukjes gesneden
  • 1 deciliter koud water
  • 4 druppels azijn
  • Zout naar smaak
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de bloem, koude boterstukjes en een snufje zout in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg het koude water en de azijn toe aan het mengsel en kneed het snel tot een deeg.
  • Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dikte.
  • Snijd het deeg in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Bestrijk de repen deeg met het losgeklopte ei.
  • Leg de repen deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de zoute stengels afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de zoute stengels als snack bij een borrel, of combineer ze met een dipsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze zoute stengels zijn heerlijk als snack bij een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gehaktballen van Restaurant De Librije met Vleesfond

Gehaktballen van Restaurant De Librije met Vleesfond

Deze gehaktballen van Restaurant De Librije zijn een smaakvolle traktatie, perfect in combinatie met een volle rode wijn en langzaam gestoofd in vleesfond.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 kleine eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1 pot vleesfond 380 ml of zelfgemaakte fond

Instructies

  • Meng alle ingrediënten (behalve de boter en de vleesfond) in een kom en kneed het gehakt met de hand tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties en vorm er ballen van.
  • Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de roomboter in een braadpan en bak de gehaktballen hierin rondom bruin.
  • Voeg de vleesfond toe aan de pan en laat de gehaktballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan, in 45 minuten op laag vuur gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, gestoomde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze gehaktballen van Restaurant De Librije zijn heerlijk met een volle rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Engelse Stout Gehaktballen in Rijke Stoutsaus

Engelse Stout Gehaktballen in Rijke Stoutsaus

Engelse stout gehaktballen, langzaam gestoofd in een rijke stoutsaus met kruidige tonen van tijm en mosterd – een hartige maaltijd voor liefhebbers van stevige smaken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • Enkele druppels Tabasco
  • 1 ei
  • 50 g boter
  • Snufje nootmuskaat
  • 50 g paneermeel
  • Klontje boter
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • ½ fles stout
  • ¼ eetlepel bloem
  • ¼ eetlepel mosterd
  • Loonse stroop
  • Kruidnagel naar smaak
  • Tijmblaadjes naar smaak
  • Laurierpoeder

Instructies

  • Meng het gehakt met Tabasco, Worcestershiresaus, paneermeel, een snufje nootmuskaat, een klein scheutje stout, 1 theelepel mosterd en het ei.
  • Vorm van het gehakt 4 ballen.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de ballen uit de pan en zet ze even opzij.
  • Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan waarin je het vlees hebt gebakken.
  • Voeg indien nodig wat extra boter toe.
  • Bak de uien enkele minuten tot ze licht gekleurd en gekarameliseerd zijn.
  • Strooi een laagje bloem over de uien, roer goed door en laat de bloem kort meebakken.
  • Schenk de stout erbij en roer goed door.
  • Voeg Loonse of Luikse stroop, een beetje mosterd, kruidnagels, enkele takjes tijm en wat laurier toe aan de saus, alles naar smaak.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Leg de voorgebakken gehaktballen terug in de saus.
  • Plaats het deksel (licht gekanteld) op de pan en laat de gehaktballen op zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar sudderen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of groenten naar keuze voor een vullende maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige gehaktballen in stoutsaus gaan goed samen met een robuuste rode wijn, zoals een Shiraz of een Malbec. De volle smaken van de wijn vullen de rijke smaken van het gerecht aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Kruidige Gehaktballen met Tijm, Rozemarijn en Mosterd

Kruidige Gehaktballen met Tijm, Rozemarijn en Mosterd

Smaakvolle kruidige gehaktballen met tijm, rozemarijn, mosterd en een heerlijke jus – een hartige traktatie voor elke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 ballen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 sneetjes wit brood zonder korst
  • 500 g gehakt
  • 1 ei
  • Peper en zout naar smaak
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Mespuntje piment
  • Paar blaadjes tijm
  • Paar blaadjes rozemarijn of peterselie
  • Mespuntje gember
  • 2 druppels Worcestersaus
  • 1 theelepel mosterd
  • Bloem of paneermeel
  • 50 g boter plus extra voor het bakken van de ui

Instructies

  • Bak de gesnipperde ui langzaam in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn.
  • Week de boterhammen in de melk.
  • Meng alle ingrediënten (behalve de bloem of paneermeel) in een kom en kneed tot het witbrood niet meer zichtbaar is.
  • Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes.
  • Haal de gehaktballen door de bloem of het paneermeel.
  • Verhit wat boter in een pan en bak de gehaktballen voorzichtig rondom bruin.
  • Voor krokante ballen: leg de deksel schuin op de pan, draai de gehaktballen zo nu en dan en bedruip met wat boter.
  • Voor zachte gehaktballen: voeg een scheutje water toe aan de pan, draai de ballen om en houd de deksel erop.
  • Bak de gehaktballen 20-30 minuten en haal ze uit de pan als ze gaar zijn.
  • Maak de jus door de aanbaksels in de pan met wat water los te maken.

Notities

Serveertip:
Serveer de kruidige gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze kruidige gehaktballen passen goed bij een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Spaanse Al-Andalus Gehaktballen met Kikkererwten en Tomaten

Spaanse Al-Andalus Gehaktballen met Kikkererwten en Tomaten

Geniet van de rijke smaken van de Spaanse Al-Andalus gehaktballen, gecombineerd met kikkererwten en tomaten voor een smaakvol gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 ballen
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gehakt
  • 2 eetlepels Al-Andalus kruiden/specerijenmelange
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 125 g romaatjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g tomaat in blokjes
  • 400 g kikkererwten uitgelekt
  • 10 g platte peterselie

Instructies

  • Meng het gehakt met de helft van de Al-Andalus kruiden/specerijenmelange, het ei, peper en zout in een kom.
  • Kneed goed door elkaar en vorm er met vochtige handen ballen van.
  • Snijd de knoflook fijn, snipper de ui en halveer de romaatjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen op middelhoog vuur in 8 minuten rondom goudbruin en gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Fruit de knoflook, ui en de rest van de Al-Andalus kruiden/specerijenmelange 3 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de romaatjes en tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en stoof 5 minuten.
  • Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken.
  • Voeg ze samen met de gehaktballen toe aan de tomaten en verwarm nog 2 minuten.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Snijd de peterselie fijn en strooi over de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de Al-Andalus gehaktballen met rijst, couscous of een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze Spaanse gehaktballen gaan goed samen met een frisse, lichte rode wijn zoals een Tempranillo of een Garnacha.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder

Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder

Deze Duitse frikadellen zijn smaakvol gekruid met mosterd, paprikapoeder en kruiden – perfect voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varkens- of rundvlees
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 oud broodje of 2 sneden toast licht geroosterd
  • 1 kopje melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels peper
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel marjolein
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels lavas maggikruid of 1 theelepel vloeibare maggi
  • 2 theelepels neutrale olie
  • Bloem of paneermeel

Instructies

  • Week het broodje of de twee sneden licht geroosterd brood in een kopje melk.
  • Snipper de ui redelijk fijn en hak de knoflook.
  • Meng alle ingrediënten behalve het geweekte broodje/brood in een grote kom goed door elkaar met de hand.
  • Gebruik geen mixer om een luchtige textuur te behouden.
  • Knijp het broodje/brood uit en voeg het toe aan het gehaktmengsel.
  • Meng opnieuw goed.
  • Vorm met je handen een bal gehakt en druk deze plat tot ongeveer 1,5 vingers dikte.
  • Wentel de frikadellen lichtjes in bloem of paneermeel.
  • Bak de frikadellen in een hete pan met olie of margarine op hoog vuur aan beide kanten scherp aan.
  • Verminder het vuur tot middelhoog en bak ze nog 15-25 minuten, waarbij je ze 1 of 2 keer omdraait tijdens het bakken.
  • Laat de frikadellen uitlekken op een bord of rooster bedekt met keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de frikadellen met een frisse salade, aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige en smaakvolle frikadellen passen goed bij een Duitse Riesling of een lichte Duitse rode wijn zoals Spätburgunder (Pinot Noir).

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Griekse Feta Gehaktballen met Knoflook en Ui

Griekse Feta Gehaktballen met Knoflook en Ui

Griekse gehaktballen gevuld met romige feta, knoflook en ui – een smakelijke, hartige maaltijd met een mediterraan tintje!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gekruid gehakt
  • 16 feta blokjes 4 per gehaktbal
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 ei
  • ½ ui fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Kneed het ei door het gehakt in een grote kom.
  • Voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook, peper en zout toe aan het gehakt en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke delen.
  • Druk 3-4 blokjes feta in het midden van elk gehaktmengsel en vorm er dan een bal van.
  • Verhit flink wat boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Leg de gehaktballen voorzichtig in de pan en laat ze rustig bruin worden gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Verhoog vervolgens het vuur een beetje om een mooie bruine kleur te krijgen en bak nog eens 5 minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer de Griekse feta gehaktballen met een frisse salade, tzatziki en pita voor een complete Griekse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Griekse gehaktballen met feta passen goed bij een frisse Griekse witte wijn, zoals Assyrtiko, of een lichte rode wijn zoals Xinomavro.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Engelse Nasi-Bami Gehaktballen met Ketjap en Sambal

Engelse Nasi-Bami Gehaktballen met Ketjap en Sambal

Deze Engelse nasi-bami gehaktballen met ketjap, sambal en kruidenmix zijn een hartige en smaakvolle maaltijd met een Aziatische twist!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Azië, Engeland, Fusion
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 zakje nasi- of bami kruidenmix
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 ei
  • 2 beschuiten fijngemaakt of paneermeel
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels olie bijv. wokolie, olijfolie of zonnebloemolie
  • Bruine saus of tomatenketchup

Instructies

  • Instructies:
  • Meng in een kom het gehakt, nasi- of bami kruidenmix, fijngehakte knoflook, fijngesneden ui, ei, fijngemaakte beschuiten (of paneermeel), ketjap asin en ketjap manis, en sambal oelek.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend geheel.
  • Laat het gehaktmengsel ongeveer een uur rusten zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
  • Vorm vervolgens ongeveer 12 gehaktballen van het mengsel.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballen om en om bruin.
  • Blus af met wat warm water en voeg een scheut bruine saus of tomatenketchup toe.
  • Laat de gehaktballen 20-25 minuten sudderen, keer ze regelmatig om en zorg ervoor dat ze volledig gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze hartige gehaktballen met Aziatische smaakmakers gaan goed samen met een lichte Engelse rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g