Gestoomde Asperge-Broccoli met Ansjovisolie
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g asperge-broccoli ook wel broccolini genoemd
- 4 ansjovisfilets
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroenrasp
- 1 gedroogd pepertje chilipeper
Kook de asperge-broccoli in een pan met weinig water gedurende ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Giet de asperge-broccoli af en leg ze op een platte schaal.
Snijd de ansjovisfilets fijn.
Klop in een kommetje de ansjovis samen met de olijfolie en citroenrasp tot een dressing.
Verkruimel het gedroogde pepertje boven de dressing en meng alles goed door elkaar.
Sprenkel de dressing over de asperge-broccoli.
Serveer deze asperge-broccoli als bijgerecht bij gegrild vlees voor een smaakvolle combinatie.
Wijnadvies:
Deze gestoomde asperge-broccoli met ansjovisolie kan goed worden gecombineerd met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de citroenrasp in de dressing en vormen een harmonieuze aanvulling op de smaak van het gerecht.
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Thaise Ananasrijst met Garnalen
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 415kcal
Author: Cor Kevenaar
Appelboor of scherp mes
kommetje
- 1 kleine verse ananas
- 2 eetlepels Thaise vissaus
- 1 bakje cocktailgarnalen 125 g
- 1 limoen
- 300 g basmatirijst pak à 400 g
- Zout
- 2 cm verse gemberwortel
- 4 takjes koriander
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Versgemalen peper
Snijd de kroon van de ananas af.
Snijd met een scherp mes 4 dikke plakken van de ananas af (het overige deel van de ananas wordt niet gebruikt).
Schil de plakken ananas op een diep bord en vang hierbij ongeveer 1 eetlepel sap op (indien nodig extra sap uit de rest van de ananas halen).
Verwijder met een appelboor of scherp mes de harde kern uit de plakken ananas en snijd de ananas vervolgens in kleine stukjes.
Meng in een kommetje 1 eetlepel vissaus, het ananassap en de garnalen door elkaar.
Pers de limoen uit.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout.
Schil en snijd intussen de gemberwortel in plakjes en knip de koriander fijn.
Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en bak de gemberplakjes ongeveer 2 minuten.
Voeg de stukjes ananas toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee.
Verwijder de gemberplakjes.
Meng de gebakken ananas, koriander en garnalen door de gare rijst.
Breng op smaak met peper, limoensap en eventueel nog wat vissaus.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past goed bij dit gerecht. De zoete en pittige smaken van de Thaise ananasrijst komen goed tot hun recht naast een wijn met een lichte zuurgraad en fruitige tonen.
Calories: 415kcal | koolhydraten: 83g | Protein: 9g | Vet: 6g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 2 takjes peterselie
- ½ limoen
- 40 g zachte plantaardige boter
- 2 theelepels sesamolie
- Zout
- Versgemalen peper
- ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
- ½ eetlepel sesamzaadjes
Hak de peterselie heel fijn.
Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
Pers de limoen uit boven het kommetje.
Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
Leg het tot gebruik in de koelkast.
Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
Meng de sesamzaadjes erdoor.
Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.
Wijnadvies:
Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 sinaasappel
- 600 g zeewolffilet in 4 gelijke stukken
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel custardpoeder of 1 eetlepel maizena met 1 theelepel vanillesuiker
- 250 ml slagroom
- 50 g boter
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 theelepel gemalen kardemom
- ½ visbouillontablet
- 4 eetlepels bloem
- 2 eetlepels amandelschaafsel
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
Pers de vrucht uit.
Wrijf de stukken zeewolf in met 1 eetlepel sinaasappelsap, ½ eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
Roer in een kommetje het custardpoeder door een scheutje slagroom tot het is opgelost.
Voeg de rest van de slagroom toe en roer goed door.
Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot met kardemom zachtjes aan.
Verkruimel de helft van het visbouillontablet erboven.
Voeg de rest van het sinaasappelsap en de slagroom toe.
Verwarm al roerend tot een lichtgebonden saus ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de saus nog 10 minuten zachtjes verwarmen.
Strooi de bloem op een plat bord en haal de stukken zeewolf erdoorheen.
Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zeewolf op matig vuur in 8 minuten bruin en net gaar, halverwege voorzichtig keren.
Leg de stukken vis op vier warme borden en schep de kardemomsaus erover.
Garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de rest van de sinaasappelrasp.
Serveer met aardappelpuree en groentemix (bijvoorbeeld miniwortels, broccoli- en bloemkoolroosjes).
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een goede aanvulling op de smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn harmonieert met de sinaasappel en de kruidige tonen van de kardemom.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Cantaloupemeloen Salade met Pistachenoten en Stracciatella-ijs
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
kommetje
IJstang
- 50 g pistachenoten
- 1 cantaloupemeloen
- 1 limoen
- 2 eetlepels vloeibare honing
- ½ liter stracciatella-ijs
Pel de pistachenoten en spoel ze af onder heet stromend water.
Dep ze droog tussen keukenpapier en hak ze grof.
Halveer de cantaloupemeloen en verwijder de pitten.
Snijd het vruchtvlees in dunne plakken, schil de plakken en verdeel ze over vier bordjes.
Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
Pers de limoen uit.
Roer in een kommetje de limoenrasp, limoensap en honing tot een dressing.
Schep de dressing over de plakken meloen.
Gebruik een ijstang om op elk bord een grote bol stracciatella-ijs te scheppen.
Garneer de meloensalade met de gehakte pistachenoten en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze verfrissende meloensalade met stracciatella-ijs gaat goed samen met een lichtzoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vullen de zoetheid van het dessert aan, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Cappuccino macarons
Calories:
Author: Cor Klaar
handmixer
blikken doos
kommetje
- Ingrediënten de macarons:
- 3 eiwitten
- 50 gram suiker
- 210 gram poedersuiker
- 110 gram amandelpoeder
- 2 eetlepels oploskoffie
- Snuf zout
- Ingrediënten voor de ganache:
- 50 ml slagroom ongeklopt
- 100 gram pure chocolade
- ½ theelepel oploskoffie
- Ingrediënten voor de karamel:
- 100 gram suiker
- 45 gram water
- 45 gram echte boter
- 60 ml slagroom ongeklopt
- Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
- Cacaopoeder of poedersuiker
Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
Zeef het geheel boven een kom.
Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
Dan is dat nu het moment.
Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
Laat de macarons nu drogen.
Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
Hak de chocolade fijn.
Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
Roer goed door en voeg de chocolade toe.
Roer tot het geheel mooi glad is.
Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
Roer goed door en voeg de boter toe.
Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
Leg ze in paren van 2.
Klop je ganache met een handmixer mooi op.
Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
Heb je nog onbewerkte macarons over ?
Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
Je kunt ze dan nog weken bewaren.
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Knapperige Kaas-Sesam Spiralen
Deze krokante kaas-sesam spiralen van bladerdeeg zijn heerlijk als borrelhapje of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 25 personen
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
mes
kommetje
diep bord
kwastje
Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
Strooi wat bloem op het werkblad of een snijplank.
Leg telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en verwijder het bakpapier ertussen.
Snijd de stapeltjes bladerdeeg in 6 gelijke repen.
Draai elke reep in een spiraalvorm.
Meng in een diep bord de sesamzaadjes en Parmezaanse kaas.
Klop in een kommetje de eieren los met 2 eetlepels water.
Bestrijk de spiralen met het losgeklopte ei en bestrooi met het kaas-sesammengsel.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de spiralen erop.
Bak de spiralen 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhapje of bij een kaasplank.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past perfect bij deze kaas-sesam spiralen.
Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Salade met Appel, Blauwe Bessen, Kaas en Appelstroopdressing
Een frisse en verrassende salade met appel, blauwe bessen, kaas en een lichtzoete appelstroopdressing, afgemaakt met knapperige croutons.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rucola
- 1 zoet-zure appel Elstar of Jonagold
- 50 g blauwe bessen
- 100 g Pavé à la Leffe of oude kaas in blokjes
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 2 sneetjes meergranenbrood
- Voor de dressing:
- 2 tl appelstroop
- 2 el azijn
- 3 el arachideolie
Doe de rucola in een mooie schaal.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes.
Verdeel de appel en blauwe bessen over de rucola.
Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg deze toe aan de salade.
Strooi de tijmblaadjes over de salade.
Snijd het meergranenbrood in blokjes van ca.
2 bij 2 cm.
Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes 2-3 minuten aan één kant goudbruin en knapperig.
Draai de croutons om en bak de andere kant nog 2 minuten.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier.
Roer de appelstroop los in een kommetje en voeg de azijn toe.
Meng goed tot er geen klontjes meer zijn en roer als laatste de arachideolie erdoor tot een gladde dressing.
Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en strooi de croutons eroverheen.
Serveertip:
Serveer met een glas vers geperst appelsap of een lichte witte wijn voor een verfrissende combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de fruitige en hartige smaken van deze salade.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3
Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter
Heerlijke, knapperige Nederlandse zoute stengels – een simpele en smakelijke snack, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 150 g koude boter in kleine stukjes gesneden
- 1 deciliter koud water
- 4 druppels azijn
- Zout naar smaak
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, koude boterstukjes en een snufje zout in een kom.
Wrijf de boter door de bloem met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
Voeg het koude water en de azijn toe aan het mengsel en kneed het snel tot een deeg.
Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dikte.
Snijd het deeg in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.
Klop het ei los in een kommetje.
Bestrijk de repen deeg met het losgeklopte ei.
Leg de repen deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de zoute stengels afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer de zoute stengels als snack bij een borrel, of combineer ze met een dipsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze zoute stengels zijn heerlijk als snack bij een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kommetje / Pagina 3