Opgerolde koek

Opgerolde koek

Recept categorieën: Koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 gram jamglazuur uit een pot
  • Poedersuiker
  • Gekonfijte vruchten voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
  • Smeer een bakplaat in met boter.
  • Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
  • Smeer ook deze vorm in met boter.
  • Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
  • Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
  • Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
  • Laat de opgerolde koek afkoelen.
  • Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.

Glazuur:

  • Meng poedersuiker met een beetje water tot je een glad glazuur krijgt.

Opmaak:

  • Garneer de opgerolde koek met gekonfijte vruchten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g

Pruimentaart

Pruimentaart

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • ½ kilo pruimen
  • Suiker naar smaak
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Zeef de bloem.
  • Voeg boter of margarine, basterdsuiker, ei en zout toe aan de gezeefde bloem.
  • Voeg het bakpoeder toe en kneed deze ingrediënten tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot een lap die in een vorm van 22 cm diameter past.
  • Vet de vorm in en bekleed deze met het deeg.
  • Om te voorkomen dat het deeg zakt, leg je een stukje ingevet bakpapier groter dan de vorm met de vette kant op het deeg.
  • Druk het papier tegen het deeg aan en vul dit met droge bonen, erwten, of rijst als gewichtjes.
  • Bak het deeg in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 20-30 minuten tot het gaar en lichtbruin is.
  • Verwijder het steunvulsel en laat het gebak nog even kleuren.
  • Haal het gebak uit de oven, laat het afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm.
  • Was en halveer ondertussen de pruimen, verwijder de pitten.
  • Maak een suikerstroop en verwarm voorzichtig de pruimenhelften tot ze zacht zijn (niet laten koken).
  • Schep de pruimen uit het vocht en laat ze uitlekken.
  • Bind het overgebleven vocht met wat aangemengd aardappelmeel.
  • Rangschik de pruimen op het deeg en giet het gebonden vruchtensap erover.
  • Garneer de pruimentaart naar wens met slagroom.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 7g | Vet: 26g

Knapperige ei spinazietaart

Knapperige ei spinazietaart

Recept categorieën: Ei, Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg diepvries, 225 g
  • 6 eieren
  • 1 pak spinazie deelblokjes, 450 g
  • 2 tomaten
  • 4 eetlepel(s) vloeibare margarine
  • 1 pakje roomkaas met kruiden 125 g

Instructies

  • Fillodeeg op kamertemperatuur laten ontdooien.
  • Helft eieren in ca. 7 minuten hard koken, pellen en in plakjes snijden.
  • Spinazie in magnetron laten ontdooien en in zeef vocht eruit drukken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Tomaten in kleine blokjes snijden.
  • Fillodeeg uit verpakking nemen en uitvouwen.
  • Met kwastje 3 vellen bestrijken met margarine, op elkaar in vorm leggen.
  • Dit 2 keer herhalen, telkens iets verspringen.
  • Rest van eieren loskloppen met roomkaas, zout en peper.
  • Spinazie met roomkaasmengsel en tomaat mengen.
  • Helft van mengsel in vorm leggen, eiplakjes erover verdelen.
  • Rest van spinaziemengsel in vorm leggen.
  • Laatste vel fillodeeg in stukjes scheuren en over taart strooien.
  • Taart in ca. 45 minuten goudbruin bakken.

Zomerfruit gebak

Zomerfruit gebak

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 Gram Bladerdeeg
  • 2 Deciliter Melk
  • 150 Gram Room Stijfgeklopt Met
  • 4 eetlepel(s) Suiker
  • 3 eetlepel(s) Custard Poeder
  • 2 Eidooiers
  • 200 Gram Zomerfruit Aardbeien, Kersen, Frambozen, Rode Bessen, Enz.

Instructies

  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 8 rechthoeken.
  • Verdeel een eidooier met een kwastje over vier plakjes.
  • Bak alle deegrechthoeken een kwartier op 180 graden.
  • Laat ze afkoelen.
  • Los de custard poeder en het overgebleven ei op in een beetje melk.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Voeg het custardmengsel toe, verhit tot het dik wordt en laat de custard vervolgens afkoelen. Roer dan de slagroom erdoor.
  • Leg de deegrechthoekjes zonder eigeel op een bordje, lepel de helft van de custard erover, leg het fruit erop en dan de rest van de custard.
  • Leg het deegplakje met eigeel erbovenop.

Fillobladerdeegpakketjes met prei

Fillobladerdeegpakketjes met prei

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 vellen fillobladerdeeg pak á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
  • 2 dunne preien ca. 350 g,
  • 75 g boter of margarine
  • 2 tomaten
  • 8 groene olijven zonder pit
  • 150 g zachte geitenkaas Bettinne Blanc,
  • zout
  • peper
  • 4 kerstomaatjes
  • 2 takjes verse peterselie zakje á 30 g,
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • (Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing).
  • Preien schoonmaken.
  • Witte gedeelten in lengte halveren (rest van prei wordt niet gebruikt), in reepjes snijden en wassen.
  • In koekenpan 25 g boter verhitten en preireepjes in ca. 5 minuten al roerend zacht, maar niet bruin laten worden.
  • In zeef laten uitlekken en laten afkoelen. Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen.
  • Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • In kom prei, tomaat en olijven door elkaar scheppen.
  • Kaas erboven verkruimelen en erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat invetten. In steelpan rest van boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
  • 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Vel in lengte dubbelvouwen en bovenkant dun bestrijken met boter.
  • Op korte kant van deeglap ca. 1 cm van rand 1/8 deel van preimengsel scheppen.
  • Rand over vulling vouwen en deeglap tot driehoekje vouwen.
  • Driehoekje bestrijken met boter.
  • Op dezelfde manier nog 7 driehoekjes maken.
  • Driehoekjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen kerstomaatjes wassen en halveren.
  • Op vier borden elk 2 driehoekjes leggen.
  • Garneren met kerstomaatjes en toefjes peterselie.

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 220 gram zalmfilet
  • tijm
  • 1 st laurierblad
  • kruidnagelpoeder
  • 125 gram gepelde grote garnalen
  • 225 gram champignons
  • 2 el crème fraîche
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 sjalot
  • zout peper
  • olijfolie
  • 1 eidooier
  • 1 kupje koffiemelk

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Vul een steelpan met een liter water met wat tijm, het laurierblad en een snufje nootmuskaat.
  • Breng aan de kook.
  • Pocheer de moten zalm gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Tijdens het pocheren, pel en snipper de sjalot.
  • Maak de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij deze in vieren of zessen, naar gelang de grootte.
  • Haal de zalm met behulp van een schuimspan uit het kookvocht.
  • Verwijder de eventuele huid van de zalm en pluk de zalm uit elkaar met behulp van 2 vorken. Bewaar op een bord.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de champignons met de de sjalot. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Schuif de champignons wat opzij en bak de garnalen aan beide kanten mooi roze.
  • Voeg tijdens het bakken de paprika, kurkuma en de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Rol het deeg uit op een snijplank.
  • Leg in het midden de zalm.
  • Daarop het champignon-garnalenmengsel.
  • Vouw het deeg dicht en druk goed de naden aan.
  • Meng de eidooier met de koffiemelk en bestrijk hiermee het bladerdeegpakketje met behulp van een kwastje.
  • Maak met behulp van een mesje wat streepje op het bladerdeeg, maar zorg er wel voor dat je niet door het deeg heen snijd.
  • Bak het pakketje gedurende 20 à 25 minuten.
  • Zodra het deeg een mooi kleurtje heeft haal je het uit de oven en verdeel je het over de borden.

Appelhap

Appelhap

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Gebak, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Jan bladerdeeg
  • 2 elstar appel in in plakjes/blokjes
  • 3 eetlepel(s) kristalsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • appelcompote
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepel(s) melk

optioneel:

  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit en snij in 4 gelijke vierkanten.
  • Leg de deegplakjes voor je en vouw 2 punten naar elkaar en vorm een driehoek.
  • Leg de lange kant van de driehoek naar je toe. Snijd het deeg langs de twee korte kanten schuin in, houd rondom 2 cm van de randen vrij, tot iets onder het breedste hoekpunt. (de uiteinden van de ingesneden randen mogen elkaar beslist niet raken)
  • Vouw het deeg weer open.
  • Meng in een kom de plakjes appel met 2 el suiker, de specerijen en appelcompote.
  • Verdeel de appelvulling over het midden van het bladerdeeg.
  • Vouw de opengesneden hoekpunten over elkaar heen naar de deegbodem.
  • Druk beide hoekpunten iets aan.
  • Smeer de buitenste randen in met het eimengsel en bestrooi met de rest van de suiker.
  • Bak ze op de bakplaat in de voorverwarmde oven in ca. 18 min. krokant.

Saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Jan Bladerdeeg
  • 350 g gehakt
  • ½ zakje gehaktkruiden 40 g
  • 1 eetlepel(s) zoete ketjap
  • 1 tl grove mosterd
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel(s) melk
  • zadenmix: maanzaad, sesam, pompoenpitten, zonnebloempitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een kom het gehakt met de specerijen.
  • Rol de twee degen uit en snij beide in 4 gelijke vierkanten.
  • Vul de vierkanten met een dikke, brede strook gehakt net iets onder het midden van een deegplakje.
  • Klop in een kommetje de dooier los met de melk en bestrijk de
  • (dunne) strook deeg rondom de vulling met een deel van het eimengsel.
  • Vouw het deegplakjedubbel en druk de randen goed aan met een vork.
  • Bestrijk de bovenkanten van de saucijzenbroodjes met het overige eimengsel en bestrooi eventueel met de zaden.
  • Bak de saucijzen op een bakplaat in de voorverwarmde oven in ca. 15-18 min. goudbruin en krokant.

Gegrilde Karbonades met Perzik

Gegrilde Karbonades met Perzik

Sappige schouderkarbonades gemarineerd in een zoete en kruidige saus, gegrild tot perfectie en geserveerd met zoete, gegrilde perzikpartjes. Een heerlijk zomers gerecht van de barbecue of grill.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grill (barbecue of oven met grillfunctie)
  • mes
  • kwastje

Ingrediënten

  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • peper
  • 2 rijpe perziken
  • 2 eetlepels slaolie
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 eetlepels tomatenketchup controleer op glutenvrije variant
  • zout

Instructies

  • Schil de perziken, halveer ze en verwijder de pit.
  • Snijd elke halve perzik in 3 partjes.
  • Besprenkel de perzikpartjes met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Meng in een kom de slaolie, bruine basterdsuiker, tomatenketchup, kerriepoeder, zout en peper tot een marinade.
  • Bestrijk de schouderkarbonades royaal met de zelfgemaakte marinade.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Leg de gemarineerde karbonades op het grillrooster onder de hete grill.
  • Gril ze in ongeveer 20 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Keer ze halverwege de grilleertijd.
  • Leg halverwege de grilleertijd (na ongeveer 10 minuten) de perzikpartjes naast de karbonades op het grillrooster.
  • Gril de perzikpartjes tot ze zachte grillstrepen hebben en licht gekaramelliseerd zijn.
  • Leg de gegrilde karbonades en de gegrilde perzikpartjes op twee borden.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade met knoflook en gebakken aardappelen of friet.
Wijnadvies:
Een fruitige, gekoelde rosé of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de zoete perzik en de kruidige marinade van de karbonades

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Gegrilde Zalm met Koriander-Peterselie Pesto

Gegrilde Zalm met Koriander-Peterselie Pesto

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 moten zalm van 2 cm dik
  • Sesamolie
  • Zeezout
  • Peper
  • Voor de pesto:
  • 1 bosje korianderblaadjes
  • 1 bosje peterselieblaadjes
  • 2,5 cm geraspte verse gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 dl olie
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels grof zeezout

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of vijzel tot een gladde saus.
  • Smeer de moten zalm in met een beetje sesamolie.
  • Rooster de zalm op de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar, draai halverwege.
  • Bestrooi de zalm met zeezout en peper.
  • Schep een eetlepel koriander-peterselie pesto op elke moot zalm en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g