Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g rundvlees dikke lende
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 3 dl vleesfond
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 g boter
  • 350 g sperziebonen
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 25 g boter
  • 1 rode ui in plakjes
  • 6 kumquats in plakjes

Instructies

  • Bestrooi het rundvlees met peper.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak het vlees aan elke kant 6-8 minuten tot het medium-rare is.
  • Haal het vlees uit de pan, dek het af met aluminiumfolie en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 3 dl vleesfond en laat de saus tot de helft inkoken.
  • Voeg de sinaasappellikeur, zout en peper naar smaak toe.
  • Haal de pan van het vuur en klop er 50 g boter door tot de saus mooi gebonden is.
  • Kook de sperziebonen in een kookpan met ruim kokend water gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de fijngesneden sjalotjes gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de plakjes rode ui en kumquats toe en bak nog eens 3 minuten.
  • Meng de sperziebonen door de sjalotten, rode ui en kumquats.
  • Serveer het rundvlees met de saus en de sperziebonenmix.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot past goed bij het rijke rundvlees en de citrusachtige tonen van de kumquats.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Bietentaart met Gorgonzola

Bietentaart met Gorgonzola

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 200 g Magor kaas
  • 2 eetlepels fijngesneden kervel
  • Peper naar smaak
  • 500 g gekookte bietjes in dunne plakken
  • Extra kervel ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een cirkel van 22 cm doorsnede.
  • Bekleed een ingevette taartvorm van 18 cm doorsnede met het uitgerolde deeg.
  • Leg bakpapier en steunvulling (oude bonen) op de deegbodem.
  • Bak de bodem gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder daarna de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten extra tot hij goudbruin is.
  • Meng de Magor kaas met fijngesneden kervel en peper in een kom.
  • Strijk het kaasmengsel over de afgekoelde taartbodem.
  • Leg de dunne plakjes gekookte bieten op de kaas.
  • Garneer de taart met extra kervel voor een frisse afwerking.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past goed bij de aardse smaken van de bieten en de rijke smaak van de Gorgonzola.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta of roomkaas
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 200 g spinazie grof gehakt
  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de mascarpone en ricotta (of roomkaas) in een grote kom.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehakte spinazie gedurende 2 minuten met een snufje zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken en roer het door het kaasmengsel.
  • Kook de lasagnevellen 5 minuten in ruim kokend water.
  • Laat ze uitlekken en snijd ze in de lengte door.
  • Rol de gesneden lasagnevellen losjes op en zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Schep het kaasmengsel in de pastarolletjes.
  • Bestrijk de rolletjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagnerolletjes 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de rijke en romige smaken van deze lasagnerolletjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • mes
  • Lepel
  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes
  • grill

Ingrediënten

  • 3 ½ dl water
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 600 g fruit druiven, ananas, mango, in stukken
  • 4 dl crème fraîche
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker

Instructies

  • Kook het water met suiker en het opengesneden vanillestokje gedurende 5 minuten.
  • Laat de suikerstroop iets afkoelen.
  • Snijd het fruit in stukken en roer het door de suikerstroop.
  • Laat het fruit 1 uur intrekken.
  • Laat het fruit uitlekken en verdeel het over 4 eenpersoons ovenschaaltjes.
  • Schep 4 dl crème fraîche over het fruit en bestrooi met 4 eetlepels donkere basterdsuiker.
  • Karamelliseer het geheel onder de hete grill tot de suiker gesmolten en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes past perfect bij dit gegratineerde fruitdessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 750 g ontvelde tomaten in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 4 dl vleesbouillon
  • 250 g ontvelde tomaten in blokjes
  • In olie gebakken preiringen voor garnering

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan.
  • Bak de gesnipperde sjalotjes en geperste knoflook gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten in stukken toe, samen met zout, peper, suiker, tomatenpuree, oregano en vleesbouillon.
  • Laat het geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa en breng het weer aan de kook.
  • Voeg de ontvelde tomaten in blokjes toe en laat dit nog 5 minuten meekoken.
  • Breng de soep op smaak met extra zout, suiker en peper naar behoefte.
  • Garneer de soep met in olie gebakken preiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de frisse en rijke smaken van deze tomatensoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Springvorm (20 cm doorsnede)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 150 gr groene pasta penne beetgaar gekookt en uitgelekt
  • 150 gr fijngesneden ham
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels kippenbouillon
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • Boter of olie om springvorm in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de gekookte en uitgelekte groene pasta met de fijngesneden ham, oregano, geraspte sinaasappelschil, zout, peper en kippenbouillon.
  • Rol 5 plakjes bladerdeeg uit.
  • Bekleed een ingevette springvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
  • Schep het pastamengsel op het deeg.
  • Rol 3 plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.
  • Bedek de taart met het tweede deegplak en druk de randen goed op elkaar.
  • Bak de pastataart in de voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 40 minuten.

Notities

Geniet van deze heerlijke pastataart als bijgerecht of hoofdgerecht.
Combineer met een frisse salade en serveer met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr rucola of een andere slasoort naar keuze
  • 2 peren in vieren gedeeld, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
  • 200 gr walnoten
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Maak de dressing door Dijonmosterd te mengen met balsamico-azijn, zout en versgemalen peper.
  • Roer geleidelijk de olijfolie erdoor totdat de dressing goed gemengd is.
  • Meng in een grote kom de rucola (of andere slasoort naar keuze) met de walnoten, stukjes peer en de bereide dressing.
  • Serveer direct als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies

Deze salade combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen geschild en in partjes verdeeld
  • 1 ¼ dl bruine rum
  • 1 ¼ dl gin
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • Sap van 2 limoenen
  • 8 hele steranijs
  • 225 g lichte basterdsuiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • Extra geklopte slagroom voor garnering optioneel

Instructies

  • Meng in een grote pan de bruine rum, gin, 75 g lichte basterdsuiker, het sap van 2 limoenen en de hele steranijs.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  • Schenk de marinade over de geschilde mandarijnen in een kom.
  • Laat het geheel 2 uur trekken, waarbij je af en toe omschept.
  • Bereid de karamelsaus door 225 g lichte basterdsuiker in een kleine pan te combineren met 2 ½ dl slagroom.
  • Verwarm dit op matig vuur en laat het ongeveer 10 minuten koken tot het een dikke saus wordt.
  • Eventueel kun je de saus verdunnen met wat van de mandarijnenmarinade naar smaak.
  • Laat de gemarineerde mandarijnen uitlekken en serveer ze met de steranijs, karamelsaus en eventueel geklopte slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de zoete en citrusachtige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 60g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300 g elk
  • 3 eetlepels boter
  • Zout naar smaak
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels groene peperkorrels licht gekneusd
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het mooi bruin is.
  • Bestrooi het vlees met zout naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 2 dl droge witte wijn.
  • Voeg 2 eetlepels licht gekneusde groene peperkorrels, zout en 1 ¼ dl crème fraîche toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat de saus ongeveer 4 minuten koken, zodat deze iets kan indikken.
  • Serveer de plakjes varkenshaas met de gekookte tagliatelle en giet de Madagascar Saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van de varkenshaas en de pittige Madagascar saus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g