Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Ajam 2

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok Ajam

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel
  • kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bebotok

vis in pakjes met santen
Recept categorieën: Magnetron koken, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 moten vis
  • 3 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel koenjit
  • 3 lomboks
  • 5 rode uien
  • 2 witte uien
  • 1 mespuntje ketoembar
  • ½ theelepel trassi
  • 1 kopje dikke santen
  • asem
  • zout

Instructies

  • De vismoten in een asempapje (keukentamarinde) doen.
  • De kruiden fijnmaken en met dikke santen mengen.
  • Dan wikkelt men elk moot vis met een weinig van de saus in een pisangblad of aluminiumfolie en laat ze 30 min. lang stomen of 20-30 min. in de oven of op een houtskoolvuur.
  • Voor garnalen hetzelfde recept met toevoeging van wat geraspte kokos en gesneden groene lombok.

Magnetron:

  • Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie.
  • Het bakpapier hoeft niet met olie ingesmeerd te worden.
  • Gebruik geen zout op de vis.
  • Verwarm 1 eetlepel olie ineen glazen litermaat onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Schep het kruidenmengsel erdoor en verwarm het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
  • Roer de santen erdoor.
  • Leg de vis met aan alle kanten kruidenmengsel met santen op het bakpapier en vouw alles tot pakjes.
  • Leg de pakjes vis op een groot bord en verwarm ze 6-7 min. op 100%.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi jethap

gekruiden varkensvlees
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 varkenslappen in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperde
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 kleine prei in ringen
  • 2 kemirienoten geraspte
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 2 theelepel djahé
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 4 eetlepel(s) ketjap manis
  • 2 theelepel Javaanse suiker
  • zout
  • 1 dl bouillon

Instructies

  • Giet de olie in een grote glazen schaal en zet die 2 min. op 600 of 1 min. op 720 Watt in de magnetron.
  • Roer ui, knoflook en prei door de hete olie en fruit dit mengsel 23 min. op vol vermogen, tot de ui glazig is.
  • Voeg dan het vlees, kemirie, djahé, ketoembar en sambal toe.
  • Roer alles goed door elkaar, leg een deksel op de schaal en zet hem 12 a 14 min. op vol vermogen in de magnetron.
  • Roer het vlees halverwege de bereiding een keer goed door en breng het vlees, nadat de tijd verstreken is, op smaak met het citroensap, ketjap, suiker en eventueel wat zout.
  • Laat het vlees in de afgedekte
  • Voeg eventueel wat bouillon toe, als er te veel vocht schaal nog 15 min. sudderen op 150 of 180 Watt. verdampt is.

Notities

Geef er witte rijst en een atjar bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pikante Gehaktballetjes in tomatensaus

Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 2 cm gemberwortel fijngehakte
  • 350 gram rundergehakt mager
  • 1 eetlepel mangochutney
  • ½ theelepel djinten
  • ½ theelepel ketoembar
  • 2 eetlepels korianderblad gehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel kippenbouillon
  • 2 theelepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 blik tomaten 225 gram
  • 1 ui in vieren gedeeld
  • zout
  • peper

Instructies

  • Hak ui, knoflook en gemberwortel fijn in een elektrische keukenmachine.
  • Voeg gehakt, chutney, djinten, ketoembar en helft van korianderblad toe.
  • Schenk het losgeklopte ei erbij en laat de machine nog even draaien.
  • Vorm van dit mengsel 16 kleine balletjes.
  • Leg de balletjes naast elkaar in een ondiepe schaal en zet deze 56 min. in de magnetron op vol vermogen tot de balletjes gaar zijn.
  • Verschuif ze tijdens de bereiding een maal.
  • Laat ze afgedekt nagaren. de schaal 5 min. op vol vermogen inde magnetron.
  • Roer regelmatig om.
  • Voeg de resterende koriander toe en zet de schaal opnieuw 23 min. op vol vermogen in de magnetron tot de saus de juiste dikte heeft.
  • Verwarm de balletjes nog 12 min. op vol vermogen in de magnetron.
  • Dien ze op in de saus en garneer eventueel met een takje koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sop Katjang Idjoe 2

soep van kajang idjoe
Recept categorieën: Magnetron koken, Soep
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram katjang idjoe
  • 1 liter bouillon
  • 100 gram prei in stukjes
  • 3 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 3 eetlepel(s) selderie gehakte
  • 4 eetlepel(s) olie

Instructies

  • Week de katjang idjoe een nacht, zet ze op met het weekwater en de bouillon.
  • Kook ze gaar en zeef ze.
  • Fruit de ui goudbruin in de olie, haal ze eruit en fruit de prei en de selderie in de rest van de olie.
  • Lekker is ook een paar plakjes spek mee te bakken.
  • Roer alles door de soep en laat die nog enkele minuten doorkoken.
  • Serveer de soep met de gebakken uitjes.

Magnetron:

  • Bereid de katjang idjoe zoals hierboven beschreven.
  • Verwarm de olie in een glazen litermaat onafgedekt 2 min. op 100%.
  • Schep ui, prei en selderie door en fruit het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
  • Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische zoetzeure sambal Goring

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip, Magnetron koken, Saus, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram restjes gaar vlees of kip
  • 4 eetlepels ui gesneden
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassi
  • 4 eetlepels asemwater
  • 3 theelepel javaanse suiker
  • ½ dl azijn ongekruide
  • olie
  • zout

Instructies

  • Snijd vlees of kip in blokjes.
  • Wrijf ui, knoflook, trassi en sambal met wat zout tot een brij.
  • Fruit dit in olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg vlees of kip toe en bak dit even mee.
  • Doe er dan het asemwater bij en laat dit dan ca. 5-6 min. stoven.
  • Voeg dan de suiker en azijn toe en kook alles tot de suiker opgelost is.

Magnetron:

  • Verwarm 3 eetlepels olie in een magnetronschaal van tenminste 2 liter inhoud onafgedekt ca. 2 min. op 100%.
  • Roer de fijngewreven massa erdoor en verwarm onafgedekt 2 à 3 min. op 100%.
  • Voeg het vlees toe met het asemwater en verwarm dit onafgedekt 2 min. a 3 min. op 100%.
  • Roer de suiker en azijn erdoor en verwarm alles nogmaals onafgedekt in 2 a 3 min. op 100%.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal Goring Telor 1

Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Magnetron koken, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 halfhard gekookte eieren
  • 1 theelepel asem
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 ontpitte rode Chilipeper
  • 2 eetlepels olie
  • 1 stukje trassi van 1 cm
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepel Javaanse suiker
  • 25 gram santen
  • 1 blaadjes salam
  • zout

Instructies

  • Roer de asem los met 1 eetlepel heet water en druk het mengsel door een zeef.
  • Snijd de Chilipeper in ringen.
  • Giet de olie in een wijde schaal en verkruimelde trassi.
  • Zet de schaal zonder deksel 3 min. op vol vermogen in de magnetron.
  • Roer de ui, knoflook en Chilipeper door de hete olie en fruit alles zonderdeksel in 3 min. op vol vermogen.
  • Meng dan het asemwater, laos, Javaanse suiker (bruine en wat zout door het mengsel.
  • Los de santen op in 2 dl water en giet dit over het uimengsel in de schaal.
  • Voeg de salam toe en zet nu de schaal met deksel in de magnetron voor 4 min. op vol vermogen tot de saus is gebonden.
  • Snijd de eieren doormidden in de lengte en leg ze in de saus.
  • Laat het gerecht nog ca. 7 min. op vol vermogen sudderen.

Notities

Geef er bijvoorbeeld gado gado en witte rijst bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng van de Koninklijke Marine 4

Recept categorieën: Magnetron koken, Rijst, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 3
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte rijst
  • 300 gram varkensvlees in blokjes
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 1 eetlepel(s) olie
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel laos
  • 1 blokjes trassi 1 cm
  • 1 scheutje ketjap asin
  • zout

Instructies

  • Men kan ook rijst koken in de magnetron (zie recept in dit hoofdstuk).
  • In een zeer ruime schaal (2-3 liter) olie vermengen met de ui, knoflook, trassi, ketoembar en laos.
  • Alles goed door elkaar scheppen en onafgedekt 34 min. op vol vermogen in de magnetron verhitten.
  • Dan de vleesblokjes door het mengsel in de schaal scheppen en opnieuw maar nu afgedekt 47 min. op vol vermogen verhitten.
  • De gekookte rijst erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en ketjap.
  • De nasi nogmaals afgedekt door en door in 23 min. op vol vermogen heet laten worden.
  • Garneren met 1 gebakken ei per persoon, augurkjes en partjes tomaat.
  • Knapperige kroepoek en blokjes komkommer smaken er uitstekend bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goerih Djaw

pittige rijst uit Java
Recept categorieën: Magnetron koken, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram rijst
  • 4 dl water
  • 20 gram santen
  • 2 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 1 salamblad
  • ½ eetlepel(s) olie
  • zout

Instructies

  • Doe 250 gram rijst met ruim 4 dl water in een glazen magnetronschaal van 2 liter.
  • Roer zout erdoor en voeg salam toe.
  • Breng alles afgedekt in 7 a 8 min. op 100% aan de kook.
  • Vermeng rijst met de schilfers santen en verwarm de rijst afgedekt nog ca. 10 a 12 min. op 30%.
  • Maak de rijst los met een vork en laat hem afgedekt 10 min. nagaren.
  • Giet de olie in een schaal en verwarm deze onafgedekt 1 min.op 100%.
  • Schep de stukjes ui of uiringen erdoor en fruit ze onafgedekt in 3-4 min. op 100% glazig.
  • Doe ze over de rijst.

Notities

Lekker met seroendeng, sambalgoreng kool, boontjes, gebakken stukjes kip, saté of met bruine bonen.