Pompoenpit Afbreekbroodjes

Pompoenpit Afbreekbroodjes

inclusief rijzen1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie voor invetten
  • 1 pak mix voor witbrood
  • 65 g pompoenpitten
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiden van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak mix voor witbrood.
  • Toevoegen van de pompoenpitten:
  • Kneed de pompoenpitten door het deeg.

Eerste rijs:

  • Laat het deeg rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Vormen van het deeg:

  • Verdeel het deeg na de eerste rijs in 4 gelijke stukken.
  • Vorm elk stuk deeg tot een reep van ongeveer 10 x 15 cm.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Voorbereiden van de broodjes:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet een groot mes in met olijfolie.
  • Snijd elk stuk deeg in 6 gelijke rechthoekjes, maar snijd niet helemaal door.
  • De broodjes moeten aan elkaar blijven zitten.

Bakken van de broodjes:

  • Plaats de repen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de afbreekbroodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de afbreekbroodjes warm aan tafel en breek ze in stukjes.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze hartige broodjes past een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc goed. De subtiele smaak van de pompoenpitten en het brood worden mooi aangevuld door de fruitige en frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

inclusief 1 uur rijstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 friszoete en aromatische appel
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 45 g garneeramandelen
  • 450 g mix voor witbrood
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 g boter
  • 250 ml appelsap
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Snijd de gedroogde abrikozen ook in kleine stukjes.
  • Maal de amandelen grof in de keukenmachine.
  • Doe de broodmix, kaneel, appel, abrikozen en gemalen amandelen in een grote mengkom en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg de helft van de boter toe.
  • Voeg beetje bij beetje de appelsap toe en meng het geheel met een mixer of met je handen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed de deegbal goed door en leg terug in de kom.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat 10 minuten rusten.
  • Bestuif je handen met bloem.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de bolletjes op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de broodjes uit de oven.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de broodjes ermee.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker.
  • Laat de broodjes afkoelen.
  • Bestrooi vlak voor het serveren opnieuw met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zoete broodjes met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een dessertwijn zoals Sauternes. Deze wijnen vullen de fruitige en zoete smaken van de broodjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Gemarineerde Oesterzwammen met Verse Kruiden

Gemarineerde Oesterzwammen met Verse Kruiden

+ marineren3 uur 10 minuten
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen
  • 100 ml witte balsamicoazijn
  • 15 g verse peterselie fijngeknipt
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie optioneel

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in brede repen.
  • Breng in een steelpan de witte balsamicoazijn samen met 300 ml water aan de kook.
  • Voeg de oesterzwammen toe aan het kokende mengsel en laat ze 2-3 minuten koken.
  • Giet het vocht af en meng vervolgens de fijngeknipte peterselie en geperste knoflook door de oesterzwammen.
  • Laat de oesterzwammen enkele uren afgedekt marineren.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje olijfolie voor extra smaak.

Notities

Serveer de gemarineerde oesterzwammen als onderdeel van een antipasti plank of als voorgerecht. Geniet van de heerlijke mediterrane smaken!

Gemarineerde Zalm met Verse Kruiden en Rucola

Gemarineerde Zalm met Verse Kruiden en Rucola

(inclusief marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 limoenen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen vierseizoenenpeper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 15 g verse dille
  • 12½ g verse bieslook
  • 2 Schotse zalmhaasjes
  • 30 g rucolasla

Instructies

  • Pers de limoenen uit en klop het limoensap in een mengkom samen met de olijfolie, zout, vierseizoenenpeper en suiker naar smaak tot een marinade.
  • Knip de dille en de helft van de bieslook fijn en roer deze door de marinade.
  • Snijd de zalmhaasjes met een scherp mes in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes zalm in de marinade, zorg dat alle plakjes goed bedekt zijn.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat de zalm minimaal 1 uur op een koele plek marineren.
  • Draai de plakjes na een halfuur voorzichtig om zodat ze gelijkmatig marineren.
  • De vis zal 'garen' in de marinade en verkleuren van transparant naar helderroze.
  • Neem de plakjes zalm uit de marinade en verdeel ze over zes borden.
  • Schep de resterende marinade over de zalm.
  • Garneer de zalm met de rest van de fijngesneden bieslook en verdeel de rucola over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse gemarineerde zalm past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. Deze wijnen hebben een frisse zuurgraad en lichte citrusnoten die de smaken van de zalm en de marinade goed aanvullen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 16g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Frisse Witte Koolsalade met Dragon en Rozijnen

Frisse Witte Koolsalade met Dragon en Rozijnen

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Vijzel (voor het pletten van karwijzaad)
  • Keukenmes

Ingrediënten

  • 6 eetlepels yoghurtmayonaise
  • 2 eetlepels dragonazijn
  • ½ theelepel gedroogde dragon
  • 9 g verse bieslook
  • ½ eetlepel karwijzaad
  • 300 g gesneden witte kool
  • 4 eetlepels rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • In een grote mengkom, meng de yoghurtmayonaise met de dragonazijn en gedroogde dragon tot een gladde dressing.
  • Knip de verse bieslook in kleine stukjes boven de kom en voeg deze toe aan de dressing.
  • Plet het karwijzaad met de bolle kant van een lepel of in een vijzel en roer het door de dressing.
  • Voeg de gesneden witte kool en de rozijnen toe aan de kom en meng alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.
  • Breng de salade op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Dek de kom af en zet de salade minstens 1 uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse witte koolsalade past een droge witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner. Deze wijnen hebben een frisse zuurgraad en lichte fruitige tonen die goed samengaan met de smaak van de salade.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g

Kaaskoekjes

Kaaskoekjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zachte boter
  • 150 g geraspte gryère
  • 150 g parmezaanse kaas
  • 400 g bloem
  • peper van de molen en zout (fleur de sel)
  • amandelen gehalveerde

Om te doreren:

  • eidooier
  • scheutje melk
  • versiering

Instructies

  • Doe in een kom de bloem, zachte boter samen met de gryère en parmesan.
  • Voeg peper en zout toe en meng kort tot een homogeen geheel.
  • Maak van het deeg worstjes van ongeveer 4 cm doorsnede en 20 cm lang.
  • Zet het deeg minstens 10 minuutjes in de koelkast.
  • Maar langer is zeker geen probleem.
  • Snij met een mes schijfjes van ongeveer 8 mm dikte en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop de eidooier los met wat melk en doreer alle koekjes.
  • Halveer amandelen en leg op elk koekje een amandel.
  • Bak de koekjes in de oven op 180°C gedurende 10 minuten.
  • Laat afkoelen.

Notities

Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken en een nachtje in de koelkast laten
In plaats van amandelen, kan je ook maan- of sesamzaad op de koekjes strooien.

Herfstsalade met Knolselderij en Walnoten

Herfstsalade met Knolselderij en Walnoten

Geniet van dit heerlijke herfstslaatje met knolselderij, champignons, witlof en walnoten. Perfect als bijgerecht tijdens koude herfstdagen, vol met rijke, aardse smaken!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 4 aardappelen
  • 4 witlofstronken
  • 150 g champignons
  • 1 appel
  • 12 walnoten
  • 100 g latuw sla
  • 1 citroen
  • 1 bol mayonaise
  • 5 eetlepels room
  • 3 eetlepels natuur yoghurt
  • 1 stevige snuif paprika
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de knolselderij en aardappelen, snijd beide in kleine vierkantjes.
  • Kook de knolselderij en aardappelen in gezouten water met citroensap gedurende 10-15 minuten tot ze gaar maar stevig zijn.
  • Overgiet de blokjes met extra citroensap en laat afkoelen.
  • Maak de witlof schoon en snijd fijn.
  • Snijd de champignons in schijfjes en de appel in partjes.
  • Meng de mayonaise met room of yoghurt, voeg zout, peper en paprika toe en breng de saus op smaak.
  • Meng alle groenten met de saus.
  • Bekleed een slakom met gewassen latuwbladeren en schep het groentemengsel erop.
  • Garneer met walnoten voor extra crunch.

Notities

Het is soms beter de champignons te schillen voor ze te wassen, dit hangt af van hun kwaliteit.
 
Wijnadvies

Serveer deze herfstsalade met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris. De frisse zuren van de wijn passen perfect bij de knolselderij en walnoten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Pastasaus met Gehaktballetjes uit de Optigrill

Pastasaus met Gehaktballetjes uit de Optigrill

Geniet van een smaakvolle pastasaus met gehaktballetjes, eenvoudig bereid met de Optigrill. Perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Servings:
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram half om half gehakt
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 75 gram oude geraspte kaas

Voor de saus:

  • 1 flinke ui gesnipperd
  • 150 gram bacon broodbeleg klein gesneden
  • 400 gram Italiaanse wokgroente
  • 495 gram Heinz tomato frito creations Roasted Peppers & Onions 1 fles
  • 390 gram Heinz tomatenblokjes naturel 1 pakje
  • 1 eetlepel knoflook wokgemak
  • 2 eetlepels Greensweet Stevia Syrup of honing
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 blokje groentebouillon verkruimeld
  • Beetje spray olie

Instructies

  • Meng het gehakt met de oregano, pikante paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, zout, geraspte kaas, ei en paneermeel.
  • Vorm stevige kleine balletjes ter grootte van pingpongballen.
  • Verwarm de Optigrill voor op de rode stand.
  • Spuit wat spray olie in de bak van de Optigrill en voeg de gesnipperde ui, bacon en knoflook wokgemak toe.
  • Sluit de deksel en laat het 5 minuten garen.
  • Voeg de gehaktballetjes toe, sluit de deksel en laat 10 minuten garen op de oranje stand.
  • Voeg vervolgens de Italiaanse groente, gedroogde Italiaanse kruiden, Heinz tomato frito, Heinz tomatenblokjes, Greensweet Stevia Syrup (of honing), sambal, balsamico azijn en het verkruimelde groentebouillonblokje toe.
  • Roer alles goed door.
  • Sluit de deksel en laat het geheel nog 10 minuten garen op de gele stand.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de pastasaus met de gehaktballetjes over de gekookte pasta.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Mediterrane Hamburger met Bleekselderij-Ricotta en Avocadodip

Mediterrane Hamburger met Bleekselderij-Ricotta en Avocadodip

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Kaas, Lunch, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 stengel bleekselderij
  • 75 g ricotta
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels olie
  • 4 Tivall hamburgers ca. 180 g
  • 4 mini-ciabatta’s
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel walnootolie
  • ½ zakje veldsla met bietjes ca. 75 g
  • 4 eetlepels avocadodipsaus bakje ca. 115 g, AH Huistraiteur
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in heel kleine stukjes.
  • Bewaar de blaadjes voor garnering.
  • Prak de ricotta met een vork fijn in een kom.
  • Roer de fijngesneden bleekselderij erdoor.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Bakken van hamburgers:

  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Bak de hamburgers in ongeveer 5 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Keer ze halverwege.

Bereiden van ciabatta’s:

  • Halveer de mini-ciabatta’s en rooster ze licht goudbruin in een broodrooster.

Knoflookolie:

  • Pel het teentje knoflook en pers deze uit boven de walnootolie.
  • Meng goed door elkaar.
  • Bestrijk de snijvlakken van de ciabatta’s met de knoflook-walnootolie.

Opbouwen van de hamburgers:

  • Verdeel de veldsla over de onderste helften van de ciabatta’s.
  • Schep op elke ciabatta een lepel avocadodipsaus.
  • Leg de gebakken hamburgers op de saus.
  • Verdeel het bleekselderij-ricottamengsel over de hamburgers.

Serveren:

  • Plaats de bovenste helften van de ciabatta’s schuin op de hamburgers.
  • Garneer met de achtergehouden blaadjes bleekselderij.

Notities

Wijnadvies:

Deze hamburger met bleekselderij-ricotta en avocadodip past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De wijn moet genoeg frisheid hebben om de verse smaken van de salade en de romige textuur van de ricotta te accentueren.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g