Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 450 gram kwark
  • 40 gram boter
  • ½ theelepel kaneel
  • potje bosvruchtenjam

Instructies

Voorbereiding van het beslag:

  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de kwark.
  • Roer dit goed door elkaar tot een glad beslag.

Bakken van de kwarkflapjes:

  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep met een lepel 4-5 hoopjes beslag in de pan om kleine flapjes te vormen.
  • Bak de flapjes totdat de onderkant goudbruin is.
  • Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant goudbruin.

Bereiding van de warme bosvruchtensaus:

  • Terwijl de flapjes bakken, verwarm je de bosvruchtenjam met de kaneel in een steelpan op laag vuur.
  • Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.

Serveren:

  • Serveer de warme kwarkflapjes op een bord en schenk de warme bosvruchtensaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete dessert past een glas Moscato d'Asti, een lichte, zoete en licht mousserende wijn uit Italië, perfect. De fruitige tonen van de wijn complementeren de bosvruchtensaus en maken de ervaring compleet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Mosterdsoepje van ’t Zusje

Mosterdsoepje van 't Zusje

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Garde of houten lepel

Ingrediënten

  • 500 ml kippenbouillon of rundbouillon voor vegetarisch gebruik groentebouillon
  • 200 ml slagroom
  • 50 ml witte wijn
  • 130 gram grove mosterd
  • 20 gram tarwebloem
  • 50 gram maizena
  • 25 gram fijne bloemkoolroosjes
  • 25 gram gefrituurde uitjes
  • 25 gram preiringen
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Breng de bouillon samen met de slagroom, witte wijn en grove mosterd aan de kook in een grote kookpan.
  • Maak in een mengkom een papje van de tarwebloem en maizena met een beetje koude bouillon.
  • Voeg dit papje al roerend toe aan de kokende bouillon.
  • Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken, zodat deze kan indikken.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met fijne bloemkoolroosjes, gefrituurde uitjes en preiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Gemarineerde Garnalen & Lente-Uispiesjes

Gemarineerde Garnalen & Lente-Uispiesjes

(inclusief marineren)45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Houten satéprikkers
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 20 grote garnalen schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes in vieren gesneden
  • Voor de marinade:
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Sambal naar smaak

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade goed door elkaar in een mengkom.
  • Dep de garnalen droog, schep ze om met de marinade en laat minstens 30 minuten intrekken.
  • Week intussen 4 houten satéprikkers in koud water om verbranden te voorkomen.
  • Rijg de garnalen en de stukken lente-ui om en om aan de prikkers.
  • Grill de spiesen aan elke kant ongeveer 3 minuten, tot de garnalen gaar en licht verkoold zijn.
  • Serveer de spiesjes direct van de grill.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Grootmoeders cake

Grootmoeders cake

Recept categorieën: Cake
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g kristalsuiker
  • 5 eieren M op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 citroen rasp er van

Instructies

  • In een mengkom de boter met de mixer en de gardes op de hoogste stand 2 minuten kloppen.
  • Vervolgens de suiker toevoegen en het mengsel met de mixer op de hoogste stand opnieuw 2 minuten kloppen.
  • De eieren er één voor één met de mixer doorkloppen en het volgende ei pas toevoegen als het vorige geheel met de mixer is weg geroerd.
  • Het zelfrijzend bakmeel in gedeelten (3 of 4 keer) toevoegen en met een spatel door het beslag spatelen.
  • Tot slot het citroensap en -rasp erdoor scheppen.
  • De licht ingevette bakvorm met het beslag vullen, de bovenkant met een spatel glad strijken en in het midden in de niet voorverwarmde combi-stoomoven zetten.
  • De combi-stoomoven op 150 °C en 30% stoom 75 minuten inschakelen.
  • Na het verstrijken van de baktijd de cake nog 5-10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan.
  • Vervolgens de cake op een met bakpapier beklede taartrooster of ovenrooster keren zodat de bovenkant onder ligt.
  • De cake laten afkoelen en in plakken snijden.

Notities

Variatie:

Cake met karwij:
Vervang de suiker door rietsuiker en het zelfrijzend bakmeel door 100 g volkorenmeel plus 1 theelepel bakpoeder en 150 g zelfrijzend bakmeel.
Voeg vervolgens nog 2-3 eetlepels karwijzaad met het hierboven aangegeven citroensap aan het beslag toe.
Ga verder te werk zoals hierboven beschreven.

Oveninfo

hetelucht: 150 °C
stoompercentage: 30%
baktijd: 75 minuten

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Krokante Gefrituurde Speklapjes met Noedels en Pittige Saus

Een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht met krokant gefrituurde speklapjes, geserveerd bovenop smaakvolle noedels met een pittige saus. Perfect voor een smaakvolle maaltijd die snel te bereiden is.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de gefrituurde speklapjes:

  • 500 g speklapjes in stukjes gesneden
  • Uienpoeder naar smaak
  • Knoflookpoeder naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Koriander naar smaak
  • Komijn naar smaak
  • Gember naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Bloem voor het paneren
  • Ei voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren

Voor de noedels:

  • 250 g noedels
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g sugarsnaps
  • 1 el verse gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Olie om te bakken

Voor de saus:

  • 4 el ketjap
  • 4 el teriyakisaus
  • 2 el chilisaus
  • 1 el vissaus
  • 1 el gembersiroop

Instructies

Gefrituurde Speklapjes:

  • Snijd de speklapjes in stukjes en kruid ze met uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, koriander, komijn, gember, suiker, peper en zout naar smaak.
  • Haal de gekruide speklapjes door een mengsel van bloem, ei en paneermeel voor een extra krokante textuur.
  • Verhit de frituurpan en frituur de speklapjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Noedels:

  • Kook de noedels gedurende 1 minuut in kokend water en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, sugarsnaps, geraspte gember en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  • Meng in een kom de ketjap, teriyakisaus, chilisaus, vissaus en gembersiroop om de saus te maken.
  • Voeg de saus toe aan de gebakken groenten en roer goed door.
  • Voeg vervolgens de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.

Serveren:

  • Verdeel de noedels over de borden en leg de krokante speklapjes bovenop.
  • Serveer direct en geniet van dit smaakvolle gerecht!

Notities

Serveer met een verfrissende witte wijn zoals een Riesling of een licht gekoelde rosé om de pittige en hartige smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Kruidige Spekkoek Cake

Kruidige Spekkoek Cake

Deze kruidige spekkoek cake combineert de heerlijke smaken van traditionele spekkoek in een eenvoudige cakevorm. Perfect voor bij de koffie of als dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak cakemix volg de instructies op de verpakking
  • 7 tl kaneel
  • 4 tl nootmuskaat
  • 2 tl kardemom
  • 2 tl kruidnagel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Volg de instructies op de verpakking van de cakemix om het cakebeslag te maken.
  • Voeg de kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel toe aan het cakebeslag.
  • Meng goed totdat alle kruiden gelijkmatig zijn verdeeld in het beslag.
  • Giet het beslag in de gewenste cakevorm.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, of totdat een tandenstoker in het midden gestoken er schoon uitkomt.
  • Laat de spekkoek cake afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Snijd en serveer de spekkoek cake in plakjes.

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een lichtgekruide thee past goed bij deze kruidige cake.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Ervaar een pittige kick met deze makreelsalade met een kruidige twist! Een verfrissende combinatie van smaken met een romige yoghurttouch. Ideaal als lichte lunch of smaakvol bijgerecht. Pas de pittigheid aan naar wens voor de perfecte balans!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gerookte makreel ontdaan van graten
  • Gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 rawit fijngesneden zonder zaadlijst (voor extra pit)
  • 2 eetlepels Yofresh magere yoghurt
  • 1 eetlepel rotisambal of naar smaak, minder voor mildere variant
  • 1 eetlepel curryketchup

Instructies

  • Verwijder alle graten uit de gerookte makreel.
  • Meng de makreel met gesnipperde ui, fijngehakte knoflook, ketchup, rawit, Yofresh, rotisambal en curryketchup in een kom.
  • Pas de hoeveelheid rawit en rotisambal aan naar smaak voor de gewenste pittigheid.
  • Serveer de makreelsalade op een bedje van verse groene sla of als vulling voor een wrap.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Chocoladetaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 135 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 150 gram pure chocolade
  • 200 ml light slagroom
  • 1 theelepel cacao
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Mix de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout tot een dikke schuimige massa ontstaat (zo'n vijf minuten).
  • Voeg in gedeeltes het zelfrijzend bakmeel en de 15 gram cacao toe.
  • Verdeel het beslag over twee ingevette vormen en breek 50 gram chocolade in kleine stukjes.
  • Verdeel de stukjes over een van de twee gevulde bakvormen; dit wordt de bodem.
  • Bak de beide taartdelen in ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 gradetot de binnenkant niet meer zacht is.
  • Test dit met een breinaald of satéprikker.
  • Verwarm de overige chocolade met 100 ml slagroom in een pan tot alles gesmolten is en klop de overige slagroom met de theelepels cacao en suiker stijf.
  • Besmeer de onderste taarthelft (die met de chocoladestukjerijkelijk met de geklopte slagroom en plaats de andere taarthelft erbovenop.
  • Giet of smeer de gesmolten chocolade eroverheen en laat het glazuur in de koelkast opstijven.

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Groene Kruiden Marinade en Knoflookmayonaise

Gegrilde Kalkoenspiesjes met Groene Kruiden Marinade en Knoflookmayonaise

Naar een recept van restaurant 't Zusje
(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Tapas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de marinade van groene kruiden:

  • 400 ml olijfolie
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Voor de knoflookmayonaise:

  • 400 gram mayonaise
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 100 ml gembersiroop
  • 100 ml slagroom
  • Peper en zout naar smaak

Voor de gegrilde kalkoenspiesjes:

  • 10 spiesjes kalkoenfilet
  • 150 gram spekjes uitgebakken
  • 50 gram gebakken uitjes

Voor de salsa rosso:

  • 5 gram peterselie fijngehakt
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 120 gram ui fijngesnipperd
  • 5 gram zout
  • 5 gram grofgemalen peper
  • 10 gram Franse mosterd
  • 100 ml citroensap
  • 100 ml olijfolie
  • 15 gram tomatenpuree
  • 40 gram tomaat in blokjes

Instructies

Voorbereiding van de marinade van groene kruiden:

  • Meng in een kom de olijfolie, uitgeperste knoflook, fijngehakte peterselie, fijngehakte bieslook, peper en zout.
  • Giet de marinade over de kalkoenspiesjes en laat deze 3 uur marineren in de koelkast.

Bereiding van de knoflookmayonaise:

  • Meng in een kom de mayonaise, uitgeperste knoflook, gembersiroop, slagroom, peper en zout goed door elkaar.
  • Zet de knoflookmayonaise apart in de koelkast.

Bereiding van de salsa rosso:

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de fijngehakte knoflook, fijngesnipperde ui, zout, grofgemalen peper, Franse mosterd, citroensap en tomatenpuree toe.
  • Roer goed door en laat het mengsel goed doorwarmen.
  • Voeg tot slot al roerend de tomatenblokjes toe en laat het mengsel goed afkoelen.

Bereiding van de gegrilde kalkoenspiesjes:

  • Verhit de grill of grillpan en gril de kalkoenspiesjes rondom gaar.
  • Serveer de gegrilde kalkoenspiesjes met de uitgebakken spekjes en gebakken uitjes.

Opmaak van het gerecht:

  • Leg de gegrilde kalkoenspiesjes op een bord en garneer met de uitgebakken spekjes en gebakken uitjes.
  • Serveer de knoflookmayonaise en de salsa rosso erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Mandarin Rijstsalade

Mandarin Rijstsalade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g droogkokende rijst
  • Zout
  • 1 blikje erwten ± 200 g
  • 2 blikjes mandarijntjes à 312 g
  • 250 g jongbelegen kaas
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 theelepels suiker
  • Paprikapoeder
  • 4 eetlepels fijngeknipt bieslook

Instructies

  • Kook de rijst in 2½ deciliter water met een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar en droog.
  • Laat de rijst vervolgens goed afkoelen.
  • Roer af en toe met een vork door om klontjes te voorkomen.
  • Laat de doperwten en mandarijntjes uitlekken.
  • Snijd de jongbelegen kaas in blokjes.
  • Maak een sausje van olie, wijnazijn, suiker, een snufje zout, paprikapoeder en fijngeknipt bieslook.
  • Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar.
  • Serveer de Mandarin Rijstsalade als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij de zoete mandarijntjes en het frisse karakter van de salade. Als je liever geen alcohol drinkt, kun je een sprankelend mineraalwater met een scheutje citroensap serveren.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g