Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen

Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen

Een luchtig en traditioneel Savoie-gebak met frisse aalbessen of een zoete laag aalbessenjam. Perfect als elegant dessert of bij de koffie!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer of garde
  • Bakvorm (ingevet met boter)

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130 g griessuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 g meel
  • 25 g boter gesmolten
  • 1 citroen geraspte schil + 1 tl sap
  • 1 snufje zout
  • 300 g aalbessen of aalbessenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C (thermostaat 3-4) en vet een bakvorm royaal in met boter.
  • Splits de eieren.
  • Doe de eierdooiers in een kom en meng ze met de helft van de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel.
  • Zeef het meel en voeg het geleidelijk toe aan het dooiermengsel.
  • Rasp de citroenschil en voeg deze samen met 1 tl citroensap toe aan het mengsel.
  • Klop in een aparte kom het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken.
  • Voeg de resterende suiker toe aan het eiwit en klop nog kort door.
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het dooiermengsel, zodat het luchtig blijft.
  • Meng de aalbessen voorzichtig door het beslag.
  • Als je aalbessenjam gebruikt, volg dan de instructie hieronder.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk glad.
  • Bak het gebak in de oven gedurende 1 uur.
  • Als je aalbessenjam gebruikt, strijk deze 15 minuten voor het einde van de baktijd gelijkmatig over de bovenkant van het gebak.
  • Laat het gebak afkoelen in de vorm, haal het er voorzichtig uit en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer het Savoie-gebak met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een glas Champagne voor een feestelijk moment.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Rijsttaart met Kaneel en Makarons

Rijsttaart met Kaneel en Makarons

Een heerlijke rijsttaart met een luchtige rijstvulling, kaneel, en een krokante korst, versierd met amandelen en een roomlaag. Perfect voor een feestelijk dessert.
(plus rijst- en baktijd)1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 30 g suiker
  • 15 g bakkersgist
  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 75 g boter
  • 2 snuifjes zout

Voor de versiering:

  • 150 g rijst
  • 1 liter melk
  • 2 snuifjes kaneel
  • 100 g suiker
  • 3 eierdooiers
  • 1 el rijstroom
  • 4 eiwitten
  • 2 makarons met amandelen
  • 2 snuifjes zout

Om goudgeel te bakken:

  • 2 makarons met amandelen
  • 1 klein ei
  • 1 el room
  • 15 g fijne suiker
  • Boter
  • Bloem voor de vorm

Instructies

  • Bereid het gerezen deeg: zeef de bloem.
  • Maak een putje in het midden en leg daarin de in lauwe melk opgeloste gist, suiker, zout, het geklopte ei en de in stukjes verdeelde boter.
  • Meng alles en verwerk onder de bloem.
  • Kneed tot een soepel deeg en laat het op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Leg de rijst 5 minuten in kokend water (gezouten), laat uitdruipen en doe het in kokende melk.
  • Laat 25 minuten op zeer laag vuur staan zonder te roeren.
  • Voeg het aardappelmeel of rijstroom toe, opgelost in een beetje water.
  • Neem van het vuur en voeg de 3 eierdooiers, suiker, zout en kaneel toe.
  • Voeg daarna de 2 geplette makarons toe.
  • Laat afkoelen.
  • Meng er de stijfgeklopte eiwitten door.
  • Geef het deeg een dikte van 4 mm en leg het in een ingevette en bebloemde taartvorm (30 cm diameter).
  • Prik met een vork in het deeg en versier met de rijst.
  • Strijk het bovendeel mooi glad.
  • Meng de 2 makarons met het klein geklopte ei, de room en 15 g suiker.
  • Verspreid dit mengsel met een spaan over de rijst.
  • Plaats de taart 15 minuten in een zeer warme oven, draai dan het vuur lager (middelmatige oven) en laat het gebak nog 15-20 minuten bakken.
  • Laat afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

Notities

Serveertip:
Serveer de rijsttaart met een beetje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Bij deze rijsttaart past een lichte, zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer, die goed samengaat met de kaneel en amandelen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g

Biefstukschotel

Biefstukschotel

Een heerlijke biefstukschotel met verse groenten en een smaakvolle marinade, perfect om te combineren met rijst.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg biefstuk
  • 4 stuks rode uien
  • 4 struikjes paksoi
  • Gesneden roerbakgroenten

Voor de marinade:

  • Flinke scheut zoete sojasaus
  • 3 theelepeltjes sambal oelek
  • Knoflook naar smaak
  • Flesje spice vijf
  • 1 eetlepel maïzena

Instructies

  • Meng de ingrediënten van de marinade door elkaar en marineer de biefstukjes erin.
  • Snijd de biefstuk in stukjes en roerbak ze in een hete pan.
  • Haal de biefstuk uit de pan.
  • Roerbak de gesneden rode uien, voeg de paksoi en de roerbakgroenten toe en bak 3-5 minuten.
  • Voeg de biefstuk weer toe en roerbak alles tot het lekker gaar is.
  • Serveer de biefstukschotel met rijst, augurk, kroepoek en sla.

Notities

Serveertip:

Voor extra smaak kun je wat gesneden lente-uitjes en sesamzaadjes over de schotel strooien.
Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de biefstuk en de marinade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 4g | Sugar: 1.5g

Biefstuk met Groenten in Aluminiumfolie uit de Oven

Biefstuk met Groenten in Aluminiumfolie uit de Oven

Geniet van malse biefstuk met groenten in een smaakvolle saus, allemaal verpakt in aluminiumfolie en gebakken tot perfectie in de oven.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in dunne plakjes
  • 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
  • 1 stuks groene paprika in lengte in achten gesneden
  • 1 stuks wortel in vieren
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • 1,2 dl dashi
  • 1 stuks kleine rode Spaanse peper
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • Zevenkruidenpoeder

Instructies

  • Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm en verdeel het vlees, paprika, paddenstoelen en wortel over de vellen.
  • Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en sojasaus en giet dit mengsel over de porties.
  • Vouw de pakjes dicht en bak ze 15 minuten in een oven op 200 ºC.
  • Meng de ingrediënten voor de saus: citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi en verdeel het over 4 kommetjes.
  • Open de pakjes, garneer met een plakje sinaasappel en daarop wat peperringetjes.
  • Serveer de dipsaus apart.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Biefstuk met Gember en Groenten

Biefstuk met Gember en Groenten

Een smaakvol bijgerecht met biefstuk in een aromatische gembersaus, gecombineerd met verse groenten voor een pittige en geurige ervaring.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g biefstuk in plakjes van ½ cm dikte gesneden

Voor de kruiden:

  • Mespunt ve-tsin
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
  • Zout
  • Zwarte peper uit de molen
  • 1 cm verse gemberwortel geschild en geraspt

Voor de saus:

  • 1 dessertlepel suiker
  • Mespunt ve-tsin
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 3 eetlepels bouillon
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1-2 eetlepels rijstwijn of droge sherry

Verder nog:

  • 4 eetlepels olie
  • 2-3 cm verse gemberwortel geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 4 lente-uitjes schoongemaakt en fijngehakt
  • 100 g bamboescheuten in plakken gesneden
  • 2 groene pepertjes schoongemaakt, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden

Notities

Serveertip:
Serveer de biefstuk met gember en groenten met rijst of noedels voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze smaakvolle biefstuk gaat goed samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Een authentiek Japans gerecht met mals rundvlees, verse groenten en een smaakvolle dipsaus. Ideaal voor een verfijnde maaltijd met een Aziatische twist.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Azië, Japan
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in hele dunne plakjes gesneden
  • 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
  • 1 groene paprika in lengte in achten gesneden
  • 1 wortel in vieren gesneden
  • 4 el droge sherry
  • 4 el Japanse sojasaus
  • 4 el citroensap
  • 4 el sinaasappelsap
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • 1,2 dl dashi
  • 1 kleine rode Spaanse peper in ringetjes gesneden
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • Zevenkruidenpoeder Shichimi Togarashi

Instructies

  • Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm.
  • Verdeel de biefstuk, paprika, shii-take paddenstoelen en wortel gelijkmatig over de vellen folie.
  • Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en Japanse sojasaus in een kom.
  • Giet het mengsel gelijkmatig over de porties vlees en groenten.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht om pakketjes te vormen.
  • Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak ze gedurende 15 minuten.
  • Bereid de dipsaus door citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi met elkaar te mengen in 4 kleine kommetjes.
  • Haal de pakketjes uit de oven en open ze voorzichtig.
  • Garneer elk pakketje met een schijfje sinaasappel en enkele ringetjes rode peper.
  • Serveer de dipsaus apart in kommetjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de pakketjes rechtstreeks op het bord en laat je gasten zelf de saus toevoegen. Lekker met gestoomde rijst of udon-noedels.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Gehaktbrood met Paprika, Prei en Rijst

Gehaktbrood met Paprika, Prei en Rijst

Een smaakvol gehaktbrood met paprika, prei en rijst, gebakken in de oven voor een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 rode paprika fijngesneden
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Zwarte peper naar smaak
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 zakje kruidenmix gehakt stroganoff
  • 1 ei
  • 90 g gekookte rijst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak de ui, paprika en prei schoon en snijd ze fijn.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflookpoeder tot ze zacht zijn.
  • Voeg de paprika en prei toe en bak enkele minuten mee.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Meng in een grote kom het gehakt, de kruidenmix en een ei.
  • Voeg de groenten en gekookte rijst toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over een ovenschaal, zodat er een laag van ongeveer 2 cm dik ontstaat.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het kort rusten voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehaktbrood met een frisse salade of geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Merlot, sluit perfect aan bij de hartige smaken van dit gehaktbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g

Gehaktballetjes met Gefruite Ui en Bieslook

Gehaktballetjes met Gefruite Ui en Bieslook

Smaakvolle gehaktballetjes met gefruite ui, bieslook en een heerlijke kruidenmix. Perfect als bijgerecht voor een smakelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesneden
  • 1 theelepel boter of margarine
  • 2 theelepels bieslook
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 zakje kruidenmix gehakt uitjes
  • 1 ei

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze fijn.
  • Verhit de boter of margarine in een koekenpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur tot deze zacht en goudbruin is.
  • Roer de bieslook door de gefruite ui.
  • Doe het gehakt in een mengkom.
  • Voeg de kruidenmix, het ei en de gefruite ui met bieslook toe aan het gehakt.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Vorm het gehakt in kleine balletjes of burgers.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan met boter of olie goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met een frisse salade of als bijgerecht bij een stamppot.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Smaakvolle gehaktballetjes gecombineerd met oesterzwammen in een romige wijnsaus. Een perfect bijgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 125 g oesterzwammen in stukjes gesneden
  • dl witte wijn
  • 250 g gehakt rundvlees of gemengd
  • ½ zakje kruidenmix gehakt paprika
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in stukjes.
  • Breng de witte wijn in een steelpan aan de kook, voeg de oesterzwammen toe en laat ze 2 minuten zachtjes koken.
  • Giet de oesterzwammen af in een zeef en bewaar het uitlekvocht.
  • Meng in een kom het gehakt, sjalotje, de helft van de oesterzwammen, kruidenmix en 1 eetlepel slagroom.
  • Vorm 4 gehaktballetjes en laat ze afgedekt rusten in de koelkast.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 20 minuten rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Voeg aan het bakvet de rest van de oesterzwammen, het wijn-uitlekvocht en de resterende slagroom toe.
  • Roer de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken.
  • Serveer de gehaktballetjes met de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met geroosterde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Gehaktballetjes met Abrikozen en Geroosterde Pijnboompitten

Gehaktballetjes met Abrikozen en Geroosterde Pijnboompitten

Een verrassend smaakvol gerecht met gehakt, gedroogde abrikozen, geroosterde pijnboompitten en een vleugje koriander. Ideaal voor een bijzondere maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 3 gedroogde abrikozen geweekt of gebruiksklaar
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 500 g gehakt rundvlees of gemengd
  • 1 ei
  • 1 zakje kruidenmix gehakt
  • 1 eetlepel korianderblad

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Doe het gehakt in een mengkom.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, abrikozenstukjes, sjalotje, het ei, kruidenmix en korianderblad toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bereid het gehakt zoals je gewend bent: vorm er bijvoorbeeld gehaktballen van en bak ze in een pan met olie of boter goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een frisse salade en gekruide couscous voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot, past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 6g