Frisse witte koolsalade met romige mierikworteldressing

Frisse witte koolsalade met romige mierikworteldressing

Een eenvoudige en frisse salade van witte kool met een romige mierikworteldressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine vaste witte kool
  • 1 bol mayonaise
  • 1 dl room
  • 1-2 tl geraspte mierikwortel
  • 1 el citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Was de witte kool grondig, halveer deze en verwijder de harde kern.
  • Snijd de kool met een scherp mes in dunne repen.
  • Breng 2-3 liter water met een flinke snuf zout aan de kook.
  • Voeg de koolrepen toe en blancheer ze 1 minuut.
  • Giet af en spoel direct af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Laat goed uitlekken.
  • Klop de room lichtjes op (niet helemaal stijf).
  • Meng de room beetje bij beetje met de mayonaise.
  • Voeg vervolgens de mierikwortel en het citroensap toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de uitgelekte kool toe aan de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de salade in de koelkast om op te frissen voordat je deze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse salade als bijgerecht bij gegrilde gerechten of als lichte lunch met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de lichte en romige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Andijvie Salade met Roquefort Dressing

Andijvie Salade met Roquefort Dressing

Geniet van deze frisse andijvie salade met een heerlijke roquefort dressing, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • slakom
  • kommetje
  • mes

Ingrediënten

  • 500 g mooie andijvie
  • 100 g roquefort
  • 1 dl olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de twee buitenste bladeren van de andijvie.
  • Was de groente snel onder stromend water en maak de bladeren los.
  • Snijd de andijvie in fijne repels en leg deze in een slakom.
  • Verkruimel de roquefort in een kommetje en los deze beetje bij beetje op in het citroensap en de olijfolie.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Giet het mengsel over de groenten en vermeng stevig.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Deze salade is perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd of als lichte lunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige roquefort en de frisse andijvie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 2g

Russische Borsjtsj Soep

Russische Borsjtsj Soep

Geniet van de rijke, hartige smaak van Russische borsjtsj, een soep vol rundvlees, bieten, groenten en room. Perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kasserol
  • Kookpot
  • mes

Ingrediënten

  • 1,500 kg rundvlees borststuk
  • 1 ossestaart
  • 250 g gerookt spek
  • 4 rode bieten rauw
  • 1 dikke witte kool of 1/2 witte en 1/2 rode
  • 4 dikke uien
  • 4 worteltjes
  • 4 aardappelen
  • 1 grote doos gepelde tomaten
  • 1 greep witte bonen
  • 25 dl room
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kruidnagel
  • Tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper en zout

Instructies

  • Doe het vlees en de gesneden ossestaart in een kasserol met 4 liter lichtgezouten water, de tijm, het laurierblad en een ui, waarin de kruidnagel is gestoken.
  • Breng aan de kook en schuim af.
  • In een afzonderlijke kookpot, laat het in blokjes gesneden spek smelten, samen met de rest van de uien en het fijngehakte knoflook.
  • Snijd de worteltjes en bieten in dunne stokjes en voeg ze bij de uien.
  • Verwarm even en giet het mengsel bij de bouillon.
  • Voeg peper toe, dan de tomaten en de bonen.
  • Laat het geheel op klein vuur gedurende 3 uur sudderen.
  • Na 1/2 uur koken, voeg de geschilde en gevierendeelde aardappelen toe.
  • Serveer warm met dikke room.

Notities

Serveertip:
Serveer de borsjtsj met een lepel zure room of een beetje ongesuikerde yoghurt voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze rijke soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 8g

Biefstukschotel

Biefstukschotel

Een heerlijke biefstukschotel met verse groenten en een smaakvolle marinade, perfect om te combineren met rijst.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg biefstuk
  • 4 stuks rode uien
  • 4 struikjes paksoi
  • Gesneden roerbakgroenten

Voor de marinade:

  • Flinke scheut zoete sojasaus
  • 3 theelepeltjes sambal oelek
  • Knoflook naar smaak
  • Flesje spice vijf
  • 1 eetlepel maïzena

Instructies

  • Meng de ingrediënten van de marinade door elkaar en marineer de biefstukjes erin.
  • Snijd de biefstuk in stukjes en roerbak ze in een hete pan.
  • Haal de biefstuk uit de pan.
  • Roerbak de gesneden rode uien, voeg de paksoi en de roerbakgroenten toe en bak 3-5 minuten.
  • Voeg de biefstuk weer toe en roerbak alles tot het lekker gaar is.
  • Serveer de biefstukschotel met rijst, augurk, kroepoek en sla.

Notities

Serveertip:


Voor extra smaak kun je wat gesneden lente-uitjes en sesamzaadjes over de schotel strooien.
Wijnadvies:


Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van de biefstuk en de marinade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 4g | Sugar: 1.5g

Verfrissende Biefstuksalade met Mango en Paprika

Verfrissende Biefstuksalade met Mango en Paprika

Een frisse en smaakvolle biefstuksalade met mango, paprika en een frisse dressing, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g veldsla
  • 2 biefstukken van 100 g elk
  • 15 g koriander
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 2 mango's

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Verhit de grillpan en bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie, grill ze 4 minuten per kant.
  • Laat de biefstukken 5 minuten rusten en snijd ze in repen.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het uit.
  • Meng in een kom het limoenrasp, limoensap, ketjap, suiker en de helft van de paprika.
  • Meng met de rest van de olijfolie tot een dressing.
  • Schep de biefstukreepjes door de dressing en laat 1½ uur intrekken.
  • Schil de mango's, snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de mango, veldsla en koriander.
  • Verdeel de salade over borden en schep de biefstukreepjes erop.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers gebakken ciabatta of een lichte rijstsalade.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 18g | Sugar: 590g

Bisque de Crabe met Croutons en Kervel

Bisque de Crabe met Croutons en Kervel

Een verfijnde Franse bisque de crabe met croutons en kervel, perfect als luxe tussengerecht. Rijk van smaak en heerlijk verwarmend.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Soep, Tussengerecht, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse krab
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 100 g prei in blokjes van 5 mm
  • ½ venkelknol in blokjes van 5 mm
  • 3 takjes thijm
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes koriander
  • 10 peperkorrels gekneusd
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 dl cognac
  • 2 dl witte wijn
  • 2 l visbouillon
  • 1 l water

Instructies

  • Hak de krabben in stukken.
  • Maak de prei en venkel schoon en snijd ze in blokjes van 5 mm.
  • Maak de knoflook schoon en kneus de peperkorrels.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de krab tot deze begint te kleuren.
  • Voeg de prei, venkel, knoflook, peperkorrels, thijm, laurier en koriander toe en bak het even mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
  • Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook en voeg de visbouillon en het water toe.
  • Breng het geheel opnieuw aan de kook, schuim af en laat op laag vuur 1 uur trekken.
  • Passeer de bouillon door een zeef en reduceer de vloeistof tot 3 liter.
  • Bind de bisque met wat rijstemeel en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Snijd de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes van 1/2 cm.
  • Bak de blokjes brood in ruim boter tot ze goudbruin en krokant zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de krab in stukken en verdeel deze samen met de croutons over de soepkoppen.
  • Breng de bisque opnieuw aan de kook.
  • Verdeel de soep over de hete soepkoppen en garneer met geplukte kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van deze bisque.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Bijzonder Gevulde Gehaktballen met Tutti Frutti en Honing

Bijzonder Gevulde Gehaktballen met Tutti Frutti en Honing

Een verrassende twist op de klassieke gehaktbal, gevuld met een zoete tutti frutti en honingvulling voor een unieke smaakervaring.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kippengehakt
  • 1 ui zeer fijn gesnipperd
  • 1 ei
  • Paneermeel naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Paprika naar smaak

Voor de vulling:

  • 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweekt
  • 2 eetlepels honing

Instructies

  • Meng de tutti frutti met de honing goed door elkaar.
  • Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat je een samenhangende massa hebt.
  • Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en maak er ballen van.
  • Druk de ballen iets plat en schep er wat tutti frutti-mengsel op.
  • Vouw het gehakt om de vulling heen en rol de ballen opnieuw tot een mooie vorm.
  • Haal de ballen nog even door wat paneermeel en bak ze goudbruin in een beetje olie.
  • Blus de gehaktballen af met wat water en sudder ze 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Serveer de gehaktballen als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de zoetige toets van de gehaktballen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
  • 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  • Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
  • Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
  • 15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe.
  • Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
  • Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
  • 15 minuten op laag vuur.
  • Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
  • Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
  • Bak de uien in het bakvet ca.
  • 2 minuten glazig.
  • Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak het geheel ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
  • Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
  • 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Bietjes uit de Magnetron met Ui en Kruidnagel

Bietjes uit de Magnetron met Ui en Kruidnagel

Een snelle en smakelijke manier om bietjes te bereiden in de magnetron, geserveerd met ui, azijn, suiker en een vleugje kruidnagel.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Magnetron koken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte bietjes geschaafd
  • 10 g boter
  • 1 kleine ui in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Kruidnagelpoeder naar smaak

Instructies

  • Was, schil en schaaf de bietjes.
  • Smelt de boter in een magnetronschaal op HOOG (100%) gedurende 30 seconden.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en voeg deze toe aan de boter.
  • Laat de ui 3 minuten op HOOG (100%) in de magnetron glazig koken.
  • Voeg de geschaafde bietjes, azijn, suiker en kruidnagelpoeder toe aan de ui en roer goed door.
  • Dek de schaal af en kook de bietjes 5 minuten op HOOG (100%) in de magnetron.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje vlees of als bijgerecht bij een frisse salade.
Wijnadvies:
Dit gerecht past goed bij een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 200g | Sugar: 15g

Frisse Bietensalade met Paksoi en Zalm

Frisse Bietensalade met Paksoi en Zalm

Een frisse en kleurrijke bietensalade met paksoi, zalm en een vleugje azijn – perfect als voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Azië, Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 paksoi alleen de groene bladeren
  • 4 rode bietjes gekookt, in stukjes gesneden
  • 4 rode uien fijn gesneden
  • 300 g zalm in reepjes gesneden
  • Wijnazijn naar smaak

Instructies

  • Gebruik alleen de groene bladeren van de paksoi en meng deze met wat wijnazijn.
  • Snijd de bietjes en rode ui fijn en meng ze met wat azijn naar smaak.
  • Snijd de zalm in kleine reepjes.
  • Leg de paksoi in een ruime schaal en verdeel het bietjes- en uienmengsel erbovenop.
  • Leg de reepjes zalm bovenop de salade.
  • Laat de salade een kwartiertje afgedekt in de koelkast staan voor de smaken zich goed te mengen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra beetje citroensap voor een frisse, zure kick.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de bietensalade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g