Gegratineerde Ovenschoteltjes met Wortelpuree en Artisjokken
Deze gegratineerde ovenschoteltjes met romige wortelpuree en artisjokken zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Perfect voor een diner of als smaakvolle aanvulling op een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Groentezeef
kleine ovenschaaltjes
grill
mes
- 700 g gekookte wortels
- 40 g boter
- Geraspte Parmigiano Reggiano
- 8 artisjokken schoongemaakt en in partjes
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel majoraan
- 1 theelepel munt
- ½ glas droge witte wijn
- Olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de artisjokken schoon en verwijder de buitenste bladeren en het hooi.
Snijd de artisjokken in partjes.
Stoof de artisjokken 15 minuten in een scheutje olijfolie met knoflook, witte wijn, zout, peper en fijngehakte majoraan en munt.
Pureer de gekookte wortels en breng de puree op smaak met boter, geraspte kaas, peper en zout.
Beboter 6 ovenschaaltjes en vul ze om en om met laagjes artisjokkenpartjes en wortelpuree.
Bestrooi de gerechtjes met geraspte Parmigiano Reggiano en plaats ze onder de grill tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde ovenschoteltjes met artisjokken en wortelpuree passen perfect bij een droge witte wijn zoals een Italiaanse Pinot Grigio of Vermentino.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Mosselen met Gruyère en Mosterd
Deze gegratineerde mosselen, bedekt met een romige bechamelsaus en gruyère, vormen een heerlijk hapje. Perfect voor een feestelijke gelegenheid, geserveerd met knapperig stokbrood.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
vuurvaste schoteltjes
grill
mes
- 2 kg gekookte mosselen in de schelp
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels bloem
- 2½ dl volle melk
- 2 dl room
- 1 à 2 stokbroden
- 1 theelepel gehakte tijm
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 50 g gemalen gruyère kaas
- Versgemalen peper
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat kort stoven.
Roer de melk en room erdoor tot een gladde bechamelsaus.
Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe, en breng op smaak met versgemalen peper.
Verwijder de bovenste schelp van de mosselen en maak het vlees los, maar laat het in de onderste schelp liggen.
Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
Schep op elke mossel wat saus en strooi er gemalen gruyère over.
Plaats de mosselen onder de grill tot ze goudbruin zijn.
Serveer direct met stokbrood.
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Muscadet. De wijn brengt de romige en hartige smaken mooi in balans.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Mosselen met Champignons en Room
Deze gegratineerde mosselen met champignons en een romige saus vormen een heerlijk voorgerecht voor een speciaal diner. Afgewerkt met een krokante kaaslaag en geserveerd met een knapperige korst uit de oven, is dit gerecht een ware traktatie voor liefhebbers van zeevruchten!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Gratineerschotel
mes
- 3 kg mosselen schoongemaakt
- 250 g champignons schoongemaakt en gevierendeeld
- 2 takjes selderij in stukjes
- 1 dikke ui gehakt
- 2 sjalotten fijngesneden
- 1 citroen
- 2 dl room
- 2 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 50 g meel
- 100 g geraspte kaas
- Paneermeel naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de mosselen schoon en verwijder vezelige delen van de schelpen.
Spoel ze snel af zonder te laten weken.
Kook de mosselen in een grote pan met gehakte ui, stukjes selderij, peper en zout.
Zodra de schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
Haal de mosselen uit de pan en verwijder ze uit hun schelpen.
Houd ze warm in een klein beetje kooknat.
Filter de rest van het kooknat en bewaar ongeveer 3 dl.
Smelt 50 g boter in een pan, voeg de fijngesneden sjalotten toe en laat ze zachtjes smoren.
Voeg de champignons toe en kook ze tot ze hun vocht hebben afgegeven.
Voeg het meel toe aan de champignons en roer goed door.
Voeg het gefilterde kooknat van de mosselen toe en laat de saus indikken.
Roer de room door de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Voeg de mosselen toe aan de saus en giet het geheel in een gratineerschotel.
Strooi de geraspte kaas en wat paneermeel over de mosselen.
Verdeel klontjes boter over de schotel.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven en laat gratineren tot er een mooie bruine korst op komt.
Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant. Deze wijnen brengen de zilte en romige smaken van het gerecht perfect in balans.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Kreeft met Kruidenboter
Deze gegratineerde kreeft met kruidenboter is een luxe hapje voor speciale gelegenheden. De kreeft wordt overgoten met een heerlijk mengsel van boter, knoflook en Provençaalse kruiden en onder de grill gegratineerd tot perfectie. Serveer met knapperig stokbrood!
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
grill
kwastje
Kleine steelpan
mes
- 1 kreeft gekookt
- 1 teen knoflook geperst
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 2 flinke eetlepels boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Smelt de boter in een kleine steelpan en voeg de geperste knoflook, Provençaalse kruiden, peper en zout toe.
Verwarm de grill voor op hoge temperatuur.
Gebruik een kwastje om de kreeft ruim in te smeren met de gekruide boter.
Plaats de kreeft onder de grill en bak hem tot hij goed warm is en de boter bubbelt, ongeveer 5-7 minuten.
Serveer de gegratineerde kreeft direct met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde kreeft past perfect bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. De boterige en kruidige smaken van de kreeft worden mooi in balans gebracht door de frisse tonen van de wijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven
Deze gegratineerde groenteschotel is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat perfect past bij een winterse maaltijd of feestelijke gelegenheid. De smaakvolle combinatie van courgette, aubergine en paprika maakt dit gerecht een ware favoriet.
Bereidingstijd50 minuten min
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 2 aubergines in blokjes gesneden
- 2 courgettes in blokjes gesneden
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 100 g geraspte kaas
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 2 uien gesnipperd
- 4 tomaten in blokjes gesneden
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met olijfolie tot ze glazig zijn.
Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee.
Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper.
Schep de groenten in een ovenschaal.
Strooi de geraspte kaas over de groenteschotel en bedek met paneermeel.
Bak de schotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.
Wijnadvies:
Deze gegratineerde groenteschotel gaat uitstekend samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Côtes du Rhône.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Garnalen met Prei in Kaassaus
Geniet van deze Belgische specialiteit: sappige garnalen gecombineerd met romige prei en een rijke kaassaus, gegratineerd tot perfectie. Een heerlijk bijgerecht dat in een handomdraai klaar is, zelfs in de microgolfoven.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Microgolfoven
mes
Ovenvaste borden
- 100 g gepelde garnalen
- 100 g gemalen Emmentaler
- 25 cl room
- 1 prei in julienne gesneden
- 50 g boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd de prei in dunne julienne en spoel goed schoon.
Verwarm de boter in een microgolfovenbestendige schaal en stoof de prei 4 minuten op 500 Watt.
Breng de room aan de kook in een aparte schaal, voeg de helft van de gemalen Emmentaler toe en kruid met peper en zout.
Kook het mengsel 2 minuten op 500 Watt.
Leg op elk bord een bedje van gestoofde prei, bestrooi met de garnalen en overgiet met de kaassaus.
Bestrooi met de resterende kaas en plaats de borden terug in de microgolfoven om te gratineren tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij de romige saus en de subtiele smaak van de garnalen.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 32g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes
Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Aardappelpers of stamper
Frituurpan of hoge pan
mes
pollepel
- 750 g kruimige aardappels
- 3 eieren
- 1 eidooier
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- Marjolein naar smaak
- 5-6 eetlepels amandelschaafsel
- 2 eetlepels paneermeel
- 75 g oude kaas geraspt
- 2-3 eetlepels slagroom
- 2 varkensfilets à ca. 350 g
- 2 eetlepels olie voor braden
- 1 l olie om te frituren
- 4 plakken gekookte ham ca. 60 g
Aardappelballetjes Voorbereiden:
Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
Splits de eieren en zet het eiwit apart.
Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
Druk het goed aan.
Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.
Varkensfilet Voorbereiden:
Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.
Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:
Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Champignons in Romige Wijnsaus
Geniet van deze heerlijke gegratineerde champignons in een romige wijnsaus, perfect als bijgerecht voor een feestelijk diner. Serveer met knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
mes
4 lage ovenschaaltjes
grill
- 2 sjalotjes fijn gesnipperd
- 500 g champignons schoongemaakt (grote champignons gehalveerd)
- 2 eetlepels boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- 6 eetlepels droge witte wijn
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 250 ml crème fraîche
- 1 zakje gemalen oude kaas
- Versgemalen peper naar smaak
Veeg de champignons schoon met keukenpapier en halveer de grote champignons.
Verhit de boter in een koekenpan en fruit de sjalotjes 3 minuten op laag vuur.
Knijp de knoflook boven de pan uit en voeg toe aan de sjalotjes.
Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig omschept.
Voeg de witte wijn, tijm en bouillonpoeder toe en laat alles op hoog vuur in 3 minuten inkoken.
Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
Warm zo nodig het champignonmengsel opnieuw op en roer er de crème fraîche en de gemalen oude kaas door.
Breng het mengsel op smaak met versgemalen peper.
Verdeel het champignonmengsel over 4 lage ovenschaaltjes en plaats ze onder de grill.
Laat de champignons in ongeveer 3 minuten goudbruin gratineren.
Serveer direct met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past perfect bij de romige saus en rijke smaken van de gegratineerde champignons.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas
Verwen jezelf met deze heerlijke gegratineerde champignons gevuld met een romig mengsel van spinazie en schimmelkaas. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd, geserveerd met een frisse salade van kerstomaatjes en sla.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 8 reuzenchampignons
- 1 knoflookteentje geperst
- 100 g schimmelkaas in blokjes
- 5 eetlepels olie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 200 ml sojaroom
- 200 g kerstomaatjes gehalveerd
- Paar blaadjes sla in reepjes gesneden
- 2 eetlepels citroensap
- Mespuntje suiker
- Schijfjes citroen voor garnering
Poets de champignons en verwijder de steeltjes.
Snijd de steeltjes fijn.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignonkoppen in ca.
5 minuten.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de geperste knoflook en de fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog ca.
3 minuten mee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de spinazie slinken in de pan met de gebruikte olie.
Breng op smaak met peper en zout.
Meng de spinazie, schimmelkaas en sojaroom door elkaar en vul hiermee de champignonkoppen.
Leg de gevulde champignons op een bakplaat, besprenkel met de overgebleven olie en bak ze ca.
10 minuten in de oven.
Meng ondertussen de kerstomaatjes en slareepjes met citroensap, resterende olie, peper, zout en een mespuntje suiker.
Serveer de gegratineerde champignons met de salade en garneer met schijfjes citroen.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van de schimmelkaas en champignons.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17
Romige Gegratineerde Aardappelen met Spek en Gruyère
Geniet van deze heerlijke gegratineerde aardappelen met spek en gruyère, perfect als bijgerecht bij een winterse maaltijd. De romige textuur en knapperige kaaslaag maken dit gerecht onweerstaanbaar.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sjalotje
- 50 g ontbijtspek in plakjes
- 1 eetlepel boter of margarine
- ⅛ l slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ½ zakje geraspte gruyère kaas à 100 g
- 10 sprietjes bieslook
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Schil en was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Pel het sjalotje en snijd het in dunne ringen.
Snijd het spek in repen van ca.
1 cm breed.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de spekreepjes ca.
2 minuten zachtjes.
Voeg de sjalotringen toe en bak deze ca.
2 minuten mee.
Meng in een kom de slagroom met zout en peper.
Vet de ovenschaal in met boter of margarine.
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal.
Verdeel de spekreepjes en sjalotringen over de aardappelen.
Schenk de slagroom over de schotel en bestrooi met de helft van de geraspte gruyère.
Verwarm de oven voor op 225°C (gasovenstand 5).
Bak de aardappelschotel in het midden van de oven in ca.
30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi de aardappelen na ca.
20 minuten baktijd met de rest van de gruyère.
Haal de schotel uit de oven en knip de bieslook eroverheen.
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 17