Gegratineerde Witlof met Romige Garnalensaus

Gegratineerde Witlof met Romige Garnalensaus

Luxe gegratineerde witlof met Noordzeegarnalen in een romige saus, heerlijk als bijgerecht of lichte hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g Noordzeegarnalen gepeld
  • 4 dl room
  • 4 eierdooiers
  • 15 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Reinig en was de stronkjes witlof en snijd ze fijn.
  • Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van het witlof te voorkomen.
  • Fruit het uitgelekte en fijngesneden witlof in de boter.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat het zachtjes gaarstoven.
  • Haal de pan van het vuur en roer de garnalen door het witlofmengsel.
  • Bind de bereiding met de losgeklopte eierdooiers.
  • Controleer of het mengsel voldoende gekruid is.
  • Verdeel het witlofmengsel over diepe borden en plaats onder de grill tot het mooi gegratineerd is.
  • Serveer zeer warm met stukjes stokbrood.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Muscadet past perfect bij de romige textuur en de ziltige smaak van de garnalen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geglaceerde Varkensrug met Fruitige Cranberry-Kiwisaus

Geglaceerde Varkensrug met Fruitige Cranberry-Kiwisaus

Geniet van deze sappige geglaceerde varkensrug met een fruitige en pittige cranberry-kiwisaus. Dit Amerikaanse gerecht is een smaakvolle topper, perfect geserveerd met groene tagliatelle voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 4 el olie
  • 5 dl vleesbouillon
  • 3 cl witte rum
  • 100 g cranberry’s afgespoeld en uitgelekt
  • 100 g kiwi geschild en in plakjes gesneden
  • 2 el ingelegde peperkorrels uitgelekt
  • 6 el ahornsiroop
  • 200 g crème fraîche
  • Citroenmelisse voor garnering

Instructies

Voorbereiding:

  • Dep de varkensrug droog en kruid met zout en witte peper.
  • Wrijf het vlees in met de geperste knoflook.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de varkensrug rondom mooi bruin.
  • Voeg de vleesbouillon en rum toe en laat het vlees op matig vuur in circa 90 minuten gaar koken.

Bereidingswijze:

  • Spoel de cranberry's af en laat ze uitlekken.
  • Schil de kiwi's, halveer ze en snijd in plakjes.
  • Laat de ingelegde peperkorrels goed uitlekken.
  • Haal het vlees uit de pan en bestrijk met ahornsiroop.
  • Glaceer het vlees circa 10 minuten onder de grill.
  • Verhit de vleesbouillon opnieuw, voeg het fruit en de peperkorrels toe en laat circa 5 minuten trekken.
  • Roer de crème fraîche door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Serveertips:

  • Snijd het vlees in plakken en verdeel de saus erover.
  • Garneer met citroenmelisse en serveer met groene tagliatelle.

Notities

Wijnadvies:
Een rijke, volle rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Krokante Gefrituurde Spiering met Ansjovismayonaise

Krokante Gefrituurde Spiering met Ansjovismayonaise

Geniet van knapperige, goudbruine gefrituurde spiering, geserveerd met een heerlijke ansjovismayonaise. Perfect als zomerse snack of als onderdeel van een picknick!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de spiering:

  • 750 gram spiering
  • 100 gram bloem
  • Zout naar smaak

Voor de saus:

  • 350 gram mayonaise
  • 1 dl citroensap
  • 1 eetlepel ansjovispasta
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 augurken fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de bloem en wat zout in een grote papieren zak.
  • Voeg de gewassen en schoongemaakte spiering toe aan de zak en schud tot alle visjes bedekt zijn met bloem.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Frituur de spiering in de hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de gefrituurde spiering uitlekken op keukenpapier.

Voor de saus:

  • Roer de ansjovispasta door het citroensap.
  • Meng dit mengsel door de mayonaise.
  • Voeg de kappertjes en fijngesneden augurken toe.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Serveer de saus naast de gefrituurde spiering.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past perfect bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Krokante Slibtongfilets met Frisse Ravigotesaus

Krokante Slibtongfilets met Frisse Ravigotesaus

Verwen jezelf met deze knapperige gefrituurde slibtongfilets, geserveerd met een frisse ravigotesaus. Dit klassieke Franse gerecht is perfect als hoofdgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de slibtong:
  • 3 slibtongetjes
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel
  • 2 eiwitten
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de ravigotesaus:
  • 100 g mayonaise
  • 25 g kappertjes
  • 1 augurk
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel bieslook
  • 1 eetlepel kervel
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 takje dragon

Instructies

  • Fileer de slibtong en bestrooi de filets met peper en zout.
  • Haal de filets eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit, en als laatste door het paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot de juiste temperatuur en frituur de filets á la minute totdat ze goudbruin zijn.
  • Giet de kappertjes af, knijp ze uit en hak ze fijn.
  • Snijd de sjalot, augurk en kruiden ragfijn.
  • Meng alle ingrediënten door de mayonaise en voeg wat kappertjesvocht toe.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en een beetje mosterd.
  • Serveer de gefrituurde filets met de ravigotesaus en garneer met een plukje kervel.

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een droge witte wijn zoals een Chablis of Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de ravigotesaus aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Krokante Kippenfilets met Verfrissende Citroensaus

Krokante Kippenfilets met Verfrissende Citroensaus

Geniet van krokante, goudbruine kippenfilets met een verfrissende citroensaus. Dit Filipijnse gerecht is perfect als smaakvol hapje of als hoofdgerecht, ideaal voor een zomerse dag of feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Fillippijnen
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Halal, Kosjer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen in schijfjes
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 125 gr rijstvlokken
  • 1 losgeklopt ei
  • 4 kippenfilets
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de saus:
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 4 sjalotten gesnipperd
  • 1 snuifje fijne griessuiker
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de kipfilets in met zout, peper en gemberpoeder.
  • Wentel de kipfilets door het losgeklopte ei en vervolgens door de rijstvlokken.
  • Verhit de frituurolie tot 185°C.
  • Bak de kipfilets 5 tot 6 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de kipfilets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de witte wijn en gesnipperde sjalotten.
  • Laat het mengsel voor de helft inkoken.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Giet de saus over de kipfilets en garneer met citroenschijfjes.

Notities

Wijnadvies:
Kies een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay, die goed past bij de frisse citroensaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Indonesische Kip Lembaran met Kokosmelk

Indonesische Kip Lembaran met Kokosmelk

Een traditioneel Indonesisch gerecht met kip, gekookt in een rijke kokosmelk en geurige specerijen. Perfect voor liefhebbers van exotische smaken.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • Zout naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 750 ml dunne kokosmelk santen cair
  • 250 ml dikke kokosmelk santen asli
  • 1 serehstengel gekneusd
  • 3 jeruk purut blaadjes

Voor de boemboe (kruidenpasta):

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel ketumbar korianderpoeder
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 3 cm koenir kurkuma
  • 3 kemirinoten
  • 3 sjalotten
  • 3 cm laos galanga
  • 1 rode lombok chilipeper

Instructies

Voorbereiding:

  • Rooster de kemirinoten droog in een pan tot ze lichtbruin zijn.
  • Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe (kruidenpasta) fijn in een vijzel of blender tot een gladde pasta.

Koken:

  • Verhit wat olie in een wok of wadjan en fruit de boemboe voor ongeveer 3 minuten, tot het geurig is.
  • Voeg de kippenbouten toe en bak ze kort aan in de kruidenpasta.
  • Voeg de serehstengel, jeruk purut blaadjes, en de dunne kokosmelk toe.
  • Breng op smaak met zout en suiker.
  • Laat het geheel sudderen op laag vuur totdat de kip bijna gaar is.

Afwerking:

  • Voeg de dikke kokosmelk toe en laat het gerecht verder sudderen totdat de kip helemaal gaar is en de saus iets is ingedikt.
  • Serveer de kip met de saus en geniet van dit heerlijke Indonesische gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke kokosmelksaus en de kruiden in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 36g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus

Kalkoengebraad à la Bobonne met Ananassaus

Geniet van een traditioneel Belgisch gerecht met dit malse kalkoengebraad à la Bobonne, geserveerd met romige ananassaus en krokante kroketten. Perfect voor een feestelijke maaltijd of een zondagse diner.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gourmet, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 50 g maïzena
  • 1 grote doos ananas met sap
  • 1 kalkoengebraad
  • ¼ l room
  • Erwten naar smaak
  • Kroketten naar behoefte
  • Mosterd naar smaak
  • Wortelen naar smaak

Instructies

  • Wrijf het kalkoengebraad in met mosterd.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees aan.
  • Laat het vlees op een zacht vuurtje 20 minuten braden, draai het regelmatig om en overgiet met de saus.
  • Voeg de helft van het ananassap toe aan het vlees en laat het nog 30 minuten sudderen.
  • Klop in een kom de room, de rest van het ananassap en de helft van de maïzena lichtjes op.
  • Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat de saus al roerend doorkoken zonder het vlees.
  • Voeg eventueel extra maïzena toe om de gewenste sausdikte te bereiken.
  • Verwarm het vlees kort terug in de saus zonder het te laten koken.
  • Serveer het kalkoengebraad met erwten, wortelen en kroketten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt

Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt

Deze gevulde kaiserbroodjes met gehakt zijn een heerlijke en vullende maaltijd. Het knapperige broodje gevuld met gekruid gehakt en gesmolten kaas is perfect voor lunch of een snelle avondmaaltijd. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lunch, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 broodjes
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kaiser afbakbroodjes
  • 250 g gehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl komijn
  • 1 tl chili flakes
  • Geraspte kaas naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Fruit dit aan in wat olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rondom bruin.
  • Breng het gehakt op smaak met komijn, chili flakes en wat zout.
  • Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee met het gehaktmengsel.
  • Snijd het kapje van de kaiserbroodjes en hol ze uit met een lepel.
  • Vul de uitgeholde broodjes met het gehaktmengsel en bestrooi ze royaal met geraspte kaas.
  • Plaats de gevulde broodjes op een bakplaat en bak ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 8 minuten, totdat ze goudbruin en de kaas gesmolten is.
  • Serveer de gevulde broodjes warm met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een gekoelde witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gehakt BBQ Onion Bombs met Spek

Gehakt BBQ Onion Bombs met Spek

Deze BBQ Onion Bombs zijn gehaktballen omhuld met uien en spek, gekruid met een smaakvolle rub en perfect bereid in de Airfryer. Een heerlijke traktatie voor barbecue-avonden of feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gehakt
  • 2 grote uien
  • 100 g ontbijtspek in langwerpige plakjes
  • 2 el gehakte peterselie
  • 100 g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 el spice ketchup
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl Worcestershire sauce
  • Zout en peper naar smaak
  • Paneermeel naar behoefte

Instructies

Ingrediënten Rub:

  • 1 el (zee)zout
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl versgemalen peper
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Chilipoeder naar smaak

Instructies:

  • Snijd de boven- en onderkant van de uien af, halveer ze en pel de eerste paar lagen.
  • Bewaar 16 halve lagen en snijd de rest van de ui in kleine snippers.
  • Meng in een kom het gehakt met de fijngesneden ui, gehakte peterselie, klein gesneden champignons, geperst knoflookteentje, ei, ketchup, sojasaus, Worcestershire sauce, zout, peper en paneermeel tot een stevig mengsel.
  • Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke delen en vorm er ballen van.
  • Omhul elke gehaktbal met de bewaarde uienlagen, druk ze stevig vast zodat de bal volledig met ui bedekt is.
  • Wikkel de gehaktballen in ontbijtspek en smeer ze in met de rub.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
  • Bak de gehaktballen 6 minuten op 180 graden.
  • Bestrijk de ballen opnieuw met de rub en bak ze nogmaals 6 minuten op 180 graden.
  • Herhaal dit proces nog een keer, voor een totale baktijd van 18 minuten.
  • Serveer de Onion Bombs warm, direct uit de Airfryer.

Notities

Bereiding BBQ Rub:

Meng in een bakje 3 eetlepels bruine suiker met 1 eetlepel zeezout, 1 theelepel peper, 1 eetlepel uienpoeder, 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 theelepel paprikapoeder en chilipoeder naar smaak. Bewaar de overgebleven rub voor later gebruik, bijvoorbeeld over spareribs of ander vlees.
 
Wijnadvies:
 
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Shiraz of een Zinfandel, die goed past bij de rokerige en zoete smaken van de BBQ Onion Bombs.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Frittata met Quinoa en Groenten

Frittata met Quinoa en Groenten

Een voedzame frittata met quinoa, courgette, aubergine en Parmezaanse kaas. Deze luchtige en smaakvolle frittata is perfect als hoofdgerecht of lichte lunch. Bereid in de Airfryer voor een krokante buitenkant en zachte binnenkant.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Ei, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram quinoazaden
  • 150 ml groentebouillon
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 1 teen knoflook
  • 15 gram verse basilicum
  • 4 eieren
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Spoel de quinoa af in een fijn vergiet en breng deze vervolgens in de groentebouillon aan de kook.
  • Dek de pan af en kook de quinoa in 12 minuten gaar.
  • Giet af indien nodig.
  • Verwijder de zaadlijsten van de courgette en snijd zowel de courgette als de aubergine in kleine blokjes.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden.
  • Doe de groente in de Airfryer en bak ze gedurende 3 minuten.
  • Klop ondertussen de eieren los in een kom.
  • Hak de basilicum fijn en rasp de Parmezaanse kaas.
  • Voeg deze toe aan de losgeklopte eieren samen met peper, zout en eventueel andere kruiden naar smaak.
  • Haal de groenten uit de Airfryer en voeg deze, samen met de quinoa en geperste knoflook, toe aan het eimengsel.
  • Vet de ovenschotel of bakvorm in met olijfolie en schenk het eimengsel hierin.
  • Verwarm de Airfryer voor op 160 graden en plaats de ovenschotel of bakvorm in de Airfryer.
  • Bak de frittata in ongeveer 20 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de frittata.
  • Serveer eventueel met vers gebakken brood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissende Rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g