Appelcharlotte

Appelcharlotte

Deze vernieuwde versie van appelcharlotte houdt de klassieke smaak, maar met een hedendaags tintje.
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • metalen puddingvorm
  • kwastje

Ingrediënten

  • ¾ kg appels
  • 200 gram oud brood zonder korst, in gelijke reepjes gesneden
  • 2 eieren
  • 60 gram suiker
  • 70 gram boter of margarine
  • Abrikozenjam

Instructies

  • Snijd oud brood in gelijke reepjes.
  • Vet een metalen puddingvorm in met boter of margarine en bedek deze met de reepjes brood.
  • In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje worden gebruikt; zorg ervoor dat de broodreepjes goed aansluiten.
  • Kook de appels op de gebruikelijke manier tot een dikke appelmoes.
  • Zeef de moes en meng deze met suiker, een beetje abrikozenjam en de losgeklopte eieren.
  • Vul de vorm met het appelmengsel en sluit de bovenkant af met besmeerde reepjes brood.
  • Sluit de vorm en kook deze 'au bain marie' gedurende 1 tot 1½ uur.
  • Breng in een grotere pan water aan de kook en plaats de puddingvorm erin.
  • Houd het water tegen de kook aan.
  • Voeg indien nodig af en toe water toe.
  • Als alternatief kan de vorm 1 tot 1½ uur in de oven worden geplaatst op een lage temperatuur.
  • Haal de pudding uit het waterbad of de oven, laat hem zonder deksel drogen en stort hem op een verwarmd bord.
  • Giet er wat verdunde abrikozenjam over of serveer met vanillesaus.

Notities

In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje
gebruikt worden.

Nutrition

Calories: 320kcal

Appelkoek

Appelkoek

Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Recept categorieën: Fruit, Koek
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter of margarine
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Een scheutje melk
  • Suiker of gele jam
  • Vanillesuiker of geraspte citroenschil

Instructies

  • Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
  • Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
  • Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
  • Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
  • Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.

Nutrition

Calories: 320kcal

Appelvierstruif

Appelvierstruif

Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kleine zure appels of 2 grote
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem

Instructies

  • Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
  • Klop de eiwitten zeer stijf.
  • Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
  • Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
  • Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
  • Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.

Bananenbeignets

Bananenbeignets

Hier is een moderne draai aan het recept voor bananenbeignets
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • mes
  • Papier

Ingrediënten

  • 6 stevige bananen
  • 1 kopje zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel sojasaus
  • Melk
  • Slaolie of frituurvet
  • Poedersuiker

Instructies

  • Halveer de gepelde bananen en snijd elke helft in de lengte in tweeën.
  • Meng zelfrijzend bakmeel, kaneel, gemberpoeder, zout, sojasaus en melk tot een beslag.
  • Wentel de bananen door het beslag en frituur ze in hete slaolie of frituurvet tot ze goudbruin zijn.
  • Als de eerste beignet te hard wordt, voeg dan wat extra melk toe aan het beslag om het te verdunnen.
  • Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.

Notities

Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en serveer warm.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 3g | Vet: 4g

Rabarbertaart

Rabarbertaart

Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram suiker
  • 1 ei
  • Voor de vulling:
  • 500 gram rabarber
  • 80 gram suiker of naar smaak
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 125 ml slagroom optioneel, voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de bloem met een snufje zout.
  • Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
  • Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
  • Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel.
  • Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
  • Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
  • Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
  • Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g

Lauwwarme couscoussalade

Lauwwarme couscoussalade

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 1 plak feta kaas, 150 g
  • 2 uien
  • 300 g couscous
  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 schaal Tivall fijngehakt 175 g
  • 4 eetlepel(s) tomatenketchup
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 zakje rucolasla 75 g

Instructies

  • Tomaten en feta in blokjes snijden.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Couscous volgens gebruiksaanwijzing wellen.
  • In pan olie verhitten en fijngehakt 4 minuten rul bakken,laatste 2 minuten ui meebakken.
  • Couscous met tomatenketchup, tomaat, gehakt, ui en kaneelpoeder mengen.
  • Rucola door lauwwarme couscous scheppen en met feta garneren.

Lauwwarme salade met kibbeling

Lauwwarme salade met kibbeling

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Fougasse de Champaign voorgebakken brood, 350 g
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 zakje basilicum verse 15 g
  • 1 gele paprika
  • 3 bosuitjes
  • 2 schaaltjes kibbeling gebakken à ca. 250 g
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn

Instructies

  • Brood afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Sla schoonmaken, in repen snijden en op grote platte schaal leggen.
  • Basilicumblaadjes grof scheuren en verdelen over sla.
  • Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Intussen dressing kloppen van olie, azijn, zout en peper.
  • Kibbeling, paprikareepjes en bosuitjes verdelen over sla.
  • Dressing erover sprenkelen.
  • Serveren met brood.

Notities

Lekker met ravigotesaus.

Lauwwarme salade met kidneybonen

Lauwwarme salade met kidneybonen

Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 duopakje magere spekreepjes 250 g
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 blik kidneybonen à 400 g
  • 4 zoetzure augurken
  • 1 zak gemengde sla 200 g
  • 100 ml balsamicodressing fles à 300 ml
  • 1 bruin stokbrood

Instructies

  • In droge koekenpan spekreepjes krokant uitbakken.
  • Intussen ui pellen en snipperen.
  • Tomaten schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Spek uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Ui en tomaat ca. 3 minuten in achtergebleven spekvet bakken.
  • Bonen afgieten, toevoegen en ca. 3 minuten meewarmen.
  • Augurken in plakjes snijden.
  • Sla in schaal doen en bonenmengsel erop scheppen.
  • Stokbrood snijden en bij salade serveren.
  • Dressing, spekreepjes en augurk door bonenmengsel scheppen.

Lekkerbekjes met mosterdsaus

Lekkerbekjes met mosterdsaus

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g aardappels vastkokende
  • ½ pot volle kwark à 500 g
  • 2 eetlepel(s) mayonaise
  • 4 eetlepel(s) Dijonmosterd pot à 215 g
  • ½ zakje peterselie verse à 30 g
  • 2 zachtzure appels
  • 1 schaal bietjes gekookte ca. 500 g
  • 2 schaaltjes lekkerbekjes à ca. 225 g

Instructies

  • Aardappels onder stromend water schoonborstelen, halveren en in ca. 20 minuten gaar koken.
  • Kwark mengen met mayonaise en mosterd.
  • Peterselie fijn knippen en door kwark scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appel in stukjes snijden.
  • Bietjes schillen en in plakken snijden.
  • In magnetron bietjes met appel ca. 2 minuten afgedekt verhitten op hoogste stand (700 watt).
  • In droge koekenpan lekkerbekjes in ca. 3 minuten verwarmen.

Notities

Lekkerbekjes serveren met gekookte aardappels in schil, mosterdsaus en bietjes.

Lekkerbekjes met rösti

Lekkerbekjes met rösti

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakken rösti aardappelkoekjes à 100 g
  • 2 schaaltjes lekkerbekjes gebakken à ca. 200 g
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 bakje rucolasla 30 g
  • 1 zak gemengde sla 200 g
  • 3 eetlepels slafris tuinkruiden sladressing, fles
  • 1 cup vissaus ravigotte 150 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Rösti wellen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In oven lekkerbekjes verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten.
  • Röstikoekjes bakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Rucola grof snijden.
  • Sla mengen met rucola en dressing.

Notities

Lekkerbekjes serveren met sla, röstikoekjes en ravigotesaus.