Appelcharlotte
Deze vernieuwde versie van appelcharlotte houdt de klassieke smaak, maar met een hedendaags tintje.
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
mes
metalen puddingvorm
kwastje
- ¾ kg appels
- 200 gram oud brood zonder korst, in gelijke reepjes gesneden
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 70 gram boter of margarine
- Abrikozenjam
Snijd oud brood in gelijke reepjes.
Vet een metalen puddingvorm in met boter of margarine en bedek deze met de reepjes brood.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje worden gebruikt; zorg ervoor dat de broodreepjes goed aansluiten.
Kook de appels op de gebruikelijke manier tot een dikke appelmoes.
Zeef de moes en meng deze met suiker, een beetje abrikozenjam en de losgeklopte eieren.
Vul de vorm met het appelmengsel en sluit de bovenkant af met besmeerde reepjes brood.
Sluit de vorm en kook deze 'au bain marie' gedurende 1 tot 1½ uur.
Breng in een grotere pan water aan de kook en plaats de puddingvorm erin.
Houd het water tegen de kook aan.
Voeg indien nodig af en toe water toe.
Als alternatief kan de vorm 1 tot 1½ uur in de oven worden geplaatst op een lage temperatuur.
Haal de pudding uit het waterbad of de oven, laat hem zonder deksel drogen en stort hem op een verwarmd bord.
Giet er wat verdunde abrikozenjam over of serveer met vanillesaus.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje
gebruikt worden.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Appelkoek
Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 appels
- 300 gram bloem
- 200 gram boter of margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- Een scheutje melk
- Suiker of gele jam
- Vanillesuiker of geraspte citroenschil
Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Appelvierstruif
Deze versie van appelvierstruif behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kleine zure appels of 2 grote
- 4 eieren
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem
Splits de eieren zorgvuldig (zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terechtkomt).
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
Klop de eiwitten zeer stijf.
Klop het eigeel met de suiker tot het schuimig is en spatel voorzichtig door de stijfgeklopte eiwitten.
Zeef de bloem over het mengsel en voeg de blokjes appel toe.
Meng voorzichtig totdat alles net gecombineerd is.
Probeer niet te veel te roeren om het deeg luchtig te houden.
Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide springvorm.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
Keer de nog warme taart om en bestrooi met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Bananenbeignets
Hier is een moderne draai aan het recept voor bananenbeignets
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 stevige bananen
- 1 kopje zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel kaneel
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 0,5 theelepel zout
- 1,5 theelepel sojasaus
- Melk
- Slaolie of frituurvet
- Poedersuiker
Halveer de gepelde bananen en snijd elke helft in de lengte in tweeën.
Meng zelfrijzend bakmeel, kaneel, gemberpoeder, zout, sojasaus en melk tot een beslag.
Wentel de bananen door het beslag en frituur ze in hete slaolie of frituurvet tot ze goudbruin zijn.
Als de eerste beignet te hard wordt, voeg dan wat extra melk toe aan het beslag om het te verdunnen.
Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en serveer warm.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 3g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Rabarbertaart
Probeer dit recept eens uit en geniet van de heerlijke rabarbertaart!
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram boter of margarine
- 80 gram suiker
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 500 gram rabarber
- 80 gram suiker of naar smaak
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel paneermeel
- 125 ml slagroom optioneel, voor garnering
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem met een snufje zout.
Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
Wrijf met je vingers de boter door de bloem totdat het op broodkruimels lijkt.
Voeg de suiker en het ei toe en meng tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm.
Bestrooi de bodem met paneermeel.
Meng de rabarber met suiker en custardpoeder.
Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Bak de rabarbertaart in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, tot de rabarber zacht is en het deeg goudbruin.
Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met een beetje opgeklopte slagroom.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Lauwwarme couscoussalade
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 tomaten
- 1 plak feta kaas, 150 g
- 2 uien
- 300 g couscous
- 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 1 schaal Tivall fijngehakt 175 g
- 4 eetlepel(s) tomatenketchup
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 zakje rucolasla 75 g
Tomaten en feta in blokjes snijden.
Uien pellen en snipperen.
Couscous volgens gebruiksaanwijzing wellen.
In pan olie verhitten en fijngehakt 4 minuten rul bakken,laatste 2 minuten ui meebakken.
Couscous met tomatenketchup, tomaat, gehakt, ui en kaneelpoeder mengen.
Rucola door lauwwarme couscous scheppen en met feta garneren.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Lauwwarme salade met kibbeling
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 Fougasse de Champaign voorgebakken brood, 350 g
- 1 krop ijsbergsla
- 1 zakje basilicum verse 15 g
- 1 gele paprika
- 3 bosuitjes
- 2 schaaltjes kibbeling gebakken à ca. 250 g
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
Brood afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
Sla schoonmaken, in repen snijden en op grote platte schaal leggen.
Basilicumblaadjes grof scheuren en verdelen over sla.
Paprika schoonmaken en in reepjes snijden.
Bosuitjes schoonmaken en in stukjes snijden.
Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
Intussen dressing kloppen van olie, azijn, zout en peper.
Kibbeling, paprikareepjes en bosuitjes verdelen over sla.
Dressing erover sprenkelen.
Serveren met brood.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Lauwwarme salade met kidneybonen
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 duopakje magere spekreepjes 250 g
- 1 ui
- 2 tomaten
- 2 blik kidneybonen à 400 g
- 4 zoetzure augurken
- 1 zak gemengde sla 200 g
- 100 ml balsamicodressing fles à 300 ml
- 1 bruin stokbrood
In droge koekenpan spekreepjes krokant uitbakken.
Intussen ui pellen en snipperen.
Tomaten schoonmaken en in stukjes snijden.
Spek uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
Ui en tomaat ca. 3 minuten in achtergebleven spekvet bakken.
Bonen afgieten, toevoegen en ca. 3 minuten meewarmen.
Augurken in plakjes snijden.
Sla in schaal doen en bonenmengsel erop scheppen.
Stokbrood snijden en bij salade serveren.
Dressing, spekreepjes en augurk door bonenmengsel scheppen.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Lekkerbekjes met mosterdsaus
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 800 g aardappels vastkokende
- ½ pot volle kwark à 500 g
- 2 eetlepel(s) mayonaise
- 4 eetlepel(s) Dijonmosterd pot à 215 g
- ½ zakje peterselie verse à 30 g
- 2 zachtzure appels
- 1 schaal bietjes gekookte ca. 500 g
- 2 schaaltjes lekkerbekjes à ca. 225 g
Aardappels onder stromend water schoonborstelen, halveren en in ca. 20 minuten gaar koken.
Kwark mengen met mayonaise en mosterd.
Peterselie fijn knippen en door kwark scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appel in stukjes snijden.
Bietjes schillen en in plakken snijden.
In magnetron bietjes met appel ca. 2 minuten afgedekt verhitten op hoogste stand (700 watt).
In droge koekenpan lekkerbekjes in ca. 3 minuten verwarmen.
Lekkerbekjes serveren met gekookte aardappels in schil, mosterdsaus en bietjes.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53
Lekkerbekjes met rösti
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 zakken rösti aardappelkoekjes à 100 g
- 2 schaaltjes lekkerbekjes gebakken à ca. 200 g
- 6 eetlepels zonnebloemolie
- 1 bakje rucolasla 30 g
- 1 zak gemengde sla 200 g
- 3 eetlepels slafris tuinkruiden sladressing, fles
- 1 cup vissaus ravigotte 150 g
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Rösti wellen volgens gebruiksaanwijzing.
In oven lekkerbekjes verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten.
Röstikoekjes bakken volgens gebruiksaanwijzing.
Rucola grof snijden.
Sla mengen met rucola en dressing.
Lekkerbekjes serveren met sla, röstikoekjes en ravigotesaus.
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 53