Roerbakschotel van Krielaardappels en Groenten uit de Airfryer

Roerbakschotel van Krielaardappels en Groenten uit de Airfryer

Deze roerbakschotel van krielaardappels en groenten is een heerlijk en gezond gerecht, eenvoudig te bereiden in de airfryer. Met knapperige aardappels en een kleurrijke mix van courgette, paprika, en rode ui, is dit een perfect bijgerecht of lichte maaltijd vol smaak en textuur.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie of knoflookolie
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 400 g krielaardappels
  • ½ courgette
  • Peper naar smaak
  • Piment of een ander kruid naar keuze voor een pittiger accent
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de krielaardappels in een kom, voeg er één eetlepel olie aan toe en meng dit goed door elkaar.
  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius en bak de aardappels gedurende 15 minuten totdat ze mooi bruin beginnen te worden.
  • Terwijl de aardappels bakken, snijd de courgette, paprika's, rode ui en bleekselderij in blokjes van ongeveer één cm.
  • Als de aardappels klaar zijn, voeg de gesneden groenten toe aan het mandje van de airfryer.
  • Bak de roerbakschotel gedurende 10 minuten, waarbij je halverwege de tijd het mandje een paar keer schudt om de groenten gelijkmatig te roosteren.
  • Breng de schotel op smaak met zout, peper, en piment of een ander kruid naar keuze.
  • Serveer direct als bijgerecht of lichte maaltijd.

Notities

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Een snelle en voedzame zoete aardappelchili, ideaal voor drukke dagen. Serveer met een frisse peterselieroom en knapperig stokbrood.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 verpakking Aviko Easy Veggie Zoete aardappel 450 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 blikken gepelde tomaten elk 400 g
  • 250 g kidneybonen uit blik uitgelekt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 125 g zure room
  • 1 stokbrood

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe en fruit gedurende 1 minuut.
  • Voeg de Aviko Easy Veggie Zoete aardappel toe, bestrooi met gemalen komijn, en bak nog 5 minuten terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met een spatel stuk.
  • Draai het vuur laag zodra het vocht begint te koken en laat de chili afgedekt 10 minuten stoven.
  • Voeg na 5 minuten de uitgelekte kidneybonen toe en roer goed door.
  • Hak intussen de peterselie fijn en meng deze door de zure room.
  • Breng de chili op smaak met zout en peper.
  • Serveer de chili met een lepel peterselieroom en een stuk stokbrood.

Notities

Combineer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een glas verfrissende limonade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Vegetarische Groentenburrito’s met Ananassalsa

Vegetarische Groentenburrito's met Ananassalsa

Verras het hele gezin met deze snelle en smakelijke vegetarische groentenburrito's, geserveerd met een frisse ananassalsa. In slechts 20 minuten klaar!
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 verpakkingen Aviko Easy Veggie Roasted Corn elk 450 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels burritokruidenmix
  • 100 g verse ananasblokjes
  • 1 takje munt fijngehakt
  • 300 g milde salsa uit een potje
  • 8 tortilla wraps naturel
  • 150 g fijngesneden ijsbergsla

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de Easy Veggie Roasted Corn toe en bak gedurende 9 minuten, schep regelmatig om.
  • Voeg na 5 minuten de burritokruidenmix toe en roer goed door.
  • Snijd de ananasblokjes in kleinere stukjes en hak de munt fijn.
  • Meng de milde salsa in een schaaltje met de ananasstukjes en fijngehakte munt.
  • Verwarm de tortilla wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bestrooi de warme wraps met de fijngesneden ijsbergsla.
  • Schep de gebakken groentenmix op de wraps en rol ze op.
  • Serveer de burrito's met de frisse ananassalsa als dip of topping.

Notities

Combineer met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of een verfrissende limoenlimonade.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Robuuste Franse Vleessoep met Wintergroenten

Robuuste Franse Vleessoep met Wintergroenten

Een klassieke en stevige Franse maaltijdsoep met verschillende soorten vlees en geurige wintergroenten. Wordt traditioneel in twee gangen geserveerd: eerst de bouillon met groenten, daarna het vlees en de rest van de groenten.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 gram aardappelen
  • 45 gram bakboter of reuzel
  • 1 blik boterbonen uitgelekt
  • 4 dunne casselerribkarbonades samen 300 gram
  • 1 kruidnagel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje peterselie
  • 250 gram pittig gekruide dunne saucijsjes
  • 250 gram gerookt mager spek aan een stuk
  • 150 gram sperziebonen
  • 8 sneetjes stokbrood
  • 1 takje tijm
  • 1 ui
  • 350 gram winterwortel
  • 500 gram spitskool
  • Dijon-mosterd

Instructies

  • Kook de karbonades en het spek 5 minuten in ruim water.
  • Controleer op zout.
  • Giet eventueel het water af, zet het vlees opnieuw onder water, breng aan de kook, giet af en dep droog.
  • Snijd de winterwortel in plakjes of reepjes.
  • Pel de ui en steek de kruidnagel erin.
  • Bind de laurier, tijm en peterselie samen tot een bouquet garni.
  • Pel de knoflook niet.
  • Verhit de boter of reuzel in een braadpan, voeg het vlees, de wortel, de ui en het bouquet garni toe.
  • Bak al omscheppend even en bestrooi met peper.
  • Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat, breng aan de kook en laat afgedekt 1 uur zachtjes sudderen.
  • Was de saucijsjes onder heet water en prik ze in.
  • Was de spitskool en snijd in zessen.
  • Schil de aardappelen en snijd ze eventueel groter.
  • Haal de sperziebonen af.
  • Laat de boterbonen uitlekken.
  • Voeg de saucijsjes en de groenten (aardappelen, spitskool, sperziebonen en boterbonen) toe aan de pan met het vlees.
  • Laat nog 30 minuten koken.
  • Rooster de sneetjes stokbrood.
  • Giet het vocht uit de pan voorzichtig in een andere pan.
  • Snijd een deel van de groenten uit de braadpan kleiner en doe ze in 4 soepkommen of -borden.
  • Vul aan met de bouillon (het kookvocht) en serveer als soep vooraf.
  • Houd het vlees en de overige groenten warm en serveer als hoofdgerecht.
  • Geef er Dijonmosterd bij.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met de geroosterde stokbrood en de hoofdgerecht met een flinke lepel Dijon-mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn uit de Elzas of de Bourgogne past goed bij dit robuuste gerecht.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 50g | Vet: 35g | Zout: 3.5g | Sugar: 10g

Bockbier Stoof met Varkensvlees en Kruidkoek

Bockbier Stoof met Varkensvlees en Kruidkoek

Een rijk en smaakvol stoofgerecht met mals varkensvlees, uien, knoflook en prei, gestoofd in bockbier en verfijnd met kruidkoek. Serveer met frites en een frisse salade.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl bockbier bij voorkeur najaarsbockbier van Hertog Jan of Oer Bock van de Arcense Bierbrouwerij
  • 1 ½ dl bouillon
  • 50 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 2 plakjes kruid- of ontbijtkoek
  • 1 dun preitje alleen wit en lichtgeel
  • 2 uien
  • 300-400 gram doorregen varkensvlees ontbeende halskarbonade
  • peper
  • zout

Instructies

  • Dep het vlees droog met keukenpapier, snijd het in dobbelstenen en bestrooi met zout en peper.
  • Snipper de uien fijn, hak de knoflook fijn en snijd het witte en lichtgeelgroene deel van de prei in smalle ringen.
  • Verhit de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken.
  • Bak het vlees al omscheppend ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de uien, knoflook en prei toe en bak al omscheppend nog 3-4 minuten.
  • Schenk de bouillon en het bockbier erbij, roer door en breng aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht ongeveer 70 minuten zachtjes stoven.
  • Snijd de kruid- of ontbijtkoek in kleine blokjes en schep deze 20 minuten voor het einde van de stooftijd door het gerecht.
  • Roer het gerecht regelmatig om en voeg eventueel extra bouillon toe als het te droog wordt.
  • Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal en serveer met frites en een frisse groene salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige frites en een frisse groene salade met een lichte dressing.
Wijnadvies:
Een glas van hetzelfde bockbier dat in het gerecht is gebruikt, past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Een heerlijk Belgisch stoofgerecht met mals varkensvlees, groenten en appel, gestoofd in Kriek Lambic. Serveer met aardappelen of friet en een frisse salade.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje Kriek Lambic
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels natuurazijn
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • wat peper uit de molen
  • 1 prei
  • 600 gram magere hamlappen
  • 1 theelepel groene mosterd
  • 1 ui
  • eventueel wat fijngesneden olijven
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder het lelijke blad en de worteltjes van de prei, snijd hem in ringen en was hem in een vergiet.
  • Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd hem in stukjes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in ongeveer 8 minuten rondom bruin.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Strooi er zout en peper over.
  • Bak de ui, prei en bleekselderij 1 ongeveer 3 minuten mee.
  • Voeg het laurierblaadje en de Kriek Lambic toe.
  • Laat alles met het deksel op de pan ongeveer 1 uur zachtjes stoven.
  • Voeg de stukjes appel toe.
  • Verwarm het vlees nog ongeveer 15 minuten door en door.
  • Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng voor de dressing de natuurazijn, olijfolie, groene mosterd, een beetje knoflook, peper en eventueel olijven goed.
  • Verdeel de dressing over de veldsla.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen of friet en een frisse veldsalade met de kriekdressing.
Wijnadvies:
Een glas gekoelde Kriek Lambic past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 15g | Sugar: 20g

Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Een hartig en lichtzoet stoofgerecht met mals varkensvlees, gerookt spek en rozijnen, gestoofd in oud bruin bier. Geserveerd met tagliatelle en gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • liter slagroom
  • 100 gram boter
  • 1 ½ dl oud bruin bier
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram gerookt spek
  • 400 gram hamlappen
  • 400 gram tagliatelle
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de hamlappen in blokjes en het gerookte spek in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak de ui en de knoflook zachtjes 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe en bak het in ± 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg het bier toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 50 minuten gaar.
  • Week intussen de rozijnen ± 15 minuten in heet water.
  • Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet een ovenschaal in.
  • Neem na een half uur het deksel van de pan en laat het bier inkoken.
  • Giet de rozijnen af, dep ze droog en schep ze met de pijnboompitten door het vlees.
  • Bak nog 1 minuut.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Giet de tagliatelle af en schep de gesmolten boter erdoor.
  • Schep de helft van de tagliatelle in de ovenschaal, verdeel er het vleesmengsel over en leg de rest van de tagliatelle erop.
  • Roer de slagroom en de Parmezaanse kaas door elkaar en schenk dit over de tagliatelle.
  • Laat de tagliatelle in het midden van de grill in ± 3 minuten lichtbruin kleuren.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een donker Belgisch bier, passend bij het stoofvocht, of een fruitige rode wijn.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 40g | Sugar: 15g

Gestoofd Varkensvlees in Rode Wijn

Gestoofd Varkensvlees in Rode Wijn

Een smaakvol Portugees stoofgerecht met mals varkensvlees, chorizo, paprika en aardappelen, gestoofd in rode wijn. Heerlijk met brood om de saus op te dippen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 grote rode paprika
  • 2 grote vastkokende aardappelen
  • 1 ½ dl droge Portugese rode wijn
  • 150 gram chorizo aan een stuk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram hamlappen
  • peper
  • zout

Instructies

  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Maak de paprika schoon, was en snijd in lange repen.
  • Schil de aardappelen, was en snijd in plakjes van ongeveer 3 mm dik.
  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de chorizo zachtjes gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de hamlappen toe en bak al omscheppend in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg de uiringen en paprikarepen toe en bak ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg de aardappelplakjes, de rode wijn en 1 dl water toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Stoof het vlees zachtjes gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met bruin stokbrood om de heerlijke saus op te dippen. Voor een koolhydraatarm of paleo dieet, serveer met extra groenten zoals bloemkoolpuree of een salade.
Wijnadvies:
Een stevige Portugese rode wijn, zoals een Dão of Alentejo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 30g | Sugar: 7g

Varkensschnitzels met Gesmoorde Champignons en Kaas

Varkensschnitzels met Gesmoorde Champignons en Kaas

Sappige varkensschnitzels bedekt met een smakelijk mengsel van gesmoorde champignons en uien, gegratineerd met smeltende jonge kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • Bloem om te bestuiven
  • Boter om in te bakken
  • 200 gram champignons in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel dragon fijngehakt
  • 4 plakken jongebelegen kaas
  • 1 eetlepel kervel fijngehakt
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • Peper
  • 4 schnitzels
  • 4 kleine uien gesnipperd
  • Zout

Instructies

  • Wrijf de varkensschnitzels in met zout en peper.
  • Bestuif ze licht met bloem.
  • Verhit een klontje boter in een braadpan op middelhoog vuur en bak de schnitzels aan beide kanten gaar en bruin.
  • Leg de gebakken schnitzels in een vuurvaste schaal.
  • Voeg eventueel nog wat boter toe aan de braadpan en fruit de gesnipperde uien zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de in plakjes gesneden champignons toe aan de uien en smoor ze zachtjes gaar.
  • Breng het champignon-uienmengsel op smaak met citroensap, fijngehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook en dragon), peper en eventueel nog wat zout.
  • Verdeel dit champignonmengsel gelijkmatig over de gebakken schnitzels in de ovenschaal.
  • Leg op elke schnitzel een plak jongebelegen kaas.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven (ongeveer 180°C) en laat de kaas smelten en lichtbruin worden.
  • Dit duurt enkele minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer de varkensschnitzels met gebakken aardappelen of frites en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Grüner Veltliner of een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gevulde Varkenskarbonades Zwitserse Stijl

Gevulde Varkenskarbonades Zwitserse Stijl

Sappige ribkarbonades gevuld met ham en smeltende kaas, gepaneerd en gebakken, daarna kort in de oven gegaard. Een smakelijk gerecht geïnspireerd door de Zwitserse keuken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • ½ citroen in partjes
  • 2 eieren
  • 4 plakken ham
  • 4 plakken lichtbelegen kaas bijv. Gruyère of Emmentaler
  • olie om mee te bakken
  • paneermeel
  • 4 dikke ribkarbonades
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd elke ribkarbonade aan de zijkant tot aan het been in, zodat een soort 'zakje' ontstaat.
  • Wrijf de binnenkant van de inkeping in met zout en peper.
  • Plaats in elke inkeping een plak ham en een plak kaas.
  • Prik de opening dicht met een cocktailprikker.
  • Klop in een diep bord de eieren los met een snufje zout, peper en een beetje olie.
  • Strooi het paneermeel op een plat bord.
  • Haal elke gevulde karbonade eerst door het losgeklopte ei en wentel hem vervolgens rondom door het paneermeel, zodat hij volledig bedekt is.
  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de gepaneerde karbonades in ongeveer 10 minuten lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.
  • Leg de karbonades over in een ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de karbonades nog 5-10 minuten garen, totdat de kaas gesmolten is en het vlees gaar is.
  • Garneer de karbonades met partjes citroen bij het serveren.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse gemengde salade met Emmentaler kaas en gebakken aardappelen of rösti.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Zwitserse Fendant of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g