Spaanse gehaktballetjes in tomaten-sherrysaus

Spaanse gehaktballetjes in tomaten-sherrysaus

Smeuïge gehaktballetjes met Spaanse flair, gesudderd in tomatensaus met sherry en een pittige kick van Spaanse peper.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd43 minuten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 386kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 Spaanse peper
  • 1 tomaat met vocht
  • 2 beschuiten
  • 2 el sherry
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g rundergehakt
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verkruimel de beschuiten in een mengkom.
  • Plet 2 knoflooktenen met zout op een schoteltje tot een pasta.
  • Voeg gehakt, ei, peterselie en knoflookpasta toe aan het beschuitkruim en meng goed.
  • Vorm 12 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de balletjes 2 à 3 minuten rondom bruin.
  • Haal de balletjes uit de pan en zet apart.
  • Snijd de uien en het laatste teentje knoflook fijn en fruit ze in de overgebleven olie.
  • Voeg het fijngesneden pepertje toe en bak kort mee.
  • Voeg de tomaat met vocht en de sherry toe.
  • Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze 45 minuten zachtjes sudderen in de saus.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met witte rijst of knapperig stokbrood en een frisse salade met citrusdressing.
Wijnadvies:
Combineer met een Spaanse rode wijn zoals Tempranillo of Garnacha.

Nutrition

Calories: 386kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 26g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Indonesisch Kerriegehakt met Sereh en Santen

Een kruidig en romig gehaktgerecht uit de Indonesische keuken met sereh, santen en specerijen, heerlijk in combinatie met rijst en taugésalade.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 395kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 ui
  • 2 sprieten sereh of 1 theelepel serehpoeder
  • 250 gram gehakt
  • 8 sprietjes bieslook
  • blok santen kokoscrème
  • Zout
  • 1 dl water

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ongeveer 3 minuten.
  • Pers de knoflook boven de pan uit en voeg toe.
  • Voeg het gehakt, zout, ketoembar, djinten en koenjit toe en bak het gehakt rul.
  • Verkruimel de santen boven het gehaktmengsel.
  • Voeg 1 dl water en de sereh toe en laat het geheel, afgedekt, ongeveer 10 minuten zachtjes garen.
  • Verwijder de sereh als je verse gebruikt.
  • Knip het bieslook fijn boven het gerecht.
  • Serveer met rijst en een frisse taugésalade.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehakt op een bedje van pandanrijst en garneer met extra bieslook of gefrituurde uitjes voor een knapperige bite.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een aromatische witte wijn zoals een Riesling past uitstekend bij dit kruidige gerecht.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Appels met Spek uit de Baronie

Appels met Spek uit de Baronie

Een eenvoudig en smaakvol streekgerecht uit de Baronie: zoete appels gebakken met hartig spek. Perfect als warme hap bij de boterham of als bijgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 1
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels hondsmuiltjes of prinsesse-nobels
  • Enkele plakjes vet- of doorregen spek

Instructies

  • Bak het spek gaar en bruin in een koekenpan.
  • Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijven.
  • Leg de appelschijven bij het spek in de pan.
  • Bak de appelschijven mee tot ze gaar zijn.
  • Serveer het gerecht warm.

Notities

Serveertip:
Serveer als warme hap bij de boterham of als bijgerecht bij stamppot. Lekker met een beetje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Romige Stroganoff met Gehakt en Groenten

Een snelle variant op de klassieke Boeuf Stroganoff, gemaakt met gehakt, verse groenten en een romige saus. Heerlijk met rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Zuivel
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 beker zure room
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 grote ui
  • 1 paprika bij voorkeur groen
  • 1 theelepel boter
  • 100 g champignons
  • 2 wortelen
  • ¼ dl water
  • 500 g gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak het verkruimelde gehakt kort aan.
  • Snijd de ui, wortelen en paprika in stukjes en voeg toe aan het gehakt.
  • Was en snijd de champignons en bak mee met het gehakt en de groenten.
  • Voeg het paprikapoeder, zout en het water toe.
  • Zet het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en roer de zure room door het gerecht.
  • Houd het gerecht warm, maar laat het niet meer koken.
  • Serveer warm met rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met rijst of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Noir of een soepele Merlot past perfect bij dit romige rundvleesgerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige flensjes gevuld met een smaakvolle zuurkool-gehaktvulling, een verrassend en heerlijk comfort food gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ananasschijven uit blik
  • Crème fraîche
  • 3 eieren
  • 500 g gehakt
  • 9 dl melk
  • 1 pak pannenkoekmix
  • 1 paprika
  • Pittige chilisaus
  • 500 g zuurkool
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een dun pannenkoekbeslag van de pannenkoekmix, de melk en de eieren en laat dit 30 minuten rusten.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul en bruin.
  • Voeg de paprika en de zuurkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Voeg de crème fraîche toe, breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Bak intussen ± 20 flensjes van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de flensjes en rol ze op.
  • Leg de flensjes op een ingevette ovenschaal en laat ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.
  • Serveer de flensjes met ananasschijven en een pittige chilisaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda’s

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda's

Hartige gehaktballetjes met een zoete toets van ananas en een knapperige pinda-kokoskorst.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ananasschijven uit blik
  • 2 el gemalen kokos
  • 250 g gehakt varkens- of half-om-half
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 50 g pinda's
  • 1 rode peper
  • 1 el Thaise vissaus
  • 1 ui
  • ½ tl peper
  • Zout
  • 2-3 el olie

Instructies

  • Snipper de ui, knoflook en rode peper fijn.
  • Hak de pinda's grof.
  • Kneed de ui, knoflook, peper, pinda's, kokos, ketjap, vissaus, zout en peper door het gehakt.
  • Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Braad de balletjes in de olie bruin en gaar.
  • Bak de ananasschijven in een droge koekenpan bruin.
  • Snijd de ananas in kwarten.
  • Steek op elk kwartje ananas een gehaktballetje met een cocktailprikker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met de kruidige smaak van shoarma, verrijkt met paprika en ui.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 500 g lams- of half-om-half gehakt
  • ¼ gele paprika in kleine blokjes
  • ¼ rode paprika in kleine blokjes
  • 1 el shoarmakruiden
  • 1 ui gesnipperd
  • Peper
  • ¾ tl zout

Instructies

  • Kneed door het gehakt: de uitgeperste teen knoflook, de shoarmakruiden, de paprika, de gesnipperde ui, zout en peper.
  • Vorm van het gehakt ballen.
  • Braad de gehaktballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Syrah of een Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Camembertpuntjes met Marmelade en Sinaasappel

Camembertpuntjes met Marmelade en Sinaasappel

Romige Camembert met een zoete marmelade-whiskyvulling, frisse sinaasappel en knapperige pistachenootjes.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
rusten1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine Camembert 125 g
  • 1 el gepelde pistachenootjes
  • 1 el marmelade
  • 1 sinaasappel
  • ½ el whisky

Instructies

  • Halveer de Camembert overlangs.
  • Roer de whisky door de marmelade en strijk dit mengsel over de onderkant van de Camembertplakken.
  • Leg de bovenkant erop en wikkel het geheel strak in plasticfolie.
  • Laat de Camembert op kamertemperatuur zo minstens 1 uur liggen.
  • Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  • Verwijder het folie en snijd de Camembert in 6 puntjes.
  • Zet de puntjes op 2 bordjes, leg de sinaasappelpartjes er in een waaiertje naast en strooi de gehakte pistachenootjes erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Warme Vijgen met Gorgonzola

Warme Vijgen met Gorgonzola

Warme, rijpe vijgen gevuld met romige gorgonzola, een snel en elegant dessert.
Voorbereidingstijd5 minuten
magnetron1 minuut
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Magnetronbestendige schaal
  • mes

Ingrediënten

  • 4 rijpe vijgen
  • 75 g gorgonzola
  • ½ dl slagroom
  • Optioneel:
  • crème fraîche

Instructies

  • Was de vijgen en dep ze droog.
  • Snijd de bovenkant van de vijgen vier- of zesmaal in en druk ze voorzichtig open.
  • Leg de vijgen in een ondiepe, magnetronbestendige schaal.
  • Roer de gorgonzola met de slagroom tot een dikke massa en schep in de vijgen.
  • Verwarm de schaal onafgedekt ± 30 seconden op 100% in de magnetron.
  • Serveer eventueel met een mengsel van crème fraîche en slagroom.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het verwarmen.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een late oogst Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Omelet met Spinazie, Roquefort en Aardappel

Omelet met Spinazie, Roquefort en Aardappel

Hartige omelet met spinazie, roquefort en gebakken aardappel, een voedzaam en smakelijk gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 100 g roquefort Danish blue of andere blauwschimmelkaas
  • 200 g spinazie
  • 3 aardappelen
  • 4 el crème fraîche
  • 50 g boter
  • Peterselie fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de spinazie en dep droog.
  • Smelt 25 g boter in een koekenpan en laat de spinazie ± 4 minuten slinken.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg peper, zout, crème fraîche, spinazie en kaas toe.
  • Roer goed door elkaar.
  • Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  • Bak de aardappelen ± 10 minuten in wat boter en neem uit de pan.
  • Doe 1/4 van de aardappelen in een koekenpan, voeg 1/4 van het eimengsel toe en bak een omelet.
  • Bak zo ook de andere drie omeletten.
  • Serveer op voorverwarmde borden en strooi er peterselie over.

Notities

Serveertip:
Geef er geroosterd brood en kruidenboter bij.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g