Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Dublin Garnalencocktail met Romige Mierikswortelsaus

Geniet van deze klassieke Ierse garnalencocktail met een romige mierikswortelsaus, frisse sla en een vleugje Worcestershiresaus. Perfect als voorgerecht!
exclusief koelen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 32 garnalen
  • 1 citroen
  • 8 blaadjes sla
  • Worcestershiresaus
  • 4 takjes peterselie
  • Mierikswortel geraspt
  • 8 eetlepels slagroom
  • Tomatenketchup
  • 3 eetlepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • 1 stengel selderij

Instructies

  • Pers de citroen uit.
  • Klop de slagroom stijf in een kom.
  • Meng de slagroom met het citroensap, een scheut Worcestershiresaus, 2 eetlepels tomatenketchup en 1 theelepel geraspte mierikswortel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng 2/3 van de saus met de garnalen en zet dit mengsel minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Was de sla en de selderij en snijd ze in fijne julienne (dunne reepjes).
  • Hak de peterselie fijn.
  • Verdeel een mengsel van de sla en selderij over de bodems van de slacoupes.
  • Schep de gemarineerde garnalen erover.
  • Voeg de resterende saus toe over de garnalen.
  • Garneer met enkele hele garnalen en gehakte peterselie.
  • Serveer gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of toast voor extra textuur en een citroenpartje voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij dit voorgerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Luxe Langouste Cocktail met Romige Cognacsaus

Geniet van deze verfijnde langouste cocktail met romige cognacsaus, knapperige sla en asperges. Een luxueus voorgerecht voor speciale gelegenheden!
inclusief marineren1 uur
Recept categorieën: Amuse, Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 langouste
  • Tabasco
  • 3 liter courtbouillon
  • Citroensap
  • 2 deciliter mayonaise
  • 1 krop sla
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 deciliter slagroom
  • 0,2 deciliter cognac
  • 8 asperges gekookt

Instructies

  • Kook de langouste 20 minuten in de courtbouillon.
  • Laat de langouste afkoelen en snijd er 4 mooie schijfjes van af.
  • Snijd de rest van het vlees in kleine blokjes (brunoise).
  • Doe de brunoise in een kom, schenk de cognac erover en laat enkele uren marineren in de koelkast.
  • Maak de mayonaise en voeg de tomatenketchup toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door de mayonaise.
  • Voeg een scheutje van de cognacmarinade, een paar druppels tabasco en wat citroensap toe aan de saus.
  • Was de sla, snijd het hart in fijne julienne.
  • Verdeel de juliennesla over de coupeglazen.
  • Voeg de gemarineerde brunoise van langouste toe.
  • Schep er wat saus overheen.
  • Garneer elk glas met een schijfje langouste en twee aspergepunten.
  • Serveer direct, gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer de cocktail met geroosterde toast en een klontje gezouten boter voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Chablis of Sancerre past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Citroenmascarpone

Citroenmascarpone

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram mascarpone
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 2 theelepel citroen
  • vers fruit
  • munt

Instructies

  • Klop de mascarpone met de suiker, de likeur en het citroenrasp licht en luchtig en schep het op het bord. Leg er vers fruit (peer, meloen, braam, bosbes o.i.d.) bij,
  • Garneer met wat blaadjes munt en bestrooi de vruchten met wat poedersuiker.

Mousse glacee au praline

Mousse glacee au praline

Bevroren mousse met praline

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 50 gram praline
  • 90 gram suiker
  • 3,5 deciliter slagroom

Instructies

  • Doe de eierdooiers met de suiker in een kom, zet deze au bain marie en klop totdat de compositie licht van kleur is en schuimig.
  • Klop dan van de au bain marie af totdat het mengsel koud is en voeg de praline toe.
  • Klop de slagroom stijf en meng deze onder het eiermengsel.
  • Doe dit alles in een vorm en vries het gedurende 5 uur in de vrieskast stijf.

Mousse glacee aux noisettes

Mousse glacee aux noisettes

Bevroren mousse met hazelnoten 

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram hazelnoot
  • 4 ei
  • 4 ei
  • 2 liter melk
  • 2 eetlepel(s) aardappelzetmeel
  • 175 gram poedersuiker

Instructies

  • Laat de hazelnoten in een oven van 180 graden C grilleren tot ze mooi bruin zijn, haal ze dan uit de oven en hak ze fijn. Doe de melk in een pan, verwarm ze op het vuur en zodra ze lauw is voeg dan de hazelnoten toe. Breng het aan de kook en laat zachtjes 6 minuten borrelen.
  • Voeg ondertussen 100 gram poedersuiker bij de eierdooiers en klop totdat de massa licht van kleur en schuimig wordt. Werk er dan het aardappelmeel door. Geef er de hazelnootmelk langzaam en onder goed roeren bij. Doe de creme in een pan en verwarm hem zacht onder roeren totdat de creme dikker wordt. Haal dan onmiddellijk de pan van het vuur en laat de creme onder af en toe roeren geheel afkoelen.
  • Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en spatel deze voorzichtig door de creme. Doe de creme in een serveerschaal en zet hem 12 uur in de koelkast.

Bavarois aux fraises

Bavarois aux fraises

Bavarois met aardbeien

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Aardbeien
  • 150 gram suiker
  • 5 gram gelatine
  • 4 deciliter salgroom
  • citroensap

Instructies

  • Week de gelatine in water.
  • Maak de aardbeien schoon, houdt er wat apart voor de garnering en draai de rest door de zeef.
  • Voeg er een scheut citroensap bij en de suiker en roer deze er goed door.
  • Doe de geweekte gelatine in een pannetje met een lepel kokend water en zet dat op zacht vuur.
  • Roer totdat de gelatine gesmolten is, voeg deze dan bij de aardbeienpuree en roer hem er langzaam goed doorheen.
  • Klop de slagroom zeer stijf en meng hem voorzichtig door de aardbeienpuree.
  • Doe de compositie in een vorm en laat ze in de koelkast opstijven.
  • Om de bavarois te lossen houden we de vorm even in heet water en storten de bavarois op een dienschaal, garneer met de achtergehouden aardbeien.

Aardbeienfool

Aardbeienfool

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Aardbeien
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 225 gr kwark
  • 2 theelepels limoensap
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 4 wafelrolletjes

Instructies

  • Was de aardbeien, dep ze droog en verwijder de kroontjes.
  • Houd 2 grote exemplaren apart.
  • Maak de rest van de aardbeien fijn in een kom met behulp van een vork.
  • Klop de slagroom bijna stijf.
  • Meng de kwark, limoensap en basterdsuiker met een mixer tot een luchtige massa.
  • Schep eerst de fijngemaakte aardbeien en vervolgens de slagroom voorzichtig door de kwark tot een luchtig mengsel.
  • Verdeel het mengsel over vier hoge glazen en zet ze ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de achtergehouden aardbeien in zeer dunne plakjes.
  • Garneer de Aardbeienfool met de plakjes aardbei en serveer met de wafelrolletjes.

Ananaspudding met sinaasappelsaus

Ananaspudding met sinaasappelsaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de pudding:

  • 4 gelatineblaadjes
  • 4 schijven ananas uit blik
  • 1 dl ananas sap
  • 0,25 ltr vanillevla
  • 0,25 ltr slagroom
  • 50 gram suiker of 5 gram zoetstof

Voor de saus:

  • sinaasappelsap met vruchtvlees
  • basterdsuiker
  • sauzenbinder wit

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes in ruim koud water tot ze zacht zijn.
  • Snij de ananas in kleine stukjes.
  • Verhit 3 eetlepels ananassap, haal de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes hier in op.
  • Roer vervolgens de rest van het sap erdoor.
  • Roer het gelatinemengsel en de stukjes ananas door de vla.
  • Klop de slagroom met de suiker dik en vloeibaar en spatel de room door het vlamengsel.
  • Schenk het ananasmengsel in 6 glazen (of in een met koud water omgespoelde puddingvorm).
  • Laat de pudding minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de sinaasappelsap en voeg suiker naar smaak toe.
  • Als de saus kookt, voeg sauzenbinder toe en laat nog 1 minuut doorkoken.
  • Laat de saus daarna iets afkoelen.
  • Verdeel de sinaasappelsaus over de glazen en zet ze terug in de koelkast.

Aardbeientiramisu

Aardbeientiramisu

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Aardbeien
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 bakje Mascarpone
  • 1 pak lange vingers
  • 300 ml witte wijn zoete

Instructies

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat goed uitlekken.
  • Pureer iets meer dan de helft van de aardbeien met de suiker.
  • Snijd de rest van de aardbeien in plakjes.
  • Bekleed een schaal of cakevorm met huishoudfolie.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de mascarpone met een vork door de aardbeienpuree.
  • Spatel daarna de slagroom erdoor.
  • Leg een laag lange vingers in de schaal en besprenkel met witte wijn.
  • Schep daarna de helft van het aardbeienmengsel erop.
  • Maak nog een laag met lange vingers, ook hierop sprenkel je een beetje witte wijn.
  • Verdeel de rest van het aardbeienmengsel in de cakevorm en sluit af met een laag aardbeien.
  • Dek de schaal af met folie en zet de tiramisu minstens een dag in de koelkast om op te stijven.
  • 10.

Notities

Door het huishoudfolie krijg je de tiramisu makkelijk uit de vorm.

Andalusische crème

Andalusische crème

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Spanje
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 eetlepel zeer fijngemalen mokka koffie
  • 5 sinaasappel
  • 5 ei
  • 3 ei
  • 150 gram suiker
  • 12 lange vingers
  • 2 eetlepels gezeefde bloem
  • 2 eetlepel(s) aardappelzetmeel
  • sinaasappellikeur

Instructies

  • Breng de melk aan de kook met de mokka koffie en zeef het daarna.
  • Klop de eidooiers met de suiker totdat de eieren bijna wit van kleur zijn.
  • Doe er dan het sap van 2 sinaasappelen bij. 
  • Spatel de gezeefde bloem en het aardappelzetmeel voorzichtig door de crème. 
  • Doe de crème onder voortdurend kloppen bij de gezeefde kokende melk met mokka.
  • Laat het geheel 3 minuten zachtjes koken, maar zorg dat de bodem niet gaat aanzetten.
  • Haal de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen. 
  • Week de lange vingers in het sap van 2 sinaasappelen met een scheutje sinaasappellikeur.
  • Leg ze naast elkaar in een diepe, bij voorkeur rechthoekige schaal.
  • Sla de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de afgekoelde crème
  • Bedek de lange vingers met de crème en zet het koel weg. 

Notities

Serveren: Versier de crème met schijfjes sinaasappel