Tartelettes au Brie met Bladselderij

Tartelettes au Brie met Bladselderij

Deze heerlijke tartelettes au Brie met een romige vulling van brie, slagroom en nootmuskaat zijn een perfect hapje voor de feestdagen. Serveer als onderdeel van een feestelijk menu.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 32 stuks
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g rijpe brie
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 32 mini-pasteibakjes of ragoutbakjes bijv. Jos Poell
  • 5 eetlepels bladselderij fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwijder de korst van de brie en pureer de brie.
  • Voeg de eidooiers, slagroom, nootmuskaat, zout en peper toe aan de gepureerde brie en meng goed.
  • Vul de pasteibakjes met het brie-mengsel, maar vul ze niet helemaal tot de rand.
  • Bak de gevulde pasteitjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze lichtbruin zijn.
  • Bestrooi de gebakken pasteitjes met fijngehakte bladselderij voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, die mooi past bij de romige textuur van de brie.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Zeewolf met Peultjes in Lente-uisaus

Zeewolf met Peultjes in Lente-uisaus

Deze romige zeewolf met peultjes en lente-uisaus is een smaakvol hoofdgerecht dat perfect is voor de feestdagen. Geserveerd met toefjes aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g peultjes
  • 600 g zeewolfmoten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ½ pakje kerrie- en lente-uisaus
  • 5 eetlepels crème fraîche
  • Aardappelpuree voor toefjes aan de rand van de schotel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de peultjes in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de zeewolfmoten bovenop de peultjes en bestrooi met zout en peper.
  • Bereid 1 ½ pakje kerrie- en lente-uisaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Giet de saus over de zeewolf.
  • Spuit toefjes aardappelpuree aan de rand van de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en stoof de vis in ongeveer 25 minuten gaar.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay om de smaken van de lente-ui en kerrie goed in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Australische Bananentaart met Amandelen en Kruidige Specerijen

Australische Bananentaart met Amandelen en Kruidige Specerijen

Deze Australische bananentaart is een heerlijke combinatie van zachte bananen, frisse citroen en krokante amandelen, met een subtiele kruidige smaak van gember, kaneel en kruidnagel.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 200 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Snufje gemberpoeder
  • Snufje kaneel
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Scheutje melk indien nodig
  • 4 bananen fijn geprakt of in plakjes
  • Sap van 1 citroen
  • 50 g geschaafde amandelen
  • Poedersuiker

Instructies

  • Klop de boter en suiker in een kom tot een schuimig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil en eieren toe en roer goed door.
  • Meng 150 g bloem, maïzena, bakpoeder, zout en specerijen.
  • Zeef dit geleidelijk bij het boter- en suikermengsel en roer goed.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Voeg een scheutje melk toe als het beslag te stevig is.
  • Vet de bodem van een springvorm in en doe de helft van het beslag in de vorm.
  • Bak dit 25 minuten in de oven.
  • Meng de bananen met citroensap en schep de bananenmassa op de taartbodem.
  • Bestrooi met amandelschaafsel.
  • Meng de rest van de bloem door de overgebleven helft van het beslag en rol dit uit tot een lap ter grootte van de vorm.
  • Leg dit over de bananenlaag en druk de randen aan.
  • Bak de taart nog 25 minuten.
  • Bestrooi na het bakken met poedersuiker en laat de taart afkoelen in de vorm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze bananentaart met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato of een dessertwijn. De zoete tonen van de wijn passen goed bij de kruidige en zoete smaken van de taart.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gegratineerde Oesters met Dragon en Spinazie

Gegratineerde Oesters met Dragon en Spinazie

Deze gegratineerde oesters met een romige dragonsaus en spinazie zijn het perfecte verfijnde voorgerecht voor speciale gelegenheden. Een luxe gerecht dat snel en eenvoudig te bereiden is!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 3
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Oesterschelp of schaaltjes
  • klopper

Ingrediënten

  • 12 oesters
  • 3 dl witte wijn
  • 2 eetlepels verse dragon
  • 400 g spinazie
  • 2 dl room
  • 50 g boter
  • 2 eierdooiers
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spinazie, hak het fijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Open de oesters en bewaar het oestervocht.
  • Laat het oestervocht en de witte wijn inkoken tot de helft.
  • Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de saus licht bindt.
  • Roer de boter in klontjes door de saus.
  • Klop de eierdooiers los en voeg deze van het vuur af toe aan de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en verse dragon.
  • Verdeel de spinazie over kleine schaaltjes of schelpen en leg de oesters erop.
  • Bedek de oesters met de saus en gratineer ze in de oven tot ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde oesters met een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Sancerre. De mineraliteit van de wijn sluit mooi aan bij de zilte smaak van de oesters.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegratineerde Mosselen met Crème Fraîche en Kerrie

Gegratineerde Mosselen met Crème Fraîche en Kerrie

Deze gegratineerde mosselen met een romig mengsel van crème fraîche, emmentaler en een vleugje kerrie vormen een snel en heerlijk voorgerecht. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaal of ovenvaste borden
  • klopper

Ingrediënten

  • 24 gekookte mosselen in de schelp
  • l crème fraîche
  • 2 eetlepels geraspte emmentaler
  • Kerriepoeder naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder van elke mossel één schelphelft en laat de mossel in de andere helft zitten.
  • Plaats de mosselen in een platte ovenschaal of op twee ovenvaste borden.
  • Klop de eidooier samen met de crème fraîche, geraspte kaas, kerriepoeder en peper los tot een glad mengsel.
  • Schep dit mengsel op de mosselen.
  • Plaats de mosselen onder de voorverwarmde ovengrill en laat ze gratineren tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Serveer direct als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde mosselen gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse zuren van de wijn complementeren de romige en hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gegratineerde Mosselen met Champignons en Room

Gegratineerde Mosselen met Champignons en Room

Deze gegratineerde mosselen met champignons en een romige saus vormen een heerlijk voorgerecht voor een speciaal diner. Afgewerkt met een krokante kaaslaag en geserveerd met een knapperige korst uit de oven, is dit gerecht een ware traktatie voor liefhebbers van zeevruchten!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg mosselen schoongemaakt
  • 250 g champignons schoongemaakt en gevierendeeld
  • 2 takjes selderij in stukjes
  • 1 dikke ui gehakt
  • 2 sjalotten fijngesneden
  • 1 citroen
  • 2 dl room
  • 2 dl droge witte wijn
  • 75 g boter
  • 50 g meel
  • 100 g geraspte kaas
  • Paneermeel naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de mosselen schoon en verwijder vezelige delen van de schelpen.
  • Spoel ze snel af zonder te laten weken.
  • Kook de mosselen in een grote pan met gehakte ui, stukjes selderij, peper en zout.
  • Zodra de schelpen open zijn, zijn de mosselen gaar.
  • Haal de mosselen uit de pan en verwijder ze uit hun schelpen.
  • Houd ze warm in een klein beetje kooknat.
  • Filter de rest van het kooknat en bewaar ongeveer 3 dl.
  • Smelt 50 g boter in een pan, voeg de fijngesneden sjalotten toe en laat ze zachtjes smoren.
  • Voeg de champignons toe en kook ze tot ze hun vocht hebben afgegeven.
  • Voeg het meel toe aan de champignons en roer goed door.
  • Voeg het gefilterde kooknat van de mosselen toe en laat de saus indikken.
  • Roer de room door de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de saus en giet het geheel in een gratineerschotel.
  • Strooi de geraspte kaas en wat paneermeel over de mosselen.
  • Verdeel klontjes boter over de schotel.
  • Plaats de schotel in een voorverwarmde oven en laat gratineren tot er een mooie bruine korst op komt.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een droge witte wijn zoals Muscadet of Gros-Plant. Deze wijnen brengen de zilte en romige smaken van het gerecht perfect in balans.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegratineerde Kipfilet met Brandnetelkaas en Tomaten

Gegratineerde Kipfilet met Brandnetelkaas en Tomaten

Deze gegratineerde kipfilet met brandnetelkaas, tomaten en uien is een heerlijk bijgerecht vol smaak. Een romige en hartige ovenschotel met een knoflook- en kaastwist.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 2 kipfilets
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 100 g room
  • 150 g tomaten in kwartjes gesneden
  • 2 jonge uien in schijfjes gesneden
  • 100 g Hollandse brandnetelkaas in sneetjes
  • 1 teentje knoflook geperst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (thermostaat 7).
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de kipfilets 2 à 3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de filets met zout en peper.
  • Leg de kipfilets in een gratineerschotel.
  • Roer het braadvocht los met de room en giet dit over de kip.
  • Pel de tomaten en snijd ze in kwartjes.
  • Snijd de jonge uien in schijfjes en verdeel ze samen met de tomaten over de kipfilets.
  • Breng op smaak met wat extra peper en zout.
  • Bedek de kip met sneetjes brandnetelkaas en pers het teentje knoflook uit boven het gerecht.
  • Plaats de gratineerschotel in de voorverwarmde oven en laat het gerecht 15 minuten gratineren totdat de kaas gesmolten en lichtbruin is.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier, die de romige en hartige smaken van de gegratineerde kip complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Deze gegratineerde groenteschotel is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat perfect past bij een winterse maaltijd of feestelijke gelegenheid. De smaakvolle combinatie van courgette, aubergine en paprika maakt dit gerecht een ware favoriet.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines in blokjes gesneden
  • 2 courgettes in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de groenten in een ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas over de groenteschotel en bedek met paneermeel.
  • Bak de schotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde groenteschotel gaat uitstekend samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Côtes du Rhône.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Gegratineerde Filet “Cordon Bleu” met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Marjolein naar smaak
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 75 g oude kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • 2 varkensfilets à ca. 350 g
  • 2 eetlepels olie voor braden
  • 1 l olie om te frituren
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g

Instructies

Aardappelballetjes Voorbereiden:

  • Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart.
  • Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
  • Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
  • Druk het goed aan.
  • Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.

Varkensfilet Voorbereiden:

  • Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
  • Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
  • Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.

Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:

  • Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
  • Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Garneer de gegratineerde filets met marjolein en serveer ze met de knapperige amandelballetjes.
  • Combineer met bijvoorbeeld broccoli voor een compleet gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Verwen jezelf met deze heerlijke gegratineerde champignons gevuld met een romig mengsel van spinazie en schimmelkaas. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd, geserveerd met een frisse salade van kerstomaatjes en sla.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 reuzenchampignons
  • 1 knoflookteentje geperst
  • 100 g schimmelkaas in blokjes
  • 5 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kerstomaatjes gehalveerd
  • Paar blaadjes sla in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespuntje suiker
  • Schijfjes citroen voor garnering

Instructies

  • Poets de champignons en verwijder de steeltjes.
  • Snijd de steeltjes fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignonkoppen in ca.
  • 5 minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de geperste knoflook en de fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog ca.
  • 3 minuten mee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie slinken in de pan met de gebruikte olie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de spinazie, schimmelkaas en sojaroom door elkaar en vul hiermee de champignonkoppen.
  • Leg de gevulde champignons op een bakplaat, besprenkel met de overgebleven olie en bak ze ca.
  • 10 minuten in de oven.
  • Meng ondertussen de kerstomaatjes en slareepjes met citroensap, resterende olie, peper, zout en een mespuntje suiker.
  • Serveer de gegratineerde champignons met de salade en garneer met schijfjes citroen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van de schimmelkaas en champignons.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g