Intense Chocolade Brownies

Intense Chocolade Brownies

Geniet van deze intense chocolade brownies! Serveer ze met een bolletje vanille-ijs voor een hemelse combinatie.
Inclusief koeltijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Gebak
Servings: Stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram chocolade minstens 72% cacao
  • 200 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 300 gram rietsuiker
  • 6 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
  • Smelt de chocolade en boter in een afgesloten stoomovenpan op 85°C gedurende 15 minuten.
  • Als je geen stoomoven hebt, smelt de chocolade dan au bain-marie.
  • Klop in een grote kom de bloem, suiker en eieren tot een dik lint.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel goed door met een garde en spatel het door de eimassa.
  • Giet het beslag in de vorm en plaats deze in een grote schaal.
  • Vul de schaal met water, zodat de taartvorm au bain-marie wordt verwarmd.
  • Kies voor de Professional-functie (3 stoominjecties, om de 10 minuten) op 180°C gedurende 40 minuten.
  • Als je geen oven met Professional-functie hebt, verleng dan de bereidingstijd met 5 minuten.
  • Laat de brownies volledig afkoelen in de koelkast, bij voorkeur een nacht lang.
  • Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes van 3 cm met een heet mes.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 19g

Ambachtelijke Brioche Broodjes

Ambachtelijke Brioche Broodjes

Luchtige, boterige brioche broodjes die perfect zijn voor het ontbijt of als tussendoortje. Maak ze zelf voor een heerlijke traktatie!
Inclusief rijstijd en bakken2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: broodjes
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 2 ronde bakvormen

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 200 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 35 g basterdsuiker
  • 85 g roomboter
  • 35 g verse gist
  • 12 g zout
  • 50 g boter om af te lakken

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op met de basterdsuiker.
  • Meng de bloem met het zout.
  • Voeg de melk en gist toe aan de bloem en suiker en kneed tot een geheel.
  • Meng dan één voor één de eieren erdoor.
  • Voeg, als het deeg goed gemengd is, de boter toe in 2 delen.
  • Voeg het tweede deel pas toe als het eerste deel volledig is opgenomen door het deeg.
  • Laat het deeg vervolgens 45 minuten rijzen.
  • Sla het deeg daarna door.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol elk stuk op.
  • Plaats 6 stukken deeg met de sluitingskant naar beneden in elk ingevet bakblik.
  • Laat het deeg voor de tweede keer rijzen gedurende 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Plaats de bakvormen in de oven en bak de brioche broodjes gedurende 30-35 minuten, tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je erop tikt.
  • Smelt ondertussen de 50 gram boter en bestrijk de broodjes ermee zodra ze uit de oven komen.
  • Laat de brioche broodjes afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer deze heerlijke brioche broodjes met jam, chocoladepasta of een plak kaas voor een luxe ontbijt.
Wijnadvies:
Deze brioche broodjes gaan goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, die de rijke smaak van het deeg aanvult.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 6g

Verfrissende Aardbeientaartjes met Mascarpone

Verfrissende Aardbeientaartjes met Mascarpone

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • Suiker naar smaak
  • 200 gram mascarpone
  • Honing naar smaak
  • Rasp van 1 limoen
  • Enkele basilicumblaadjes
  • 1 bakje Hollandse aardbeien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
  • Vet 4 ronde bakvormpjes in met bakspray.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op een werkbank en prik ze in met een vork.
  • Vorm het bladerdeeg om de buitenkant van de bakvormpjes en snijd de randen bij voor een strakke rand.
  • Plaats de vormpjes op een rooster in het midden van de oven en bak ze in 15 tot 20 minuten goudgeel gaar en droog.
  • Laat de bladerdeegbakjes iets afkoelen en haal ze vervolgens uit de vormpjes.
  • Laat verder afkoelen.
  • Roer intussen de mascarpone los met wat honing naar smaak.
  • Voeg de rasp van de limoen toe en scheur enkele basilicumblaadjes in stukjes.
  • Meng goed.
  • Schep het mascarponemengsel in de afgekoelde bladerdeegbakjes.
  • Snijd de aardbeien in plakjes en vul de taartjes speels op.
  • Garneer eventueel met extra basilicumblaadjes of een snufje poedersuiker.

Notities

Voor de liefhebbers: banketbakkersroom kan ook gebruikt worden in plaats van mascarpone.
Serveer deze heerlijke aardbeientaartjes met een frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Hemelse Aardbeien Custard Taart

Hemelse Aardbeien Custard Taart

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol rond bladerdeeg Ø 26 cm
  • 70 gram chocolade
  • Steunvulling bijvoorbeeld gedroogde bonen of keramische knikkers
  • 500 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 35 gram custardpoeder
  • 250 ml slagroom geklopt
  • 2 doosjes aardbeien schoongemaakt (bij 6 aardbeien laat het groene kroontje zitten)
  • 1 zakje geleipoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (Hetelucht Plus).
  • Bekleed een ingevette bakvorm met bakpapier en leg hier het bladerdeeg in.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg er een steunvulling bovenop.
  • Bak de bodem 15 minuten in de oven.
  • Verwijder vervolgens de steunvulling en bak de bodem nog 5 minuten.
  • Laat de bodem afkoelen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de stoomoven op 90°C gedurende ongeveer 6 minuten.
  • Bestrijk de binnenkant van de afgekoelde bodem met de gesmolten chocolade en laat verder afkoelen.
  • Breng de melk aan de kook, maar houd 4 eetlepels apart.
  • Meng de custard met de suiker, het ei en de 4 eetlepels koude melk.
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe aan de hete melk.
  • Meng 4 eetlepels hete melk met het custardmengsel en voeg vervolgens alles toe aan de hete melk.
  • Laat kort doorkoken en blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Laat de custard afkoelen.
  • Klop de slagroom stevig en spatel dit door de afgekoelde custard.
  • Verdeel de crème over de bodem en bedek met de schoongemaakte aardbeien.
  • Leg enkele aardbeien met het groene kroontje bovenop.
  • Maak de afdekgelei volgens de instructies op de verpakking en gebruik een bakpenseel om de aardbeien mooi te lakken met de gelei.
  • Geniet van deze heerlijke aardbeien custard taart als perfect dessert!

Sla met Warme Geitenkaas en Appelstroopdressing

Sla met Warme Geitenkaas en Appelstroopdressing

Een smaakvolle salade met warme geitenkaas, knapperige groenten en een unieke appelstroopdressing. Een snelle en verfijnde maaltijd voor elk moment!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 1 zak sla naar keuze
  • 1 stuk geitenkaas
  • 2 sneetjes haverbrood glutenvrij alternatief mogelijk
  • Handje gehalveerde tomaten
  • ¼ komkommer in kleine stukjes gesneden
  • Handje dun gesneden radijs

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de sla in een grote kom en voeg de tomaten, komkommer en radijs toe.
  • Breek het haverbrood in kleine stukjes en meng door de salade.
  • Plaats de geitenkaas op een bakplaat en verwarm 5 minuten in de oven tot deze zacht en smeuïg is.
  • Meng de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een steelpan.
  • Verwarm op laag vuur tot de appelstroop vloeibaar wordt en haal de pan van het vuur.
  • Giet de dressing in een apart schaaltje.
  • Verdeel de warme geitenkaas over de salade en serveer direct met de dressing ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra sneetjes geroosterd haverbrood voor een complete en knapperige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze salade met een frisse, lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter

Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter

Heerlijke, knapperige Nederlandse zoute stengels – een simpele en smakelijke snack, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 150 g koude boter in kleine stukjes gesneden
  • 1 deciliter koud water
  • 4 druppels azijn
  • Zout naar smaak
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de bloem, koude boterstukjes en een snufje zout in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
  • Voeg het koude water en de azijn toe aan het mengsel en kneed het snel tot een deeg.
  • Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dikte.
  • Snijd het deeg in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Bestrijk de repen deeg met het losgeklopte ei.
  • Leg de repen deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de zoute stengels afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de zoute stengels als snack bij een borrel, of combineer ze met een dipsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze zoute stengels zijn heerlijk als snack bij een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Amsterdamse Gehaktballen

Amsterdamse Gehaktballen

Deze Amsterdamse gehaktballen, gebakken in de oven en doordrenkt met smaakvolle kruiden, zijn perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland, Noord Holland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 2 eieren
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel ketjap sojasaus
  • 2 sneetjes witbrood 15 minuten geweekt in melk en uitgeknepen
  • 1 eetlepel runderbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel gehaktkruiden (zie hier onder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Boter om in te bakken
  • Water naar behoefte

Gehaktkruidenmengsel:

  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels gemalen witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Eventueel 1/4 theelepel chilipoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Laat het mengsel 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt voldoende boter in een ovenschaal.
  • Vorm het gehaktmengsel tot gehaktballen en leg ze in de ovenschaal.
  • Bak de gehaktballen gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Voeg een kopje water toe aan de ovenschaal en bak de gehaktballen nog eens 5 minuten in de oven.
  • Serveer de gehaktballen warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met gekookte aardappelen, stamppot of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Amsterdamse gehaktballen gaan goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Aardbeien-MonChou Twisters

Aardbeien-MonChou Twisters

Gemaakt van vers bladerdeeg
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de MonChou met de basterdsuiker tot een glad mengsel met behulp van een lepel.
  • Strijk dit mengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg in een dun laagje.
  • Snijd het bladerdeeg in het midden doormidden.
  • Bestrijk een helft met de gepureerde aardbeien.
  • Plaats de andere helft van het bladerdeeg, met de MonChou naar beneden, op de met aardbei besmeerde helft.
  • Snijd de bladerdeegplak in vijf gelijke repen en draai elke reep tot een twister.
  • Bak gedurende 25-30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Deze aardbeien-MonChou twisters gaan goed samen met een lichtzoete mousserende wijn, zoals een Prosecco uit Italië.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit

Bladerdeegbakjes met Zure Room en Rood Fruit

Luchtige bladerdeegbakjes gevuld met romige zure room en vers rood fruit, perfect voor een verfrissend en elegant dessert.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings:
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
  • 250 g zure room
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 8 aardbeien
  • 8 frambozen
  • 8 bramen
  • 16 blauwe bessen
  • 32 aalbessen
  • 8 kleine munttopjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en snijd het in 8 gelijke stukken.
  • Vet de achterkant van een muffinvorm in met boter of bakspray zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Meng de zure room met de poedersuiker en het vanillemerg.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast om op te stijven.
  • Verdeel het deeg over de achterkant van de muffinvorm, bestrijk het met wat water en strooi rietsuiker over de stukken deeg.
  • Bak het deeg 15 minuten tot het lichtbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de stukken deeg en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Bak de stukken deeg nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Vul de bakjes met het zure roommengsel.
  • Verdeel over ieder bakje 1 aardbei, 1 braam, 1 framboos, 4 aalbessen en 2 blauwe bessen.
  • Werk af met een topje verse munt.

Notities

Serveertip:
Serveer de bakjes als elegant dessert na een lichte zomerse maaltijd of bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Deze rijk gevulde bladerdeegbakjes met zure room en rood fruit passen goed bij een frisse, licht mousserende wijn zoals een Prosecco uit Italië.
 
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Romige Aardbeientaart met Mascarpone

Romige Aardbeientaart met Mascarpone

Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 500 g mascarpone
  • 4 eieren
  • 100 g suiker
  • 300 g aardbeien in achten gesneden
  • 400 g gedroogde bonen om mee blind te bakken
  • Extra aardbeien voor decoratie
  • Verse muntblaadjes voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit met het meegeleverde bakpapier en plaats het direct in de bakvorm.
  • Versterk de rand met het overhangende deeg en prik het deeg meerdere keren in met een vork.
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg, vul het met gedroogde bonen en bak het in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Meng ondertussen de mascarpone, eieren en suiker goed door elkaar, voeg de aardbeien toe en roer opnieuw.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de gedroogde bonen en verdeel het mascarpone-aardbeienmengsel gelijkmatig over de bodem van het deeg.
  • Bak opnieuw in het onderste deel van de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Laat na het bakken ongeveer 1 uur afkoelen en garneer vervolgens met verse aardbeien en eventueel wat verse muntblaadjes.

Notities

Deze romige aardbeientaart met mascarpone past goed bij een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 13g | Vet: 40g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g