Diep Rijke Bruine Fond

Diep Rijke Bruine Fond

Deze rijke huisgemaakte bruine fond is de perfecte basis voor je sauzen en soepen.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Saus, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 karkassen van kip of 7 van kwartels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 1 selderijstengel
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 liter water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd de ui, wortelen en selderij grof.
  • Hak de karkassen in stukken en kleur ze in een braadslede met een beetje boter.
  • Voeg de ui en wortelen toe en bak ze verder totdat ze kleur krijgen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even verder.
  • Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat alles verder kleuren.
  • Schep regelmatig om.
  • Haal uit de oven en schep alles over in een andere kom.
  • Verwijder het vet uit de braadslede en los de braadsappen op met een beetje water.
  • Voeg dit bij de karkassen.
  • Voeg water, selderij, knoflook, peper en zout toe.
  • Laat het geheel 3 uur trekken op laag vuur.
  • Passeer de fond door een puntzeef.
  • Ontvet de fond en vries het in per portie (bijvoorbeeld ½ liter voor 6 personen) voor later gebruik.

Notities

Serveertip:

Deze huisgemaakte bruine fond is een rijke basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. Het invriezen in porties maakt het handig om te gebruiken wanneer nodig.

Bewaartip:

Bewaar de ingevroren porties bruine fond tot 3 maanden in de vriezer voor optimale versheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij gerechten gemaakt met deze rijke bruine fond.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 15g | Vet: 2g | Zout: 5g | Sugar: 0g

Klassieke Amerikaanse Brownies

Klassieke Amerikaanse Brownies

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 100 g tarwebloem
  • 25 g ongezoet cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 grote eieren
  • 125 g boter
  • 175 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Zeef de bloem en cacao in een kom.
  • Voeg vanillesuiker, bakpoeder en zout toe.
  • Meng goed.
  • Klop in een andere kom de eieren, boter en suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het bloem-mengsel toe aan het boter-mengsel en klop tot je een egaal beslag krijgt.
  • Vet een bakvorm in en verdeel het beslag gelijkmatig in de vorm.
  • Bak in het midden van de oven:
  • Voor plakkerige brownies: 20-22 minuten
  • Voor cake-achtige brownies: 24-26 minuten
  • Laat afkoelen in de vorm en snijd dan in vierkante stukken.

Notities

Serveer de brownies als dessert of als zoete traktatie bij de koffie of thee.

Wijnadvies:

Een glas melk of een kopje koffie past perfect bij deze klassieke Amerikaanse brownies. Als je een wijn verkiest, probeer dan een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Klassieke Broodpudding

Klassieke Broodpudding

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 oud brood bij voorkeur witbrood
  • 1 kopje melk
  • 2 eieren
  • Vanillesuiker naar smaak
  • 5 eetlepels witte basterdsuiker
  • Boter om het bakblik in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwijder de korsten van het oude brood en snijd het brood in stukjes.
  • Doe deze stukjes in een beslagkom.
  • Voeg de melk, eieren, vanillesuiker en witte basterdsuiker toe aan de kom met brood.
  • Mix alle ingrediënten tot een glad beslag met behulp van een mixer.
  • Vet een bakblik in met boter en giet het beslag erin.
  • Bak de broodpudding in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45 minuten, of totdat er een mooi bruin korstje op zit en de pudding stevig aanvoelt.
  • Serveer de broodpudding warm als heerlijk nagerecht!

Notities

Garneer de broodpudding eventueel met een beetje poedersuiker en serveer het met een bolletje vanille-ijs voor een extra verwennerij.

Wijnadvies:

Een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een Sauternes, past uitstekend bij deze klassieke broodpudding.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Zelfgebakken Brood met Bruin Meel

Zelfgebakken Brood met Bruin Meel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Rijzen1 uur
Recept categorieën: Brood, Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g meel bijv. 250 g bruin meel en 250 g tarwebloem
  • 25 g verse gist
  • 1 ei
  • 200 ml warm water
  • 1 afgestreken dessertlepel witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel olie
  • 1 afgestreken eetlepel zout
  • 2 volle eetlepels broodverbeteraar te koop bij molenaars

Instructies

  • Doe het ei, suiker en olie in een keukenmachine van ongeveer 800 watt.
  • Voeg het warme water toe en verkruimel vervolgens de gist erin.
  • Laat de machine op een lage stand draaien.
  • Voeg geleidelijk het meel toe terwijl de machine blijft draaien.
  • Voeg de broodverbeteraar toe en als laatste het zout.
  • Laat het deeg ongeveer 5 minuten kneden.
  • Vet intussen een broodvorm in met olie.
  • Verwarm de oven voor op 50°C en plaats het deeg in de ingevette vorm in het midden van de oven.
  • Laat het rijzen tot het deeg ongeveer 4 cm boven de vorm uitkomt (ongeveer 1 uur).
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak het brood gedurende 40 minuten gaar.
  • Dek het brood na 20 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de korst te bruin wordt.
  • Haal het brood uit de oven en dep het lichtjes nat met een kwastje of keukenpapier voor een mooie glanzende korst.

Notities

Wijnadvies:

Dit zelfgebakken brood past goed bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Rijke Franse appeltaart met Bourgondische pralines en knapperige bodem, een perfecte afsluiter van elk diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter in stukjes
  • dl water
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels custard
  • 6 geschilde appels in plakjes
  • Bourgondische pralines gepelde amandelen met rode bakkerskleurstof
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Maak het deeg door de bloem, boter, water en zout te mengen.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg.
  • Bestrooi de bodem van de taart met custardpoeder.
  • Vul de vorm met plakjes appel en Bourgondische pralines.
  • Klop de eieren los met de suiker en giet dit mengsel over de taartvulling.
  • Bak de taart 40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ºC.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie en bak de taart nog eens 20 minuten.
  • Laat de taart afkoelen in de oven en vervolgens op een rooster.
  • Serveer de Bourgondische appeltaart met een toef slagroom.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling uit de Elzas, Frankrijk, versterkt de rijke en fruitige smaken van deze appeltaart.

Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven

Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven

Deze romige bloemkoolschotel met gehakt en kaas combineert zachte bloemkool, hartig gehakt en gesmolten kaas in een heerlijk ovengerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water gedurende 10 minuten beetgaar.
  • Giet af en zet apart.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenpuree en runderbouillon toe aan het gehakt en roer goed door.
  • Laat 5 minuten sudderen.
  • Schep de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bloemkool.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas goudbruin en bubbelend is.
  • Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de bloemkoolschotel met een frisse salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze romige bloemkoolschotel gaat perfect samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas

Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas

Deze knapperige bladerdeeghapjes met ui en kaas zijn de perfecte snack of borrelhapje voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg voor 4 pakketjes
  • 1 ui
  • 50 g belegen kaas
  • Peper
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de ui heel fijn en hak de kaas in kleine stukjes.
  • Meng het eigeel met het eiwit in een kom.
  • Snijd het bladerdeeg in vieren, zodat je 4 vierkantjes krijgt.
  • Leg op elk vierkantje bladerdeeg wat fijngehakte ui en stukjes kaas.
  • Bestrooi de vulling met een beetje zwarte peper naar smaak.
  • Vouw de punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze stevig tegen elkaar aan om kleine pakketjes te vormen.
  • Besmeer de bovenkant van de pakketjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met extra kaas.
  • Plaats de bladerdeegpakketjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de hapjes even afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bladerdeeghapjes met een frisse salade of dip naar keuze.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de hartige smaken van de ui en kaas.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 4g | Sugar: 3g

Knapperige Bladerdeegpakketjes met Ratatouille en Gehakt

Knapperige Bladerdeegpakketjes met Ratatouille en Gehakt

Deze knapperige bladerdeegpakketjes gevuld met een smakelijk gehaktmengsel van ratatouille en rundergehakt zijn perfect voor lunch of als onderdeel van een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pakje bladerdeegplakjes ongeveer 10 plakjes
  • 300 g rundergehakt
  • 1 potje of blikje ratatouille
  • 1 zakje hamburgermix
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng het rundergehakt met de hamburgermix, ratatouille en tomatenpuree in een kom en zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  • Maak de randen van de bladerdeegplakjes nat met je vinger, zodat ze beter dichtgevouwen kunnen worden.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bladerdeegplakjes.
  • Vouw de bladerdeegplakjes dicht en druk de randen goed aan met een vork om ze te sluiten.
  • Bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
  • Plaats de bladerdeegpakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer de heerlijke bladerdeegpakketjes als een smakelijke toevoeging aan je lunch of brunch.

Notities

Serveertip:
Deze bladerdeegpakketjes zijn heerlijk te combineren met een frisse groene salade of wat geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze bladerdeegpakketjes gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van het gehakt en de ratatouille mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g

Duitse Bijensteek – Kokos-Boterkoek

Duitse Bijensteek – Kokos-Boterkoek

Deze Duitse klassieker, ook wel bekend als "Bienenstich", is een smeuïge boterkoek met een krokante kokostopping. Een ware traktatie bij de koffie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 tassen botermelk
  • 1 tas suiker
  • 4 tassen zelfrijzende bloem
  • 2 tassen geraspte kokos
  • 2 tassen suiker
  • 3 eieren
  • 200 g gesmolten boter voor afwerking

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakblik in.
  • Meng in een grote kom de botermelk, suiker, bloem en eieren tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in het ingevette bakblik en strijk het glad.
  • Meng in een aparte kom 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokos en verdeel dit gelijkmatig over het beslag.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 35 minuten, tot hij goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.
  • Giet direct na het bakken voorzichtig de gesmolten boter over de warme cake, zodat deze goed wordt opgenomen.
  • Laat de Bijensteek volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Serveer de Bijensteek met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Auslese past perfect bij deze romige en krokante Duitse lekkernij.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.6g | Sugar: 40g

Pulled Chicken Borrelbrood – Gezellig & Smaakvol

Pulled Chicken Borrelbrood – Gezellig & Smaakvol

Een heerlijk borrelbrood gevuld met smeuïge pulled chicken, gesmolten kaas en pittige buffalo hot pepper saus. Perfect om te delen tijdens een borrel of feestje!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Brood, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 groot borrelbrood (voor meerdere personen)
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml buffalo hot pepper saus
  • 75 g geraspte mozzarella
  • 8 grote plakken jonge kaas
  • 4 stengels bosui
  • 2 kipfilets
  • 1 groot rond ongesneden brood
  • 1 l kippenbouillon

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook en kook de kipfilets hierin gaar.
  • Giet de bouillon af en doe de kipfilets in een hoge schaal.
  • Gebruik een handmixer met gardes om de kipfilets te ‘pullen’ tot fijne pulled chicken.
  • Snijd de bosui in dunne ringen.
  • Meng de pulled chicken met de bosui, twee derde van de geraspte mozzarella en de buffalo hot pepper saus.
  • Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  • Snijd het brood met een broodmes in kwarten, maar snijd niet helemaal door tot de bodem.
  • Snijd vervolgens elke kwart weer bijna tot op de bodem, zodat er acht sneden ontstaan.
  • Vouw de plakken jonge kaas dubbel en stop ze tussen de sneden in het brood.
  • Vul het brood tussen de plakken kaas met de pulled chicken en verdeel eventueel wat extra vulling in het midden van het brood.
  • Strooi de resterende geraspte mozzarella over de bovenkant van het brood.
  • Bak het borrelbrood gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas gesmolten is en het brood knapperig en goudbruin is.
  • Serveer het borrelbrood warm en geniet samen met vrienden of familie van deze heerlijke borrelhap!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een dipsaus zoals knoflooksaus of een yoghurtdip voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit hartige borrelbrood.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 2.3g | Sugar: 3g