Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Japanse Biefstuk met Groenten en Dipsaus

Een authentiek Japans gerecht met mals rundvlees, verse groenten en een smaakvolle dipsaus. Ideaal voor een verfijnde maaltijd met een Aziatische twist.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Azië, Japan
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in hele dunne plakjes gesneden
  • 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
  • 1 groene paprika in lengte in achten gesneden
  • 1 wortel in vieren gesneden
  • 4 el droge sherry
  • 4 el Japanse sojasaus
  • 4 el citroensap
  • 4 el sinaasappelsap
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • 1,2 dl dashi
  • 1 kleine rode Spaanse peper in ringetjes gesneden
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • Zevenkruidenpoeder Shichimi Togarashi

Instructies

  • Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm.
  • Verdeel de biefstuk, paprika, shii-take paddenstoelen en wortel gelijkmatig over de vellen folie.
  • Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en Japanse sojasaus in een kom.
  • Giet het mengsel gelijkmatig over de porties vlees en groenten.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht om pakketjes te vormen.
  • Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak ze gedurende 15 minuten.
  • Bereid de dipsaus door citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi met elkaar te mengen in 4 kleine kommetjes.
  • Haal de pakketjes uit de oven en open ze voorzichtig.
  • Garneer elk pakketje met een schijfje sinaasappel en enkele ringetjes rode peper.
  • Serveer de dipsaus apart in kommetjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de pakketjes rechtstreeks op het bord en laat je gasten zelf de saus toevoegen. Lekker met gestoomde rijst of udon-noedels.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Indiase Beriani met Rundvlees en Santen

Indiase Beriani met Rundvlees en Santen

Een rijke, kruidige Indiase beriani met mals rundvlees, geurige rijst en romige santen. Perfect voor een hartverwarmend hoofdgerecht vol exotische smaken.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g mager rundvlees in blokjes
  • 2 tl koenjit
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kopje fijngesneden sjalot
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 tl zout
  • 2 stuks fijngesneden lomboks
  • kopje santen
  • 2 tl djahe gemberpoeder
  • 1 tl maanzaad
  • 4 el geklaarde boter
  • 5 stuks kruidnagel
  • 5 cm pijpkaneel
  • 10 amandelen
  • 10 cashewnoten
  • 500 g basmatirijst

Instructies

  • Maak een boemboe van knoflook, djahe, lombok, maanzaad, cashewnoten en amandelen in een vijzel of keukenmachine.
  • Verwarm de geklaarde boter in een grote pan en fruit hierin de kruidnagel, pijpkaneel en sjalot.
  • Voeg het rundvlees toe, samen met 1 theelepel zout, de gemalen boemboe en kerriepoeder.
  • Bak het geheel gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, zodat de smaken goed intrekken.
  • Kook de basmatirijst met de santen totdat al het vocht is geabsorbeerd.
  • Doe de rijst over in een vuurvaste schaal en maak een kuiltje in het midden.
  • Plaats het vleesmengsel in het kuiltje.
  • Dek de schaal af en plaats deze in een voorverwarmde oven op 100 °C.
  • Kook de beriani gedurende ongeveer 30 minuten, of totdat de rijst volledig gaar is.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer deze beriani met een frisse komkommerraita en een beetje koriander voor een authentieke ervaring.
Wijnadvies:
Een lichtrode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3.2g | Sugar: 4g

Romige Gegratineerde Aardappelschotel met Kaas

Romige Gegratineerde Aardappelschotel met Kaas

Een heerlijke, romige gegratineerde aardappelschotel met een krokant kaaskorstje. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • zeezout
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • 75 g geraspte jong belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een ovenschaal in met boter of olie.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zeezout in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen.
  • Snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de ovenschaal.
  • Los het bouillonpoeder op in 1 dl heet water en giet het over de aardappelplakjes.
  • Bestrooi de schotel met selderieblad en de geraspte kaas.
  • Plaats de schaal in het midden van de oven en bak gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gegratineerde aardappelschotel met een frisse groene salade of gestoomde groenten voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past uitstekend bij dit romige gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven

Vis met Ketjap en Sambal uit de Oven

Sappige vis gemarineerd in ketjap, sambal en laos, langzaam gegaard in aluminiumfolie voor een smaakvolle Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg kabeljauw of koolvis in moten
  • 2 el olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt of 1/4 tl knoflookpoeder
  • 75 ml ketjap
  • ¼ tl witte wijnazijn
  • 1 tl laos gemalen
  • ½ tl sambal

Instructies

  • Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn.
  • Wrijf de gefruite ui fijn met een houten lepel en meng met ketjap, witte wijnazijn, laos en sambal.
  • Wrijf de vismoten royaal in met dit mengsel.
  • Vet de binnenkant van stukken aluminiumfolie licht in met olie.
  • Verpak elke vismoot afzonderlijk in aluminiumfolie en zorg dat de folie goed is afgesloten.
  • Plaats de pakketjes in een voorverwarmde oven op 220°C en bak de vis gedurende 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de vismoten.
  • Haal de pakketjes uit de oven en knip de aluminiumfolie open in een stervorm voor een mooie presentatie.

Notities

Serveer met geurige pandanrijst en gestoomde groenten zoals paksoi of broccoli.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Italiaanse Visschotel uit de Oven met Kruidenkaas

Italiaanse Visschotel uit de Oven met Kruidenkaas

Een smeuïge Italiaanse visschotel uit de oven met romige kruidenkaas, sappige tomaten en een vleugje witte wijn – eenvoudig en overheerlijk!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g kabeljauw of andere witte vis 200 g per persoon
  • 1 groot blik gepelde tomaten
  • 1 doosje kruidenroomkaas bijv. Boursin
  • Verse Italiaanse kruiden basilicum, rozemarijn, oregano, tijm, salie
  • Zout
  • Peper
  • 1 zakje geraspte oude kaas
  • Droge witte wijn
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de ovenschaal in met olijfolie.
  • Snijd de vis in stukken naar wens.
  • Snijd de gepelde tomaten in grove stukken.
  • Leg de vis in de ovenschaal en verdeel de tomaten met het sap eroverheen.
  • Bestrooi met Italiaanse kruiden, zout en peper.
  • Verdeel de kruidenkaas in kleine stukjes over de vis.
  • Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe aan de schaal.
  • Bestrooi het geheel met geraspte oude kaas.
  • Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht in 20-30 minuten gaar stoven.

Notities

Heerlijk met knapperig stokbrood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gouden Aardappelrozetten

Gouden Aardappelrozetten

Luchtige aardappelrozetten met een krokant goudbruin laagje, perfect voor feestelijke diners of een knusse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 189kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g aardappelen
  • 60 g boter
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel kruidenzout
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel melk

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper.
  • Meng de puree met de boter, 2 eidooiers, kruidenzout en rijkelijk versgeraspte nootmuskaat.
  • Vul een spuitzak met de aardappelmassa en spuit rozetten op een ingevet bakblik.
  • Klop de resterende eidooier los met de melk en bestrijk hiermee de rozetten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de aardappelrozetten 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichtfruitige Pinot Noir past goed bij dit eenvoudige maar elegante bijgerecht.

Nutrition

Calories: 189kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Barbietaart met Roze Marsepein

Barbietaart met Roze Marsepein

Een feestelijke Barbietaart met marsepein en kleurrijke decoraties, perfect voor verjaardagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 barbiepop
  • 1 pak mix voor vanillecake bijv. Baukje
  • ½ pakje glazuur bijv. Baukje
  • 1 zakje aardbeienveters
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • ¾ dl melk
  • 400 g witte marsepein
  • Roze levensmiddelenkleurstof
  • Zilveren garneerpilletjes
  • Vruchtenballetjes
  • Knispers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Mix de boter in een beslagkom glad en luchtig.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed door.
  • Voeg de melk en de mix voor vanillecake toe en mix 4 minuten op de hoogste stand.
  • Schep het beslag in een schaal en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak een gat in het midden van de cake en plaats de barbiepop erin.
  • Rol 400 g marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 50 cm doorsnede.
  • Maak een inkeping tot het midden en drapeer de marsepein losjes om de cake als een jurk.
  • Maak van de rest van de marsepein een bovenstukje voor de jurk en een kroontje voor de barbiepop.
  • Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Maak van de aardbeienveters kleine strikjes.
  • Decoreer de jurk met strikjes, zilveren garneerpilletjes en vruchtenballetjes.
  • Bevestig deze met druppeltjes glazuur.

Notities

Wijnadvies:
Voor de volwassenen kun je een zoete dessertwijn serveren zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g

Basisrecept voor Heerlijke Muffins

Basisrecept voor Heerlijke Muffins

Een eenvoudig basisrecept voor luchtige en zachte muffins.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 12 muffins
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 g boter gesmolten
  • 180 g suiker
  • 2 eieren
  • 240 ml melk
  • 300 g meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Zout

Instructies

  • Meng alle droge ingrediënten (meel, bakpoeder, suiker en zout) in een kom.
  • Klop in een aparte kom de natte ingrediënten (boter, eieren en melk) samen.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten.
  • Meng het geheel goed door tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over een ingevette muffinvorm of gebruik papieren vormpjes.
  • Bak de muffins 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Laat de muffins afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Voeg 4 eetlepels cacaopoeder toe aan het beslag voor chocolademuffins.
Wijnadvies:
Geniet met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Malse lamskoteletten in een smaakvolle mosterdkorst, geserveerd met een rijke balsamico-roomsaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl mosterd
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 pot kalfsfond 4 dl
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng 1 dl mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm.
  • Roer de olie erdoor tot een homogene massa.
  • Verwijder het botje van de lamskoteletten met een scherp mesje en bewaar het schraapsel voor de saus.
  • Wrijf de koteletten in met het mosterdmengsel en laat 30 minuten intrekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een pan en bak het sjalotje 5 minuten zacht.
  • Voeg het schraapsel toe en bak dit 5 minuten tot het bruin is.
  • Blus de aanbaksels af met balsamico-azijn en laat het bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat dit tot 3/4 inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de koteletten op een rooster in de oven en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met mosterd.

Laatste Hand:

  • Serveer de lamskoteletten met de saus en geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Wijnadvies:
Bij de lamskoteletten past een krachtige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke smaken van de mosterdkorst en saus aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 200g | Sugar: 4g

Appel-amandeldessert

Appel-amandeldessert

Dit heerlijke appel-amandeldessert is perfect voor een feestelijke gelegenheid met een vleugje amaretto en romig vanille-ijs.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl amaretto amandellikeur
  • 100 gr rozijnen
  • 4 goudrenetten
  • 50 gr amandelsnippers
  • 2 eetlepels suiker
  • Kaneel
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • Vanille roomijs

Instructies

voorbereiden:

  • Verwarm de amaretto en laat de rozijnen erin wellen.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Meng met de rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap.
  • Doe het mengsel in een beboterde platte ovenschaal.

Bereiden:

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap.
  • Bedek het appelmengsel met het bladerdeeg en vouw de randen in.
  • Versier het deksel met restjes gesneden appel.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en bak het 20 minuten in de oven tot het goudbruin is.
  • Laat het iets afkoelen.

Laatste hand:

  • Schep bolletjes (vanille) roomijs op de bovenkant van het warme dessert.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:


Een zoete witte wijn zoals een Riesling past perfect bij dit frisse en romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g