Gegratineerde Mosselen
Mosselen in een romige saus met champignons en kaas, gegratineerd tot een krokant en goudbruin korstje.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Was en schrob de mosselen en verwijder baarden.
Kook ze op hoog vuur in een pan met witte wijn, citroensap, een kopje water, gehakte ui en selderij.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze in een beetje kooknat.
Zeef de rest van het kooknat en bewaar 300 ml.
Fruit de fijngesneden sjalotten in 50 g boter en voeg de gehakte champignons toe.
Laat sudderen tot de champignons hun vocht loslaten.
Bestrooi met bloem en roer goed door.
Voeg het gezeefde kooknat toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng de mosselen door de saus en giet in een ovenschaal.
Bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, verdeel klontjes boter en gratineer 10 minuten in een hete oven op 220°C.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die voor de bereiding is gebruikt, zoals Muscadet of Gros-Plant.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn
Een smaakvolle ovenschotel met dorade, witte wijn en tomaten, heerlijk sappig en perfect gegaard.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de dorade met boter en maak kleine inkepingen om dunne plakjes knoflook in te steken.
Bestrooi met peper en zout en leg in een ingevette ovenschaal.
Schil de tomaten (kort dompelen in kokend water en pellen), snijd ze in plakken en snijd de uien in ringen.
Plaats de uien en tomaten rondom de dorade in de ovenschaal.
Voeg de witte wijn toe en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over de vis.
Bak de dorade 15 minuten op hoog vuur en bedruip af en toe met de bakjus.
Laat nog 20 minuten verder garen op een lagere temperatuur.
Haal voorzichtig uit de ovenschaal en leg op een serveerschaal.
Garneer met tomatenschijfjes en giet de saus over de vis.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chablis of Sancerre past perfect bij deze ovenschotel.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Rijsttaart met Kaneel en Makarons
Een heerlijke rijsttaart met een luchtige rijstvulling, kaneel, en een krokante korst, versierd met amandelen en een roomlaag. Perfect voor een feestelijk dessert.
(plus rijst- en baktijd)1 uur uur
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Vorm (30 cm diameter)
Spaan
Voor het deeg:
- 300 g bloem
- 30 g suiker
- 15 g bakkersgist
- 1 dl melk
- 1 ei
- 75 g boter
- 2 snuifjes zout
Voor de versiering:
- 150 g rijst
- 1 liter melk
- 2 snuifjes kaneel
- 100 g suiker
- 3 eierdooiers
- 1 el rijstroom
- 4 eiwitten
- 2 makarons met amandelen
- 2 snuifjes zout
Om goudgeel te bakken:
- 2 makarons met amandelen
- 1 klein ei
- 1 el room
- 15 g fijne suiker
- Boter
- Bloem voor de vorm
Bereid het gerezen deeg: zeef de bloem.
Maak een putje in het midden en leg daarin de in lauwe melk opgeloste gist, suiker, zout, het geklopte ei en de in stukjes verdeelde boter.
Meng alles en verwerk onder de bloem.
Kneed tot een soepel deeg en laat het op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Leg de rijst 5 minuten in kokend water (gezouten), laat uitdruipen en doe het in kokende melk.
Laat 25 minuten op zeer laag vuur staan zonder te roeren.
Voeg het aardappelmeel of rijstroom toe, opgelost in een beetje water.
Neem van het vuur en voeg de 3 eierdooiers, suiker, zout en kaneel toe.
Voeg daarna de 2 geplette makarons toe.
Laat afkoelen.
Meng er de stijfgeklopte eiwitten door.
Geef het deeg een dikte van 4 mm en leg het in een ingevette en bebloemde taartvorm (30 cm diameter).
Prik met een vork in het deeg en versier met de rijst.
Strijk het bovendeel mooi glad.
Meng de 2 makarons met het klein geklopte ei, de room en 15 g suiker.
Verspreid dit mengsel met een spaan over de rijst.
Plaats de taart 15 minuten in een zeer warme oven, draai dan het vuur lager (middelmatige oven) en laat het gebak nog 15-20 minuten bakken.
Laat afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
Serveertip:
Serveer de rijsttaart met een beetje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Bij deze rijsttaart past een lichte, zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer, die goed samengaat met de kaneel en amandelen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Wintergroentepudding met Groene Kool en Spinazie
Een hartige ovenschotel met wintergroenten zoals groene kool, spinazie en prei. Met Franse invloeden voor een verfijnde smaak, perfect voor de koude maanden!
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g groene kool
- 400 g spinazie
- 400 g prei
- 3 uien
- 250 g mager spek in dobbelsteentjes
- 4 eieren
- 2,5 dl room
- 50 g boter
- Snufje nootmuskaat
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de groenten schoon en was ze grondig.
Kook ze afzonderlijk in kokend water: 5 minuten voor de spinazie, 10-15 minuten voor de prei en 20-25 minuten voor de in stukken gesneden groene kool.
Giet de groenten af en druk overtollig water eruit.
Pureer de groenten met een keukenmolen of keukenmachine.
Verhit wat boter in een koekenpan en smoor de dobbelsteentjes spek en fijngehakte uien zachtjes tot de uien glazig zijn.
Voeg de gepureerde groenten toe en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen.
Klop de eieren los tot een omelet en meng deze samen met de room door het groentemengsel.
Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Meng stevig door elkaar.
Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak in een voorverwarmde oven op 160-180 °C (thermostaat 4-5) tot de pudding stevig is en niet meer vloeibaar, ongeveer 30-40 minuten.
Serveer de wintergroentepudding direct, goed warm.
Serveertip:
Combineer de pudding met gebraden vlees of serveer als hoofdgerecht met een frisse salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van deze wintergroentepudding.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Biefstuk op een Bedje van Groenten
Geniet van een malse biefstuk op een bedje van snel gewokte groenten voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 biefstukjes
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- 100 g peultjes afgehaald
- 150 g sperziebonen of haricots verts afgehaald
- 150 g dunne groene asperges, in stukjes van 6 cm
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Besprenkel ze met ca.
1 theelepel olijfolie en masseer de olie in het vlees.
Wrijf daarna wat zout en peper na smaak op de biefstukken en laat het even intrekken.
Verwarm een grill- of koekenpan droog voor.
Leg de biefstukjes erin en bak of rooster ze aan beide kanten mooi bruin in 2 minuten per kant.
Neem ze uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal.
Dek die af met aluminiumfolie.
Breng ruim water aan de kook.
Voeg zout toe en blancheer de groenten 2-3 minuten.
Afgieten en met koud water even afspoelen.
Verhit een wok droog voor.
Schenk hier olijfolie in en roerbak de groenten snel warm in ca.
3 minuten.
Verdeel de groenten op de borden, leg hier het biefstukje op en druppel er wat jus over.
Serveertip:
Serveer de biefstuk met een frisse salade of aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze biefstuk past goed bij een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Biefstuk met Groenten op een Smaakvol Bedje
Perfect gebakken biefstuk geserveerd op een kleurrijk bedje van knapperige groenten zoals asperges, peultjes en sperziebonen.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Grillpan of koekenpan
kookpan
- 100 g peultjes afgehaald
- 150 g sperziebonen of haricots verts afgehaald
- 150 g groene asperges in stukjes van 6 cm
- 4 biefstukjes
- Olijfolie naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Besprenkel de biefstukken met olijfolie en masseer dit in het vlees.
Wrijf zout en peper naar smaak op de biefstukken en laat het even intrekken.
Verwarm een grill- of koekenpan droog voor.
Bak de biefstukjes in 2 minuten per kant mooi bruin.
Neem de biefstukken uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
Breng ruim water aan de kook, voeg zout toe en blancheer de groenten 2-3 minuten.
Giet de groenten af en spoel ze kort af met koud water.
Verhit een wok met olijfolie en roerbak de groenten in ca.
3 minuten warm.
Verdeel de groenten over de borden.
Leg de biefstukjes erop en druppel wat jus over het gerecht.
Serveertip:
Serveer met een luchtige aardappelpuree of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige Pinot Noir of een zachte Merlot past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Gehaktbrood met Paprika, Prei en Rijst
Een smaakvol gehaktbrood met paprika, prei en rijst, gebakken in de oven voor een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui fijngesneden
- 1 rode paprika fijngesneden
- 1 kleine prei fijngesneden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Zwarte peper naar smaak
- 500 g gehakt rundvlees of gemengd
- 1 zakje kruidenmix gehakt stroganoff
- 1 ei
- 90 g gekookte rijst
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak de ui, paprika en prei schoon en snijd ze fijn.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflookpoeder tot ze zacht zijn.
Voeg de paprika en prei toe en bak enkele minuten mee.
Breng op smaak met zwarte peper.
Meng in een grote kom het gehakt, de kruidenmix en een ei.
Voeg de groenten en gekookte rijst toe en meng alles goed door elkaar.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over een ovenschaal, zodat er een laag van ongeveer 2 cm dik ontstaat.
Bak het gehaktbrood in ongeveer 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Haal het gehaktbrood uit de oven en laat het kort rusten voor het serveren.
Serveertip:
Serveer het gehaktbrood met een frisse salade of geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Merlot, sluit perfect aan bij de hartige smaken van dit gehaktbrood.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Gegratineerde Bloemkool met Kaas en Tomatensaus
Een heerlijk bijgerecht van zachtgekookte bloemkool, omhuld met romige kaas en frisse tomatensaus, perfect gegratineerd onder de grill.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine bloemkool ca. 500 g
- ½ theelepel zout
- 6 pitloze groene olijven
- 1 theelepel Silvo Italiaanse Kruiden
- 1 dl gezeefde tomaten
- 75 g oude geraspte kaas
- 125 ml zure room
- Klontje boter
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
Kook de bloemkoolroosjes in een pan met weinig water en zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand.
Snijd de olijven in stukjes en meng ze met de Italiaanse kruiden en gezeefde tomaten.
Meng de geraspte kaas met de zure room in een aparte kom.
Vet een kleine ovenschaal in met een klontje boter.
Leg de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en verdeel de tomatensaus gelijkmatig erover.
Strijk het kaas-roommengsel over de tomatensaus.
Plaats de schaal ongeveer 10 cm onder de grill en gratineer de bloemkool gedurende 4-5 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
Serveer direct als bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze gegratineerde bloemkool met een knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een gegrilde kipfilet of vegetarische burger.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij dit romige bloemkoolgerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Romige Gegratineerde Aardappelschotel met Kaas
Een heerlijke, romige gegratineerde aardappelschotel met een krokant kaaskorstje. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen
- zeezout
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1 theelepel Silvo Selderieblad
- 75 g geraspte jong belegen kaas
Verwarm de oven voor op 225°C.
Vet een ovenschaal in met boter of olie.
Schil en was de aardappelen.
Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zeezout in ongeveer 15 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen.
Snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de ovenschaal.
Los het bouillonpoeder op in 1 dl heet water en giet het over de aardappelplakjes.
Bestrooi de schotel met selderieblad en de geraspte kaas.
Plaats de schaal in het midden van de oven en bak gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en knapperig is.
Serveertip:
Serveer deze gegratineerde aardappelschotel met een frisse groene salade of gestoomde groenten voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past uitstekend bij dit romige gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2
Italiaanse Visschotel uit de Oven met Kruidenkaas
Een smeuïge Italiaanse visschotel uit de oven met romige kruidenkaas, sappige tomaten en een vleugje witte wijn – eenvoudig en overheerlijk!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g kabeljauw of andere witte vis 200 g per persoon
- 1 groot blik gepelde tomaten
- 1 doosje kruidenroomkaas bijv. Boursin
- Verse Italiaanse kruiden basilicum, rozemarijn, oregano, tijm, salie
- Zout
- Peper
- 1 zakje geraspte oude kaas
- Droge witte wijn
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet de ovenschaal in met olijfolie.
Snijd de vis in stukken naar wens.
Snijd de gepelde tomaten in grove stukken.
Leg de vis in de ovenschaal en verdeel de tomaten met het sap eroverheen.
Bestrooi met Italiaanse kruiden, zout en peper.
Verdeel de kruidenkaas in kleine stukjes over de vis.
Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe aan de schaal.
Bestrooi het geheel met geraspte oude kaas.
Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht in 20-30 minuten gaar stoven.
Heerlijk met knapperig stokbrood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 2