Gevulde Paprika’s met Spinazie en Feta-Rijst

Gevulde Paprika's met Spinazie en Feta-Rijst

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g volkorenrijst
  • 150 g spinazie diepvries, ontdooid en uitgelekt
  • 2 grote gele paprika's
  • 100 g feta kaas verkruimeld
  • 1 theelepel kruidenmix bijvoorbeeld Italiaanse kruidenmix
  • 100 ml knoflooksaus

Instructies

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de spinazie in de magnetron op vol vermogen gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en halveer ze.
  • Plaats de paprikahelften in een ovenschaal en bedek met folie.
  • Gaar de paprika's in de magnetron gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Meng de gekookte rijst, uitgelekte spinazie en verkruimelde feta in een kom.
  • Breng op smaak met kruidenmix.
  • Vul de paprikahelften met het rijstmengsel.
  • Verwarm de gevulde paprika's afgedekt in de magnetron op vol vermogen gedurende ongeveer 2 minuten, of tot ze door en door warm zijn.
  • Serveer de gevulde paprika's met knoflooksaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Griekse witte wijn zoals Assyrtiko past perfect bij deze gevulde paprika's. De levendige zuurgraad van de wijn zal goed samengaan met de romigheid van de feta en de lichte pittigheid van de knoflooksaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gegratineerde Tilapiafilet met Romige Kaassaus

Gegratineerde Tilapiafilet met Romige Kaassaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tilapiafilets ongeveer 250 g totaal
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels koksroom
  • 125 g zuivelspread
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas

Instructies

  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper.
  • Besprenkel ze met citroensap en laat ze ongeveer 15 minuten intrekken.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Meng in een kom de koksroom met de zuivelspread.
  • Dep de tilapiafilets droog met keukenpapier en leg ze in een ovenschaal.
  • Verdeel het roommengsel gelijkmatig over de vis.
  • Bestrooi de tilapiafilets met Parmezaanse kaas.
  • Plaats de ovenschaal ongeveer 10 cm onder de hete grill en laat de vis in 8 à 10 minuten gaar en goudbruin worden.
  • Serveer de gegratineerde tilapiafilet met wortelsalade en gekookte krieltjes met peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde tilapiafilet met romige kaassaus past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen de romige kaassaus complementeren en het gerecht in balans brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegratineerde Bloemkool met Pittige Kaas

Gegratineerde Bloemkool met Pittige Kaas

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 150 g pittige kaas naar keuze bijv. mosterd- of kruidenkaas

Instructies

  • Breng in een hoge pan een laagje water met zout aan de kook.
  • Snijd de stronk van de bloemkool in of hol deze iets uit.
  • Verwijder de dikke stronk en bladeren van de bloemkool.
  • Was de bloemkool en leg hem ondersteboven in het kokende water.
  • Kook de bloemkool met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten tot hij beetgaar is.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Schaaf de kaas in plakjes.
  • Laat de bloemkool ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Leg de bloemkool met de stronk naar beneden in een ingevette ovenschaal.
  • Bedek de bloemkool met de plakjes kaas.
  • Zet de ovenschaal onder de grill en laat de kaas smelten en kleuren.
  • Serveer de gegratineerde bloemkool direct.
  • Lekker bij karbonades of braadworsten met gekookte aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde bloemkool met pittige kaas gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay uit Californië of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk. De wijn zal de rijke smaak van de kaas aanvullen en het gerecht verfrissen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Pittige Couscous met Dadels en Feta

Pittige Couscous met Dadels en Feta

Serveer deze pittige couscous als hoofdgerecht met een frisse salade van komkommer en tomaat.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Pasta, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 g couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 potje jalapeñopepers 225 g, uitgelekt
  • 100 g dadels pitloos
  • 500 ml kruidenbouillon van tablet
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g fetakaas verbrokkeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de couscous met de olijfolie, ui, de helft van de jalapeñopepers en de helft van de dadels in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de bouillon.
  • Laat de honing met de boter smelten in de hete bouillon en giet het bouillonmengsel over de couscous.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en verwarm deze gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de folie en strooi de feta erover.
  • Laat het gerecht nog 5 minuten garen in het midden van de oven.
  • Haal uit de oven en bestrooi met de rest van de dadels en jalapeñopepers.

Gezonde Brood-Broccoli Ovenschotel

Gezonde Brood-Broccoli Ovenschotel

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 4 rode uien in ringen gesneden
  • 100 ml kruidenbouillon van poeder
  • 1 theelepel tijm
  • 500 g broccoli in kleine roosjes gesneden
  • ½ ongesneden bruinbrood bijvoorbeeld Bourgondisch donker meergranen
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels zure room
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uienringen zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de kruidenbouillon, tijm, zout en peper toe aan de uien.
  • Laat nog 4-5 minuten zachtjes stoven totdat het vocht is verdampt.
  • Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en schil de stronk met een dunschiller.
  • Snijd de stronk in blokjes.
  • Kook de broccoli in weinig water met zout gedurende 3-4 minuten tot het beetgaar is.
  • Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Snijd het brood in 4 gelijke dikke sneden.
  • Rooster het lichtbruin in een broodrooster of onder de grill.
  • Leg de geroosterde broodsneetjes tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal.
  • Verdeel de gestoofde ui en gekookte broccoli over het brood.
  • Breek boven elk stuk brood een ei en schep er ½ lepel zure room op.
  • Bestrooi het geheel met zout, peper en geraspte kaas.
  • Bak de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Gevulde Tasty Tom Tomaten met Blauwaderkaas

Gevulde Tasty Tom Tomaten met Blauwaderkaas

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 8 Tasty Tom tomaten
  • 3 bosuitjes
  • 1 zakje rucola sla 30 g
  • 150 g Castello blue blauwaderkaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maak de tomaten schoon en snijd het kapje eraf.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel (bewaar het tomatenvocht niet).
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en peper.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Hak de helft van de rucola fijn.
  • Prak de blauwaderkaas met een vork fijn en meng met de bosui en fijngesneden rucola.
  • Vul de tomaten met het blauwaderkaasmengsel en dek ze af met de kapjes.
  • Zet de gevulde tomaten in een ingevette ovenschaal en bak ze ongeveer 8 minuten in de oven.
  • Verdeel de rest van de rucola over vier borden en plaats de gebakken tomaten erop.

Notities

Wijnadvies:

De Cave Beblenheim Pinot Blanc d'Alsace is een uitstekende keuze bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van deze wijn zullen perfect samengaan met de romige blauwaderkaas en de sappigheid van de tomaten.

Gegrilde Tomaten Pasta met Gorgonzola Kaassaus en Kipfilet

Gegrilde Tomaten Pasta met Gorgonzola Kaassaus en Kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 tomaten
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g
  • 5 eetlepels knoflook en peper olijfolie fles 250 ml
  • 300 g kerstpasta
  • 4 maïskipfilets
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 300 g Gorgonzola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de tomaten schoon, halveer ze en leg ze in een ovenschaal.
  • Snijd de korsten van het brood en verkruimel het brood (eventueel in een keukenmachine).
  • Knip de peterselie fijn en meng het met het broodkruim.
  • Verdeel het broodkruimmengsel over de tomaten en besprenkel met 3 eetlepels knoflook en peper olijfolie.
  • Bak de tomaten in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de kipfilets in 12 minuten gaar en bruin.
  • Smelt in een steelpan de crème fraîche met de Gorgonzola tot een saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveer de pasta met de saus, kipfilet en gegrilde tomaten.

Notities

Wijnadvies:

Deze gerecht combineert goed met een ronde, fruitige, en soms licht kruidige witte wijn zoals de Undurraga Chardonnay. De fruitige aroma's van de wijn complementeren de romige Gorgonzola saus en versterken de smaken van de gegrilde tomaten.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Aardappel-Appelgratin met Gekarameliseerde Ui

Aardappel-Appelgratin met Gekarameliseerde Ui

Een heerlijke aardappel-appelgratin met gekarameliseerde ui, nootmuskaat en een krokante paneerlaag. Perfect als verwarmende ovenschotel!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels geschild
  • 1 tuinkruidenbouillontablet
  • 3 eetlepels plantaardige margarine
  • 3 uien in ringen
  • 1 schaaltje Tivali fijngehakt 175 g, AH
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 6 goudrenetten geschild en in stukjes
  • 50 g paneermeel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in water met zout.
  • Giet de aardappelen af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Los het bouillontablet op in 400 ml kokend water.
  • Verhit 1 eetlepel margarine in een koekenpan en bak de uienringen goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.
  • Voeg nog 1 eetlepel margarine toe aan de pan en bak de Tivali 3 minuten.
  • Voeg de gebakken ui toe aan de Tivali en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de helft van het mengsel over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg hierop de helft van de appelstukjes en aardappelplakjes.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Verdeel de rest van het gehakt, de appel en de aardappel erover.
  • Giet de bouillon gelijkmatig over de schotel en laat even intrekken.
  • Bestrooi de bovenkant met paneermeel en verdeel de rest van de margarine in kleine flinters erover.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de schotel in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer met een frisse gemengde salade.

Notities

Lekker met een gemengde salade.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Grigio, past perfect bij deze aardappel-appelgratin.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Romige Gevulde Champignons met Friese Nagelkaas

Romige Gevulde Champignons met Friese Nagelkaas

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Voorgerechten, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g Friese nagelkaas
  • 2 eetlepels broodkruimels
  • 2 eetlepels slagroom plantaardig voor veganistisch
  • 1 eetlepel port
  • 1 eetlepel geraspte ui
  • Peper naar smaak
  • 12 grote champignons schoongeborsteld
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rasp de Friese nagelkaas grof.
  • Meng de geraspte kaas met de broodkruimels, slagroom, port, geraspte ui en peper naar smaak.
  • Verwijder de steeltjes van de champignons.
  • Vul de champignons met het kaasmengsel.
  • Plaats de gevulde champignons in een ovenschaal en bedruppel ze met wat olijfolie.
  • Bak de champignons in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze romige gevulde champignons. De frisheid van de wijn balanceert de rijke kaasvulling en de aardse smaak van de champignons.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten

Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten

Geniet van deze heerlijke aardbei-rabarber kruimeltaart met een knapperige notencrumble. Perfect als dessert of bij de koffie!
(inclusief rusttijd)1 uur 55 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Vulling:

  • 750 gram rabarber in stukken van ongeveer 5 centimeter
  • 500 gram aardbeien
  • 300 gram fructose
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 80 gram maïzena
  • Snufje peper

Crumble:

  • 150 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 4 cl ahornsiroop
  • 4 cl honing
  • Snufje zout
  • 150 gram grof gehakte pecannoten walnoten of andere ongezouten noten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de vulling door de rabarber, aardbeien, fructose, maïzena, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en een snufje peper in een kom te vermengen.
  • Laat de vulling een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de maïzena goed wordt vermengd.
  • Bereid ondertussen de crumble.
  • Meng de bloem, boter, ahornsiroop, honing en zout in een keukenmachine totdat er dikke klonters ontstaan.
  • Voeg de grof gehakte noten met de hand toe aan het crumblemengsel.
  • Vet een ovenschaal in en stort de vulling erin.
  • Verdeel de crumble gelijkmatig over de vulling.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de taart 40 minuten in de oven.
  • Verwijder daarna het folie en bak nog eens 15 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  • Serveer de taart warm en garneer eventueel met een beetje zure room.

Notities

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een glas gekoelde champagne voor een feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g