Aardappel hamschotel met witlofsalade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak aardappelschijfjes 700 g
- 1 blik achterham 340 g
- 1 pot Aardappel Anders knoflook 390 ml
- 1 ui
- 5 struikjes witlof
- 3 sinaasappels
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel mosterd
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de ham in reepjes, meng het met de aardappelschijfjes en leg het in een ovenschaal.
Schenk Aardappel Anders over het mengsel.
Plaats de schotel in het midden van de oven en laat het in 20 minuten gaar worden.
Pel en snipper de ui.
Maak de witlof schoon en snijd het in reepjes.
Dik schil de sinaasappels, vang het vrijkomende sap op.
Snijd de sinaasappels in stukjes.
Roer een dressing van olie, azijn, mosterd, zout, peper en het opgevangen sinaasappelsap.
Meng witlof, sinaasappels, ui en dressing.
Serveer de aardappel-hamschotel met de witlofsalade.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Gevulde Courgettes met Tonijn en Rijst
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
- 200 g zilvervliesrijst
- 2 courgettes
- 1 rode paprika
- 2 uien
- 2 blikjes tonijnmoot in olijfolie à 160 g
- 1 blik tomatenpuree 70 g
- Paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking met een snufje zout.
Was de courgettes, halveer ze en hol ze uit met een lepel.
Snijd het binnenste deel van de courgettes in blokjes.
Maak de paprika schoon en snijd deze in blokjes.
Pel en snipper de uien.
Giet de tonijn af.
Verhit de olijfolie van de tonijn in een pan en bak hierin de ui, tomatenpuree, blokjes courgette en paprika.
Voeg de tonijn toe en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Leg de uitgeholde courgettes in een ovenschaal, vul ze met het tonijnmengsel en bak ze 15 minuten in de oven.
Serveer de gevulde courgettes met de gekookte rijst.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de tonijn complimenteren en de frisheid zal de gerecht verlichten.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Spitskoolschotel uit de oven
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Vier tot vijf flinke aardappelen vastkokend
- 1 spitskooltje
- 0.5 eetlepel olijfolie
- 300 gram rundergehakt of tartaar
- Cajunkruiden
- 100 gram geraspte kaas
Kook de aardappelen, en snijd ze in plakjes.
Verdeel de spitskool in vieren, verwijder de harde steel, en snijd de kool in dunne snippertjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olijfolie in wok of koekepan, en bak daarin gehakt of tartaar rul. Tijdens het bakken op smaak brengen met de cajunkruiden. Als het vlees gaar is de spitskool toevoegen, het geheel goed dooreen mengen, en al roerend laten bakken tot de kool beetgaar is.
Verdeel het vlees-/groentemengsel in een ingevette ovenschaal, leg daarop de aardappelschijfjes in een gelijkmatige laag.
Bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Schuif de schotel in de oven, en laat gedurende 'n half uur verwarmen, tot de kaas gesmolten en mooi bruin is.
Smakelijk eten!
Als makkelijk en lekker alternatief de aardappelen niet zelf koken, maar een zakje aardappelschijfjes met room en spekjes gebruiken, kant en klaar uit de winkel!
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Asperges met Ham Ovenschotel
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pakje asperge saus van bijv. Maggi
- 1 zakje ovenschotel aardappelpuree
- 2 ei
- 40 gram boter
- 300 gram asperges groene
- 300 gram asperges witte
- 75 gram belegen kaas geraspt
- 150 gram achterham in reepjes
Je moet eerst de oven voorverwarmen op 200 graden.
Tijdens dit voorverwarmen kun je de witte asperges schillen, voor de groene is dit niet nodig.
Wel moet je bij beide 2 cm van de onderkant afsnijden.
Ook moet je de asperges eerst even koken, doe dit zo’n 15 minuten lang voor de witte totdat ze goed gaar zijn en doe de groene er de laatste 5 minuten bij.
Voeg ook wat zout toe.
Zorg dat je na het koken van de asperges de ovenschaal al ingevet hebt.
Lees op de verpakkingen hoe je de puree maakt en bereid de saus samen met de boter.
De kaas en eieren moet je van het vuur af door de saus mengen.
Verdeel de aardappelpuree netjes en gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal, plaats de asperges in rijtjes en giet de saus er overheen.
Weer daarover leg je de ham en je laat het geheel ongeveer 10 minuten goudbruin bakken
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Gegratineerde Aardappelschotel met Crème Fraîche en Cheddar
Voorbereidingstijd15 minuten min
wachttijd1 uur uur
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Klaar
- 110 gr aardappels geschild en in schijfjes gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 1 beker crème fraîche
- Geraspte cheddar naar eigen smaak
- Oregano
- Chilipoeder
- Zout
- Peper
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Meng de knoflook met een klein beetje zout en peper (voeg meer toe als je meer dan 3 teentjes knoflook gebruikt) en meng dit met de crème fraîche.
Doe een laagje aardappels in een ovenschaal, strooi er cheddarkaas over, schep voorzichtig wat crème fraîche erover en herhaal tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.
Bestrooi de bovenste laag met chilipoeder en oregano.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer een uur.
Serveer warm.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Lapin en blanquette
Blanquet van konijn
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 konijn
- 150 gram boter
- 30 gram bloem
- 1 liter kalfsbouillon
- 12 kleine ui
- 1 ei
- 0,5 deciliter slagroom
- peterselie
- peper
- zout
Snij het konijn in stukken, smelt 50 gram boter en sauteer hierin de stukken konijn zonder dat ze bruin worden.
Geef er dan de kalfsbouillon bij, voeg er een bosje peterselie bij en breng het aan de kook.
Schil de uitjes en voeg ze na 45 minuten koken bij het konijn.
Laat daarna het konijn nog 30 minuten koken.
Maak van 30 gram boter en de bloem een blanke roux.
Verdun deze met het kookvocht tot er 3 dl. saus overblijft.
Laat deze 20 minuten zachtjes koken en klop de rest van de boter door de saus.
Meng de eierdooier met de slagroom en roer dit mengsel van het vuur af door de saus. L
eg de stukken konijn op een voorverwarmde schaal, schenk er de saus over en serveer.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Aardappelen met kwark
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 g aardappels
- 250 g kwark
- 2 deciliter zure room
- 60 g gerookt spek
Kook de aardappelen in de schil en pel ze terwijl ze nog warm zijn.
Bak de stukjes spek uit.
Vet een vuurvaste ovenschaal in.
Schik de in plakjes gesneden aardappelen in de ovenschaal.
Bestrooi met zout.
Verdeel de uitgelekte kwark over de aardappelen, gevolgd door de zure room en tot slot het uitgebakken spek.
Laat het geheel in de oven door en door warm worden.
Dit gerecht combineert de romigheid van kwark en zure room met de hartige smaak van gerookt spek. Serveer het als bijgerecht bij vleesgerechten of geniet ervan op zichzelf. Smakelijk eten!
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Gegratineerde scholrolletjes met garnalen en kaassaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 scholfilets
- zout
- peper
- 100 g garnalen
- 50 g boter
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 25 g bloem
- 3 dl melk
- 50 g belegen kaas
- snufje nootmuskaat
- 1 ei
- 2 eetlepel(s) slagroom
Verwarm de oven voor op 180 C.
Halveer de scholfilets in de lengte (16 smalle reepjes).
Bestrooi de filets met zout en peper en verdeel de garnalen erover.
Rol de filets op en maakt vast met een houten cocktailprikker.
Vet een ovenschaal in met de helft van de boter en leg de rolletjes er naast elkaar in.
Besprenkel ze met citroensap.
Dek af met aluminiumfolie.
Zet de schaal in het midden van de oven en laat de vis in ca. 15 minuten garen.
Smelt intussen de rest van de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel kort pruttelen.
Schenk er al roerend ca. 1/3 van de melk bij en blijf roeren tot het mengsel glad gebonden is.
Roer scheut voor scheut de rest van de melk erbij.
Laat de saus ca. 1 minuut zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur en roer ruim de helft van de kaas door de saus.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Roer de eidooier los met de room en roer dit door de saus.
Verwijder de folie van de schaal, lepel het vocht eruit en roer dat door de saus.
Verwijder de cocktailprikkers.
Verdeel de kaassaus over de visrolletjes en bestrooi met de rest van de kaas.
Plaats de schaal terug in de oven en laat de visrolletjes in nog ca. 5 minuten lichtbruin worden.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Gestoofde Perziken in Zoete Wijn met Kaneel
Heerlijk gestoofde perziken in zoete witte wijn met een vleugje kaneel. Een elegant dessert dat perfect past bij een zomers diner.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 4 perziken
- 1 kaneelstokje
- ½ liter zoete witte wijn
- 100 g suiker
- Snufje gemalen kaneel
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de perziken in een pan, giet er kokend water over en laat ze 1 minuut staan.
Haal de perziken uit het water, verwijder voorzichtig de schil met een dunschiller en leg ze in een ovenschaal.
Voeg het kaneelstokje toe aan de ovenschaal en schenk de witte wijn over de perziken.
Bestrooi de perziken gelijkmatig met de suiker en een snufje kaneel.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de perziken gedurende 45 minuten, tot ze zacht zijn en de wijn iets is ingedikt.
Haal de perziken uit de oven, verwijder het kaneelstokje en laat ze volledig afkoelen.
Serveer de perziken in een schaaltje met wat van het ingedikte wijnvocht.
Serveertip:
Serveer de perziken met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met dezelfde zoete witte wijn die gebruikt is in het recept, zoals een Moscato of een Sauternes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 42g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30
Knapperige Rabarbercrumble met Frisse Aardbeiensalade
Servings: 4
Calories: 495kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g rabarber in stukjes
- 3 eetlepels suiker
- Sap en rasp van ½ sinaasappel
- 75 g basterdsuiker
- 75 g havermout
- 125 g bloem
- Een snufje gemalen kardemom
- 100 g boter in blokjes
- 250 g aardbeien in plakjes
- 3 takjes munt fijngehakt
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de rabarberstukjes in de ingevette ovenschaal en meng er 2 eetlepels suiker en de helft van de sinaasappelrasp doorheen.
Meng in een kom de basterdsuiker, havermout, bloem en gemalen kardemom.
Wrijf met je vingertoppen de blokjes boter erdoor totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de rabarber in de ovenschaal, druk voorzichtig aan en maak met een vork het oppervlak van de crumble wat rul.
Bak de crumble in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Meng intussen in een kom de overgebleven suiker, sinaasappelrasp en sinaasappelsap tot een dressing.
Schep de plakjes aardbei en fijngehakte munt door de dressing.
Serveer de aardbeiensalade naast de warme rabarbercrumble.
Calories: 495kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 30