Goulash met Rundvlees en Groenten
Een recept uit Roemenië en het voormalige Yugoslavië
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd3 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 600 gram doorregen runderlappen in stukken gesneden
- 25 gram boter
- 50 gram magere spekreepjes optioneel
- 2 eetlepels mosterd
- 3 uien fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode paprika's in stukken gesneden
- 2 groene paprika's in stukken gesneden
- 1 eetlepel pikant paprikapoeder
- 1 eetlepel mild paprikapoeder
- 1 blikje tomatenblokjes 400 gram
- 100 ml rode wijn
- 200 ml vleesbouillon
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 4 vastkokende aardappelen geschild en in blokjes
- 250 gram sperziebonen gehalveerd
- 1 theelepel karwijzaad kummel
- 200 gram champignons in plakjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
Marineer het rundvlees in de mosterd.
Verhit de boter in een grote pan en bak het vlees op matig vuur tot het bruin is (ongeveer 5 minuten).
Voeg indien gewenst de spekreepjes toe en bak deze kort mee.
Voeg de fijngesneden ui, knoflook en paprika toe aan het vlees en bak nog eens 2 minuten.
Bestrooi met pikant en mild paprikapoeder en karwijzaad.
Bak dit nog eens 2 minuten mee.
Giet de gezeefde tomaten, rode wijn, vleesbouillon en tijm in de pan.
Breng het geheel aan de kook, dek af en laat ongeveer 2 uur zachtjes sudderen.
Voeg na 2 uur de aardappelblokjes, sperziebonen en champignons toe.
Laat nog eens 45 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de goulash warm.
Deze hartige goulash zit boordevol smaak en is perfect voor een hartverwarmende maaltijd op koude dagen!
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
keukenpapier
theedoek
Pannetje
eetlepel
vuurvaste schaal
- 1 groene kool
- 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 dessertlepel gedroogde uitjes
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 30 gram roomboter
- 1 volle eetlepel bloem
- 20 cl koude melk
- Zout en peper naar smaak
- Een vleugje nootmuskaat
- 2 eetlepels geraspte kaas
Voorbereiding:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
Vulling voor de rolletjes:
Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.
Béchamelsaus:
Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.
Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Courgettepannenkoekjes
Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ liter volle melk
- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 20 gram gesmolten boter
- 2 grote eieren XL
- 3 kleine courgettes geraspt
- Handvol verse spinazie fijngehakt
Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
Meng goed.
Roer het bakpoeder door het beslag.
Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
Laat het beslag 1 uur rusten.
Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
Herhaal dit totdat al het beslag op is.
Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Chocolade-Pistache Truffels
Een heerlijk, eenvoudig te maken truffelballetje van chocolade verrijkt met gehakte pistachenootjes voor een verrukkelijke smaakbeleving.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 75 gram zachte roomboter
- 75 gram poedersuiker
- ½ koffielepel vanille-essence
- 200 gram pure chocolade
- 75 gram fijngemalen pistachenootjes
- 1 handvol grofgehakte pistachenootjes
Roer de zachte roomboter romig in een kom en meng er de poedersuiker en vanille-essence doorheen.
Smelt de pure chocolade "au bain marie" in een kom boven een pan met kokend water of smelt het al roerend in een pannetje op laag vuur.
Je kunt de chocolade ook smelten in de magnetron.
Voeg geleidelijk de botercrème en de fijngemalen pistachenootjes toe aan de gesmolten chocolade.
Roer goed en laat het mengsel vervolgens afkoelen.
Zet het daarna kort in de koelkast.
Maak kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze door de grofgehakte pistachenootjes.
Laat deze heerlijke chocolade-pistache truffels opstijven in de koelkast en geniet van een smaakvolle traktatie als dessert of als zoete lekkernij bij de koffie.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Bruine Bonen met Gehakt
Servings: 4 Stuks
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt naar keuze rund of half-om-half
- 2 blikken bruine bonen à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 1 blikje mais à 200 g, uitgelekt
- 200 g doperwten diepvries of vers
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijngesnipperd
- Zout naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- Bakboter
Verwarm een beetje bakboter in een koekenpan.
Bak hierin de fijngehakte knoflook en ui tot ze lichtbruin zijn.
Voeg naar smaak zout en paprikapoeder toe.
Voeg het gehakt toe aan het mengsel van knoflook en ui.
Bak het gehakt rul en bruin.
Verhit een andere pan.
Voeg de bruine bonen, mais en doperwten toe.
Voeg het gehaktmengsel (ui/knoflook/gehakt) toe aan de bonen, mais en doperwten en verwarm het geheel goed door.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Macaroni met makreel
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 g macaroni
- 2 uien
- 6 zongedroogde tomaten pot à 280 g
- 2 courgettes
- 3 eetlepel olijfolie
- 2 blik makreelfilet in tomatensaus à 200 g
Macaroni volgens aanwijzing op verpakking gaarkoken.
Uien pellen en snipperen.
Tomaatjes in stukjes snijden.
Courgette wassen en in stukjes snijden.
In pan olie verhitten.
Ui fruiten.
Courgette en tomaatjes toevoegen en 5 minuten roerbakken.
Makreel in tomatensaus toevoegen en kort verwarmen.
Macaroni met saus serveren.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Appelcharlotte
Deze vernieuwde versie van appelcharlotte houdt de klassieke smaak, maar met een hedendaags tintje.
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
mes
metalen puddingvorm
kwastje
- ¾ kg appels
- 200 gram oud brood zonder korst, in gelijke reepjes gesneden
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 70 gram boter of margarine
- Abrikozenjam
Snijd oud brood in gelijke reepjes.
Vet een metalen puddingvorm in met boter of margarine en bedek deze met de reepjes brood.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje worden gebruikt; zorg ervoor dat de broodreepjes goed aansluiten.
Kook de appels op de gebruikelijke manier tot een dikke appelmoes.
Zeef de moes en meng deze met suiker, een beetje abrikozenjam en de losgeklopte eieren.
Vul de vorm met het appelmengsel en sluit de bovenkant af met besmeerde reepjes brood.
Sluit de vorm en kook deze 'au bain marie' gedurende 1 tot 1½ uur.
Breng in een grotere pan water aan de kook en plaats de puddingvorm erin.
Houd het water tegen de kook aan.
Voeg indien nodig af en toe water toe.
Als alternatief kan de vorm 1 tot 1½ uur in de oven worden geplaatst op een lage temperatuur.
Haal de pudding uit het waterbad of de oven, laat hem zonder deksel drogen en stort hem op een verwarmd bord.
Giet er wat verdunde abrikozenjam over of serveer met vanillesaus.
In plaats van een metalen puddingvorm kan ook een conservenblik of pannetje
gebruikt worden.
Calories: 320kcal
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Vanille Verjaardagstaart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ronde Taartvorm. Ø 20 cm
tandenstoker
Voor de taart:
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- Een snufje zout
Voor de topping/glazuur:
- 125 ml slagroom
- 100 gram witte chocolade of naar smaak
- Verse bessen of vruchten naar keuze voor decoratie
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een kleine ronde taartvorm (ongeveer 15-20 cm diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na elk ei.
Meng de bloem, bakpoeder en een snufje zout in een aparte kom.
Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het boter-suikermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
Voeg het vanille-extract toe en meng nogmaals.
Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart gedurende 20-25 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt.
Laat de taart volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
Voor de topping/glazuur:
Verhit de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt.
Haal van het vuur en voeg de witte chocolade toe.
Roer tot de chocolade volledig gesmolten en gemengd is.
Laat het glazuur enigszins afkoelen tot het iets dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar genoeg is om over de taart te gieten.
Giet het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde taart en laat het langs de zijkanten druipen voor een leuk effect.
Versier de taart met verse bessen of vruchten naar keuze.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Courgette in Pittige Tomatensaus
Deze pittige courgette in tomatensaus is een smakelijk bijgerecht dat je kunt serveren met rijst of als aanvulling op andere gerechten
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine ui fijngesneden
- 1 blikje tomatenpuree 70 g
- 500 g verse tomaten of uit blik
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- 125 ml witte wijn
- 1 theelepel cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 grote courgettes in plakjes
- 2 takjes peterselie fijngehakt
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de fijngesneden ui tot deze zacht is.
Voeg de tomatenpuree, verse tomaten (in stukjes gesneden), witte wijn, cayennepeper, zout, peper en geperste knoflook toe aan de pan.
Roer alles goed door elkaar.
Laat het geheel, afgedekt, ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen.
Snijd ondertussen de courgettes in plakjes.
Voeg de plakjes courgette toe aan de saus en laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Breng de saus op smaak met zout en peper indien nodig.
Garneer het gerecht met fijngehakte peterselie voor het serveren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25
Chocolade / pistachetruffels
Een heerlijk, gemakkelijk te maken truffelballetje van chocolade vermengd met gehakte pistachenootjes.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 20 truffels
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 75 gram zachte roomboter
- 75 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille-extract
- 200 gram pure chocolade
- 75 gram fijngemalen pistachenoten
- 1 handvol grofgehakte pistachenoten
Klop de zachte roomboter in een kom tot een romige consistentie.
Voeg de poedersuiker en vanille-extract toe en meng goed.
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron tot het volledig vloeibaar is.
Voeg geleidelijk de botermix en de fijngemalen pistachenoten toe aan de gesmolten chocolade.
Roer goed door tot alles goed gemengd is.
Laat het mengsel vervolgens afkoelen in de koelkast tot het stevig genoeg is om te vormen.
Rol kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze vervolgens door de grofgehakte pistachenoten.
Plaats de gevormde truffels in kleine papieren bonbonvormpjes.
Deze heerlijke truffels zijn een smakelijke traktatie, perfect als dessert of als een speciale lekkernij voor tussendoor.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 25