Tortelloni alla Noce

Tortelloni alla Noce

Tortelloni met walnotenpesto en bleekselderij
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pak verse tortelloni gevuld met kaas en walnoten 250 g
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 eetlepels walnotenpesto bakje van 100 g

Instructies

  • Breng een pan met water en 1 eetlepel olie aan de kook.
  • Kook de tortelloni in ongeveer 4 minuten beetgaar.
  • Maak ondertussen de bleekselderij schoon, was deze en snijd in dunne plakjes (bewaar het blad voor garnering).
  • Verhit in een koekenpan de resterende olie en bak de bleekselderij ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de walnotenpesto toe aan de bleekselderij en meng goed.
  • Giet de gekookte tortelloni af en meng deze door het pestomengsel.
  • Garneer met de achtergehouden blaadjes bleekselderij.

Notities

Wijnadvies:

Deze tortelloni met walnotenpesto en bleekselderij past goed bij een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio uit Italië of een Chardonnay uit Californië.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 18g | Sugar: 3g

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Bereidingstijd30 minuten
opstijven12 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 1 kg
  • Zout
  • 400 g broccoli
  • 2 worteltjes
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 groentenbouillontablet
  • 250 ml slagroom
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels kwark
  • theelepel kerriepoeder
  • 1 tomaat
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
  • Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
  • Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
  • Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
  • Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
  • Hak de gekookte worteltjes fijn.
  • Giet de bloemkool af.
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
  • Los het bouillontablet al roerend op.
  • Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
  • Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
  • Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
  • Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
  • Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
  • Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
  • Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
  • Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
  • Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
  • Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
  • Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
  • Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.

Notities

Wijnadvies:

Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 15g | Sugar: 4g

Tagliatelle met Bleekselderij en Pesto-Olijvensaus

Tagliatelle met Bleekselderij en Pesto-Olijvensaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Wok of koekenpan
  • Schaaf (voor kaas)

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 2 eetlepels olie
  • ½ pot olijven met piment 250 ml
  • 75 g Grana Padano kaas stukje
  • 250 g tagliatelle al pomodoro rode lintpasta
  • 1 bakje verse groene pesto 100 g
  • Grof gemalen zwarte peper

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in stukjes van 2 cm.
  • Verhit de olie in een wok of koekenpan en roerbak de bleekselderij gedurende 10 minuten.
  • Halveer de olijven.
  • Schaaf de kaas in grove krullen.
  • Kook ondertussen de pasta in ruim kokend water met zout gedurende 5 minuten, tot deze beetgaar is.
  • Meng de pesto en olijven door de bleekselderij en verwarm nog 1 minuut mee.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over vier warme borden.
  • Schep het bleekselderijmengsel over de pasta.
  • Bestrooi met de kaaskrullen en zwarte peper naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige Italiaanse witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 13g | Vet: 23g | Sugar: 2g

Pittige Sperziebonen in Kokossaus

Pittige Sperziebonen in Kokossaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g sperziebonen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 50 g kokoscrème santen, blok à 200 g

Instructies

  • Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met ruim kokend water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de sperziebonen af onder koud stromend water om ze mooi groen te houden.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Roer de ketjap, sambal, gemberpoeder en laos erdoor.
  • Snijd de citroengras in grove stukken.
  • Voeg de citroengras, kokoscrème en 100 ml water toe aan het uienmengsel.
  • Breng al roerend aan de kook en breng op smaak met zout.
  • Schep de sperziebonen door de kruidenmix en verwarm nog 3 minuten.
  • Verwijder voor het serveren de stukken citroengras uit het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, vormt een goed contrast met de pittigheid van dit gerecht en versterkt de smaak van de kokoscrème.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Penne met Italiaanse Mosselen en Groentesaus

Romige Penne met Italiaanse Mosselen en Groentesaus

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 2 personen
Calories: 900kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
  • 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 2 kg panklare mosselen
  • 250 g penne rigate koelvers
  • 100 ml koksroom
  • 100 g zongedroogde tomatentapenade

Instructies

  • Verhit in een (mossel)pan de olijfolie en bak de roerbakgroentemix met Italiaanse kruiden op matig vuur gedurende 3 minuten.
  • Controleer ondertussen de mosselen en verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die niet sluiten na een tik.
  • Voeg de mosselen toe aan de groenten in de pan en kook ze op matig vuur gedurende 6-8 minuten tot alle schelpen openstaan.
  • Kook in een andere pan de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verwarm in een steelpan de koksroom met de zongedroogde tomatentapenade.
  • Schep de mosselen in een grote kom.
  • Haal de groenten met een schuimspaan uit de pan en roer ze door de tapenadesaus.
  • Giet de penne af en verdeel ze over twee diepe borden.
  • Schep de groentesaus over de pasta en serveer de mosselen erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn, zoals een Vermentino of een Pinot Grigio, past goed bij de romige penne, de zeevruchten en de kruidige groentesaus.

Nutrition

Calories: 900kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 55g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 7g

Romige Penne met Broccoli, Knoflook en Walnoten

Romige Penne met Broccoli, Knoflook en Walnoten

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g walnoten
  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 g penne
  • Zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 600 g panklare broccoli in roosjes

Instructies

  • Hak de walnoten fijn.
  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze vervolgens afkoelen op een bord.
  • Halveer de rode pepers, verwijder de zaadjes en snijd de pepers in reepjes.
  • Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes.
  • Kook de penne in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking in ongeveer 8 minuten beetgaar.
  • Kook ondertussen de broccoli in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verhit in een kleine koekenpan 2 eetlepels olijfolie.
  • Bak de knoflook op laag vuur krokant en goudbruin.
  • Schep de knoflook uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de reepjes rode peper zachtjes in het achtergebleven bakvet gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Meng de gekookte penne met 1 eetlepel olijfolie, de broccoliroosjes, de geroosterde walnoten en de rode pepers.
  • Strooi de gebakken knoflookplakjes erover en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij dit gerecht vanwege de combinatie van de walnoten, knoflook en rode peper. De fruitige en soepele smaak van de wijn zal de verschillende smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Aziatische Paksoi-Tofu Roerbakschotel met Tarly

Aziatische Paksoi-Tofu Roerbakschotel met Tarly

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tarly 250 g
  • 2 struikjes Shanghai paksoi
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olie
  • 1 bakje pittig gekruide tofu roerbak 200 g
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 50 g gezouten cashewnoten

Instructies

  • Kook de tarly in een pan met ruim water en zout gedurende ongeveer 12 minuten tot het gaar is.
  • Giet af en zet opzij.
  • Snijd de paksoi in reepjes, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Was de rode peper en snijd hem in ringen.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Bak de blokjes tofu en de peper ongeveer 3 minuten onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de paksoi en de ketjap toe en roerbak nog ongeveer 5 minuten.
  • Schep de tarly in een schaal en schep de paksoi erbovenop.
  • Garneer met de cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht vanwege zijn verfrissende smaak en het vermogen om de kruidige tonen van de tofu en de pikante peper te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Koolrabi-Ovenschotel met Cashewnotenkorstje

Romige Koolrabi-Ovenschotel met Cashewnotenkorstje

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 2 koolrabi's
  • 1 zakje witte sauspoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 150 g geraspte kaas bijv. Leerdammer of belegen Goudse kaas
  • dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 60 g ongezouten cashewnoten
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met ruim water en zout gaar gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Schil de koolrabi's, snijd ze in partjes en kook ze in een pan met kokend water en zout gaar gedurende 15 à 20 minuten.
  • Bereid de saus volgens de instructies op de verpakking met 2½ dl melk.
  • Roer de crème fraîche en 100 g geraspte kaas door de saus.
  • Verwarm de resterende melk in een pannetje of in de magnetron, maar laat het niet koken.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en de warme melk door de puree tot deze smeuïg is.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de gekookte koolrabi over de bodem van de ovenschaal en giet de saus erover.
  • Bedek de groenten met een laagje puree.
  • Hak of maal de cashewnoten fijn (niet tot poeder) en meng ze met de resterende geraspte kaas.
  • Strooi dit mengsel over de puree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de schotel gedurende ongeveer 30 minuten lichtbruin en heet worden.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de ovenschotel en de nootachtige smaak van het cashewnotenkorstje.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Oosterse Mie met Geroosterde Tonijn

Oosterse Mie met Geroosterde Tonijn

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Vis
Land van herkomst: Azië
Dieët: Pescatarian
Servings: 1 persoon
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Bord

Ingrediënten

  • 100 g mie
  • 1 lente-ui
  • 1 tonijnsteak vers of ontdooid
  • 3 eetlepels teriyaki marinade
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 100 g groene aspergetips

Instructies

  • Kook de mie volgens de instructies op de verpakking, meestal ongeveer 2 minuten in kokend water.
  • Giet af en maak los met een vork.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Dep de tonijnsteak droog en bestrooi met peper.
  • Besprenkel de tonijnsteak met 2 eetlepels teriyaki marinade en 1 eetlepel olie.
  • Strooi de geroosterde sesamzaadjes op een bord.
  • Voeg de groene aspergetips toe aan de mie en kook ze samen nog 3 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Rooster de tonijnsteak op een grillpan of barbecue gedurende 3-4 minuten, tot hij bruin is aan de buitenkant en vanbinnen rosé.
  • Meng de gekookte mie met 1 eetlepel teriyaki marinade en de lente-ui.
  • Schep de mie en groenten op een bord.
  • Druk de geroosterde tonijnsteak in de sesamzaadjes en leg hem op de mie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Gris, past goed bij dit gerecht. De frisse smaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de tonijn en de Aziatische smaken van de teriyaki marinade.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Marsepein Chocoladelollies

Marsepein Chocoladelollies

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Hapjes
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 personen
Calories: 110kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 g gepelde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
  • 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak

Instructies

  • Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
  • Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
  • Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
  • Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
  • Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
  • Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
  • Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
  • Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
  • Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
  • Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.

Notities

  • Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
  • Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01g | Sugar: 8g