Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • Zout
  • 16 krielaardappeltjes in de schil
  • ½ potje gedroogde tomaat op olie
  • 15 g basilicum
  • 16 kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
  • Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
  • Breng op smaak met peper.
  • Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
  • Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
  • Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Smaakvolle spiesjes van aardappel, courgette en krokante bacon, perfect voor op de barbecue of grillpan.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 243kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 8 middelgrote aardappels
  • Maïsolie om in te kwasten
  • Plakjes bacon
  • Sesamzaad

Instructies

  • Snijd de courgette in stukken van 5 cm lang en vervolgens in repen van 1 cm breed.
  • Wikkel per 5 à 6 courgettestukjes in een plakje bacon.
  • Kook de aardappels met schil bijna gaar en snijd ze doormidden.
  • Klem elk groentepakketje tussen twee aardappelhelften.
  • Steek de pakketjes aan een grillpen.
  • Kwast de spiesjes in met maïsolie.
  • Bestrooi ze met sesamzaad.
  • Rooster de spiesjes rondom in 10 minuten gaar en goudbruin op de barbecue of grillpan.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of knoflooksaus als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Past goed bij een frisse rosé of een lichte witte wijn zoals Verdejo of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 243kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Abrikozen jam met rozen bottels voor de Kerst

Een feestelijke en exotische jam met abrikozen en rozenbottels, verrijkt met een vleugje sinaasappellikeur.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodbeleg
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pot abrikozenjam
  • ½ pot rozenbotteljam
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Verwarm de abrikozenjam en rozenbotteljam al roerend lichtjes in een pan.
  • Voeg de sinaasappellikeur toe en roer goed door.
  • Laat de jam afkoelen en serveer als feestelijk bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de zoetheid van de abrikozenjam en de subtiele rozenbottelsmaak.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 10g | Sugar: 24g

Snelle Voorjaarssoep met Ei en Citroen

Snelle Voorjaarssoep met Ei en Citroen

Een lichte en verfrissende soep, perfect voor de lente, met dunne sliertjes ei in een heldere kippenbouillon en een vleugje citroen en knoflook.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Garde of vork
  • soepkommen

Ingrediënten

  • liter kippenbouillon
  • 1 ei
  • knoflook
  • ve-tsin Monosodiumglutamaat
  • citroensap enkele druppels
  • slabladeren of andere groenten zoals sterrekers, waterkers of jonge raapstelen

Instructies

  • Verwarm de 1 liter kippenbouillon in een pan tot deze kookt.
  • Kluts het ei in een kommetje.
  • Zodra de bouillon kookt, roer je het ei er met een garde of vork doorheen zodat er dunne sliertjes ontstaan.
  • Breng de bouillon op smaak met knoflook, ve-tsin en een paar druppels citroensap.
  • Leg wat slabladeren (of een van de alternatieven) in soepkommen of -borden.
  • Schenk de hete soep direct aan tafel over de groenten in de kommen en serveer meteen.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep direct nadat deze over de slabladeren is geschonken om de groenten knapperig te houden.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Klassieke Koninginnesoep met Kip en Doperwten

Klassieke Koninginnesoep met Kip en Doperwten

Een klassieke, romige soep met stukjes kip en doperwten, afgemaakt met een vleugje peterselie en koffieroom. Een heerlijk en elegant voorgerecht
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Garde of houten lepel
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 gram gaar kip in kleine stukjes
  • 50 gram diepvrieserwten
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • zout
  • versgemalen peper
  • ½ dl koffieroom

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoorheen en laat het geheel al roerend 2 minuten garen tot een lichtgele roux.
  • Voeg, voortdurend roerend met een garde, de kippenbouillon in kleine scheutjes tegelijk toe.
  • Blijf roeren tot er een gebonden soep ontstaat zonder klontjes.
  • Voeg het gare kippenvlees, de diepvrieserwten en de gehakte peterselie toe aan de soep.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koffieroom erdoorheen.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de Koninginnesoep direct.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep gegarneerd met wat extra gehakte peterselie en een snufje versgemalen peper.

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Fino Sherry past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Romige Lasagne met Spinazie en Gehakt

Romige Lasagne met Spinazie en Gehakt

Een heerlijk lasagne met spinazie recept voor de hele familie! Deze gehakt spinazie lasagne is de perfecte combinatie van hartig gehakt, verse spinazie en een romige saus. Het is een klassiek vleesgerecht hoofdgerecht dat eenvoudig te bereiden is en garant staat voor een smakelijke avond.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 850kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,00 (indicatie)

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de lasagnevellen zo nodig voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Spoel de spinazie af, kook hem kort en laat de groente daarna zeer goed uitlekken en fijn hakken.
  • Bak het gehakt rul in een pan en breng het op smaak met zout, peper, knoflook en oregano.
  • Meng het gehakt met de uitgelekte spinazie.
  • Verdeel een schepje béchamelsaus over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg er een lasagnevel op en bedek dit met een laagje van het gehakt-spinaziemengsel.
  • Herhaal deze lagen tot de schaal is gevuld.
  • Bestrooi de bovenste laag van de ovenschotel lasagne met de geraspte kaas.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  • Serveer de romige lasagne direct.

Notities

Serveertip

Serveer deze heerlijke lasagne met een frisse salade. Een eenvoudige salade van rucola, cherrytomaten en een lichte vinaigrette vormt een perfect contrast met de rijke smaken van het gerecht.
 

Wijnadvies

Bij deze klassieke lasagne past een Italiaanse rode wijn met een zacht karakter, zoals een Merlot of een Chianti. Deze wijnen vullen de rijke smaken van het gehakt, de kaas en de spinazie goed aan.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Rijke Spinazie met Gehaktballetjes in Romige Citroensaus

Rijke Spinazie met Gehaktballetjes in Romige Citroensaus

Geniet van dit spinazie met gehaktballetjes en citroensaus recept. Een heerlijke combinatie van hartige balletjes met verse spinazie in een smaakvolle, romige saus. Dit vleesgerecht met saus is een complete maaltijd voor de hele familie en laat de klassieke smaken mooi samenkomen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,50 (indicatie)

Ingrediënten

  • 2 beschuit
  • 15 g bloem
  • 40 g boter
  • 1 bouillonblokje
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eieren
  • 400 g gehakt
  • nootmuskaat
  • peper
  • 4 eetlepels room
  • 1 theelepel suiker
  • 750 g spinazie
  • 1 ui
  • 1 dl witte wijn
  • zout

Instructies

  • Meng in een kom het gehakt met de fijngewreven beschuit, 1 ei, zout, peper en nootmuskaat.
  • Vorm hier kleine gehaktballetjes van.
  • Was de spinazie zorgvuldig en laat de groente goed uitlekken.
  • Snipper de ui.
  • Verhit de helft van de boter in een pan en schroei de gehaktballetjes hierin snel rondom dicht.
  • Haal de balletjes uit de pan.
  • Laat de gesnipperde ui in het braadvet glazig worden.
  • Roer de spinazie hierdoor en laat die afgedekt slinken.
  • Breng de spinazie op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de gehaktballetjes door de spinazie en laat het geheel nog 10 minuten stoven.
  • Smelt de rest van de boter in een aparte pan met de bloem.
  • Voeg hier al roerend geleidelijk de wijn en de bouillon aan toe.
  • Breng de saus aan de kook en breng op smaak met het citroensap, de room, zout, peper, de geraspte citroen en de suiker.
  • Klop van het vuur af de eidooier door de saus.
  • Neem de spinazie met de gehaktballetjes met spinazie met een schuimspaan uit de pan.
  • Serveer het gerecht met de warme citroensaus.

Notities

Serveertip

Dit complete gerecht is heerlijk met gekookte aardappelen of rijst om de romige citroensaus op te vangen. De smaken van de spinazie en de gehaktballetjes komen perfect tot hun recht.
 

Wijnadvies

De rijke en frisse smaken van dit gerecht vragen om een bijpassende wijn. Een droge Riesling met zijn hoge zuurgraad is een uitstekende keuze. Ook een Sauvignon Blanc met zijn citrusaroma's complementeert de romige citroensaus perfect.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gehaktballetjes in een Portugese wortelsaus

Gehaktballetjes in een Portugese wortelsaus

Sappige gehaktballetjes met een lichtzoete saus van winterwortel, sinaasappel, gember en ui. Een onverwachte smaakcombinatie voor een uniek en smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 436kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 400 gram gehakt
  • 1 eetlepel gember
  • 6 blaadjes munt
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 dl pastasaus
  • peper & zout
  • ½ dl sinaasappelsap
  • 1 grote rode ui
  • ½ dl water
  • 200 gram winterwortel in stukjes

Instructies

  • Doe het water, het sinaasappelsap, de wortel, 1 eetlepel ui en de gember in een pan en kook de wortel in ± 25 minuten gaar.
  • Hak de munt fijn.
  • Meng in een kom het gehakt, de rest van de ui, 3/4 deel van de gehakte munt, het ei, het paneermeel, zout en peper door elkaar.
  • Vorm hiervan 24 balletjes.
  • Druk ze een beetje plat en rol ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ± 10 minuten rondom lichtbruin en gaar.
  • Prak intussen de wortel met het kookvocht fijn, verwarm de pastasaus en roer het wortelmengsel en de rest van de munt erdoor.
  • Breng op smaak met zout.
  • Doe de gehaktballetjes in een schaal en schenk de saus erover.

Notities

Serveertip

Lekker met gekookte rijst, gebakken aardappelen of een stukje vers brood om in de saus te dopen.
 

Wijnadvies

Een fruitige rode wijn, zoals een Portugese Vinho Regional of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 436kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 21g | Vet: 29g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Provençaalse gehaktballetjes met aubergine en cocktailworstjes

Provençaalse gehaktballetjes met aubergine en cocktailworstjes

Een smaakvol Provençaals gerecht met gehaktballetjes in een rijke tomatensaus met aubergine en ui. Dit gerecht is verrassend lekker en zet je zo op tafel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Saus, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 aubergine in stukjes
  • 1 blikje cocktailworstjes
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 ei
  • 400 gram gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper
  • 1 runderbouillon
  • suiker
  • 1 blik tomaat ± 400 gr
  • 1 gesnipperde ui
  • ½ liter water
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • zout

Instructies

  • Schenk de melk over het witbrood.
  • Doe het gehakt, het ei, het chilipoeder, zout en peper in een kom.
  • Knijp het brood uit en voeg het aan het gehakt toe.
  • Meng alles door elkaar en vorm er kleine balletjes van.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de aubergine en de ui zachtjes ± 5 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten met het vocht toe.
  • Laat dit, onder af en toe roeren, met het deksel op de pan ± 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng intussen in een andere pan ½ liter water met het bouillontablet aan de kook.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en kook ze in ± 5 minuten zachtjes gaar.
  • Verwarm de cocktailworstjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Breng de tomatensaus op smaak met zout, peper en suiker en schep de gehaktballetjes en de worstjes erdoor.

Notities

Serveertip

Lekker met pasta, rijst of couscous.
 

Wijnadvies

Een soepele rode wijn uit de Provence, zoals een Bandol of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gevulde gehaktballetjes met champignons

Gevulde gehaktballetjes met champignons

Een verrassend en klassiek recept voor gevulde gehaktballetjes. De balletjes hebben een hart van gesmolten paddenstoelen en ui, perfect voor een heerlijk hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Rundvlees, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes brood zonder korst
  • 1 eetlepel boter
  • 40 gram boter
  • bloem
  • 250 gram niet te kleine champignons
  • citroensap
  • 1 ei
  • 500 gram gehakt
  • melk
  • 1 ui
  • water of bouillon
  • zout en peper

Instructies

  • Maak de champignons schoon, was ze en draai van 6 champignons de steeltjes uit de hoedjes.
  • Hak deze steeltjes fijn en bak ze samen met de gehakte ui in 1 eetlepel boter bruin.
  • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
  • Kook de hoedjes van de champignons in ruim water met citroensap ± 5 minuten.
  • Haal ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en afkoelen, en vul de hoedjes met het ui-steeltjesmengsel.
  • Bak de overige in stukjes gesneden champignons in wat boter.
  • Meng zout, peper, de in melk geweekte en uitgeknepen brood, het ei en de gebakken champignons door het gehakt.
  • Verdeel het gehakt in 6 porties.
  • Druk in ieder portie gehakt een gevulde champignonhoedje en vorm er met nat gemaakte handen balletjes van.
  • Wentel ze door de bloem en bak ze in ± 20 minuten in 40 gram boter aan alle kanten knapperig bruin en gaar.
  • Haal de balletjes uit de pan en leg ze op een schotel.
  • Doe wat water of bouillon bij het bakvet en geef de jus er apart bij.

Notities

Serveertip

Serveer de gehaktballetjes met een stamppot of gekookte aardappelen en een frisse salade.
 

Wijnadvies

Een soepele rode wijn, zoals een Merlot of een Tempranillo.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 1g