Geglaceerde Bourgondische Rib met Guavesaus

Geglaceerde Bourgondische Rib met Guavesaus

Een heerlijke bourgondische rib, langzaam gegaard met kruidnagel en basterdsuiker, geserveerd met een exotische guavesaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bourgondische rib
  • 15 kruidnagels
  • 100 gram basterdsuiker
  • Voor de saus:
  • 2 sjalotjes
  • 2 guaves
  • 50 gram boter
  • 1 dl rode wijn
  • ½ dl port
  • Cayennepeper
  • 1 theelepel gember djahé
  • ½ dl gembersiroop
  • Mosterd
  • Allesbinder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C.
  • Prik de kruidnagels in de rib en leg in een braadslee.
  • Strooi de basterdsuiker erover en bak 1 1/2 uur in de oven.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de guaves in stukken.
  • Fruit de sjalotjes in boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de guaves toe en bak zachtjes tot ze zacht zijn.
  • Voeg rode wijn, port, gember en gembersiroop toe.
  • Laat inkoken en breng op smaak met mosterd.
  • Bind de saus eventueel met allesbinder.
  • Giet de saus 5 minuten voor het einde van de braadtijd over het vlees.
  • Serveer met een mix van exotisch fruit.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met geroosterde aardappelen of rijst.
  • Garneer eventueel met verse kruiden.
Wijnadvies:
  • Rode wijn (bijvoorbeeld Bordeaux of Côtes du Rhône): Een stevige rode wijn past goed bij de bourgondische rib.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Artisjokken met Romige Dip

Artisjokken met Romige Dip

Gekookte artisjokken met een heerlijke romige dip van mayonaise, room en kruiden. Een smaakvol bijgerecht of voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 artisjokken
  • ½ citroen
  • Voor de saus:
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl room
  • 1 teentje knoflook
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels sherry
  • 1 theelepel mosterd
  • Wat peterselie

Instructies

  • Breek de steel van de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren, snijd 1/3 van de bovenkant af en knip de bladpuntjes bij.
  • Besmeer de snijvlakken met citroen.
  • Doe de artisjokken met ruim kokend water met zout en de rest van de citroen in een pan en kook ze ± 30 minuten.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de saus met een keukenmachine tot een gladde dip.
  • Serveer de artisjokken met de romige dip.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de artisjokken warm of op kamertemperatuur.
  • Dip de blaadjes van de artisjok in de saus en schraap het vruchtvlees eraf met je tanden.
  • Het hart van de artisjok is ook eetbaar en heerlijk met de dip.
Wijnadvies:
  • Verdicchio: Een Italiaanse witte wijn met een licht bittere smaak die goed past bij de artisjokken.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperge-Eiersalade op Tijgerbrood

Asperge-Eiersalade op Tijgerbrood

Een luxe lunchbroodje met eiersalade, groene asperges en paprika. Perfect voor een zonnige lentedag.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Broodjes, Ei, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 6 groene asperges
  • Zout
  • 2 reepjes paprika
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • ½ eetlepel dille
  • Peper
  • 2 sneetjes tijgerbrood
  • 2 theelepels boter

Instructies

  • Kook de eieren in ± 10 minuten hard.
  • Snijd de bovenste 10 cm van de asperges af (de rest wordt niet gebruikt).
  • Kook de asperges in weinig water met zout in ± 15 minuten beetgaar en laat ze uitlekken.
  • Dompel de paprikareepjes ± 1 minuut in kokend water.
  • Spoel de eieren af, pel ze, prak ze fijn en meng met mayonaise, crème fraîche en dille.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Besmeer het brood met boter en verdeel de eiersalade erover.
  • Knoop de paprikareepjes om 3 aspergepunten en leg de bundeltjes op de eiersalade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker met een frisse salade ernaast.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en eiersalade.
  • Rosé: Een lichte rosé is ook een goede optie

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Lenteschotel met Sperziebonen en Asperges

Lenteschotel met Sperziebonen en Asperges

Een frisse en kleurrijke schotel met sperziebonen, groene asperges en lente-ui. Perfect als bijgerecht in het voorjaar.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram dunne sperziebonen
  • 400 gram groene asperges
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels notenolie
  • 3 lente-uitjes dunne ringen
  • 2 ontvelde tomaten partjes
  • 2 eetlepels kervel grofgesneden of peterselie

Instructies

  • Kook de sperziebonen en asperges 10 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout.
  • Spoel de groenten af met koud water, laat uitlekken en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
  • Snijd de sperziebonen en asperges in schuine stukken van 4 cm.
  • Verhit de notenolie en bak de lente-ui en tomaat 5 minuten zachtjes.
  • Schep de sperziebonen en asperges erdoor en warm ze 5 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met kervel of peterselie.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker bij gegrild vlees, vis of gevogelte.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de groene groenten.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Aspergesalade met Eendenlever en Wijnvinaigrette

Aspergesalade met Eendenlever en Wijnvinaigrette

Een verfijnde salade met witte asperges, eendenlever en een frisse wijnvinaigrette. Een luxe voorgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Asperges, Eend, Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

  • 12 witte aspergepunten
  • 1 krop sla naar keuze
  • 50 gram veldsla
  • ½ frisée
  • ½ krop rode sla
  • 50 gram eendenlever
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 dl witte wijn Elzas
  • 0.1 dl wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • ½ appel
  • 2 eetlepels honing
  • 1 ½ dl yoghurt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de appel en snijd hem in stukjes.
  • Schil de asperges, snijd de onderkantjes eraf, kook ze beetgaar en laat ze in het kookvocht afkoelen.
  • Klop de wijn, wijnazijn, sjalotje, appel, honing, olijfolie, peper en zout in een keukenmachine of met een staafmixer tot een vinaigrette.
  • Voeg eventueel meer olie toe voor binding.
  • Marineer de aspergestukjes 2 uur in een deel van de vinaigrette.
  • Was, droog en pluk de slasoorten en schep er wat vinaigrette door.
  • Verdeel de sla over de borden en leg de aspergestukjes erop.
  • Snijd met een warm mes dunne plakken eendenlever, bestrooi met peper en zeezout en verdeel ze over de salade.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra kruiden.
Wijnadvies:
  • Gewürztraminer (Elzas): Een aromatische witte wijn die goed past bij de eendenlever en vinaigrette.
  • Pinot Blanc (Elzas): Een frisse witte wijn die de smaken van de salade complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Aspergesoep met Kip en Peultjes

Aspergesoep met Kip en Peultjes

Een romige en smaakvolle aspergesoep met kip en peultjes. Perfect als lichte lunch of voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram witte asperges
  • 50 gram peultjes
  • 100 gram kipfilet dikke plakken
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 7 ½ dl kippenbouillon
  • 1 dl slagroom
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze in stukjes.
  • Maak de peultjes schoon.
  • Snijd de kipfilet in stukjes.
  • Kook de aspergestukjes 7 minuten beetgaar in de kippenbouillon.
  • Haal de asperges uit de bouillon en zeef de bouillon.
  • Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  • Laat 3 minuten pruttelen op laag vuur.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en breng al roerend aan de kook.
  • Voeg de asperges, peultjes en slagroom toe.
  • Kook de peultjes 5 minuten gaar.
  • Warm de kipfilet kort mee en verdeel de soep over de borden.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een stukje stokbrood of ciabatta.
  • Garneer eventueel met verse kruiden zoals peterselie of bieslook.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en peultjes.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de soep complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Lente Pasta met Asperges en Zalm

Lente Pasta met Asperges en Zalm

Een heerlijke pasta met groene asperges, verse zalm en een romige limoensaus. Perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Pasta, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram eierpasta conchiglie all uovo
  • 500 gram groene asperges
  • 3 bosuitjes
  • 1 limoen
  • 250 gram verse zalm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 dl visbouillon tablet of kruidenbouillon
  • Zout
  • 2 dl crème fraîche
  • Peper
  • 2 eetlepels basilicum reepjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen beetgaar.
  • Snijd de asperges in stukjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Rasp de limoenschil en pers de limoen uit.
  • Snijd de zalm in blokjes.
  • Verhit de olijfolie en roerbak de asperges en bosui ± 2 minuten.
  • Roer de limoenschil, limoensap en bouillon erdoor en voeg de zalm toe.
  • Smoor de asperges en zalm ± 3 minuten gaar.
  • Laat het vocht verdampen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pasta af en roer de crème fraîche, zout en peper erdoor.
  • Schep de pasta op borden, verdeel de asperges en zalm erover en bestrooi met basilicum en Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met een frisse salade.
  • Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de zalm en asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Lentesalade met Asperges, Graskaas en Ei

Lentesalade met Asperges, Graskaas en Ei

Een frisse en vullende maaltijdsalade met asperges, graskaas en ei. Perfect voor een zonnige lentedag.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Koekenpan (voor het roosteren van de pijnboompitten)

Ingrediënten

  • 500 gram geschilde asperges stukken
  • Zout
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eieren
  • 300 gram aardappelen blokjes
  • 100 gram sugar snaps
  • 1 bos lente-ui ringen
  • 200 gram graskaas blokjes
  • Peper
  • 25 gram pijnboompitten geroosterd
  • 5 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 doosje tuinkers

Instructies

  • Kook de asperges beetgaar in ruim water met zout en boter.
  • Kook de eieren hard.
  • Kook de aardappelblokjes en sugar snaps 5 minuten en giet ze af.
  • Meng de asperges, aardappelblokjes, sugar snaps, lente-ui, graskaas, peper, zout en pijnboompitten.
  • Meng de olie, azijn en honing tot een dressing en roer door de salade.
  • Snijd de eieren in kwarten en meng voorzichtig door de salade.
  • Garneer met tuinkers.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met warm vers brood.
  • Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en graskaas.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van de salade complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Koude, beetgare asperges met een warme, romige citrusbotersaus. Een verrassend en elegant voorgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • Zout
  • ½ theelepel suiker
  • 10 gram boter
  • Voor de saus:
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • Cayennepeper
  • 1 dl sap van bloedsinaasappels
  • 0.5 sinaasappel geraspte schil
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • Enkele takjes kervel

Instructies

  • Kook de asperges in ruim water met zout, suiker en boter beetgaar.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt 100 gram boter op laag vuur in een steelpan.
  • Doe het bloedsinaasappelsap, citroensap en sinaasappelrasp in een pan en laat tot 1/3 inkoken.
  • Breng een laagje water in een pan aan de kook.
  • Klop de eidooiers met zout, peper en cayennepeper romig in een kom.
  • Zet de kom in het kokende water (au bain-marie).
  • Voeg de ingekookte saus toe en roer er beetje bij beetje de gesmolten boter door.
  • De saus mag niet meer koken.
  • Serveer de koude asperges met de warme citrusbotersaus en garneer met kervel.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de saus direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra citrusrasp.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Gemarineerde Asperges in Olijfolie

Gemarineerde Asperges in Olijfolie

Groene asperges ingemaakt in olijfolie met knoflook en peterselie. Heerlijk als antipasto of in een saus bij pasta.
Voorbereidingstijd20 minuten
marineren30 dagen
Recept categorieën: Asperges, Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Inmaakpot (brandschoon)

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges
  • ½ liter witte wijnazijn
  • ½ liter water
  • 3 teentjes knoflook
  • Enkele takjes bladpeterselie
  • Gemalen zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Extra olijfolie om de asperges te bedekken

Instructies

  • Snijd de asperges doormidden.
  • Breng de azijn en water aan de kook en kook de asperges 3 minuten.
  • Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken op een theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Maak een mengsel van knoflook, peterselie, zeezout en 2 eetlepels olijfolie.
  • Schep de asperges door het mengsel.
  • Zet de asperges rechtop in een inmaakpot.
  • Schenk zoveel olijfolie bij tot de asperges onder staan.
  • Sluit de pot en laat minstens een maand op een donkere, koele plaats staan.

Notities

Serveertip:
  • Heerlijk als antipasto.
  • Lekker in een saus bij pasta.
  • Houdbaar tot 6 maanden.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de gemarineerde asperges.
  • Verdicchio: Een Italiaanse witte wijn met een licht bittere smaak die goed past bij de olijfolie en knoflook.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g