Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Groenten Couscous met Kruidige Plantaardige Schijven

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Marokko
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 2 rode paprika's
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ketoembar
  • 300 g couscous
  • 2 schaaltjes plantaardige Marokkaanse schijven à 2 stuks

Instructies

  • Snijd de rode uien, rode paprika's, courgette en tomaten grof.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de paprika's en courgette toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Schep de tomaten erdoor en strooi korianderpoeder, zout en peper naar smaak over de groenten.
  • Leg een deksel op de pan en stoof de groenten gaar gedurende nog 10 minuten.
  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de plantaardige Marokkaanse schijven goudbruin in 4 minuten per kant.
  • Verdeel de couscous en gestoofde groenten over vier borden en leg de Marokkaanse schijf ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Deze couscous met gestoofde groenten en kruidige plantaardige schijven zou goed samengaan met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De verfrissende citrus- en bloemige tonen van deze wijnen complimenteren de kruidige en aromatische smaken van het gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Couscous met Groene Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Tunesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakken couscous met Tunesische smaak 250 g per pak
  • 250 g sperziebonen
  • 200 g peultjes
  • 1 kleine broccoli
  • 240 g groene olijven met piment
  • 125 g verse roomkaas met kruiden verbrokkeld

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Maak de sperziebonen en peultjes schoon en halveer ze.
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in stukjes.
  • Kook de groenten in een pan met ruim kokend water en zout gedurende 3-4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Halveer de olijven.
  • Giet de groenten af en meng ze samen met de verbrokkelde roomkaas en olijven door de couscous.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Schep de couscous met groene groenten op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze mediterrane couscous met groene groenten past goed bij een frisse, fruitige witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc. De levendige aroma's van de wijn zullen de diverse smaken van het gerecht aanvullen.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 2.5mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tortelloni met basilicumolie

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 cherrytomaatjes
  • 15 g basilicum verse
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 tortelloni con formaggio e nocci

Instructies

  • In pan met kokend water tomaatjes even onderdompelen.
  • Velletje lostrekken tot kruintje en los eraan laten hangen.
  • Basilicumblaadjes van steeltjes halen. In pan met kokend water basilicumblaadjes 20 seconden zachtjes koken.
  • Boven kopje basilicumblaadjes (4 achterhouden voor garnering) door zeef wrijven.
  • Olie aan puree toevoegen en goed door elkaar roeren.
  • In pan met water tortelloni in ca. 4 minuten beetgaar koken en afgieten.
  • Tortelloni, tomaatje en blaadje basilicum aan prikker rijgen.
  • Olie erover sprenkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappel-Pastinaakpuree

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 8 aardappels
  • 2 grote uien
  • Een snufje tijm
  • 1 dl melk
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil en maak intussen de groenten schoon.
  • Snipper de ui en snijd de pastinaak in stukken.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg een snufje tijm, de pastinaak en een bodempje water toe en laat het geheel gaar stoven.
  • Voeg een scheutje melk toe aan de pastinaak met ui en pureer dit mengsel fijn met een blender of staafmixer.
  • Pel de gare aardappelen en pureer ze.
  • Roer de pastinaakpuree door de aardappelpuree.
  • Breng het geheel op smaak met peper, nootmuskaat en zout.

Notities

Serveer deze romige aardappel-pastinaakpuree als bijgerecht bij stoofgerechten, gegrild vlees of vis. Het past ook goed bij vegetarische maaltijden zoals groentenquiches of gevulde paprika's.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 4g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeeuwse rijsttafel

Donderdag maaltijd bij de Koninklijke Marine met eigen twist
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 speklap per persoon
  • aardappels en/of rijst naar behoefte
  • bruine bonen en/of capucijners uit blik
  • sla beetje stevig bv ijsbergsla
  • kaantjes
  • uien
  • piccalilly om uit te bakken
  • sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
  • Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
  • mosterd
  • kerriepoeder
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
  • Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
  • Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
  • Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
  • Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
  • Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
  • Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
  • Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
  • Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
  • Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
  • Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.

Notities

De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2.
Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taartjes met rabarber

snel te maken
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rabarber
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 pakjes verse roomkaas bv. MonChou (à 100 g)
  • 5 eetlepels honing
  • 4 kleine taartbodempjes pak à 6 stuks

Instructies

  • Rabarber schoonmaken, wassen en in stukken van ca. 2 cm snijden.
  • In pan 50 ml water met suiker aan kook brengen.
  • Rabarber ca. 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Rabarber uit pan scheppen, laten uitlekken en iets laten afkoelen.
  • Roomkaas losroeren met 3 eetlepels honing en over taartbodempjes verdelen.
  • Rabarber erop scheppen en besprenkelen met rest van honing.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stamppot paksoi met satéballetjes

Snel te maken
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels kruimig
  • 1 schaal tartaar 350 g
  • 4 eetlepels pindakaas 25% minder vet, pot à 350 g
  • 1 ei
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 3 eetlepels ketjap
  • 2 struiken paksoi
  • 100 ml melk mager

Instructies

  • Aardappels schillen en in stukken snijden.
  • Aardappels in ca. 20 minuten gaarkoken.
  • Tartaar met pindakaas en ei mengen.
  • Van tartaar 8 balletjes draaien.
  • Margarine in pan verhitten en balletjes rondom bruinbakken.
  • Boter afblussen met water en ketjap en balletjes met deksel op de pan in 15 minuten gaar laten worden.
  • Paksoi in reepjes snijden en wassen.
  • Melk verwarmen.
  • Aardappels met paksoi en melk door elkaar stampen en kort nog even verhitten.
  • Met peper en zout op smaak brengen.
  • Stamppot met tartaarballetjes en jus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spinazieschnitzel met kruidenkrieltjes

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 duopak krieltjes aardappeltjes 700 g
  • 8 tomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 schaaltjes Tivall spinazieschnitzels met Goudse kaas à 2 stuks
  • 4 eetlepels Italiaanse kruidenmix diepvries doosje à 50 g

Instructies

  • Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
  • Krieltjes in pan met water in ca. 5 minuten gaarkoken.
  • Tomaten wassen en inkruisen, bestrooien met zout en peper, besprenkelen met 1 eetlepel olie en in ovenschaal zetten.
  • Tomaten onder grill in ca. 10 minuten grillen, halverwege omkeren en nogmaals besprenkelen met 1 eetlepel olie.
  • In koekenpan rest van olie verhitten en op matig vuur spinazieschnitzels onder af en toe keren in ca. 5 minuten gaar bakken.
  • Kruiden door krieltjes scheppen.
  • Schnitzels serveren met krieltjes en gegrilde tomaten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met twee kleuren bonen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 2 bakjes snijbonen à 150 g
  • zout
  • 1 pot witte bonen ca. 370 ml
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 bakje rode pesto 100 g
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In pan snijbonen met zout in ca. 6 minuten beetgaar koken.
  • Intussen witte bonen laten uitlekken.
  • Olijven halveren.
  • Spaghetti en snijbonen afgieten en warmhouden.
  • Pesto, snijbonen, witte bonen en olijven in pan doen en goed verwarmen.
  • Spaghetti toevoegen en mengen.
  • Spaghetti over vier borden verdelen en bestrooien met kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode bietensoep met runderrookworst

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep, Vlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 450 g aardappelschijfjes
  • 400 g rode bietjes geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 tomaten in partjes
  • 750 ml wortelsap
  • 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
  • 150 ml Griekse yoghurt vetvrije

Instructies

  • In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
  • Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
  • Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
  • Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
  • Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
  • Soep over vier diepe borden verdelen.
  • In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.

Notities

Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!