Romige Knoflookaardappelpuree
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg kruimig kokende aardappels geschild en in stukjes
- 100 ml olijfolie
- 6 teentjes knoflook in de schil
- Enkele takjes verse dille fijngesneden
- 100 ml crème fraîche
- 250 ml volle melk
- 50 g boter
Kook de aardappels in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
Giet ze af en laat met de deksel op de pan nog 2 minuten staan.
Verwarm de olie met de knoflook in een pannetje op laag vuur (de olie mag beslist niet koken).
Schep na 10 minuten de knoflook eruit en haal de schil eraf.
Roer de fijngesneden dille door de crème fraîche.
Verwarm de melk met de boter.
Voeg aardappels en knoflook toe en stamp het geheel fijn.
Serveer direct, met de dille-crème fraîche.
Bewaartip:
Je kunt deze puree vooraf klaarmaken. Bereid de puree, laat 'm afkoelen en bewaar tot gebruik (maximaal 24 uur) afgedekt op een koele plaats. Verwarm de puree vervolgens 6 minuten in de magnetron of 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige knoflookaardappelpuree en kan de smaken mooi aanvullen.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Romige Cheesecake met Frisse Sinaasappelcompote
Servings: 12 -
Calories: 491kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Voor de Cheesecake:
- 90 g amandelschaafsel
- 1 citroen
- 800 g roomkaas
- 350 g suiker
- 3 eieren
- 2 vanillestokjes
Voor de Sinaasappelcompote:
- 4 sinaasappels
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- ½ zakje verse munt à 15 g fijngehakt
Verwarm de oven voor op 175°C.
Breng een grote pan met 3 liter water aan de kook.
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
Bekleed de zijkant en bodem van een taartvorm met het geroosterde amandelschaafsel.
Boen de citroen schoon.
Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de citroen uit.
Klop in een kom de roomkaas met een mixer tot een romige massa.
Voeg de citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Snijd de vanillestokjes in de lengte open, schraap het merg eruit en roer dit door het kaasmengsel.
Schraap regelmatig met een spatel langs de zijkant van de beslagkom voor een mooi egaal beslag.
Spatel het beslag in de ingevette taartvorm.
Tik de taartvorm 3 keer op het aanrecht om overtollige lucht te verwijderen.
Schenk voorzichtig water in een braadslede in de geopende oven.
Plaats de taartvorm voorzichtig in het waterbad (au bain-marie).
Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar, of tot het midden stevig aanvoelt.
Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster afkoelen.
Boen intussen 1 sinaasappel schoon.
Rasp 1 eetlepel schil eraf en pers de sinaasappel uit.
Snijd de rest van de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en verwijder de partjes.
Kook in een pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water tot de suiker begint te borrelen en licht verkleurt.
Blus af met het sinaasappelsap.
Roer de sinaasappelrasp erdoor.
Roer in een kommetje het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot een glad mengsel.
Roer het aardappelzetmeel op laag vuur door de sinaasappelsaus en blijf roeren tot de saus gebonden is.
Roer de sinaasappelpartjes en fijngehakte munt door de saus.
Laat de sinaasappelcompote afkoelen en serveer deze bij de cheesecake.
Wijnadvies:
De frisse smaak van de sinaasappelcompote en de romige textuur van de cheesecake passen perfect bij een glas zoete, fruitige dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti. Hun natuurlijke zoetheid en fruitige aroma's complementeren de smaken van dit heerlijke dessert.
Calories: 491kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 44g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Walnootcake
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 gr zachte boter
- 125 gr suiker
- 3 eieren
- 250 gr bloem
- ½ dl melk
- 150 gr walnoten
- 1 sinaasappel schil er van
- 1 tl bakpoeder
Siroop:
- ½ dl water
- 3 el citroensap
- 250 gr suiker
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer de boter met de suiker romig en lichtgeel van kleur.
Klop de eieren 1 voor 1 door het botermengsel.
Voeg onder voortdurend kloppen met een mixer of garde de gezeefde bloem en de melk bij het boter/eimengsel.
Roer de (grof) gemalen walnoten, geraspte sinaasappelschil, bakpoeder en zout door het beslag.
Doe het beslag in een beboterde cakevorm en bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
Uit de vorm halen en af laten koelen.
Suikersiroop:
Doe het water met het citroensap en de suiker in een pannetje en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat het mengsel op vrij hoog vuur ongeveer 5 minuten koken.
Schenk de warme suikersiroop over de walnootcake en laat alles afkoelen.
Snij de cake in niet al te dunne plakken.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Baklavarolletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 90 gr walnoten
- 1 el bruine suiker
- 1 tl kaneel
- 20 gr boter
- 8 velletjes filodeeg
- 50 gr boter
- siroop:
- 250 gr suiker
- 2 el honing
- 2 tl oranjebloesemwater
Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht 190°C).
Vet een bakplaat in.
Doe gehakte walnoten, suiker, kaneel en boter voor de vulling in een kleine kom en meng alles.
Neem 1 vel filodeeg en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen.
Leg het velletje op het werkblad, bestrijk het met gesmolten boter en vouw het dubbel. Snij het in drie repen en schep een volle tl vulling op het uiteinde.
Rol het deeg op en vouw de randen naar binnen toe.
Leg het rolletje op de bakplaat en bestrijk het met gesmolten boter.
Herhaal dit met het rest van de deeg.
Bak de rolletjes in 15 minuten goudbruin.
Meng intussen de suiker voor de siroop met de honing en 1,3 dl water in een pannetje. Verwarm dit al roerend op laag vuur.
Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken en roer tot de suiker is opgelost.
Breng het mengsel aan de kook, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.
Neem de pan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
Bestrijk de warme rolletjes op een rooster met de warme siroop en leg ze op een schaal
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
keukenpapier
theedoek
Pannetje
eetlepel
vuurvaste schaal
- 1 groene kool
- 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 dessertlepel gedroogde uitjes
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 30 gram roomboter
- 1 volle eetlepel bloem
- 20 cl koude melk
- Zout en peper naar smaak
- Een vleugje nootmuskaat
- 2 eetlepels geraspte kaas
Voorbereiding:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
Vulling voor de rolletjes:
Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.
Béchamelsaus:
Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.
Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Flantaart van Amber
Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
vork
glas
Pannetje
Lepel
- 1 pakje roomboter bladerdeeg
- 1 liter volle melk
- 180 gram suiker
- 120 gram maizena
- 2 hele eieren + 1 eigeel
- 2 dessertlepels vanille-essence
- Poedersuiker of slagroom naar smaak
Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
Zet de vorm even in de koelkast.
Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
Breng al roerend aan de kook.
Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Gekruide bananentaart
Servings: 4 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 250 gram boter
- ½ theelepel bakpoeder waarschijnlijk al vermeld
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 ½ theelepel nootmuskaat
- 6 stevige bananen ongeveer 900 gram
- 200 gram suiker
- 4 grote eieren
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 100 gram oranjesnippers
- 100 gram rozijnen
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
Meng de bloem, 4 theelepels bakpoeder en zout in een kom.
Klop de boter tot een romige consistentie (met een mixer) en meng dit met de 1/2 theelepel bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, suiker en voeg één voor één de eieren toe.
Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng goed.
Prak de bananen tot een puree en meng deze door het deeg.
Roer vervolgens de gehakte walnoten, oranjesnippers en rozijnen door het beslag.
Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de taart ongeveer 3 uur in de voorverwarmde oven.
Plaats een pannetje met water in de oven naast de cake tijdens het bakken om de luchtvochtigheid te behouden en een droge cake te voorkomen.
Laat de taart afkoelen en garneer eventueel met slagroom, extra walnoten, oranjesnippers en bigarreaux (Franse vruchtjes).
Calories: 60kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 30g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Kabeljauw met tomaat en geitenkaas
Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes.
Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een
verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes
- 600 g aardappels kruimig
- 1 kleine knolselderij
- 4 grote plakken rauwe ham
- 1 zak spinazie verse 300 g
- 100 ml gezeefde tomaten
- 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 400 g kabeljauwfilet
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 2 teentjes knoflook in plakjes
- 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
- 2-3 eetlepel(s) suiker
- 75-100 ml slagroom
- nootmuskaat
- 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
- sprietjes bieslook
Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
Rol de ham met de vis op.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
Garneer eventueel met sprietjes bieslook.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Engelse kwarktaart uit de oven van Allerhande
Aller Hande 1997
Recept categorieën: Taart
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
springvorm Ø22 cm
Pannetje
- 1 pak bosvruchtenmix diepvries, 300 g, Frosta,
- 150 g volkorenbiscuit
- 75 g boter of margarine
- 3 eieren
- 300 g verse roomkaas
- 200 g magere kwark
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 eetlepel citroenrasp Baukje,
- 2 blaadje(s) witte gelatine
- ½ dl bosvruchten limonadesiroop
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten,
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Vorm invetten. Biscuitjes in keukenmachine verkruimelen.
In pan op laag vuur boter smelten.
Door biscuitkruimels scheppen.
Biscuitmengsel over bodem van vorm verdelen en met bolle kant van lepel aandrukken.
Boven twee kommen eieren splitsen.
In kom dooiers met suiker, roomkaas, kwark en citroenrasp tot glad mengsel kloppen.
In andere kom eiwitten stijfkloppen en door roomkaasmengsel scheppen.
Helft van bosvruchten door roomkaasmengsel scheppen.
Mengsel in vorm scheppen en gladstrijken. In midden van oven taart in ca. 1 uur en 15 minuten gaar bakken. Taart in vorm laten afkoelen.
In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
In pannetje 2 eetlepels water aan kook brengen.
Gelatine goed uitknijpen.
Van vuur af al roerend gelatine in heet water oplossen.
Siroop en rest van bosvruchten erdoor scheppen.
Bosvruchtengelei in ca. 15 minuten lobbig laten worden.
Bosvruchtengelei over taart schenken.
Taart in koelkast ca. 3 uur laten opstijven.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2
Romig Bitterkoekjesijs met Espresso en Amandel
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 440kcal
Author: Cor Kevenaar
Pannetje
ijsbolletjeslepel
- 1 zakje Grand Café espresso Douwe Egberts
- 12 bitterkoekjes pak à 250 g
- 4 eetlepels amandellikeur
- 4 eetlepels amandelschaafsel zakje à 45 g
- 1 beker Italiaans ijs crème Gaffe, 750 ml
Breng in een pannetje 125 ml water aan de kook.
Doe het espressopoeder in een kopje en roer er kokend water doorheen.
Halveer de bitterkoekjes en verdeel ze over vier bordjes.
Besprenkel de bitterkoekjes met de hete koffie en amandellikeur.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan in ongeveer 2 minuten lichtbruin.
Schep met een ijsbolletjeslepel op elk bordje 2 bolletjes ijs op de bitterkoekjes.
Verdeel het geroosterde amandelschaafsel erover.
Wijnadvies:
Dit romige dessert met bitterkoekjes en amandelen past goed bij een glas Vin Santo, een zoete, Italiaanse dessertwijn.
Calories: 440kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 2