Bami panggang 4
geroosterde vakensbuikspek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
metalen satépennen
Pannetje
- 1 kg buikspek met zwoerd / aan een stuk
- 2 theelepel boemboe babi panggang
- 5 tenen knoflook
- 1½ theelepel 5 spice kruiden
- 1 theelepel ve-tsin
- 3 eetlepel(s) lichte ketjap
- 1 eetlepel(s) zout
- cognac of whisky
voor de saus:
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 eetlepel(s) chilisaus
- 1 eetlepel(s) azijn
- 2 theelepel suiker
- 1 eetlepel(s) maïzena
Maak in het vlees niet al te diepe inkepingen.
Maak het zwoerd van het buikspek goed schoon met ruw papier of keukenpapier en wrijf het in met een flinke scheut cognac of whisky.
Maak een marinade van de gekneusde knoflooktenen (1 theelepel knoflookpoeder), babi panggang kruiden, 5 kruidenmix, ve-tsin en de lichte ketjap en laat het vlees hierin tenminste 2 uur marineren.
Steek daarna het zwoerd met metalen saté pennen vast om omklappen (door de inkepingen) van het vlees te voorkomen.
Warm de oven voor op 175 graden.
Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het zwoerd met zout.
Leg de buiklap met het vleesgedeelte naar beneden op het rooster in de oven.
Zet er een bakblik onder ca. 1 cm water erin om uitdrogen te voorkomen.
Zet de oven hoog (225°C.) en braad het vlees in 40 min. weer
Haal het vlees uit de oven, dep het droog en veeg het zout voorzichtig met een kwastje eraf.
Zet het vlees opnieuw in de oven en draai deze lager.
Zet na 10 min. de oven lager en dan na 10 min. nog eens.
Haal het vlees uit de oven als het mooi bruin is en het zwoerd krokant is.
Breng voor het sausje in een pannetje de tomatenpuree, chilisaus, azijn en de suiker met 1 dl water aan de kook op een matig vuur.
Bind het met wat aangelengde maïzena.
Haal de pennen uit het vlees en snijd het eerst in lange repen en daarna in blokjes.
Serveer het met warme rijst, atjar of verse komkommer.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen
Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Bereidingstijd3 uur uur 50 minuten min
Servings: 12
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Pannetje
theedoek
Werkvlak
- 500 g bloem
- 50 g verse gist
- 75 g suiker
- ¼ liter lauwwarme melk
- 100 g boter
- 50 g reuzel of extra boter
- Zout naar smaak
- 2 cl rum
- 5 druppels bittere amandelolie
- Geraspte schil van ½ citroen
- 150 g rozijnen
- 100 g Franse vruchtjes gemengd geconfijt fruit
- 75 g oranjesnippers
- 75 g sukade
- 75 g geconfijte ananas
- 150 g gebakken amandelen gehakt
- Boter om in te vetten
- Bloem om te bestuiven
- 50 g boter gesmolten om te bestrijken
- 50 g gezeefde poedersuiker
Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
Brokkel de gist hierin.
Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
Roer het tot een glad voordeegje.
Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets
Voorbereidingstijd40 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
wachten4 uur uur
Totale tijd4 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar
- 18 blaadjes gelatine
- 200 g suiker
- 750 g aardbeien
- 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
- 600 ml slagroom 23% vet
- ½ theelepel zonnebloemolie
- 20 lange vingers
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
Laat dit iets afkoelen.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.
Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.
Wijnadvies:
Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 8g | Vet: 18g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Abrikozen Linzenvlaai
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
voor het linzendeeg:
- 250 gram margarine plantaardige
- 600 gram bloem
- 360 gram suiker
- 2 ei maat L
- 20 gram bakpoeder
- 4 gram vanillesuiker
Voor de vulling:
- 1 pot abrikozen Warm de pulp met de suiker even op zodat de suiker goed gemengd is. / of abrikozenjam
- 50 gram suiker
Voor de afwerking:
- 1 flinke el abrikozenjam
- klein scheutje water
- handje vol rietsuiker
Alles mengen tot een vast deeg en 24 uur laten rusten in de koelkast.
Na 24 uur het deeg goed opkneden en uitrollen tot een dikte van een halve centimeter.
De vorm bekleden met het deeg.
Vul het deeg nu op met een laag abrikozenvulling.
Rol het overige deeg uit tot een rechthoekige lap van een 3 mm dikte.
Snijd nu repen van 1 à 1.5 cm uit en leg ze op de abrikozenvulling.
Laat de randen gewoon even overhangen.
Wanneer je alle repen erop hebt liggen ga je voorzichtig met de deegroller over de randen heen.
Zo snijd je de randen allemaal in een keer netjes af.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190° C in ca 40 minuten gaar.
Wanneer de vlaai uit de oven komt haal je hem uit de vorm en zet je hem op een rooster.
Neem een flinke eetlepel abrikozenjam en doe deze in een pannetje met een heel klein scheutje water.
Breng aan de kook.
Als de jam heeft gekookt neem je een kwast en smeer je de bovenkant van de vlaai volledig in .
Neem een handje rietsuiker en strooi dit over de vlaai heen.
Laat de taart nu afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Feestelijk Driekoningenbrood met Amandelspijs
Een traditioneel zoet brood met amandelspijs, amandel en poedersuiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid als Driekoningen.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
rijstijd1 uur uur
Totale tijd2 uur uur 15 minuten min
Recept categorieën: Brood Feestdagen etc: Drie Koningen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- 50 g suiker
- 1 geraspte citroen
- 1 ½ dl melk
- 40 g gist
- 125 g boter
- 2 eieren
- 75 g amandelspijs
- 1 amandel
- bloem
- boter
- poedersuiker
Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bak het brood iets onder het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
Smelt wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter.
Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een glaasje zoete wijn of port.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, kan goed passen bij dit feestelijke brood.
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Spinazie met Rozijnen en Cashewnoten
Een verrassend bijgerecht van warme spinazie, zoete rozijnen en knapperige cashewnoten. Heerlijk bij aardappelen en vleesgerechten!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 450 gram spinazie diepvries
- 50 gram rozijnen
- 4 eetlepels cashewnoten
Doe de spinazie in een pannetje en laat deze op laag vuur in ongeveer 10 minuten ontdooien.
Roer regelmatig met een houten lepel.
Spoel de rozijnen in een zeef af onder de kraan en laat ze uitlekken.
Doe de cashewnoten in een theedoek, vouw deze dicht en rol er met een deegroller overheen om de noten iets te verkleinen.
Schep de uitgelekte rozijnen en verkruimelde cashewnoten door de warme spinazie.
Serveertip:
Serveer deze spinazie als bijgerecht bij een gehaktbal en knapperige frietjes voor een heerlijke maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de spinazie en het zoete accent van de rozijnen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Turkse koffie
Geniet van de rijke, volle smaak van Turkse koffie, perfect bereid met een schuimige bovenlaag voor de ultieme koffie-ervaring.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Pannetje
Lepel
koffiekopjes
- 1½ kopje water
- 6 theelepels suiker
- 4 eetlepels gemalen koffie
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
Wanneer het kookt, voeg je de gemalen koffie toe.
Laat de koffie drie keer doorkoken.
Haal het pannetje van het vuur af en voeg enkele druppels koud water toe.
Schep met een lepeltje het schuim dat bovenop ligt in (kleine) koffiekopjes.
Vul de koffiekopjes langzaam met de rest van het koffiemengsel.
Serveertip:
Serveer de Turkse koffie met een klein koekje of een stukje Turks fruit voor de perfecte afsluiting van je maaltijd.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar een koud glas water is een klassieke combinatie met Turkse koffie.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Café di Amaretto
Geniet van een verfijnde en smaakvolle Italiaanse koffie met Amaretto en slagroom, perfect afgewerkt met een vleugje cacaopoeder.
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 dl Espresso
- 4 cl slagroom
- 4 cl Amaretto di Saronno
- Cacaopoeder
Warm de Amaretto op in een pannetje.
Vul een kopje met de Espresso en de opgewarmde Amaretto.
Giet voorzichtig de slagroom bovenop de koffie met de bolle kant van een lepel (niet roeren!
).
Strooi een beetje cacaopoeder over de bovenkant om de Italiaanse look af te maken.
Serveertip:
Serveer de Café di Amaretto met een stukje Italiaanse chocolade of een klein koekje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar een espresso martini kan een mooie variant zijn bij een diner.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 0g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Chocolade Truffels met Cognac
Maak heerlijke zelfgemaakte chocolade truffels met een vleugje cognac en cacaopoeder, perfect voor een zoete verwennerij.
Bereidingstijd40 minuten min
rusttijd en koelen15 uur uur
Servings: 20 truffels
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 20 cl room
- 1 eetlepel vloeibaar vanille extract
- 400 g chocolade
- 75 g boter
- 200 g cacaopoeder
- 1 eetlepel cognac
Breng de room en vanille aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat 250g chocolade erin smelten.
Meng goed en laat afkoelen.
Meng er voorzichtig de boter, cacaopoeder en cognac door met een spatel.
Laat 12 uur rusten op een koele plaats.
Neem met een koffielepel wat truffelbeslag en rol het met je handen tot een bolletje.
Laat de bolletjes 3 uur hard worden in de koelkast.
Voor de omhulling:
Laat 150g chocolade op een laag vuur smelten.
Doe de cacaopoeder in een diep bord.
Dompel elke truffel in de gesmolten chocolade.
Schud de truffel af en rol hem daarna in de cacaopoeder.
Laat 1 uur rusten op een koele plaats.
Serveertip:
Serveer de truffels als een luxe traktatie bij de koffie of als feestelijk snoepgoed.
Wijnadvies:
Een glas zoete port of een rijke dessertwijn zoals Sauternes past goed bij deze chocolade truffels.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3
Japanse ingelegde gember voor sushi en meer
Een eenvoudige en traditionele manier om Japanse ingelegde gember te maken. Perfect bij sushi of als smaakmaker in Aziatische gerechten!
Bereidingstijd15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1 potje
Calories: 25kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g gember geschild
- 200 g suiker
- 200 ml azijn
Meng de suiker en azijn in een pannetje en verwarm het op middelhoog vuur.
Roer totdat de suiker volledig is opgelost.
Schil de gember met een dunschiller en snijd deze in zeer dunne plakjes, bijvoorbeeld met een mandoline.
Voeg de gemberplakjes toe aan het kokende azijnmengsel en breng opnieuw aan de kook.
Laat de gember 1 minuut zachtjes koken en haal het pannetje van het vuur.
Laat het mengsel volledig afkoelen.
Zodra de ingelegde gember is afgekoeld, schep je deze in een gesteriliseerd potje.
Sluit het potje goed af en bewaar in de koelkast.
Serveertip:
Serveer de ingelegde gember als bijgerecht bij sushi of sashimi, of gebruik het als smaakmaker in roerbakgerechten voor een pittige en frisse toets.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals een Riesling, of een milde saké voor een authentieke smaakbeleving.
Calories: 25kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Pannetje / Pagina 3