Broccolistamppot met Oude Kaas en Notenkorst

Broccolistamppot met Oude Kaas en Notenkorst

Een romige broccolistamppot met een knapperige notenkorst en gesmolten oude kaas. Een voedzame en verrassende twist op een klassieke stamppot!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 400 g broccoli in roosjes, stronk in dunne plakjes
  • 1 vleestomaat in blokjes, zaadjes verwijderd
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kruidenmix stamppot zuurkool
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 200 g gemengde noten grof gehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukken en was ze.
  • Kook de aardappelen in een pan met een beetje gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Snijd de broccoli in roosjes, de stronk in dunne plakjes, en was ze.
  • Kook de broccoli in een aparte pan met een laagje kokend water in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de gemengde noten grof.
  • Verwarm de grill van de oven voor.
  • Giet de aardappelen en broccoli af en stamp ze samen tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de tomatenblokjes, zure room, het ei, kruidenmix, mosterd, de helft van de kaas en de helft van de noten door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en verdeel de rest van de noten en de geraspte kaas over de bovenkant.
  • Plaats de schaal onder de hete grill en laat in 6-8 minuten goudbruin worden.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke broccolistamppot!

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, past uitstekend bij de romige en hartige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus

Een smeuïge stamppot met aardappelen, snijbonen, witte bonen en gekruid gehakt in een romige tomatensaus. Een heerlijk en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g kruimige aardappelen
  • 150 g panklare snijbonen
  • 1 potje witte bonen 350 g
  • ½ dl melk
  • Boter
  • 1 eetlepel Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool
  • 2 vleestomaten
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g gehakt
  • ½ theelepel paprikapoeder mild
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel crème fraîche

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleinere stukken.
  • Breng de aardappelen aan de kook in een pan met water en een snufje zout.
  • Voeg na 5 minuten de snijbonen toe en kook alles nog ongeveer 10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en het vocht, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak het op hoog vuur rul en goudbruin.
  • Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout toe en bak 1 minuut mee.
  • Roer de tomatenketchup en crème fraîche door het gehaktmengsel en laat kort pruttelen.
  • Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Roer de melk, boter en kruidenmix door de stamppot tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de witte bonen door de stamppot en laat nog enkele minuten doorwarmen.
  • Schep de stamppot op borden en verdeel het gehaktmengsel ernaast of eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past perfect bij de rijke smaken van deze bonenstamppot met gehakt.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Boerenkoolstamppot met Biergesudderde Saucijsjes

Boerenkoolstamppot met Biergesudderde Saucijsjes

Een klassieke boerenkoolstamppot met smeuïge aardappelen, knapperige saucijsjes en een rijke biersaus. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappelen
  • 600 g gesneden boerenkool of 1200 g ongesneden
  • 2 dl melk
  • 65 g boter of margarine
  • 2 eetlepels currygewürtz
  • dl donker bier
  • 4 saucijsjes
  • Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze.
  • Was de boerenkool (of snijd en was de ongesneden boerenkool).
  • Doe een laagje water in een pan en voeg de aardappelen en boerenkool toe.
  • Breng het geheel op hoog vuur aan de kook met een deksel op de pan.
  • Draai het vuur laag en laat alles in ongeveer 25 minuten gaar koken.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan.
  • Prik de saucijsjes hier en daar in met een vork en bak ze rondom bruin.
  • Voeg de currygewürtz en het donkere bier toe aan het bakvet.
  • Laat de saucijsjes ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • Verwarm de melk in een kleine pan.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn.
  • Roer de hete melk en de resterende boter of margarine door de stamppot tot een smeuïge massa.
  • Breng op smaak met Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool.
  • Laat de stamppot nog even goed doorwarmen.
  • Serveer de boerenkoolstamppot en de biersaucijsjes apart.

Notities

Wijnadvies:
Een donker bier, zoals een dubbel of een bockbier, sluit uitstekend aan bij de rijke smaken van de saucijsjes en de stamppot.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Luchtige Aardappelpuree met Saffraan en Romige Boter

Luchtige Aardappelpuree met Saffraan en Romige Boter

Romige aardappelpuree met een subtiele smaak van saffraan en een vleugje nootmuskaat – een perfect bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 1 envelopje saffraan
  • Zout
  • dl water
  • 1 dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Witte peper gemalen
  • Nootmuskaat gemalen

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
  • Breng in een pan het water aan de kook met saffraan en een snufje zout.
  • Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar in 15-20 minuten.
  • Verwarm ondertussen in een steelpannetje de melk samen met de boter tot net tegen de kook aan.
  • Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen op laag vuur.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  • Voeg de hete melk en boter toe en klop de puree met een garde of handmixer tot een luchtige, romige textuur.
  • Breng op smaak met gemalen witte peper en een snufje nootmuskaat.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier.
Serveertips:

Serveer deze saffraan-aardappelpuree als bijgerecht bij gebraden kip, gegrilde vis of een stoofschotel.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Een heerlijk, klassiek Amerikaans bananenbrood met walnoten – perfect voor bij de brunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Fruit, Gebak, Lunch, Noten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g margarine
  • 200 g suiker
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 middelgrote rijpe bananen
  • 100 g bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 60 g gehakte walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C en vet het bakblik in met olie.
  • Klop de margarine en suiker romig.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe en meng goed.
  • Pureer de bananen, roer het citroensap erdoor en voeg toe aan het roommengsel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe, en roer tot een glad beslag.
  • Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak gedurende 1 uur en 15 minuten, of tot het bananenbrood gaar is.
  • Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer met of zonder boter.

Notities

 
Een kop koffie of thee past uitstekend bij dit bananenbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Romige Pompoensoep met een Zachte Citrus Twist

Romige Pompoensoep met een Zachte Citrus Twist

Heerlijke romige pompoensoep met een frisse twist van citroen, perfect voor een griezelige Halloweenavond! Warm, rijk en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpot
  • pureestamper
  • Soeplepel

Ingrediënten

  • 500 g pompoen vruchtvlees
  • 250 g room
  • 1 l groentebouillon
  • 1 el citroensap
  • ½ tl nootmuskaat vers gemalen
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snij het pompoenvruchtvlees in kleine blokjes.
  • Doe de pompoenblokjes in een kookpot en overgiet met de groentebouillon tot de blokjes net onder staan.
  • Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur lager en laat de pompoen afgedekt 15 à 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de pompoen met een pureestamper tot een gladde massa.
  • Roer het citroensap door de soep en voeg de room toe.
  • Laat de soep nog even zachtjes koken, haal van het vuur en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Giet de soep in vier soepkommen en serveer meteen.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, past goed bij de romige en subtiele smaak van deze pompoensoep.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 16g | Zout: 800g | Sugar: 4g

Gepofte Aardappelpuree in Aardappelschillen

Gepofte Aardappelpuree in Aardappelschillen

Heerlijke gepofte aardappelpuree, bereid met in de schil gepofte aardappelen voor een intense smaak. Serveer deze smaakvolle puree terug in de aardappelschillen voor een feestelijke presentatie.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen bij voorkeur in de schil gekookt of gepoft in de oven op grof zeezout
  • Koude boter in klontjes
  • Melk optioneel, voor gewenste consistentie
  • Zout indien niet gepoft in zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pof de aardappelen in de oven op een laag grof zeezout, of kook de aardappelen in de schil tot ze zacht zijn.
  • Als je de aardappelen hebt gepoft, halveer ze en schep het kruim eruit.
  • Voeg klontjes koude boter toe aan de gekookte of gepofte aardappelen en pureer tot een gladde massa.
  • Voeg melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  • Schep de puree terug in de aardappelschillen en verwarm de gevulde schillen gedurende 10 minuten in de oven op 200°C.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de romige textuur van de aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Knapperige Aardappelkroketjes met Parmezaanse Kaas

Knapperige Aardappelkroketjes met Parmezaanse Kaas

Deze heerlijke aardappelkroketjes met Parmezaanse kaas zijn de perfecte snack of bijgerecht. Knapperig van buiten, zacht van binnen!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Kaas, Snack
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kruimige aardappelen geschild en in blokjes
  • 1 eidooier
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 el bloem
  • 50 g paneermeel
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water met wat zout gedurende 15 minuten totdat ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper of gebruik een pureeknijper.
  • Laat de puree iets afkoelen.
  • Meng de eidooier, geraspte Parmezaanse kaas, bloem en bieslook door de gepureerde aardappelen en roer tot een stevige puree.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de Airfryer voor op 200°C.
  • Meng de olie door het paneermeel en roer goed tot het mengsel los en kruimelig is.
  • Vorm de aardappelpuree tot 12 kroketjes en rol ze door het paneermeel tot ze volledig bedekt zijn.
  • Leg 6 kroketjes in het mandje van de Airfryer.
  • Stel de tijd in op 4 minuten en bak de kroketjes knapperig en bruin.
  • Bak vervolgens de resterende kroketjes.

Notities

Serveer met een glas Chardonnay.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g

Romige Knolselderijpuree

Romige Knolselderijpuree

Deze romige knolselderijpuree is het perfecte bijgerecht voor elke hoofdmaaltijd. Het is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak door de toevoeging van crème fraîche, zout en peper.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 110kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • pureestamper

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij in blokjes gesneden
  • 2 dl crème fraîche
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de grote knolselderij in blokjes.
  • Kook de knolselderijblokjes in ruim gezouten water gedurende 25 minuten.
  • Laat de gekookte knolselderij uitlekken en pureer deze.
  • Roer de crème fraîche door de knolselderijpuree.
  • Breng de puree op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer de knolselderijpuree als smakelijk bijgerecht bij je hoofdmaaltijd

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij de romige smaak van deze knolselderijpuree.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Romige Auberginepuree met Aardappel en Citroen

Romige Auberginepuree met Aardappel en Citroen

Deze zachte en romige auberginepuree met aardappel en een vleugje citroen is het perfecte bijgerecht voor elk hoofdgerecht. De combinatie van smaken is eenvoudig maar heerlijk verfijnd.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pureestamper

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie plus extra voor serveren
  • 2 aardappelen in gelijke stukken gesneden
  • ½ dl water
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan.
  • Voeg de plakken aubergine toe en bak ze al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar en giet ze af.
  • Voeg ½ dl water toe aan de aubergine en laat het geheel met de deksel op de pan 30 minuten smoren, totdat de aubergineplakken helemaal zacht zijn.
  • Prak de gekookte aardappelen fijn en pureer ze samen met de aubergine.
  • Breng de puree op smaak met zout, versgemalen zwarte peper en citroensap.
  • Vlak voor het serveren klop je 1 eetlepel olijfolie door de puree.

Notities

Serveer de auberginepuree als smaakvol bijgerecht bij verschillende hoofdgerechten.
Geniet ervan!

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de lichte en verfijnde smaken van deze auberginepuree.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g