Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spruitjes
  • 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
  • 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 4 varkensbraadworsten
  • 150 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
  • Besprenkel alles met ½ van de olie.
  • Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
  • 30 minuten in de oven.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
  • Stamp de aardappelen tot een grove puree.
  • Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.

Notities

Vegatip:

Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Andijviestamppot met Zongedroogde Tomaten en Olijven

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 450 g gesneden andijvie
  • 1-2 sjalotten in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Klein potje zongedroogde tomaten in olie
  • 150 g zwarte olijven in plakjes gesneden
  • 75 g pijnboompitten
  • 400 g spekjes uitgebakken

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water en een beetje zout tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak de spekjes uit.
  • Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Giet de aardappelen af en pureer ze met een pureestamper.
  • Voeg een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten toe voor extra smaak.
  • Voeg de gesneden andijvie toe aan de aardappelpuree en roer goed door tot de andijvie iets geslonken is.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de zwarte olijven toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en verwarm nog even kort.
  • Voeg de uitgebakken spekjes met sjalot en knoflook toe aan de stamppot en meng alles goed.
  • Serveer de stamppot warm en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Bij dit gerecht past een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Een verrassende twist op de klassieke stamppot, met snijbonen en de rijke smaak van garam masala.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Fusion, India, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vegetarische gehaktballetjes
  • 1 el garam masala
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 400 gram snijbonen in stukjes gesneden
  • 600 gram aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 tl olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn, en maak er vervolgens een smeuïge puree van.
  • Houd deze warm.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur en bak de ui, knoflook, champignons en snijbonen ongeveer 40 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
  • Voeg de garam masala toe aan het groentenmengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de groenten en kruiden door de aardappelpuree en roer alles goed door elkaar.
  • Verhit in een aparte pan een theelepel olijfolie en bak de vegetarische gehaktballetjes goudbruin.
  • Serveer de stamppot op borden en leg de gebakken gehaktballetjes ernaast.

Notities

Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spaanse Zuurkool-Chorizostamppot

Spaanse Zuurkool-Chorizostamppot

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappelen
  • 500 g kruidenzuurkool
  • 100 ml melk
  • 25 g boter
  • 125 g chorizoworst
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 125 g zachte geitenkaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en spoel ze af onder koud water.
  • Kook de aardappelblokjes in een grote pan met ruim water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Kook de zuurkool apart volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de gekookte zuurkool goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm in een steelpan de melk en boter op laag vuur tot de boter gesmolten is.
  • Stamp de gekookte aardappelen fijn met het melk-boter mengsel tot een smeuïge puree.
  • Snijd de chorizo in blokjes en hak de groene olijven grof.
  • Meng de uitgelekte zuurkool door de puree en verbrokkel de zachte geitenkaas eroverheen.
  • Voeg de blokjes chorizo en gehakte olijven toe aan de stamppot en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel nog wat zout, afhankelijk van de smaak van de chorizo en olijven.

Notities

Wijnadvies:

Een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de smaken van chorizo en geitenkaas in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 20g | Vet: 25g | Sugar: 3g

Romige Zuurkoolstamppot

Romige Zuurkoolstamppot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • pureestamper

Ingrediënten

  • 500 g kruimige aardappelen geschild en in blokjes
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 125 ml crème fraîche
  • 250 g wijnzuurkool uit pak
  • 1 tl nootmuskaat
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een pan met ruim water en een snufje zout in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een smeuïge puree.
  • Voeg de olijfolie en crème fraîche toe aan de puree en meng goed door elkaar.
  • Verwarm de wijnzuurkool in een aparte pan of in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Meng de warme zuurkool door de puree.
  • Breng de romige zuurkoolstamppot op smaak met nootmuskaat, versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout naar smaak.
  • Serveer de stamppot direct.

Notities

Wijnadvies:

Bij een romige en hartige stamppot zoals deze, past een droge witte wijn met wat body goed. Probeer eens een Chardonnay uit Frankrijk of een Pinot Blanc uit Duitsland. Deze wijnen complementeren de romige textuur van de stamppot en versterken de smaken.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Lamsrack met tuinerwtjespuree

Lamsrack met tuinerwtjespuree

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 265kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels kruimig
  • zout
  • ½ pak tuinerwten (à 450 g diepvries
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 schaaltje lamsracks met 6 karbonaadjes
  • peper versgemalen
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes munt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Aardappels schillen, halveren, wassen en in pan met water en zout 10minuten koken.
  • Tuinerwtjes aan aardappels toevoegen en ca. 5 minuten meekoken, tot aardappels en erwtjes gaar zijn.
  • Intussen in koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en lamsracks rondom bruinbakken.
  • Vlees in braadslede of ovenschaal leggen en bestrooien met zout en peper. Lamsracks in oven ca. 8 minuten van binnen rosé bakken.
  • Halverwege baktijd omdraaien.
  • Vlees uit oven nemen, in folie verpakken en ca. 5 minuten laten rusten.
  • Aardappels en tuinerwtjes afgieten, rest van olie toevoegen en geheel met pureestamper grof pureren.
  • Knoflook pellen en boven erwtjespuree uitpersen.
  • Munt in reepjes snijden, door puree mengen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Lamsracks langs botjes in 6 'karbonaadjes' snijden.
  • Met twee lepels of ijsbolletjestang 6 mooie bolletjes van puree maken.
  • In midden van zes borden bolletje puree leggen, stukje lamsvlees ertegenaan leggen en als garnering wat peper over bord strooien.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 17g | Vet: 14g

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • ½ zakje verse kervel 7,5 g
  • ½ zakje verse bieslook 10 g
  • ½ dl melk
  • 50 g roomboter
  • 4 eetlepels gemalen oude kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 blikken artisjokbodems à 185 g
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Knip de kervel en bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Laat de artisjokbodems uitlekken.
  • Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
  • 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer met gebraden rosbief.

Notities

  • Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zomerse Groentestamppot met Prei, Little Gem en Taugé

Zomerse Groentestamppot met Prei, Little Gem en Taugé

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 400 g prei
  • 1 pakje little gem
  • 125 g taugé
  • 1 dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan met water en zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Maak de prei schoon en was deze.
  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen.
  • Voeg de prei de laatste 6 à 8 minuten toe aan de pan met aardappels.
  • Was de little gem en snijd de harde kern weg.
  • Snijd elke krop in fijne reepjes.
  • Was de taugé en halveer lange stukjes.
  • Giet de aardappels en prei af.
  • Verwarm de melk in de magnetron of in een pan.
  • Stamp de prei en aardappels fijn met een pureestamper.
  • Voeg de verwarmde melk en boter toe en meng goed.
  • Schep de little gem en taugé erdoor en verwarm de stamppot al omscheppend ongeveer 1 minuut.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, vormt een goede aanvulling op dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 4g | Sugar: 3g

Marokkaanse kefta

Marokkaanse kefta

Bereidingstijd20 minuten
wachttijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 smaakvolle tomaten
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gram lamsgehakt
  • klein bosje koriander fijngehakt
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • ½ tl pimenton gerookt paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 2 el pijnboompitten fijngehakt
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie

om te serveren:

  • flatbread of Turks brood,
  • roer gebakken spinazie met sjalot en knoflook en
  • zilvervliesrijst

Instructies

  • Maak een kruisje in het vel van de tomaat en leg in een kom of pan.
  • Overgiet met kokend water en laat 10 minuten staan.
  • Daarna kun je heel gemakkelijk het vel van de tomaten aftrekken.
  • Hak de tomaten fijn of stamp ze met een pureestamper (zo doe ik het altijd).
  • Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.
  • Meng in de tussentijd het gehakt met de koriander, ras el hanout, komijnpoeder, pimentpoeder, pimenton, nootmuskaat, pijnboompitten en een snuf zeezout en zwarte peper in een kom en kneed met je handen door elkaar. Voor een nog rijkere smaak laat je dit nog een aantal uren intrekken terwijl je de kom afgedekt in de koelkast zet, maar het hoeft niet.
  • Rol er kleine gehaktballetjes van.
  • Zet een grote braadpan op het vuur (dit kan uiteraard ook in een tajine bereid worden) en fruit de sjalot en knoflook in 2 eetlepels olijfolie.
  • Schenk de tomaat erbij met een snuf zout en laat dit een paar minuten pruttelen.
  • Nu gaan de gehaktballetjes erbij.
  • Deze kun je eerst even bruin aanbakken in een andere pan en dan toevoegen aan de tomatensaus of je legt ze direct in de saus en laat ze daarin garen.
  • Laat dit 15-20 minuten stoven.
  • Proef en breng eventueel extra op smaak.
  • Serveer in ieder geval met flatbread of Turks brood om in de zalige saus te dopen.
  • Ik vind het ook lekker om er rijst en roer gebakken spinazie bij te serveren.

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Gefrituurde Kaas-Griesballetjes met Spruitjespuree

Hartige gefrituurde kaas-griesballetjes met een romige spruitjespuree, een verrassende combinatie van smaken en texturen.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • Frituurvet of -olie
  • 50 g griesmeel
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 dl melk extra
  • 3 ¾ dl melk
  • Nootmuskaat
  • 125 g oude kaas
  • Paneermeel
  • Peper
  • 300 g spruitjes
  • 1 tl Franse tuinkruiden Silvo
  • Zout

Instructies

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met bouillontablet en tuinkruiden aan de kook.
  • Roer het griesmeel erdoor en kook ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat smelten.
  • Spoel een bord met koud water, schenk het mengsel erin en laat afkoelen.
  • Laat 1 uur koud en stijf worden in de koelkast.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Schil aardappelen, snijd in vieren.
  • Kook aardappelen en spruitjes ± 15 minuten gaar.
  • Strooi paneermeel in een bord, klop ei los in een ander bord.
  • Vorm kaas-griesmeelmengsel tot balletjes, wentel door paneermeel, dan door ei en weer door paneermeel.
  • Verhit frituurvet tot 175 °C.
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet aardappelen en spruitjes af, stamp fijn.
  • Verwarm melk in een steelpannetje, voeg melk en boter toe tot puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat, warm door.
  • Schep de spruitjespuree in een schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g