Sappige kip uit de oven met groenten
Een heerlijk Hollands kipgerecht uit de Romertopf, vol smaak door smeuïge boter, spek en verse groenten zoals champignons, paprika en ui.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Braadschotel (Romertopf)
Keukenmes
rooster
- 1 aubergine optioneel
- 1 braadkip ± 1 kg of diepvrieskip
- ½ komkommer optioneel
- 1 paprika
- 1 ui
- 100 g worteltjes optioneel
- 200 g champignons
- 50 g boter
- 50 g ontbijtspek
- 6 g zout
- Knoflook optioneel
Zet de braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
Laat de braadschotel uitlekken.
Bestrooi de kip met zout.
Leg de kip samen met de boter en plakjes ontbijtspek in de schotel.
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
Leg de champignons, paprika, ui en eventueel worteltjes, aubergine, komkommer en knoflook rond de kip.
Plaats de schotel op een rooster in een koude oven.
Stel de temperatuur in op 180°C.
Laat de kip in ongeveer 1 uur gaar smoren.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Zandkoekjes met Jam en Variaties
Zandkoekjes gevuld met jam, en variaties zoals lemon curd, appel & kaneel, chocolade of rozijnen. Snel en lekker!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Klaar
- 115 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker zeef
- 1 ei
- 200 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 75 gram jam naar smaak
Verwarm de oven voor tot 175ºC of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
Vorm balletjes van het deeg en leg deze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk met de wijsvinger een kuiltje in elk koekje en vul het met een beetje jam.
Bak de koekjes 10 minuten lichtbruin.
Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een goed gesloten trommel (4-5 dagen).
Variaties:
Zandkoekjes gevuld met Lemon Curd: Vervang de jam door lemon curd.
Zandkoekjes gevuld met Appel & Kaneel: Voeg ½ theelepel kaneel aan de bloem toe en vul de koekjes met appelmoes of vruchtenspread.
Zandkoekjes gevuld met Chocolade: Vervang 2 eetlepels bloem door cacaopoeder en vul de koekjes met chocolade-hazelnootpasta.
Zandkoekjes met Rozijnen: Voeg 75 gram rozijnen toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de zandkoekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijke snack.
Wijnadvies:
Serveer deze koekjes met een frisse witte wijn of een lichte rosé.
Receptenplein.nl
Home / rooster
Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Luchtige Chocoladekoekjes
Deze luchtige chocoladekoekjes zijn onweerstaanbaar voor chocoladeliefhebbers. Licht, iets kleverig en eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 30
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g fijngehakte pecannoten
- 150 g pure chocolade
- 2 eiwitten
- 50 g zeer fijne kristalsuiker
- ½ tl vanille-essence
- Mespunt wijnsteenzuur
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
Voeg éénderde van de suiker toe en klop een minuut door.
Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot het schuim stijve pieken vormt.
Spatel de overgebleven suiker er voorzichtig door.
Vouw de gesmolten chocolade, gehakte pecannoten en vanille-essence door het schuim.
Schep kleine hoopjes beslag met voldoende tussenruimte (4 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze stevig aanvoelen en de bovenkant gebarsten is.
Leg het bakpapier met de koekjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Luchtige gekruide chocoladekoekjes:Voeg 1 eetlepel kaneel toe aan het basisdeeg.
Luchtige tweekleuren-chocoladekoekjes:Voeg 75 g witte chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
Luchtige chocoladekoekjes met kersen & walnoten:Voeg 75 g gedroogde kersen toe en vervang de pecannoten door walnoten.
Serveertip:
Serveer deze koekjes bij de koffie of als luxe traktatie bij een high tea.
Wijnadvies:
Combineer deze koekjes met een glas Ruby port voor een heerlijke smaakervaring.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.03g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Krakelingen
Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boter gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels grove kristalsuiker
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 2,4 dl warm water
- 300 g bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eidooier
- 2 theelepels instantgist
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 24 porties.
Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
Bestrooi met grove kristalsuiker.
Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Hazelnootmakarons
Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 24
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g poedersuiker
- 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ tl wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.
Serveertip:
Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Knapperige Gemberkruimelkoekjes
Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een kruimelige topping voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- ¼ theelepel gemalen piment
- ¼ theelepel kaneel
- 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
- 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
- 3 eetlepels havervlokken
- 40 gram boter voor kruimellaag
- 50 gram boter gesmolten
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker voor kruimellaag
- 5 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 1 theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
Meng in een grote kom de gesmolten boter met melasse of stroop, suiker en het ei.
Zeef de bloem, gemberpoeder, kaneel, piment en zuiveringszout in een aparte kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel.
Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en roer goed door.
Meng de ingrediënten voor de kruimellaag in een andere kom.
Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier, met ongeveer 5 cm tussenruimte.
Druk de balletjes plat tot rondjes van 3 cm doorsnee.
Zet 1 tot 2 theelepels van het kruimelmengsel bovenop elk koekje.
Zet de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze bakt.
Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze opzwellen en stevig zijn.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 3-4 dagen.
Serveertip:
Deze koekjes zijn perfect voor een gezellige middagthee of als tussendoortje bij een feest.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor de perfecte smaakcombinatie.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Dubbele Boterkoekjes met Vulling
Maak verrukkelijke dubbele boterkoekjes met een romige vulling. Lekker met frambozenjam, roomkaas en een vleugje vanille.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram boter
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1½ theelepel vanille-essence
- 3 eetlepels verse roomkaas
- 4 eetlepels frambozenjam
- 75 gram poedersuiker gezeefd
- 300 gram bloem
- mespunt zout
Klop de boter op 25 gram na met de suiker en vanille tot een romige, maar niet luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Voeg zout en bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm er een platte, ronde bal van en leg hem verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke lap en steek er 35 rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Leg ze met steeds 2½ cm tussenruimte op een bakplaat met een antiaanbaklaag.
Bak de 12 tot 15 minuten.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Klop de overgebleven boter met de poedersuiker tot een bleke, romige massa.
Roer de verse roomkaas erdoor.
Besmeer de helft van de koekjes met jam en de andere helft met het roomkaasmengsel.
Druk er steeds twee tegen elkaar en bestuif ze met poedersuiker.
Bewaar ze maximaal 7 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Voor variaties, probeer de sinaasappelversie met een beetje geraspte sinaasappelschil of de variant met ahornsiroop en pecannoten voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Receptenplein.nl
Home / rooster
Speculaas Amandel Koekjes
Ontdek het recept voor de heerlijke Deldense moppen: amandel-speculaas koekjes met een heerlijk kruidige smaak, perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Beboterde bakplaat
Rolmaat
rooster
Weegschaal
- 1 gram anijszaad
- 1 gram kardemom
- 1 gram koriander
- 1 gram nootmuskaat
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 20 gram kaneel
- 5 gram kruidnagel
- 5 gram foelie
- 200 gram bloem gezift
- ¼ theelepel amandel extract
- ¼ theelepel natriumbicarbonaat
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 65 gram griessuiker
- 65 gram amandelschilfers of fijngestampte amandelen zonder vlies
- 150 gram boter
- 200 gram amandelschilfers voor bovenop de koekjes
- ¼ theelepel zout
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de bloem met het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat.
Voeg 45 gram van de amandelschilfers toe als je ze door het deeg wilt mengen.
Klop de boter romig en voeg de suiker en het amandel extract toe.
Klop tot een glad beslag.
Roer het bloemmengsel door het botermengsel en rol het deeg op tot een rol van ongeveer 4 cm diameter.
Laat het koekjesdeeg minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
Snijd het deeg in schijfjes van 1/2 cm dikte.
Leg de schijfjes op een beboterde en bebloemde bakplaat met ongeveer 2 cm ruimte tussen de koekjes en bestrooi met de rest van de amandelschilfers.
Bak de koekjes 20 minuten tot ze goudbruin zijn (zorg ervoor dat de randen niet verbranden).
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kop thee of als zoete traktatie bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past perfect bij de kruidige smaak van deze koekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.02g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rooster
Boterkoekjes in Variaties
Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd14 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 225 gram boter
- 1½ theelepel vanille-essence
- ¼ theelepel zout
- 300 gram bloem
Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.
Receptenplein.nl
Home / rooster