Recept afdrukken
No ratings yet

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladekrakelingen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen geraspte schil er van
  • 30 gr gemalen witte amandelen
  • ½ el rum
  • 2 el cacao
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 tl cacao
  • 5 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Doe de bloem in een diepe kom en voeg gesneden boter, suiker, ei, citroenrasp, amandelen, rum en cacao toe.
  • Kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Maak van het deeg rolletjes van ½ cm doorsnee en 12 tot 15 cm lang.
  • Vet een bakblik in en leg de rollen er in de vorm van een krakeling op.
  • Druk de punten voorzichtig aan.
  • Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Maak een glazuur van poedersuiker, rum en cacao en strijk het over de koekjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade lebkuchen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 325 gr suiker
  • 4 eieren
  • 75 gr fijngehakte sukade
  • 75 gr gesneden oranjesnippers
  • 100 gr gemalen witte amandelen
  • 15 gehakte pistachenoten
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • 240 gr bloem
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 70 gr cacao
  • ronde stukjes ouwel
  • bittere chocolade of couverture

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Roer de eieren met suiker schuimig, doe er gehakte sukade, gesneden oranjesnippers, amandelen, pistachenoten, kruiden en citroensap door.
  • Vermeng bloem en cacao en klop het door het beslag.
  • Leg op elk ouwel rondje een lepel beslag en bak de koekjes 25-30 minuten.
  • Laat ze op een rooster afkoelen en bestrijk ze met au-bain-marie gesmolten chocolade of couverture.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandelmakronen

Recept categorieën: Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr gemalen witte amandelen
  • 500 gr suiker
  • 1 citroen sap en geraspte schil er van
  • 7 eiwitten
  • enkele vellen ouwel

Garnering:

  • 60 gr hele witte amandelen

Instructies

  • Doe de amandelen, suiker, citroenrasp en citroensap en 2 eiwitten in een steelpan op heel laag vuur.
  • Roer net zo lang tot de massa zich goed gaat verbinden.
  • Het mag niet te heet worden.
  • Laat het goed afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 150°C).
  • Sla de rest van de eiwitten zeer stijf en klop ze door het beslag.
  • Leg de stukken ouwel op een ingevet bakblik en leg met behulp van twee lepels steeds bergjes beslag op de ouwel.
  • Bak ze 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Garneren met hele amandelen.

Havermoutrepen
Recept afdrukken
No ratings yet

Havermoutrepen van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Noten, Ontbijt, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Porties: 8 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 125 gram appelstroop
  • 225 gram havermout
  • 100 gram noten in stukjes hakken (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, pistachenoten)
  • 12 abrikozen gedroogde in stukjes

Instructies

  • Smelt de boter en stroop in een pannetje op laag vuur.
  • Meng in een kom de havermout, noten en gedroogde abrikozen.
  • Als de boter en stroop helemaal gesmolten zijn, deze goed roeren en dan van het vuur afhalen.
  • Het havermoutmengsel in het pannetje overdoen en goed mengen met het botermengsel.
  • Leg onderop een cakevorm een strook bakpapier dat over de zijranden heen valt en giet het mengsel erin.
  • Het mengsel moet een hoogte hebben van ongeveer anderhalve c.m., dit met de bolle kant van een lepel aandrukken en gladstrijken.
  • In een oven van 170-180 graden Celsius bakken gedurende 20 minuten, tot de havermoutplak een middenbruine kleur heeft.
  • Haal cakevorm uit de oven en trek bakpapier er voorzichtig uit, samen met de havermoutplak.
  • Leg op een rooster en laat 2 uur afkoelen.
  • Snij in repen. Bewaar in een goed afgesloten plastic bak.

Dadel amandelcake met oranjebloesemwater
Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Dadel-Amandel Gebak met Citrusaroma

Deze verrukkelijke en aromatische cake uit Marokko combineert sappige dadels, knapperige amandelen en een vleugje citrusaroma. Een heerlijke traktatie voor de zintuigen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 190 gram zachte roomboter of margarine
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 5 ontpitte dadels fijn gesneden
  • 1 middelgrote frisse appel Jonagold of vergelijkbaar
  • 3 eetlepels grofgehakte amandelen
  • 190 gram volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • Sap van 1 citroen of van 1 sinaasappel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Mix de zachte boter samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed.
  • Voeg kaneelpoeder, oranjebloesemwater, geraspte citroenschil en citroen- of sinaasappelsap toe.
  • Blijf goed mixen.
  • Mix het volkorenmeel en het bakpoeder door het beslag.
  • Snijd de dadels fijn en schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze in dunne plakjes.
  • Voeg de dadels, appelplakjes en grofgehakte amandelen toe aan het beslag.
  • Roer alles voorzichtig door met een houten lepel.
  • Vet een cakevorm in en bestuif met wat volkorenmeel.
  • Schep het beslag in de cakevorm en bestrooi met de achtergehouden gehakte amandelen.
  • Plaats de cake in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de oventemperatuur iets en laat de cake rustig bakken (ongeveer 1 uur, afhankelijk van je oven).
  • De cake is gaar wanneer een satéprikker er droog uitkomt na het insteken.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster en bestrooi eventueel met een snufje kokosbloesemsuiker.

Notities

Serveer deze smaakvolle dadel-amandelcake als een verfrissende lekkernij bij de koffie of thee. Geniet van de rijke smaken en citrusaroma's uit de Marokkaanse keuken!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g

Aubergine kaviaar
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Aubergine Dip

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wel een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van smeuïge aubergines. Een verrassende dip die perfect samengaat met vers brood!
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 Stuks
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze tijdens het roosteren af en toe om.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg alle overige ingrediënten, behalve de olijfolie, toe.
  • Mix alles tot een dikke massa en voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je een romige consistentie hebt.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
  • Versier eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Notities

Serveer de "kaviaar" met wat Marokkaans of Turks brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam setan

Pittige Duivelse Kip
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 stuks
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 hele kip schoongemaakt
  • 2 ons rode pepers of 1 ons rawit kleine pepertjes, naar smaak (minder voor minder pittig)
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 7 teentjes knoflook fijn gesneden
  • ½ glas mosterd
  • ½ glas ketjap manis zoete ketjap
  • 2 kopjes water
  • 100 gram boter
  • Zout en een snufje suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Spoel de kip grondig af onder koud water en dep droog.
  • Wrijf de kip in met zout.
  • Plaats de kip op een rooster en laat deze halfgaar roosteren in de oven.
  • Terwijl de kip gaart, bereid je de marinade voor.
  • Maal de rode pepers of rawit, uien en knoflook fijn in een keukenmachine of hakmolen.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe: water, ketjap, mosterd, zout, peper en suiker.
  • Mix tot een marinade.
  • Wentel de halfgare kip grondig in de marinade.
  • Leg er wat stukjes boter bovenop.
  • Zet de oven terug naar 180 graden Celsius en laat de kip nog 45 minuten garen tot deze volledig gaar is.

Notities

Serveertips:

Serveer de Ayam Setan op een schaal en garneer met fijngesneden lente-uitjes. Perfect te combineren met warme rijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Moskovische tulband

Een feestelijke lekkernij
Recept categorieën: Cake, Zuidvruchten
Land van herkomst: Rusland
Porties: 4 personen
calorieën: 330kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 80 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
  • 80 gram harde boter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram poedersuiker
  • Franse vruchtjes voor garnering

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
  • Wentel ze door wat bloem.
  • Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
  • Snijd de harde boter in kleine stukjes.
  • Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
  • Klop de eiwitten apart stijf.
  • Schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
  • Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
  • Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
  • Laat het gebak afkoelen.
  • Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.

Notities

De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g

Druivencakejes met canderel
Recept afdrukken
No ratings yet

Druivencakejes met canderel

Recept categorieën: Cake, Fruit, Nagerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram witte druiven zonder pit
  • 150 gram boter
  • 150 gram cakemeel
  • 15 gram zoetstof in poedervorm
  • 3 eieren

Instructies

  • Oven op 175 °C voorverwarmen.
  • Druiven schoonmaken en fijnsnijden.
  • In kom met mixer boter zacht en romig kloppen.
  • Cakemeel, zoetstof en eieren toevoegen en tot glad beslag kloppen.
  • Druiven door beslag mengen.
  • Muffinvormpjes met beslag vullen en cakejes in ca. 35 minuten gaarbakken.
  • Cakejes op rooster laten afkoelen.