Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Kip Kerrie met Krieltjes en Groenten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 g bloemkool panklaar
  • 250 g sperziebonen panklaar
  • 700 g minikrieltjes voorgekookt
  • 2 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in blokjes
  • 1 pot Indiase roerbaksaus kerrie 520 g
  • 50 g rozijnen
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Snijd de bloemkoolroosjes kleiner indien nodig.
  • Kook de sperziebonen en bloemkoolroosjes met zout in ruim water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm de krieltjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Voeg de kerriesaus, rozijnen en krieltjes toe aan de kip en schep alles goed door elkaar.
  • Laat de saus en ingrediënten ongeveer 5 minuten verwarmen.
  • Giet de groenten af en doe ze in een schaal.
  • Schep de kerriesaus met kip en krieltjes over de groenten.
  • Garneer met verse koriander.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gentse Stoverij met Donker Bier

Gentse Stoverij met Donker Bier

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: België
Servings: 6 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Braadpan of grote koekenpan

Ingrediënten

  • 1 flesje donker Belgisch bier
  • 2 x 250 g biologische schouderkarbonade
  • 500 g biologische riblappen
  • 3 uien grof gehakt
  • 1 teen knoflook in plakjes
  • 1 dunne winterpeen geschild en in plakjes
  • 50 g boter
  • 1 laurierblad
  • 4 takjes tijm
  • 1 sneetje witbrood ontkorst
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 2 el rinse appelstroop
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Laat het bier op kamertemperatuur komen.
  • Verwijder eventuele stukjes bot uit de karbonades en snijd zowel de karbonades als de riblappen in blokjes.
  • Smelt de boter in een braadpan of grote koekenpan en bak de vleesblokjes al omscheppend rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan en leg op een schaal.
  • Fruit de grof gehakte uien in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de plakjes knoflook, plakjes winterpeen, laurierblad en takjes tijm toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Leg de vleesblokjes terug in de pan en schenk het bier langs de rand van de pan bij het vlees.
  • Breng aan de kook.
  • Besmeer het sneetje witbrood met de mosterd en appelstroop en snijd het in blokjes.
  • Schep de broodblokjes door het vlees.
  • Leg een deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 uur stoven op laag vuur, af en toe omscheppen.
  • Verwijder voor het serveren de laurier en tijm en breng de stoverij op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze Gentse Stoverij met een glas rode wijn zoals een stevige Bordeaux of een Syrah. De rijke, volle smaak van de wijn sluit goed aan bij de diepe, complexe smaken van het stoofvlees en het donkere bier.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 4 struikjes witlof
  • 15 g verse peterselie
  • 2 eetlepels boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel poedersuiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Spoel ze daarna af onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
  • Snijd het eiwit fijn en verkruimel de dooiers met een vork (dit is de 'mimosa').
  • Was de witlof, verwijder de onderkant en de bittere, harde kern.
  • Halveer de witlof in de lengte en snijd deze in reepjes.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en dep de blaadjes goed droog.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de peterselie in ongeveer 30 seconden knapperig.
  • Meng de peterselie met boter en ei door elkaar en breng op smaak met zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
  • Verhit de rest van de boter in een wok of hapjespan en roerbak de witlofreepjes ongeveer 3 minuten.
  • Bestrooi ze met poedersuiker en roerbak nog 1 minuut.
  • Schep de witlof in een schaal en verdeel de eiermimosa erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en een lichte body die goed samengaan met de delicate smaken van witlof en eiermimosa.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Zoetzure Prei met Rookvlees Hapjes

Zoetzure Prei met Rookvlees Hapjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 12 personen
Calories: 50kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dunne preien ca. 1 1/2 cm dik
  • dl azijn
  • 80 g suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 12 plakjes rookvlees ca. 90 g

Instructies

  • Was en maak de prei schoon.
  • Snijd alleen het witte gedeelte ervan af.
  • Breng in een pan de azijn, suiker en laurierblaadjes aan de kook.
  • Leg de preien in de pan en kook ze in ongeveer 8-10 minuten gaar.
  • Neem de prei uit de pan en laat ze in ongeveer 10 minuten iets afkoelen.
  • Snijd de prei in stukken van 5 cm.
  • Vouw de plakjes rookvlees dubbel en wikkel ze om de preistukken, zodat de prei aan beide kanten uitsteekt.
  • Leg de hapjes op een schaal en serveer.

Notities

Wijnadvies

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Mosterdroom Vleesschotel met Bessensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode bessen
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels gemberjam
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel uit een potje
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 200 g rosbief vleeswaren
  • 200 g gebraden varkensfricandeau vleeswaren
  • 300 g gebraden gehakt vleeswaren

Instructies

  • Was de rode bessen en rits ze van de takjes boven een schaal.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringen.
  • Meng de bosui, gemberjam, kruidnagelpoeder, zout en peper naar smaak door de bessen.
  • Laat dit mengsel minstens 1 uur staan.
  • Meng in een andere schaal de crème fraîche, mierikswortel en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Spreid op een platte schaal de rosbief, fricandeau en gehakt in rijen uit.
  • Serveer de bessensaus en mosterdroom in aparte schaaltjes op het buffet.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een licht gekoelde Beaujolais of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Appelbeignets met Gemberchutney

Appelbeignets met Gemberchutney

Verwarmende appelbeignets met een verrassende gemberchutney en een vleugje amandelspijs. Een feestelijk dessert met een zoete en pittige smaakcombinatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 50 gram amandelspijs
  • 3 eetlepels bier
  • 70 gram bloem
  • 150 gram boter gesmolten
  • 1 dl citroensap
  • 1 ei
  • frituurvet of -olie
  • 2 eetlepels fijngesneden geconfijte gember
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 4 blaadjes munt
  • 160 gram suiker
  • 10 gram suiker
  • ½ theelepel gist droge
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil 4 appels en verwijder met een appelboor de klokhuisen.
  • Bestrijk de appels met 150 gr gesmolten boter en bestrooi ze met 150 gr suiker.
  • Bak ze in het midden van de oven in 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Haal de appels uit de schaal en bestrooi ze met kaneel.
  • Roer de aanbaksels met 1 dl citroensap los en roer 2 eetlepels fijngesneden geconfijte gember door de saus.
  • Vul de holten van de appel met 50 gram amandelspijs en een blaadje munt.
  • Roer een beslag van 1 ei, 70 gram bloem, 3 eetlepels bier, ½ theelepel gist (droge), 10 gr suiker en een snufje zout.
  • Verhit het frituurvet tot 180°C.
  • Doop de appels in het beslag en frituur ze snel krokant.
  • Serveer de beignets met het gemberchutney sausje.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de appelbeignets warm, direct na het frituren.
  • Garneer eventueel met wat extra poedersuiker.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een mousserende wijn past goed bij dit zoete gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Courgette mozzarellarolletjes met pestodressing

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 8 stuks
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kleine courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 bol mozzarella kaas, 125 g
  • 2 eetlepels groene pesto verse
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Citroen schoonboenen, schil eraf raspen en citroen uitpersen.
  • Van courgette diagonaal 8 lange plakken van ca. ½ cm dik snijden.
  • Plakken aan beide kanten dun met olie bestrijken en op rooster vlak onder grill in ca. 6 minuten mooi bruin roosteren, halverwege keren.
  • Mozzarella in 8 plakken snijden en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In kommetje rest van olie met 2 eetlepels citroensap, citroenrasp, pesto en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Plakken courgette op bord leggen, dressing erover sprenkelen.
  • Op elke plak courgette plak mozzarella leggen, voorzichtig oprollen en met cocktailprikker vaststeken.
  • Rolletjes op schaal leggen en 2 eetlepels van achtergebleven dressing erover sprenkelen.

Notities

Streepjes:
Als je de plakken courgette in een gloeiend hete grillpan roostert, krijgen ze decoratieve bruine streepjes.
Het kost wel iets meer tijd.

Nutrition

Serving: 1persoonsportie | Calories: 105kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 4g | Vet: 9g

Super ceasarsalade

Super ceasarsalade

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fougasse de champain afbakbrood, 350 g
  • 3 eieren
  • 1 schaaltje kipfilet blokjes / ca. 300 g
  • 25 g boter
  • 1 zak ijsbergsla 200 g
  • 300 g Tasty Tom tomaten
  • 100 zwarte olijven zonder pit
  • 2 pakken saladbar Caesar salade saladepakket, à 114 g

Instructies

  • Brood volgens gebruiksaanwijzing afbakken.
  • Eieren in 8 minuten koken, onder koud stromend water afspoelen en pellen.
  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In koekenpan boter verhitten en kip in 5 minuten gaar en bruin bakken.
  • Tomaten in partjes snijden.
  • In grote schaal sla, tomaten, olijven en dressing (uit pak) mengen.
  • Eieren in partjes snijden.
  • Ei en kip over salade verdelen.
  • Salade met croutons (uit pak) en kaas (uit pak) bestrooien.

Notities

Serveren met brood.

Struisvogelsaté met kokossaus

Struisvogelsaté met kokossaus

Snel te maken oosters
Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 struisvogelbiefstukjes
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 200 ml kokosmelk
  • 25 g pinda's fijngehakt

Instructies

  • Elk biefstukje in 12 stukjes snijden en telkens 3 stukjes aan cocktailprikkers rijgen.
  • In kom sambal mengen met sojasaus en 1 eetlepel roerbakolie.
  • Spiesjes hiermee bestrijken en op schaal leggen.
  • In steelpan rest van olie verhitten en knoflook en rode peper even aanfruiten.
  • Rest van marinade,kokosmelk en pinda's erdoor roeren en ca. 5 minuten laten sudderen.
  • Overdoen in kom.
  • In pannetje scheutje roerbakolie verhitten en 2 spiesjes in 3-5 minuten rondom bruinbakken.
  • Wat kokossaus erover scheppen en nog 2 minuten meewarmen.

Spikkelschuimpjes

Spikkelschuimpjes

Recept categorieën: Snoepgoed
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 5 druppels citroensap
  • 250 g poedersuiker
  • 1 potje musket gemengde spikkeltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • Splits de eieren.
  • Truc! Je doet het zo...
  • Breek de schaal van een ei boven een kom.
  • Zorg dat je in je beide handen één helft van het ei hebt.
  • Giet het eigeel in één van de twee helften.
  • Daardoor loopt het eiwit vanzelf in de kom.
  • Misschien nog een keer overgieten in de andere eihelft?
  • Nu is alle eiwit in de kom gelopen en hou je een lege helft over én een helft met eierdooier.
  • Dat eigeel heb je niet meer nodig.
  • Zet de mixer in het eiwit en klop het, samen met citroensap, tot het mengsel stijf is.
  • Lepel voor lepel klop je nu ook de poedersuiker erdoor.
  • Alle poedersuiker weg geklopt?
  • Het mengsel ziet er glimmend en stevig uit!
  • Schep het eiwit met een lepel in een spuitzak met kartelmond.
  • Spuit toefjes van ca. 3 cm breed naast elkaar op de bakplaat.
  • Hou ten minste 1 cm afstand tussen de toefjes.
  • Bestrooi de schuimpjes met gekleurde spikkeltjes en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Zet de oven uit en laat ze nog een half uur in de oven staan.
  • Eindelijk, je zoete spikkelschuimpjes mogen vrij...