Lekkerbekjes met mosterdsaus
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 800 g aardappels vastkokende
- ½ pot volle kwark à 500 g
- 2 eetlepel(s) mayonaise
- 4 eetlepel(s) Dijonmosterd pot à 215 g
- ½ zakje peterselie verse à 30 g
- 2 zachtzure appels
- 1 schaal bietjes gekookte ca. 500 g
- 2 schaaltjes lekkerbekjes à ca. 225 g
Aardappels onder stromend water schoonborstelen, halveren en in ca. 20 minuten gaar koken.
Kwark mengen met mayonaise en mosterd.
Peterselie fijn knippen en door kwark scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en appel in stukjes snijden.
Bietjes schillen en in plakken snijden.
In magnetron bietjes met appel ca. 2 minuten afgedekt verhitten op hoogste stand (700 watt).
In droge koekenpan lekkerbekjes in ca. 3 minuten verwarmen.
Lekkerbekjes serveren met gekookte aardappels in schil, mosterdsaus en bietjes.
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Kibbeling met kappertjessaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 bakje wortelrauwkost à 150 g
- 4 eetlepels sladressing yoghurt
- ½ zakje peterselie verse à 30 g
- 8 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels kappertjes potje
- 1 zak Vlaamse frites diepvries 750 g
- 2 schaaltjes Italiaanse kibbeling (à ca. 225 g
Frituurvet verhitten tot 180 °C.
Wortelrauwkost mengen met dressing.
Peterselie fijn knippen.
Mayonaise mengen met kappertjes en peterselie.
Op smaak brengen met peper en zout.
In frituurpan volgens gebruiksaanwijzing frieten bakken.
Kibbeling verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
Kibbeling serveren met saus, friet en rauwkost.
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Hartverwarmend Gevuld Speculaasgebak
Vol verwachting kloppen alle harten, als je een speculaashart op tafel zet, (of cadeau geeft) dat met liefde is gemaakt.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Wachttijd1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 250 g bruine basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 4 el melk
- 2 el citroensap
- Voor de vulling:
- 450 g amandelspijs
- 1 tl citroenrasp
- 250 g roomboter in blokjes
- 2 eidooiers losgeklopt
- 50 g garneeramandelen
- 2 el melk
Voorbereiding:
Zeef boven een ruime kom bloem, bakpoeder, bruine suiker, een snufje zout en speculaaskruiden.
Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de melk en citroensap aan toe.
Voeg de blokjes boter toe en wrijf met koele handen de boter met het meel tot kruimels.
Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. (Hoe langer, hoe beter de smaak.)
Kneed voor de vulling de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een stevige pasta.
Voeg indien nodig een beetje water toe om het uit te kunnen rollen.
Teken op een stuk karton een hart van 30 cm hoog en 20 cm breed en knip het uit.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken.
Rol beide stukken deeg (één voor één) tussen twee vellen bakpapier uit tot lappen van ongeveer 3 mm dik.
Rol ook de amandelspijs uit.
Snijd met behulp van het kartonnen hart twee harten uit het speculaasdeeg.
Snijd ook een hart uit de amandelspijs.
Leg een deeghart op de bakplaat, leg het amandelspijshart erop en bedek het met het tweede deeghart.
Pak het speculaashart rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, waarbij de bovenkant vrij blijft.
Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en decoreer met amandelen.
Bak het speculaashart in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten, tot het gaar is. (De afsnijdsels kunnen apart worden meegebakken. )
Haal het speculaashart uit de oven, laat het 10 minuten afkoelen en verwijder voorzichtig de folie.
Laat het speculaashart verder afkoelen voordat je het serveert.
Dit rijke en kruidige gebak past goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een late oogst Riesling. Hun fruitige aroma's en zoetheid vormen een harmonieus contrast met de specerijen en amandelen in het speculaashart.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 4445g | Protein: 6g | Vet: 16g
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Appeltsouwsjlaag
Limburgse dichte appelvlaai
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
Vlaaiboden en -deksel
- 2 deciliter melk
- 400 gram bloem
- 20 gram verse gist
- 50 gram boter
- ei
- 30 gram suiker
- zout
Vulling
- 2 potjes appelschijfjes op sap
- evt. rozijnen naar smaak
- maïzena
Afwerken
- 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof
Vlaaiboden en -deksel
Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
Kneed een soepel gistdeeg.
Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
Verwarm de oven op 220 graden Celsius.
Vulling
Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.
Deksel
Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.
Afwerken
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
Laat alles op een rooster afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Gevuld Speculaashart met Amandelspijs
Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur uur
rusten1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram amandelen
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 250 gram roomboter in blokjes
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel citroenrasp
- 450 gram amandelspijs
Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
Kneed snel tot een samenhangend deeg.
Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
Laat verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Feestelijke IJszoenen met M&M’s
Deze feestelijke IJszoenen met knapperige M&M’s en chocoladezoenen zijn een kleurrijk en speels dessert voor jong en oud!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
IJsbakjes
Lint
Mikadostokjes
1 rol lint
- 24 ijsbakjes
- 2 zakken M&M’s minis
- 3 pakken chocoladezoenen à 9 stuks
- 1 pak mikado chocolade-sticks 33 stuks
Vul elk ijsbakje voor 1/3 met M&M’s minis.
Plaats een chocoladezoen bovenop de M&M’s.
Knip 24 lintjes van 5 cm en knoop een lintje om elk mikadostokje.
Trek voorzichtig met een schaar langs het lint om het te laten krullen.
Steek een mikadostokje in de chocoladezoen.
Vul de open ruimtes in de bakjes op met extra M&M’s.
Serveertip:
Serveer deze IJszoenen op een feestelijke schaal of kleurrijke bordjes voor extra effect!
Wijnadvies:
Niet van toepassing, perfect met een glas melk of een zoete milkshake.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
blender of keukenmachine
pollepel
Olijvenvulling:
- 100 g ontpitte olijven
- 2 eetlepels olijfolie
- 30 g geraspte kaas om te bestrooien
Tomaten-paprikavulling:
- 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
- 50 g paprika in olie uitgelekt
- 1 theelepel tomatenpuree
- Een beetje tabasco naar smaak
- 30 g geraspte kaas om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
Bestrooi met kaas.
Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Breek de stukjes los na het bakken.
De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2
Gepofte rode uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas
Zachte, gepofte rode uien met een verfijnde rode wijnsiroop en romige blauwschimmelkaas, een perfect bijgerecht of verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g zeezout
- 4 rode uien
- 250 ml rode wijn
- 3 eetlepels suiker
- 100 g blauwschimmelkaas in plakjes
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Strooi het zeezout over de bodem van een ovenschaal en plaats de ongepelde uien erop.
Pof de uien in de oven gedurende 1 uur tot ze zacht en gaar zijn.
Breng intussen in een pan de rode wijn met suiker en peper aan de kook.
Laat de wijn op laag vuur 15 minuten inkoken tot een kwart van het volume, zodat een lichte siroop ontstaat.
Haal de uien uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Pel de uien voorzichtig en knip indien nodig het wortelstukje eraf met een schaar.
Plaats de uien op een bord en schenk de warme wijnsiroop erover.
Verdeel de blauwschimmelkaas in plakjes over de uien en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood of voeg verse tijmblaadjes toe voor een extra kruidige smaak.
Wijnadvies:
Een elegante rode wijn zoals Pinot Noir uit de Bourgogne vormt een harmonieuze combinatie met de zachte uien en de zoete wijnsiroop.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / schaar / Pagina 2