Cha Ca Thang Long

Cha Ca Thang Long

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Vietnam
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 280 gram stevige witte vis in stukken
  • 4 eetlepels olie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • 4 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 50 gram pinda’s fijngehakt
  • 1 Spaanse peper in ringetjes gesneden (optioneel zonder zaadjes)

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 teen knoflook fijngeperst
  • 1 cm gember geraspt
  • 1 sjalotje versnipperd
  • 5 takjes dille fijngehakt
  • ½ theelepel zwarte peper

Instructies

Marineren:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een mengkom.
  • Dep de stukken vis goed droog en leg ze in de marinade.
  • Dek de schaal af en laat de vis 2 uur marineren in de koelkast.

Voorbereiding:

  • Snijd de ui fijn en de Spaanse peper in ringetjes.
  • Hak de dille en pinda’s fijn.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bakken:

  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Dep de gemarineerde vis droog en bak voorzichtig in de pan gedurende ongeveer 5 minuten, tot de vis net gaar is.

Afwerking:

  • Voeg de fijngesneden ui en Spaanse peper toe aan de pan en bak kort mee.
  • Bestrooi met de fijngehakte dille en pinda’s.

Serveren:

  • Serveer de Cha Ca Thang Long met een frisse komkommersalade en witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 gram dikke rijstnoedels of mie
  • 75 gram ongezouten pinda’s fijngehakt en geroosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 teentje knoflook fijn geperst
  • 2 cm gember geraspt
  • 3 lente-uitjes in fijne ringetjes gesneden
  • 200 gram wokgarnalen
  • 100 gram taugé
  • 1 theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eieren losgeklopt
  • 2 theelepels vers limoensap
  • Vissaus naar smaak
  • 1 bosje koriander fijngehakt

Instructies

Noedels Koken:

  • Kook de rijstnoedels of mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar zorg dat ze nog stevig zijn.
  • Giet af en zet apart.

Roerbakken:

  • Verhit de olie in een wok op hoog vuur.
  • Voeg de rode peper, knoflook, gember en een deel van de lente-uitjes toe.
  • Roerbak 1-2 minuten.
  • Voeg de wokgarnalen toe en roerbak 5 minuten totdat de garnalen roze kleuren.

Ingrediënten Toevoegen:

  • Voeg de taugé, trassi, palmsuiker en tamarindepasta toe aan de wok.
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.

Eieren Roerbakken:

  • Schuif het noedelmengsel naar de zijkant van de wok en giet de losgeklopte eieren in de vrije ruimte.
  • Roerbak de eieren tot ze gaar zijn en meng ze dan door de noedels.

Op Smaak Brengen:

  • Breng op smaak met limoensap en vissaus naar wens.

Serveren:

  • Serveer de Pad Thai in kommen.
  • Strooi de resterende lente-uitjes, geroosterde pinda’s en fijngehakte koriander over de schotel.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Groene Kool Rolletjes met Gehakt en Tomatensaus

Groene Kool Rolletjes met Gehakt en Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 120 gram rijst
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 eieren
  • 3 aardappelen geraspt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1,5 el curry madras

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool, indien nodig.
  • Neem voor elke persoon 4 bladeren en snijd de nerf diep in.
  • Kook de bladeren in een pan met water en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Meng het gehakt met de eieren, geraspte aardappelen, ui, knoflook en curry madras.
  • Vul de koolbladeren met het gehaktmengsel en vouw ze goed dicht.
  • Leg een blikje tomatenblokjes in de ovenschaal en plaats de gevulde koolrolletjes erop.
  • Voeg het tweede blikje tomatenblokjes toe over de rolletjes en vul eventueel aan met tomatensap.
  • Bak de rolletjes 20 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de koolrolletjes met de gekookte rijst.

Notities

Wijnadvies:
Heerlijk met een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Heerlijke Runderstoofpot Casserole

Heerlijke Runderstoofpot Casserole

Bereidingstijd5 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 200 gr spekreepjes
  • 200 gr wortelen in kleine stukjes gesneden
  • 300 gr aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 375 gr witte bonen uit pot/blik uitgelekt
  • 750 gr runderlappen in blokjes gesneden
  • Flink stuk roomboter voor het aanbakken

Instructies

  • Smelt een flink stuk roomboter in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekreepjes, wortelen, uien en knoflook toe aan de pan en bak alles zachtjes aan gedurende 1 uur, terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg na 1 uur de runderlappen, tomaten, aardappelen en witte bonen toe aan de pan.
  • Zet het vuur hoog totdat het geheel begint te pruttelen.
  • Zodra alles goed aan de kook is gebracht, zet je het vuur laag en laat je de stoofpot 4-5 uur sudderen op een lage pit, met het deksel op de pan.
  • Roer af en toe om te voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken.
  • Na het sudderen is het vlees heerlijk mals en zijn de smaken goed ingetrokken.
  • Serveer de stoofpot direct uit de pan en geniet van een hartverwarmende maaltijd.

Notities

Deze rijke stoofpot gaat uitstekend samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Krokante Aardappelpannenkoekjes met Tijm

Heerlijke krokante aardappelpannenkoekjes met een vleugje tijm, perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eieren
  • 4 eiwitten
  • 500 gram aardappelen
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • Een klontje boter
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn en roer er ½ liter melk doorheen.
  • Laat het mengsel 1 uur afkoelen.
  • Voeg 4 eetlepels bloem, zout, tijmblaadjes, eieren, eiwitten en crème fraîche toe aan het aardappelmengsel.
  • Roer goed door tot een stevig beslag.
  • Smelt een klontje boter in een grote koekenpan.
  • Schep kleine hoopjes beslag van 6 cm doorsnee in de pan.
  • Bak de pannenkoekjes in 6-10 minuten gaar en lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.

Notities

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Hartige Tomatentaart met Crème Fraîche en Mosterd

Een smaakvolle hartige tomatentaart met een romige crème fraîche en Dijon mosterd vulling, perfect als lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • 3 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart ontdooid
  • 3 takjes tijm
  • 6-8 Tasty Tom tomaten in dikke plakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een dunne ronde lap van ca.
  • 24 cm.
  • Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg en druk het deeg aan de randen goed aan.
  • Roer de crème fraîche en mosterd door elkaar en strijk het mengsel uit over de taartbodem.
  • Ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de taart.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken tomaat dakpansgewijs in cirkels op de taart.
  • Bestrooi met zout en peper en druppel de basilicumolie erover.
  • Schuif de taart 1 richel onder het midden van de oven en bak in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taart afkoelen tot lauwwarm.
  • Optioneel: Garneer met een verse kruidensalade van basilicum, munt, grofgehakte peterselie, bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.

Notities

Serveer met een glas droge rosé of een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus

Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus

Een elegant gerecht van duif verpakt in bladerdeeg, geserveerd met knolselderij en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Duif in Bladerdeeg:

  • 8 duifjes borstfilets en poten
  • 16 bladerdeegvellen
  • 300 g eendenlever
  • 16 plakjes gerookt spek
  • 16 bladeren groene kool
  • 1 teen knoflook
  • Eidooier voor bestrijken

Garnituur:

  • 1 knolselderij
  • 1 dl melk
  • ½ dl room
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Saus:

  • Duifkarkassen
  • Notenolie voor aanzetten
  • 50 g prei in brunoise gesneden
  • 50 g wortel in brunoise gesneden
  • 50 g knolselderij in brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 bladeren laurier
  • 3 dl rode wijn
  • 5 dl gevogeltefond
  • 50 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de Duif:

  • Snijd de borstfilets en de poten van het karkas van de duifjes.
  • Verwijder de huid van de borsten en maak de pootjes schoon.
  • Snijd de kool in julienne en fruit deze samen met de knoflook tot het vocht is verdampt.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd de eendenlever in 16 plakjes en wikkel elk plakje in gerookt spek.
  • Leg de bladerdeegvellen op de werkbank.
  • Plaats op elk vel bladerdeeg een boutje met het botje buiten het deeg.
  • Voeg hierop een beetje kool toe, vervolgens een pakketje eendenlever, en daarop de duivenborst.
  • Pak het geheel in met het bladerdeeg, bestrijk met eidooier, en leg op een bakplaat met silpat of bakpapier.
  • Laat het rusten.

Voor de Saus:

  • Hak de duifkarkassen in stukken en zweet ze stevig aan in notenolie.
  • Voeg de groenten (prei, wortel, knolselderij) toe en bak kort mee.
  • Blus af met rode wijn en breng aan de kook.
  • Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
  • Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, en laurier toe en laat het geheel inkoken tot ongeveer 5 dl.
  • Passeer de saus, monteer met boter, en breng op smaak met zout en peper.

Voor de Garnituur:

  • Snijd de knolselderij in plakken van 4 mm dik en steek cirkels van 4 cm diameter uit.
  • Kook de cirkels in gezouten water tot ze net gaar zijn, spoel koud af, en laat uitlekken.
  • Maak van de afsnijdsels knolselderijpuree door ze gaar te koken in melk en room.
  • Pureer dit mengsel in een blender en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100°C.
  • Bereiding van de Duif:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de pakketjes duif in de oven gedurende 12 tot 15 minuten.

Dresseren:

  • Snijd de pakketjes duif in het midden door en leg ze op de borden.
  • Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolmousseline langs het gerecht.
  • Nappeer de saus over het gerecht en serveer direct.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Châteauneuf-du-Pape.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Gevulde Tomaten met Rijst en Munt

Gevulde Tomaten met Rijst en Munt

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 grote vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 250 g voorgekookte basmatirijst
  • 15 g verse munt fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Mespuntje suiker
  • Snufje cayennepeper optioneel

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Hak ze grof en laat ze afkoelen op een snijplank.
  • Verwijder het kroontje en een dun plakje van de onderkant van de tomaten, zodat ze beter blijven staan.
  • Hol de tomaten voorzichtig uit met een theelepel, bewaar het vruchtvlees niet.
  • Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout, peper en een mespuntje suiker.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree, gemalen komijn en kaneelpoeder toe aan het ui-knoflookmengsel en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de voorgekookte basmatirijst toe en verwarm het geheel goed door.
  • Breng het rijstmengsel op smaak met zout, peper en eventueel een snufje cayennepeper.
  • Roer de geroosterde pijnboompitten en fijngesneden munt door het rijstmengsel.
  • Vul de uitgeholde tomaten royaal met het warme rijstmengsel.
  • Notities / Tips / Wijnadvies:
  • Voor een extra smaakdimensie kun je 100 g verkruimelde geitenkaas toevoegen aan het warme rijstmengsel.
  • Je kunt de gevulde tomaten ook in een ingevette ovenschaal plaatsen en enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bakken.
  • Als alternatief kun je de tomaten vullen met een koude rijstsalade.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rosé, zoals een Pinot Noir Rosé, past uitstekend bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de kruidige en aromatische smaken van de gevulde tomaten en de munt.

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn categorie 8
  • 200 g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 300 g frambozen

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een dunschiller 4 repen schil eraf.
  • Breng in een grote pan de rode wijn met de citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de wijn net onder het kookpunt blijft.
  • Laat de vijgen in de wijn zakken en pocheer ze gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met de punt van een mes.
  • Roer het vanillemerg en de basterdsuiker naar smaak door de mascarpone in een kom.
  • Zet de vijgen en mascarpone afgedekt in de koelkast.
  • Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze iets.
  • Verdeel 2 vijgen en wat wijn over zes diepe borden.
  • Garneer met frambozen en schep ovale balletjes vanillemascarpone tussen de vijgen door een lepel in warm water te dompelen en met een draaiende beweging de mascarpone op te scheppen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit weelderige dessert passen diverse dessertwijnen, zoals een Late Bottled Vintage Port of een zoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui. De fruitige en kruidige tonen van deze wijnen vullen de smaak van de vijgen en de romige vanillemascarpone perfect aan.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 57g

Gesmolten Camembert uit de Oven

Gesmolten Camembert uit de Oven

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 camembertkaasje in doosje
  • 1 mespunt komijn djinten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil en was de winterpeen.
  • Snijd de winterpeen vervolgens in dikke plakken en daarna in dikke repen.
  • Snijd de onderkant van de bleekselderij af en verwijder eventuele harde draden door ze met een scherp mesje af te trekken.
  • Halveer de bleekselderij en snijd deze in de lengte in repen.
  • Verwijder het papier van het camembertdoosje en haal het kaasje uit het plastic papiertje.
  • Verwijder eventuele stickers.
  • Snijd een kruislings patroon in de korst van de camembert en bestrooi deze met komijn.
  • Plaats de camembert terug in het doosje.
  • Leg de camembert op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het gedurende 15 minuten smelten in het midden van de oven.
  • Serveer de gesmolten camembert in het geopende doosje.
  • Dompel de repen wortel en bleekselderij in de gesmolten camembert.

Notities

Serveer de gesmolten camembert met warm stokbrood of crackers voor een heerlijk voorgerecht.