Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Snijbietsoep met pittige kaasblokjes

Een heerlijke, romige snijbietsoep met een pittige touch van rode peper en een hartige bite door de blokjes belegen kaas. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el gehakte koriander vers of diepvries
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 dl groentebouillon
  • 100 gr belegen kaas eventueel 30+
  • 300 gr gesneden snijbietblad of spinazie panklaar
  • Citroensap
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak deze fijn.
  • Snijd de snijbiet in kleinere stukken.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en rode peper kort aan.
  • Voeg de snijbiet toe en bak deze kort mee.
  • Doe de koriander, bouillon en een scheutje citroensap erbij.
  • Breng de soep aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Schep de kaasblokjes vlak voor het serveren door de soep.

Notities

Serveertip:

Serveer met een knapperig stuk brood en een frisse salade.
Wijnadvies:

Lekker met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Mediterrane Kikkererwtensoep

Mediterrane Kikkererwtensoep

Een hartige en voedzame Mediterrane kikkererwtensoep met een rijke smaak van tijm, bleekselderij en Parmezaanse kaas. Heerlijk met stokbrood!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • soeppan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blik kikkererwten ca. 250 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij in smalle boogjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 g vegetarische ham in reepjes
  • 1 el verse tijmblaadjes of blaadjes bleekselderij
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en ui.
  • Voeg de bleekselderij, tijm en bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Schep de kikkererwten en hamreepjes erdoor en verwarm zonder te laten koken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep bestrooid met Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:
Lekker met bruinbrood of stokbrood gedoopt in olijfolie.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn, zoals een Vermentino of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac

Bisque van Langoustines met Sinaasappel en Cognac

Deze rijke bisque van langoustines, afgewerkt met een quenelle van room en krokant gebakken staarten, is een verfijnde soep die perfect bij speciale gelegenheden past.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg langoustines
  • Olijfolie
  • 100 g prei
  • 100 g knolselderij
  • 50 g wortel
  • 1 ui
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 bladeren laurier
  • 4 takjes thijm
  • 1 dl cognac
  • 2 dl witte wijn
  • 4 liter visfond
  • Rijstebloem
  • Zout
  • Peper

Garnering:

Instructies

  • Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
  • Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd deze in brunoise.
  • Snijd de sinaasappel in stukken.
  • Pel de staarten en leg het staartvlees in de koeling.
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en zweet de groenten en ui aan.
  • Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en verhit goed mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en verhit deze al roerende mee.
  • Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook.
  • Voeg de sinaasappel, thijm en laurier toe.
  • Giet de visfond op de massa, breng opnieuw aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
  • Passeer de bisque en breng opnieuw aan de kook.
  • Roer al roerende rijstebloem door de kokende bisque tot de massa licht gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de staarten 1 minuut in boter en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room stijf met zout en peper.

Dresseren:

  • Schep een quenelle room in het midden van de borden.
  • Leg de staarten erop en garneer met sakuracress.
  • Schenk de bisque aan tafel in.

Notities

Serveertip:
Serveer deze verfijnde bisque als voorgerecht bij een feestelijk diner.
Wijnadvies:
Deze bisque van langoustines gaat goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Bisque de Crabe met Croutons en Kervel

Bisque de Crabe met Croutons en Kervel

Een verfijnde Franse bisque de crabe met croutons en kervel, perfect als luxe tussengerecht. Rijk van smaak en heerlijk verwarmend.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Soep, Tussengerecht, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse krab
  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 100 g prei in blokjes van 5 mm
  • ½ venkelknol in blokjes van 5 mm
  • 3 takjes thijm
  • 2 laurierbladen
  • 2 takjes koriander
  • 10 peperkorrels gekneusd
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 dl cognac
  • 2 dl witte wijn
  • 2 l visbouillon
  • 1 l water

Instructies

  • Hak de krabben in stukken.
  • Maak de prei en venkel schoon en snijd ze in blokjes van 5 mm.
  • Maak de knoflook schoon en kneus de peperkorrels.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de krab tot deze begint te kleuren.
  • Voeg de prei, venkel, knoflook, peperkorrels, thijm, laurier en koriander toe en bak het even mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
  • Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook en voeg de visbouillon en het water toe.
  • Breng het geheel opnieuw aan de kook, schuim af en laat op laag vuur 1 uur trekken.
  • Passeer de bouillon door een zeef en reduceer de vloeistof tot 3 liter.
  • Bind de bisque met wat rijstemeel en breng op smaak met zout en peper.

Garnituur:

  • Snijd de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes van 1/2 cm.
  • Bak de blokjes brood in ruim boter tot ze goudbruin en krokant zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de krab in stukken en verdeel deze samen met de croutons over de soepkoppen.
  • Breng de bisque opnieuw aan de kook.
  • Verdeel de soep over de hete soepkoppen en garneer met geplukte kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van deze bisque.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Biersoep met Pompoen, Bleekselderij en Gerookte Ham

Biersoep met Pompoen, Bleekselderij en Gerookte Ham

Een rijke en smaakvolle soep met pompoen, bleekselderij en gerookte ham, op smaak gebracht met kerrie en afgemaakt met Karmeliet Tripel bier.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soeppan
  • mes
  • blender of staafmixer
  • Lepel

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij in stukjes gesneden, houd 2 eetlepels achter
  • 250 g pompoen geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij fijngesneden

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), ui en knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
  • Zet het vuur laag, voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
  • Voeg de helft tot driekwart van het bier toe en verwarm de soep nog 5 minuten.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep en warm het geheel goed door.
  • Serveer de soep in verwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en geef er warm stokbrood en een bokaal Tripel bier bij.

Notities

Serveertip:
Voeg geroosterde pompoenpitten of ringetjes bleekselderij toe voor extra textuur en smaak.
Wijnadvies:
De soep gaat uitstekend samen met Karmeliet Tripel bier, maar kan ook geserveerd worden met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Kalfsbouillon met Seizoensgroenten

Kalfsbouillon met Seizoensgroenten

Deze huisgemaakte kalfsbouillon met groenten is een culinair hoogstandje, ideaal voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd6 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kg kalfsbotten in stukken
  • 1 kg kalfsschenkel in schijven
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g uien grof gesneden
  • 200 g wortelen grof gesneden
  • 500 g bleekselderij grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook gehalveerd
  • 4 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Takjes peterselie optioneel
  • 1 theelepel zout
  • 5 peperkorrels geplet
  • 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
  • 200 g rundergehakt
  • 2 eiwitten
  • 200 g prei in dunne ringen
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en braad 20-30 minuten in de oven tot ze bruin zijn.
  • Doe de gebraden botten en schenkel in een soeppan.
  • Bak de tomatenpuree in de braadslede op middelhoog vuur en voeg water toe om aanbaksels los te maken.
  • Giet dit mengsel samen met 4 liter water in de soeppan.
  • Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
  • Smelt de boter in een pan en bak de ui, wortel en 200 g bleekselderij zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
  • Laat de bouillon 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
  • Zeef de bouillon boven een andere pan met behulp van een vochtige doek en laat afkoelen.

Bouillon klaren:

  • Meng de soepgroenten, gehakt en eiwitten door de afgekoelde bouillon.
  • Breng de bouillon langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren.
  • Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
  • Zeef opnieuw.

Laatste hand:

  • Snijd de rest van de bleekselderij in luciferdunne reepjes.
  • Laat selderij en prei 5 minuten in de bouillon gaar worden.
  • Breng op smaak met zout en peper en bestrooi royaal met fijngehakte kervel.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze verfijnde bouillon.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 6g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Rijkgevulde Beenhamsoep

Rijkgevulde Beenhamsoep

Een hartverwarmende en smaakvolle soep met beenham en vermicelli, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 beenhammetje van 500 g
  • ½ bosje peterselie
  • 1 ui
  • 2 strengen vermicelli
  • Zout naar smaak
  • Peper uit de molen naar smaak
  • 2 liter water

Instructies

  • Snijd de beenham in schijfjes en voeg deze toe aan 2 liter kokend water in een soeppan.
  • Laat de beenham ongeveer 2 uur trekken op een laag vuur.
  • Haal de beenham uit de pan en snijd in kleine stukjes.
  • Voeg de stukjes weer toe aan de bouillon.
  • Hak de ui fijn en voeg deze toe aan de bouillon.
  • Voeg na 1 uur de fijngehakte peterselie toe.
  • Kook de vermicelli de laatste 10 minuten mee in de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Notities

Wijnadvies:
Bij deze rijke soep past een glas droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een lichte Chardonnay, perfect.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Kwartelsoep met Kervel en Geroerbakt Kwartelvlees

Kwartelsoep met Kervel en Geroerbakt Kwartelvlees

Een verfijnde en smaakvolle kwartelsoep met een rijke bouillon, geroerbakt kwartelvlees en verse kervel. Een elegant voorgerecht dat perfect past bij een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kwartels
  • 150 g prei in ringen
  • 150 g wortel in plakjes
  • 300 g tomaten in partjes
  • 50 g knolselderij
  • 1 takje tijm
  • 1 stukje foelie
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eetlepels fijngesneden kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de borsten en pootjes van de kwartels af (of vraag de poelier om dit te doen) en houd ze apart.
  • Leg de karkassen in een braadslede en laat ze in 20-30 minuten bruin kleuren in de oven.
  • Plaats de bruine karkassen in een soeppan en voeg de prei, wortel, tomaten, knolselderij, tijm, foelie, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen en 2 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat 3 uur op laag vuur trekken, waarbij je regelmatig afschuimt.
  • Zeef de bouillon door een doek of fijne zeef.
  • Snijd het vlees van de borst en pootjes in reepjes, bestrooi met zout en peper en roerbak ze in boter gedurende 5-10 minuten.
  • Breng de gezeefde bouillon op smaak met zout en peper.
  • Schenk de bouillon in borden of een soepterrine en roer de reepjes kwartelvlees en kervel erdoor.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die mooi aansluit bij de delicate smaken van de kwartelsoep

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Rustieke Knoflooksoep uit de Périgord

Een hartige en rustieke knoflooksoep uit de Périgord, boordevol smaak en perfect voor koude dagen. Serveer met geroosterd brood en geraspte gruyère voor extra rijkdom.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels ganzenvet of reuzel
  • 2 grote uien gesnipperd
  • 6 teentjes knoflook gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper
  • 2 eieren gesplitst
  • Azijn
  • Geroosterd witbrood in grove stukken
  • Geraspte gruyère optioneel

Instructies

  • Verhit het ganzenvet of reuzel in een pan en bak de uien en knoflook zachtjes gedurende 10 minuten, zonder te laten kleuren.
  • Strooi de bloem over het mengsel en roer goed door.
  • Voeg 1 liter water, tijm, laurier, zout en peper toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 40 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de eiwitten door de soep.
  • Klop de eidooiers los met een paar druppels azijn en roer ze voorzichtig door de soep, zonder deze opnieuw te laten koken.
  • Verdeel geroosterd witbrood over de borden en bestrooi eventueel met geraspte gruyère.
  • Schenk de soep over het brood en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Deze knoflooksoep smaakt heerlijk met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de hartige smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Romige Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Romige Pompoen-Biersoep met Gerookte Ham

Deze romige pompoen-biersoep met een vleugje Karmeliet Tripel en gerookte ham is een hartverwarmend gerecht met een diepe, kruidige smaak. Perfect voor koude dagen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen geschild en in blokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 150 g magere gerookte ham in snippers
  • 2 eetlepels bladselderij fijngesneden

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook, bleekselderij (houd 2 eetlepels apart) en pompoenblokjes toe en roerbak deze 3 minuten.
  • Zet het vuur lager, giet de bouillon erbij en laat de soep 15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg kerriepoeder, peper en zout toe en pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Giet de soep terug in de pan en voeg de helft tot driekwart van het bier toe.
  • Verwarm de soep nog 5 minuten zonder te laten koken.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham erdoor en laat nog even op laag vuur doorwarmen.
  • Serveer de soep in voorverwarmde soepkommen en garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij.
  • Lekker met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel.

Notities

Serveertip:
Voeg geroosterde pompoenpitten of dunne ringetjes bleekselderij toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze soep, maar de beste combinatie blijft een goed gekoeld glas Karmeliet Tripel.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g