Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Koolraapsoep met Geroosterde Kalkoen en Citrusaroma's

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 300 g kalkoenfilet in reepjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 4 eetlepels olie
  • 1 rode peper in reepjes
  • 300 g koolraap panklaar, in blokjes
  • 2 eetlepels gemalen kurkuma koenjit
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 300 g uitgelekte maïskorrels
  • 25 g verse bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn.
  • Pers de citroen uit.
  • Meng de kalkoenreepjes in een kom met citroensap, knoflook, zout en peper.
  • Laat de smaken minstens 30 minuten intrekken.
  • Verhit in een soeppan 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui goudgeel.
  • Bak kort de rode peper mee.
  • Voeg de koolraap toe en bak deze 1 minuut mee, af en toe roerend.
  • Meng kurkuma en bloem in een kommetje, strooi dit over het uimengsel en roer goed door.
  • Voeg al roerend een klein deel van de bouillon toe, voeg pas een volgend deel bouillon toe als het vorige deel volledig gebonden is door de bloem.
  • Voeg de maïskorrels toe, breng de soep aan de kook en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met citroenrasp, zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie.
  • Bak de kalkoenreepjes op hoog vuur gaar en goudbruin.
  • Verdeel de soep met de gebakken kalkoenreepjes over de borden.
  • Strooi de fijngeknipte bieslook eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze kruidige koolraapsoep met geroosterde kalkoen. De frisse tonen van de wijn complimenteren de citrusaccenten in het gerecht en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Knolselderijsoep met Bacon en Spitskool

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij ca. 600 g, in blokjes gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 liter kippenbouillon zie basisrecept elders op deze site
  • 100 g bakbacon in brede repen
  • ½ spitskool in repen gesneden
  • 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de blokjes knolselderij toe en bak ze 5 minuten zachtjes.
  • Schenk de kippenbouillon erbij, breng aan de kook en laat de knolselderij in 10-15 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en bak de baconrepen knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak in het bakvet van de bacon de spitskool in 3-4 minuten beetgaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer de knolselderij in de bouillon met een staafmixer tot een gladde, lichtgebonden soep.
  • Voeg de bleekselderij en tijm toe en laat de soep nog 2-3 minuten op laag vuur koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier wijde kommen en schep de gebakken spitskool in het midden.
  • Verdeel de baconrepen over de soep.

Notities

Deze knolselderijsoep is heerlijk met volkoren vloerbrood.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc past goed bij deze romige knolselderijsoep en kan de smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zelfgemaakte Kippenbouillon

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd2 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
  • 1 dunne prei schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 kleine winterpeen geschild en in plakjes gesneden
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels gekneusd
  • 2 kippenbouten
  • 3 takjes peterselie
  • 2 takjes selderij
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Enkele sprietjes bieslook fijngeknipt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Leg de kippenbouten in een grote soeppan.
  • Verdeel de gesnipperde ui, prei, winterpeen, gekneusde peperkorrels, peterselie, selderij, tijm, laurierblaadje en foelie over de kippenbouten.
  • Schenk 1 liter koud water in de pan.
  • Breng de bouillon in een open pan aan de kook en laat het 2 uur zachtjes trekken op een vlamverdeler.
  • Haal na 2 uur de kippenbouten uit de bouillon en leg ze op een bord.
  • Maak een zeef klaar door een schone theedoek vochtig te maken en in de zeef te leggen.
  • Plaats de zeef op een andere pan.
  • Giet de bouillon door de zeef in de andere pan.
  • Eventueel te veel vet kan worden weggedept met keukenpapier.
  • Of laat de bouillon afkoelen zodat het vet stolt en schep het gestolde vet eraf.
  • Verwijder het vel van de kippenbouten en snijd het kippenvlees in stukjes.
  • Voeg het kippenvlees weer toe aan de bouillon.
  • Breng de kippenbouillon op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Bestrooi de kippenbouillon met fijngeknipte bieslook.
  • Serveer de zelfgemaakte kippenbouillon warm als voorgerecht.

Notities

Je kunt deze kippenbouillon ook gebruiken als basis voor verschillende soepen en sauzen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hongaarse Rundergoulashsoep

Bereidingstijd1 uur 40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Hongarije
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 500 g rib-runderlappen in blokjes gesneden
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 1 rode paprika in smalle reepjes gesneden
  • 4 vastkokende aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • Zout en chilipeper naar smaak
  • Zure room en verse peterselie ter garnering optioneel

Instructies

  • Verhit in een soeppan de olie en fruit hierin de gesnipperde ui gedurende 3 minuten.
  • Voeg de blokjes rib-runderlappen toe en bak deze in 5 minuten rondom bruin.
  • Strooi het milde paprikapoeder over het vlees en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht en 1 liter water toe aan de pan.
  • Verkruimel de vleesbouillontabletten boven de pan en breng het vocht aan de kook.
  • Laat de soep met de deksel op de pan op laag vuur 1 uur zachtjes koken.
  • Voeg de paprikareepjes en aardappelblokjes toe aan de soep en laat nog 30 minuten zachtjes koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en (chili)peper.
  • Verdeel de goulashsoep over vier diepe borden of grote kommen.
  • Garneer eventueel met een lepel zure room en verse peterselie.

Notities

Serveer deze hartige Hongaarse Goulashsoep met knapperig brood of een frisse salade.

Wijnadvies:

Als je van wijn houdt, past een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2.5mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse Groentesoep met Kip

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 1 prei in dunne ringen gesneden
  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
  • 200 g winterpeen in kleine blokjes gesneden
  • 200 g broccoli in kleine roosjes gesneden
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 eetlepel citroensap
  • liter kippenbouillon met kipvlees
  • 25 g vermicelli
  • mespunt nootmuskaat
  • 2 eetlepels fijngehakte selderij

Instructies

  • Verhit in een soeppan de boter en bak hierin de prei, paprika, winterpeen en broccoli met tijm al omscheppend 3-4 minuten zachtjes.
  • Sprenkel citroensap over de groenten en voeg de kippenbouillon met stukjes vlees toe.
  • Breek de vermicelli boven de pan in stukken en breng de soep al roerend aan de kook.
  • Laat de groenten in 15-20 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de soep in vier diepe borden en strooi er de fijngehakte selderij over.

Notities

Deze Hollandse groentesoep met kip is heerlijk met stokbrood. Voor een snellere versie van deze soep kun je de groenten vervangen door een zak kant-en-klare Italiaanse roerbakmix.

Wijnadvies:

Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 5g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Groente Maaltijdsoep met Braadworst

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 570kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • ½ struik bleekselderij fijngesneden
  • 400 g winterpeen in plakken
  • 1 liter kippenbouillon van tablet
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 450 g aardappeldobbeltjes
  • 4 braadworsten in plakken

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en fruit hierin de ui goudbruin.
  • Bak de knoflook 1 minuut mee en roer de bleekselderij en de winterpeen erdoor.
  • Schenk de bouillon bij de groenten en voeg de rozemarijn toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat hem 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Laat de aardappeldobbeltjes de laatste 5 minuten meekoken.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de rest van de olie en bak hierin op laag vuur de plakken braadworst in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Dek de pan af met een deksel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden of kommen en leg er de plakken worst in.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais Villages of een droge witte wijn zoals een Chardonnay vormen een goede match met deze hartige maaltijdsoep.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 20g | Vet: 38g | Zout: 2mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Uiensoep met Gegratineerd Kaasbrood

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 50 g boter
  • Versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels cognac of rode port
  • liter runderbouillon van tablet of tuinkruiden- of groentebouillon voor vegetarische variant
  • 2 takjes tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 8 sneetjes stokbrood bijvoorbeeld Le Champain of 4 sneetjes Pain de Campagne
  • 150 g Gruyère geraspt (of vegetarische gestremde kaassoort)

Instructies

  • Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
  • Smelt de boter in een soeppan en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn, regelmatig omscheppen.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en strooi de bloem erover.
  • Bak de bloem op laag vuur even mee, zodat deze gaart zonder te bruinen.
  • Roer de cognac of rode port door de uien.
  • Schenk een scheut bouillon in de pan en roer goed door.
  • Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verwijder eventueel de tijmtakjes uit de soep en warm de soep indien nodig op.
  • Rooster het (stok)brood onder de grill aan beide zijden lichtbruin.
  • Verdeel een beetje kaas in de ovenbestendige wijde soepkommen en leg het geroosterde brood erop.
  • Strooi een dikke laag kaas over het brood.
  • Schep de hete uiensoep over het brood in de kommen.
  • Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  • Serveer de uiensoep direct.

Notities

Voor een vegetarische variant vervang je de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies je voor een vegetarische gestremde kaassoort.
Je kunt de uiensoep eventueel opnieuw opwarmen voordat je de kaas erover doet.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij deze romige uiensoep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse Erwtensoep met Gerookte Worst

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 zak Hollandse roerbakmix 400 g
  • 2 zakken koelverse erwtensoep à 800 ml
  • 2 boerenrookworsten à 250 g
  • 4 sneetjes donker roggebrood
  • 6 eetlepels piccalilly
  • 8 plakjes katenspek

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en roerbak de groentemix gedurende 3-4 minuten.
  • Voeg de erwtensoep en 250 ml water toe en breng al roerend aan de kook.
  • Verdun de soep indien nodig met wat extra water.
  • Draai het vuur laag en verwarm de soep nog 5 minuten zachtjes, tot de groenten gaar zijn.
  • Snijd intussen de rookworsten schuin in plakken.
  • Rooster de plakken rookworst (in gedeelten) in een grillpan of koekenpan gedurende 4-5 minuten tot ze bruin zijn.
  • Snijd de sneetjes roggebrood diagonaal doormidden en bestrijk elk driehoekje met piccalilly.
  • Leg er vervolgens een plakje katenspek op.
  • Schep de erwtensoep in vier wijde kommen en leg enkele plakken worst in het midden van elke kom.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, vormt een goede tegenhanger voor de rijke en hartige smaken van de erwtensoep en de gerookte worst.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 30g | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Krab Chowder

krabsoep
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: America
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g spekblokjes
  • 1 liter melk
  • 500 ml visbouillon
  • 2 grote aardappels in blokjes gesneden
  • 340 g krabvlees uit blik
  • theelepels Worcestershiresaus
  • 4 kaiserbroodjes
  • 40 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 50 g bloem gezeefd
  • Gedroogde tijm
  • Paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een soeppan en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de spekblokjes gedurende 3-5 minuten, totdat de ui glazig wordt.
  • Voeg de gezeefde bloem toe aan het mengsel in de pan en roer goed door.
  • Laat het geheel op laag vuur nog 5 minuten doorgaren.
  • Voeg al roerend de melk en visbouillon toe aan het bloemmengsel.
  • Schep vervolgens de aardappelblokjes door de soep en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg het krabvlees toe aan de soep en breng op smaak met Worcestershiresaus, gedroogde tijm, zout en peper.
  • Laat de soep nog even goed doorwarmen.
  • Serveer de krab chowder in uitgeholde harde witte bollen of grote kommen.
  • Strooi wat paprikapoeder over de soep en serveer de kaiserbroodjes erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een mooie aanvulling op de romige textuur en zeevruchtenaroma's van deze krab chowder.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 24g | Vet: 21g | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten kippensoep met maïs

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Kip, Soep
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kipfilet fumé ca. 125 g,
  • 1 kleine ui
  • 1 dunne prei
  • 1 blikje maïs netto ca. 150 g, Bonduelle,
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes netto ca. 400 g, AH,
  • 2 theelepels tacokruiden
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • zout
  • peper
  • 3 takjes peterselie

Instructies

Voorbereiden:

  • Kipfilet in stukjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Prei schoonmaken, in dunne ringetjes snijden en wassen.
  • Maïs afgieten.

Bereiden:

  • In soeppan olie verhitten.
  • Ui ca. 1 minuut fruiten.
  • Toevoegen: tomatenblokjes, 3 dl water, maïs, kipfilet en tacokruiden. Bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Prei erdoor scheppen en ca. 1 minuut meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In twee kommen scheppen.
  • Peterselie erboven fijnknippen.
  • Serveren met tortillachips.