Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Fluweelzachte pompoensoep met romige kokosmelk en frisse korianderpesto, ideaal voor een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 middelgrote pompoen in blokjes
  • 1 ui grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Voor de korianderpesto:

  • 1 bosje verse koriander gewassen en grof gehakt
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de pompoenblokjes, ui, knoflook, olijfolie, komijn, koriander, zout en peper.
  • Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot de pompoen zacht en licht gekarameliseerd is.
  • Doe de geroosterde groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Roer de kokosmelk erdoor en verwarm opnieuw zonder te laten koken.

Voor de korianderpesto:

  • Meng de koriander, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een gladde pesto.
  • Serveer de soep in kommen en druppel een lepel korianderpesto over elke portie.
  • Garneer eventueel met een swirl kokosmelk.

Notities

Heerlijk met vers gebakken brood of een krokant toastje.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Aromatische Chinese Paddenstoelensoep met Malse Runderreepjes

Aromatische Chinese Paddenstoelensoep met Malse Runderreepjes

Een smaakvolle Chinese paddenstoelensoep met malse runderreepjes, perfect voor een verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes in schuine stukjes van 2 cm gesneden
  • 150 g shiitakes stelen verwijderd en hoedjes in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 g runderreepjes
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 pak soepbasis groentebouillon
  • Optioneel
  • 75 g eiermie
  • 10 zwarte peperkorrels

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes in schuine stukjes van ongeveer 2 cm.
  • Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd de hoedjes in dunne reepjes.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Voeg de runderreepjes toe en bak ze al roerend bruin.
  • Voeg de lente-uitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg de ketjap manis, de shiitakes en de soepbasis groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • (Optioneel) Voeg 75 g eiermie en 10 zwarte peperkorrels toe aan de soep en laat deze meekoken.
  • Serveer de soep heet, eventueel met extra lente-ui of verse kruiden voor garnering.

Notities

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een frisse rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 1g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Een elegante en smaakvolle aspergesoep met forelballetjes, perfect voor bijzondere momenten.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Duitsland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 1 el slagroom
  • 1 tl citroensap
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 4 el slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr forel gefileerd
  • 375 gr asperges schoongemaakt
  • 5 el aspergekookvocht
  • ½ el suiker
  • ½ l water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Haal de forelfilet en slagroom uit de koelkast en snijd de filet in kleine stukjes.
  • Pureer de forel met room en eiwit tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Zet de puree voor 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken.
  • Breng water aan de kook met een beetje zout, suiker en 1 el boter.
  • Voeg de aspergeschillen toe en laat dit 20 minuten koken.
  • Giet het kookvocht door een zeef en gooi de schillen weg.
  • Vul het aspergevocht aan met melk en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat ze in 25 minuten gaar koken.
  • Laat de asperges uitlekken, bewaar 5 el van het kookvocht.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en bak tot deze lichtgeel kleurt.
  • Voeg langzaam het bewaarde kookvocht toe aan de roux, roer goed door.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat nog 5 minuten koken.
  • Klop de eidooiers met slagroom los en voeg dit mengsel toe om de soep te binden.
  • Verwarm kort door.
  • Vorm met een theelepel kleine balletjes van de forelpuree en pocheer deze 4 minuten in heet, maar niet kokend water.
  • Verdeel de forelballetjes over de soepkommen en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer met kervel, peterselie of bladselderij naar smaak.

Notities

Serveer deze soep met een droge Riesling of een Pinot Blanc voor een perfecte combinatie.
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Aromatische Thaise Kokos-Vissoep met Knapperige Groenten

Aromatische Thaise Kokos-Vissoep met Knapperige Groenten

Een heerlijke Thaise vissoep vol knapperige groenten en rijke smaken, perfect voor een zomerse picknick of lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 persoon
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse koriander
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel Thaise rode currypasta
  • 2 eetlepels olie
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 g tilapiafilet in dunne plakjes
  • 4 eetlepels Thaise vissaus
  • 4 lente-uitjes
  • 100 g peultjes
  • 1 gele paprika

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de currypasta gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en bak nog 2 minuten zachtjes.
  • Schenk de kokosmelk, 500 ml water, vissaus en sojasaus in de pan.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg de tilapia toe en laat de soep nog 3 minuten zachtjes koken, tot de vis gaar is.
  • Breng indien nodig op smaak met extra vissaus en sojasaus.
  • Laat de soep afgedekt afkoelen.
  • Maak ondertussen de peultjes, gele paprika en lente-uitjes schoon, snijd ze in stukjes en verpak ze in een plastic zakje.
  • Bewaar de afgekoelde soep en de groenten tot gebruik gekoeld.
  • Op de picknickplaats roer je de groenten door de vissoep.
  • Verwarm de soep en laat deze 3-5 minuten zachtjes koken, tot de groenten beetgaar zijn.
  • Schep de soep in kommen en pluk korianderblad van de takjes erboven.

Notities

Serveer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Romige Erwtensoep met Gerookte Paling

Romige Erwtensoep met Gerookte Paling

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 15 g verse dille fijngesneden
  • 450 g tuinerwten diepvries, 3 eetlepels apart gehouden
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 225 g minikrieltjes voorgekookt
  • 75 g roomkaas
  • 100 g gerookte palingfilet in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit in een soeppan de olijfolie en fruit de bosuitjes samen met de helft van de dille gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tuinerwten (3 eetlepels apart houden) toe en bak ze kort mee.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en laat de erwten in 3-4 minuten zachtjes gaarkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de minikrieltjes toe aan de soep en kook deze in 5-6 minuten zachtjes gaar.
  • Roer de resterende tuinerwten en de roomkaas door de soep en laat de kaas smelten.
  • Roer de stukjes gerookte paling en de rest van de dille door de soep en verwarm het geheel kort.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige erwtensoep met gerookte paling past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Romige Preisoep met Gerookte Kip

Romige Preisoep met Gerookte Kip

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 voorgebakken kaas-uienstokbrood
  • 1 eetlepel boter
  • 300 g prei panklaar (een handvol ringetjes achterhouden voor garnering)
  • 1 grote aardappel in blokjes
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 125 ml slagroom
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwarm de oven voor op 225°C en bak het kaas-uienstokbrood in 6 minuten af.
  • Smelt de boter in een soeppan.
  • Voeg de prei (een handvol ringetjes achterhouden) en aardappel toe en bak 3 minuten.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de slagroom toe en pureer de groenten met een staafmixer kort tot een gladde soep ontstaat.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden en strooi de gerookte kipreepjes en achtergehouden prei erover.
  • Snijd het kaas-uienstokbrood in plakken en serveer het bij de soep.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige preisoep met gerookte kip combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Mosselsoep met Bosui, Bleekselderij en Dille

Romige Mosselsoep met Bosui, Bleekselderij en Dille

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 100 ml witte wijn
  • 2 eetlepels olie
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 15 g verse dille fijngesneden

Instructies

  • Was de mosselen; gooi kapotte en geopende exemplaren (die na een tik op het aanrecht niet sluiten) weg.
  • Breng de mosselen in de bouillon en de witte wijn aan de kook en laat ze 2-3 minuten koken, tot ze openstaan.
  • Neem de mosselen uit de pan en zet apart.
  • Hang een zeef boven een andere pan, leg er een theedoek over en schenk het mosselkookvocht erop.
  • Neem de mosselen uit de schelp en bewaar 12 mosselen in de schelp.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de bosui en bleekselderij 2-3 minuten.
  • Roer de crème fraîche erdoor, schenk het mosselvocht erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Warm de laatste 5 minuten de mosselen mee.
  • Bestrooi de soep met fijngesneden dille voor het serveren.

Notities

Geniet van deze romige mosselsoep als voorgerecht, gegarneerd met verse dille.
Serveer met stokbrood en een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een heerlijke culinaire ervaring!

Romige Bloemkool-amandelsoep

Romige Bloemkool-amandelsoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 217kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 350 g bloemkoolroosjes panklaar
  • groentebouillontablet
  • 27 g amandelschaafsel
  • 125 ml crème fraîche
  • eetlepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak ze al omscheppend 1 minuut mee, zonder dat de bloemkool bruin kleurt.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten boven de pan en schenk er 750 ml heet water bij.
  • Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is.
  • Rooster intussen het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep het amandelschaafsel op een bord.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Meng de crème fraîche en het citroensap door de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de soep nog even door tot hij goed heet is.
  • Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en strooi er het geroosterde amandelschaafsel overheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze Romige Bloemkool-amandelsoep gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 217kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Pompoensoep met Appel en Rozemarijn

Pompoensoep met Appel en Rozemarijn

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sneetjes oud witbrood in blokjes
  • 1 pompoen ongeveer 1 kilo
  • 1 ui grofgehakt
  • 3 friszure appels bijv. Granny Smith, in stukken
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 750 ml kruidenbouillon van tablet
  • 1 stokbrood gesneden
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Leg de broodblokjes in een kom, giet er 500 ml heet water over en laat ze weken.
  • Snijd de pompoen met een scherp mes in parten.
  • Verwijder de pitten en draden, en schil de stukken pompoen.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Knijp het water uit het brood.
  • Breng in een soeppan het brood, pompoen, ui, appel, rozemarijn en bouillon aan de kook.
  • Laat de soep afgedekt 40 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  • Verwarm het stokbrood 5 minuten in de oven.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over de borden en serveer met het stokbrood.

Notities

Je kunt deze soep nog extra garneren met een scheutje extra crème fraîche en wat verse gehakte kruiden, zoals peterselie of bieslook. Voor een vollere smaak kun je eventueel wat geroosterde pompoenpitten over de soep strooien.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, past goed bij de zoete en hartige smaken van deze pompoensoep. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans bij de romige textuur van de soep en het knapperige stokbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Kruidige Winterse Wortelsoep met Tuinbonen

Kruidige Winterse Wortelsoep met Tuinbonen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • soeppan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 600 g winterpeen in dunne plakken
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 pot tuinbonen 660g, uitgelekt
  • 1 stokbrood in plakken

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui goudbruin.
  • Voeg de sambal oelek en gemalen komijn toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Voeg de dun gesneden winterpeen toe aan het uimengsel.
  • Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep 10 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de uitgelekte tuinbonen toe en verwarm ze 3 minuten mee.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de kruidige wortelsoep met tuinbonen in vier kommen of diepe borden.
  • Serveer met plakken stokbrood.

Notities

Serveer de soep met versgebakken stokbrood voor een heerlijke maaltijd. Voor extra pit kun je extra sambal oelek toevoegen naar smaak.
Je kunt de tuinbonen vervangen door andere bonen naar keuze, zoals kikkererwten of witte bonen.

Wijnadvies:

Een fruitige en lichtkruidige rode wijn zoals een Grenache of een Shiraz past goed bij de kruidige smaak van deze wortelsoep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g