Geglaceerde Sinaasappel met Schuim
Een verfijnd sinaasappeldessert met een lichte, bevroren citrusvulling en een luchtige schuimtopping.
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 7 sinaasappelen
- 100 g suiker
- 200 ml water
- 100 ml sinaasappellikeur
- 100 ml slagroom
- 2 eiwitten
Snijd de bovenkant van 6 sinaasappelen af en hol ze voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen.
Pers het sap uit de pulp en uit de extra sinaasappel.
Snijd de schil van een halve sinaasappel in dunne reepjes en blancheer kort in kokend water.
Kook een siroop van suiker en water en voeg de schillen toe.
Laat 5 minuten trekken.
Voeg het sinaasappelsap en de sinaasappellikeur toe en laat afkoelen.
Zet het mengsel in de vriezer en roer er na 30 minuten de opgeklopte slagroom door.
Vul de sinaasappelschillen met het bevroren mengsel en zet terug in de vriezer.
Klop de eiwitten stijf en spuit een rozet op elke sinaasappel.
Laat kort karamelliseren onder de grill en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met extra gekonfijte sinaasappelschil als garnering.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals Sauternes past goed bij dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Chocoladesoesjes met warme chocoladesaus
Luchtige soezen met een decadente warme chocoladesaus, perfect voor een feestelijk dessert.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
- Voor de chocoladesaus:
- 200 g fondantchocolade
- 100 ml slagroom
- 30 g boter
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 3 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak de chocoladesaus: Laat de chocolade smelten in een klein beetje water op laag vuur.
Voeg de slagroom toe en verwarm zonder het aan de kook te brengen, terwijl je voortdurend roert.
Haal van het vuur en voeg de boter toe.
Klop de saus met een kwast tot een gladde en zalvige textuur.
Bouw met de soezen een piramide op een schotel en giet de warme chocoladesaus erover.
Serveer onmiddellijk, met de resterende chocoladesaus apart in een kommetje.
Serveertip:
Serveer de soezen met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Pedro Ximénez-sherry of een volle dessertwijn.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Soesjes met patisseriecrème
Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
Voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 5 eieren
- 50 g meel
- 1 vanillestokje
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Meng in een kom de eidooiers en suiker.
Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
Roer tot het mengsel glad is.
Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.
Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Biscuit Dacquoise met Abrikozen Bavarois en Amandelkoekje
Een verfijnd Frans nagerecht met luchtige biscuit dacquoise, romige abrikozen bavarois en een krokant amandelkoekje – een perfecte traktatie voor elke gelegenheid.
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Siliconenmat
Plaat
Bakvormen
BISCUIT
- 150 g eiwit
- 50 g suiker
- 125 g amandelpoeder
- 125 g poedersuiker
GANACHE
- 150 g room
- 50 g suiker
- 50 g glucose
- 50 g boter
- 125 g pure couverture chocolade
BAVAROIS
- 3 dl abrikozenpuree
- 1 vanillestokje
- 100 g suiker
- 8 g gelatine
- 2 dl room
AMANDELKOEKJE
- 200 g desicroque
- 50 g amandelen
BISCUIT:
Klop het eiwit tot volledig volume en voeg de suiker al kloppende toe.
Spatel de poedersuiker en het amandelpoeder erdoor.
Strijk het beslag uit op een siliconenmat op een bakplaat.
Bak het biscuit op 175°C gedurende 20 minuten en laat het afkoelen.
Steek 15 ovale plakken uit het biscuit.
GANACHE:
Breng de room, glucose en suiker aan de kook.
Voeg van het vuur af de couverture chocolade toe en roer totdat deze is opgelost.
Roer de boter door en laat afkoelen.
BAVAROIS:
Splijt het vanillestokje en voeg dit samen met de suiker bij de abrikozenpuree.
Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten trekken.
Verwijder het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg het toe aan de puree.
Week de gelatine in koud water.
Klop de room bijna stijf.
Roer de geweekte gelatine door de warme abrikozenpuree en laat deze afkoelen in een kom op ijswater.
Spatel de geklopte room door de puree.
Schep de bavarois in natgemaakte vormen en zet koud om op te stijven.
DRESSEREN:
Klop de ganache luchtig met een mixer.
Spuit een laag ganache op de middelste plakken van de dacquoise.
Zet de dacquoise midden op de borden.
Verwijder de bavarois uit de vorm en zet deze bovenop de ganache.
Garneer met een amandelkoekje, een takje mint en bestuif met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een kopje sterke koffie of een dessertwijn voor een perfecte afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse dessertwijn zoals een Muscat past goed bij dit romige en zoete nagerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Brownie IJstaart met Karamelnoten en Frambozen
Een decadente brownie-ijstaart met frambozen, karamelnoten en witte chocoladedecoratie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
vriezen1 uur uur
Totale tijd2 uur uur
Servings: 8 stukken
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Mixer met gardes
Kleine koekenpan
- 1 pak Dr. Oetker Brownies Choco
- 50 g boter kamertemperatuur
- 100 ml water
- 200 g schepijs smaak naar keuze
- 125 g frambozen
- 50 g macadamianoten
- 3 eetlepels suiker
- 25 g witte chocolade in stukjes
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C (elektrische oven).
Druk de geperforeerde randen van de bakvorm naar beneden.
Klop de boter zacht en romig in een beslagkom met een mixer (niet luchtig kloppen).
Voeg de browniemix en het water toe en meng op de laagste stand tot een egaal beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
Bakken:
Bak de brownie in circa 40 minuten gaar.
De bovenkant is klaar wanneer deze mooi glanst.
Laat de brownie afkoelen en snijd deze horizontaal in twee gelijke helften.
Leg de onderste helft op een schaal die in de vriezer past.
Samenstellen:
Schep het ijs op de onderste helft van de brownie en verdeel het gelijkmatig.
Halveer de frambozen (houd 8 apart) en druk deze in het ijs.
Leg de bovenste helft van de brownie erop en druk voorzichtig aan.
Laat de gevulde brownie minstens 1 uur in de vriezer opstijven.
Karamelnoten:
Verwarm de suiker in een kleine koekenpan op middelhoog vuur zonder te roeren.
Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin kleurt.
Roer de macadamianoten snel door de gesmolten suiker en giet het geheel op bakpapier.
Laat afkoelen.
Chocoladedecoratie:
Doe de witte chocolade in een spuitzakje en sluit dit goed af.
Zet het zakje in een glas met heet water zodat de chocolade smelt.
Knip een klein puntje van het zakje en versier de ijstaart met slierten witte chocolade.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij deze ijstaart.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Gouden Aardappelrozetten
Luchtige aardappelrozetten met een krokant goudbruin laagje, perfect voor feestelijke diners of een knusse maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 189kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g aardappelen
- 60 g boter
- 3 eidooiers
- 1 theelepel kruidenzout
- Nootmuskaat
- 1 eetlepel melk
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Pureer de aardappelen met een pureeknijper.
Meng de puree met de boter, 2 eidooiers, kruidenzout en rijkelijk versgeraspte nootmuskaat.
Vul een spuitzak met de aardappelmassa en spuit rozetten op een ingevet bakblik.
Klop de resterende eidooier los met de melk en bestrijk hiermee de rozetten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de aardappelrozetten 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Een zachte Chardonnay of een lichtfruitige Pinot Noir past goed bij dit eenvoudige maar elegante bijgerecht.
Calories: 189kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Karamel Macadamia Brownie IJstaart
Een verfrissende brownie ijstaart met frambozen, karamelnoten en witte chocolade.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 465kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Dr. Oetker Brownies Choco
- 50 g boter kamertemperatuur
- 100 ml water
- 200 g schepijs smaak naar keuze
- 125 g frambozen
- 50 g macadamianoten
- 3 el suiker
- 25 g witte chocolade in stukjes
Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven).
Druk de geperforeerde randen van de bakvorm naar beneden.
Klop de boter zacht en romig in een beslagkom (niet luchtig kloppen).
Voeg de browniemix en het water toe en meng goed door elkaar op de laagste stand.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
Bak de brownie in circa 40 minuten gaar tot de bovenkant mooi glanzend is.
Laat even afkoelen.
Snijd de brownie horizontaal in twee gelijke helften.
Plaats de onderste helft op een schaal die in de vriezer past.
Schep het ijs erop en verdeel gelijkmatig.
Halveer de frambozen (houd er 8 apart) en druk ze in het ijs.
Plaats de bovenste helft van de brownie erop en druk voorzichtig aan.
Laat de taart minstens een uur in de vriezer bevriezen.
Karamelliseer de macadamianoten door de suiker in een kleine koekenpan op middelhoog vuur te verwarmen.
Verdeel de suiker over de bodem zonder te roeren tot deze lichtbruin kleurt.
Meng de noten snel door de gesmolten suiker en giet op een bakplaat met bakpapier.
Laat afkoelen.
Smelt de witte chocolade door deze in een spuitzakje te plaatsen en het zakje in een glas met heet water te zetten.
Haal de brownie uit de vriezer en snijd in 8 gelijke stukken.
Controleer of de witte chocolade gesmolten is, knip een klein puntje van het spuitzakje en versier de stukken met slierten chocolade.
Garneer met de resterende frambozen en de gekarameliseerde macadamianoten.
Serveer direct.
Wijnadvies
Kies voor een volle dessertwijn zoals een Pedro Ximénez of een chocoladige stout voor een rijke smaakervaring.
Calories: 465kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 4g | Vet: 28g | Zout: 3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Frambozenfeest Roze Koekentaart
Een feestelijke taart met roze koeken en frambozen voor een kleurrijk dessert.
Bereidingstijd24 minuten min
Servings: 8
Calories: 423.5kcal
Author: Cor Klaar
Mixer met gardes
Springvorm Ø 18 cm
- 1 pak Dr. Oetker Roze koeken bakmix
- 75 ml water
- 25 ml heet water
- 240 g boter kamertemperatuur
- 2 el frambozenjam
- 1 zakje Dr. Oetker Botercrème
- 125 ml melk koud
- 150 g frambozen
- 2 takjes rozemarijn
- 1 busje Dr. Oetker Chocofantasie
Verwarm de oven voor op 160°C (elektrische oven).
Klop 120 g boter zacht in een beslagkom met een mixer.
Voeg de roze koekenmix en 75 ml water toe en meng op de hoogste stand tot een glad beslag.
Verdeel het beslag over de springvorm bekleed met bakpapier.
Bak de roze koek in 30-35 minuten gaar.
Laat afkoelen en snijd horizontaal door voor twee lagen.
Smeer frambozenjam op de onderste laag, vrij van de randen.
Klop de resterende boter glad.
Voeg de melk en botercrème-mix toe en mix 30 seconden op lage snelheid.
Schraap de randen schoon en mix nog 1 minuut op de hoogste stand tot luchtig.
Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelmond.
Spuit decoratief op de onderste laag koek.
Verdeel 2/3 van de frambozen over de botercrème.
Meng de glazuurmix met 25 ml heet water in een kom en mix op de laagste stand glad.
Mix 2 minuten op hoge stand tot luchtig en laat 5 minuten rusten.
Roer tot de kleur gelijkmatig is en verdeel over de bovenkant van de taart.
Decoreer met de resterende frambozen, rozemarijn, gouden Dr.
Oetker Chocofantasie-bolletjes en optioneel poedersuiker.
Wijnadvies
Kies een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato of een lichtzoete rosé voor een evenwichtige smaakbeleving.
Calories: 423.5kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 2.5g | Vet: 27.8g | Zout: 0.36g | Sugar: 20.9g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Gegrilde Bananen met Likeur en Gekarameliseerde Amandelen
Geniet van een decadente gegrilde banaan met een mix van sinaasappelsap, likeuren, en knapperige gekarameliseerde amandelen. Een heerlijk nagerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 6 rijpe bananen
- 6 stukken aluminiumfolie 30x40 cm
- 3 dl verse sinaasappelsap
- 200 g suiker voor sinaasappelmix
- 1 dl Cointreau
- 1 dl Grand Marnier
- 1 dl Bacardi rum
- 1 dl Passoã
- 200 g geschaafde amandelen
- 150 g suiker voor amandelen
- ½ dl stijfgeklopte room met suiker
Breng het sinaasappelsap met 200 g suiker aan de kook en laat dit tot de helft inkoken.
Haal van het vuur en meng met de Cointreau, Grand Marnier, Bacardi rum, en Passoã.
Laat het mengsel afkoelen.
Pel de bananen en leg ze elk op een stuk aluminiumfolie.
Vouw het folie om de banaan tot een klein bootje, laat de bovenkant open en giet een beetje sinaasappelmix bij elke banaan.
Vouw het folie goed dicht.
Grill de pakketjes 8-10 minuten in een grillpan op een middelhoge temperatuur, zodat de drank niet ontsnapt.
Klop intussen de slagroom stijf en bruneer de amandelen door ze met 150 g suiker in een pan te roosteren tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen en maak ze daarna fijn.
Haal de bananen van het vuur, vouw het folie deels open, spuit een toef slagroom op elke banaan en bestrooi met de gekarameliseerde amandelen.
Serveer direct.
Wijnadvies
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past goed bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak
Citroen Merengue Taart met Spinsuiker
Deze Citroen Merengue Taart is een verfijnd dessert dat je gasten zal imponeren. De knapperige taartbodem, romige citroencrème en luchtige merengue vormen samen een perfecte balans van smaken. De afwerking met spinsuiker en Kaapse kruisbessen zorgt voor een prachtige presentatie. Een klassiek dessert met een moderne twist, gemaakt in de airfryer!
(inclusief rust- en koelperiode)3 uur uur
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 125 g boter
- 250 g bloem
- 30 g amandelpoeder
- 30 g poedersuiker
- 65 g suiker
- 1 ei
- 1 mespunt zout
- 1 vanillestokje
Voor de citroencrème:
- 100 ml citroensap
- 2 eieren
- 3 eidooiers
- 300 g bloemsuiker
- 300 g boter
- Geraspte schil van 2 citroenen
Voor de merengue:
- 160 g bloemsuiker
- 200 ml eiwit ongeveer 8 eiwitten
- 200 g suiker
- Azijn een paar druppels
Ter decoratie:
- Citroen
- Kaapse kruisbes
- Spinsuiker
- Gele kleurstof
De Bodem:
Meng de boter, suiker, en amandelpoeder in een kom.
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
Voeg deze samen met het ei, zout, bloem, en poedersuiker toe aan het mengsel.
Meng tot een homogene massa.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
Vet een vlaaivorm in en leg het deeg erin.
Druk goed aan en prik gaatjes in de bodem.
Bak de taartbodem blind af in de airfryer op 160 graden gedurende 30 minuten.
De Citroencrème:
Smelt de boter op matig vuur en voeg het citroensap en de geraspte citroenschil toe.
Voeg de bloemsuiker toe, roer goed door en laat kort opkoken.
Klop de eieren en eidooiers los.
Haal de pan van het vuur en meng het eiermengsel erdoor.
Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren tot de crème dikker wordt.
Zeef de crème door een fijne zeef en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
De Merengue:
Ontvet de mengkom met een paar druppels azijn op keukenpapier.
Klop het eiwit stijf en voeg langzaam de suiker toe.
Zeef de bloemsuiker over het eiwit en klop nogmaals door.
Doe de merengue in een spuitzak.
Samenstellen en Decoreren:
Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
Vul de bodem met de citroencrème en strijk glad.
Spuit de merengue op de taart en brand de bovenkant voorzichtig bruin met een kleine brander.
Smelt wat suiker in een pan en voeg een druppel gele kleurstof toe.
Trek spinsuikerdraden en werk de taart af met Kaapse kruisbessen en schijfjes citroen.
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak