Bokkenpootjes van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eiwitten
- 350 gr suiker
- 500 gr gemalen witte amandelen
- 1 citroen de geraspte schil er van
- 1 tl kaneel
- 3 pakjes vanillesuiker
- bittere chocolade
- enkele vellen ouwel
Sla de eiwitten met wat suiker stijf.
Roer er afwisselend de overige ingrediënten door en doe het beslag in een spuitzak met een grote opening.
Leg enkele velletjes ouwel op de bakplaat en spuit reepjes van 6 à 7 cm op de ouwel.
Laat dit enkele uren drogen.
Schuif de plaat in het midden van de op 160°C (hetelucht 150°C) voorverwarmde oven.
Bak de koekjes 15-20 minuten, ze mogen niet bruin worden.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Smelt de bittere chocolade au-bain-marie en strijk steeds een beetje op de achterkant van een koekje.
Plak er een tweede tegenaan (met de rug tegen elkaar).
Doop de beide punten van elk bokkepootje in de chocolade en laat ze goed hard worden.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Churros van Worldcook
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 125 Gram Bloem
- 100 Gram Boter
- 3 Eieren
- 100 Gram Chocolade
- 4 eetlepel(s) Room
- Poedersuiker
Breng 2 deciliter water aan de kook met de boter.
Doe de bloem erbij en verwarm dit al roerend tot het deeg als een bal loslaat.
Doe het vuur uit en roer een voor een de eieren erdoor.
Smelt de chocola met de room.
Spuit met behulp van een spuitzak vormpjes, frituur deze tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi ze met poedersuiker en doop ze in het chocolademengsel
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Gemberkoffie
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 theelepel gembersiroop
- 15 gr koffie gemalen snelfiltermaling,
- 4 gemberbolletjes
- 1½ dl slankroom
- 1 theelepel oploskoffie
Gembersiroop in koffiepot schenken.
Hierop met koffie en 4 dl water op gebruikelijke wijze koffie zetten.
Intussen gemberbolletjes heel fijn snipperen.
In kom room met oploskoffie stijfkloppen.
Overdoen in spuitzak.
Gemberkoffie goed roeren en over glazen verdelen.
Toef slagroom op koffie spuiten.
Gembersnippers erover verdelen.
Direct serveren.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Biefstuk met Cranberry-Port Saus en Magor-Crème
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 578kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g verse cranberry's
- 1 dl sinaasappelsap
- 2 theelepels tijm
- 190 ml vleesfond
- 2 dl rode port
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels aardappelzetmeel
- 50 g magor-kaas
- 2 Argentijnse biefstukken van ca. 125 g elk
- 25 g boter of margarine
- Zout
- Versgemalen peper
- 2 theelepels roze peperbessen
voorbereiding:
Was de cranberry's in een zeef en laat ze uitlekken.
Breng de cranberry's in een pan met sinaasappelsap en tijm aan de kook.
Laat ze in ca. 10 minuten gaarkoken.
Wrijf de cranberry's door een zeef boven een andere pan.
Roer de vleesfond, rode port en suiker door de cranberrypuree.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken.
Roer het aardappelzetmeel los in een kopje met 2 theelepels water.
Voeg al roerend aan het mengsel toe en blijf roeren tot er een licht gebonden saus ontstaat.
Roer de magor-kaas smeuïg en doe deze over in een spuitzak.
Bereiding:
Laat de biefstukken ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Verwarm twee borden voor.
Verhit boter in een koekenpan.
Bak de biefstukken in ca. 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
Bestrooi ze halverwege met zout en peper.
Leg de biefstukken op de warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Roer de cranberrysaus door het bakvet en breng aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de saus langs de biefstukken op de borden.
Spuit een flinke toef magor-crème op elke biefstuk.
Strooi de roze peperbessen erover.
Serveer met aardappelpuree en gegrilde of gestoomde courgette.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de smaak van de biefstuk en de krachtige cranberry-port saus.
Calories: 578kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 34g | Vet: 29g | Zout: 3.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g kruimige aardappels
- Zout
- ½ zakje verse kervel 7,5 g
- ½ zakje verse bieslook 10 g
- ½ dl melk
- 50 g roomboter
- 4 eetlepels gemalen oude kaas
- Versgemalen zwarte peper
- 2 blikken artisjokbodems à 185 g
- 2 eetlepels paneermeel
Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
20 minuten gaar.
Knip de kervel en bieslook fijn.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
Breng op smaak met peper.
Laat de artisjokbodems uitlekken.
Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
Bestrooi met paneermeel.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
10 minuten goudbruin kleuren.
Serveer met gebraden rosbief.
- Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
- Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Gerookte Paling met Romige Bloemkoolcrème, Peterselie-olie en Krokante Parmaham
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 g bloemkool in kleine stukjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- ½ pot gevogeltefond à 380 ml
- 2 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom
- 2 plakken parmaham
- 30 g verse peterselie
- 100 ml extra vierge olijfolie
- Zout naar smaak
- ¼ zakje veldsla à 75 g
- 200 g gerookte palingfilet
Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en bak de bloemkoolstukjes 2 minuten.
Voeg de gevogeltefond toe en breng het mengsel aan de kook.
Laat de bloemkool 7-8 minuten gaar koken terwijl het vocht verdampt.
Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Voeg de slagroom toe aan de bloemkool en verwarm het geheel tegen de kook aan.
Draai het vuur laag en laat de bloemkool zachtjes in de room sudderen.
Knijp de gelatine uit en los deze op in de room.
Pureer het bloemkoolmengsel met een staafmixer of keukenmachine.
Optioneel: zeef de puree voor een gladdere textuur.
Laat de bloemkoolcrème afkoelen en doe het in een spuitzak.
Laat het opstijven in de koelkast.
Bak de parmaham krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
Pluk de blaadjes peterselie en snijd ze fijn.
Meng ze met de olijfolie en breng op smaak met zout.
Verwijder de worteltjes van de veldsla.
Snijd de gerookte palingfilets in 16 gelijkvormige stukjes.
Verdeel de palingstukjes over 4 borden, leg ze op enige afstand van elkaar.
Spuit de bloemkoolcrème in reepjes tussen de middelste palingstukjes.
Meng de veldsla met 2 eetlepels peterselie-olie en verdeel het over de bloemkoolcrème.
Breek de krokante parmaham in stukjes en strooi deze over de bloemkoolcrème.
Druppel de rest van de peterselie-olie naast de gerechten.
Wijnadvies:
Een Gallo Sierra Valley Chardonnay past perfect bij dit verfijnde gerecht. De romige textuur en het volle karakter van de Chardonnay vullen de romige bloemkoolcrème aan, terwijl de frisse tonen van de wijn de paling en peterselie-olie in evenwicht brengen.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Cannellonis à la Bolognaise en chorizo
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak cannallonis
- 250 gram half om half gehakt
- ½ chorizoworst in kleine stukjes
- 1 st ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 eetlepel(s) gezeefde tomaat
- 1 pot pastasaus met basilicum
- 1 bol mozzarella in stukjes gesneden
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng het gehakt, de chorizo, de ui, knoflook en de gezeefde tomaat goed door elkaar.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Vul de cannallonis met het gehaktmengsel.
Het makkelijks gaat dit met behulp van een spuitzak.
Leg de gevulde cannallonis in een ovenschaal.
Bedek met de pastasaus en de stukjes mozzerella.
Zet de schaal in de oven en laat 25 minuten garen.
Calories: 600kcal
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Vienetta ijs
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
plasticfolie
of
rechthoekige springvorm
rond spuitmondje
- 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
- 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
- 250 g suiker
- 4 eieren
- 2 vanillestokjes
- 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
- snufje zout
Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Roer goed door.
Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
Laat de chocolade nu uitharden.
Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
Zet het eiwit in de koelkast.
Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
Leg hierop een chocoladeplaat.
Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Spinnenweb Cupcakes voor Halloween
Deze spinnenweb cupcakes zijn de perfecte traktatie voor Halloween! Makkelijk te maken en gedecoreerd met een spannend spinnenweb van chocolade.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 12
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
cupcake bakblik
Cupcake papiertjes
tandenstoker
- Voor de chocolade cupcakes:
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 1 snufje zout
- Vanille extract naar smaak
- 2 eieren kamertemperatuur
- 160 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- ½ tl bakpoeder
- 100 g chocoladedruppels optioneel
- Een beetje melk kamertemperatuur, optioneel
- Voor de afwerking:
- 200 g poedersuiker
- 2½ el water
- 50 g gesmolten chocolade
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng de boter met suiker en vanille extract tot een romige massa.
Voeg de eieren één voor één toe en klop goed door.
Meng bloem, cacaopoeder, bakpoeder en een snufje zout en voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
Roer eventueel de chocoladedruppels door het beslag en voeg wat melk toe als het beslag te dik is.
Doe cupcake papiertjes in een cupcake bakblik en vul ze met beslag.
Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Maak het suikerglazuur door de poedersuiker met water te mengen tot een glad geheel.
Smelt de chocolade en doe dit in een spuitzak.
Knip een fijn puntje af.
Bedek elke afgekoelde cupcake met een laagje suikerglazuur en trek met de gesmolten chocolade vier cirkels.
Gebruik een tandenstoker om lijnen vanuit het midden naar buiten te trekken, zodat er een spinnenweb ontstaat.
Zet de cupcakes koel weg om het glazuur op te laten stijven.
Wijnadvies
Serveer met een licht en fris dessertwijn zoals een Moscato d'Asti om de zoete chocoladesmaken in balans te brengen.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5
Moelleux
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram pure chocolade
- 4 eieren
- 100 gram boter
- 50 gram bloem gezeefde
- 100 gram suiker
- poedersuiker
Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie.
Klop 2 volledige eieren en 2 eidooiers samen met de suiker los.
Voeg de gesmolten boter / chocolade toe en meng verder.
Zeef de bloem er boven en meng goed door.
Schenk het geheel over in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Vet de muffin-vorm (of kleine ringen) in met boter.
Neem de spuitzak erbij en vul de vormen tot 2/3 van de vorm.
Zet de muffin-vorm in de oven en bak de moelleux ca 8 tot 10 minuten (de mijne stonden er 9 minuutjes in).
De moelleux rijzen in de oven iets boven de vorm uit.
Als je ziet dat de moelleux in het midden nog een beetje nat is, dan haal je ze er uit.
Laat ze niet te lang zitten want dan loopt de vulling er niet meer uit en dat is juist de bedoeling.
Haal ze uit de oven en leg ze onmiddellijk op een bord.
Strooi er eventueel wat poedersuiker over en serveer met een bolletje ijs naar keuze en eventueel een toef slagroom
Receptenplein.nl
Home / spuitzak / Pagina 5