Varkenshaas op Toscaanse wijze
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram varkenshaas
- 6 plakjes gerookt spek
- 15 cl kookroom
- 200 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 el tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- 1 tl rozemarijn gedroogde
- 1 tl tijm gedroogde
- 1 laurierblaadje
- 1 tl oregano gedroogde
- 1 tl basilicum gedroogde
- 1 tl paprikapoeder
- 1 mespuntje cayennepeper
- 45 gram pecorino
- 45 gram paneermeel
- zout
- olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de knoflook. Snijd de varkenshaas in 2 stukken.
Rasp de Pecorino.
Breng in een steelpan de kookroom zachtjes roerend aan de kook aan de kook.
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, knoflook, rozemarijn, tijm, paprika, basilicum, oregano, cayennepeper en wat zout toe.
Verlaag het vuur en roer goed door elkaar.
Laat tot de helft inkoken.
Verwarm de oven voor op 180°
Wikkel elk stuk varkenshaas in 3 plakjes spek.
Olie licht de bodem van een ovenschaaltje.
Giet de ingekookte saus over de pakketjes.
Meng in een kom het paneermeel met de Pecorino.
Strooi dit over de varkenshaas met saus.
Zet de schaaltjes in de oven en laat het gerecht gedurende 17 minuten bakken.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Slagroomtaart met vers fruit
Calories:
Author: Cor Klaar
Springvorm 26 cm
spatels
plastic folie
schilmesje
keukenpapier
- 5 eieren
- 150 gram suiker
- 100 gram bloem
- 100 gram maizena
- 8 gram Bakpoeder
- Scheutje vanille extract of de zaadjes van een vanille stokje
- Ingrediënten voor de vulling en topping:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard kookpudding poeder
- 1 eidooier
- 1 liter slagroom
- 250 gram mascarpone
- 125 gram poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
- 1 bakje aardbeien
- 1 verse ananas
- 1 bakje frambozen
- 1 bakje bramen
- 1 bakje blauwe bessen
Schenk 400 ml melk in een steelpan.
Voeg er de suiker aan toe en breng dit samen aan de kook.
De resterende 100 ml melk meng je met het puddingpoeder en het eigeel.
Roer tot een papje.
Schenk er een scheutje kokende melk bij, roer door en schenk alles terug in de pan en breng terug aan de kook.
Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Laat de pudding volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Klop de eieren samen met de suiker en het vanille extract tot een luchtige ruban ( minimaal 10 opkloppen ).
Meng de bloem, maizena en bakpoeder samen in een kom en zeef deze al 2 keer.
Zeef ze een derde keer boven de kom met de ruban.
Spatel dit nu voorzichtig onder de ruban.
Schenk het beslag over in de ingevette en bebloemde bakvorm.
Bak de biscuit in ca 35 minuten gaar.
Doe altijd de prikkertest !!
Na het bakken direct ontvormen en de biscuit volledig laten afkoelen.
Neem het fruit erbij.
Snijd de korst van de ananas, haal de middelste kern eruit en snijd nu kleine stukjes.
Laat deze in een zeef uitlekken.
Snijd de aardbeien in stukjes maar houd er een stuk of 4 achter die je heel laat.
Het andere fruit hoef je verder niets aan te doen.
Klop de slagroom samen met de suikers en de mascarpone stijf en zet dit even aan de kant.
Neem de pudding en klop deze tot ze mooi glad en egaal is.
Voeg hier nu 2 volle eetlepels slagroom aan toe.
Roer dit met een spatel eronder.
Zet aan de kant.
Snijd de taart 3 keer door.
Neem de ananas en dep deze even droog met wat keukenrol.
Leg een laag pudding op de eerste laag en verdeel er stukjes ananas en aardbei over.
Leg de 2de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag slagroom.
Verdeel er ananas en aardbei over.
Leg de 3de laag biscuit erop en bestrijk deze met een laag pudding en verdeel er de ananas en aardbei over.
Leg het deksel erop en bestrijk nu de hele taart met slagroom.
Strijk het geheel zo glad mogelijk af.
Spuit met de resterende slagroom rozetten op de vlaai en versier de vlaai met het fruit.
Zet de taart een uurtje in de koelkast om verder op te stijven.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Risolle 2
flensje gevuld met kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 gram bloem
- 4 eieren
- 4 dl melk
- 40 gram boter of margarine
- 1 kleine ui
- 1 kleine prei
- 400 gram kipfilet
- 1 stukje gemberwortel van 1 cm
- 3 eetlepel(s) olie
- 1 theelepel koenjit
- 2 tenen knoflook
- 10 eetlepel(s) paneermeel
- zout
- frituurolie vet
De bloem met een snufje zout in een kom doen en de 2 eieren erboven breken.
Helft van de melk erdoor roeren.
Al roerende de rest van de melk toevoegen en blijven roeren tot een glad beslag.
In een steelpan de boter smelten en door het beslag roeren.
Kleine koekenpan heet laten worden en 1 eetlepel beslag erin schenken en over de pan bodem laten uitvloeien.
Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is.
Keren en andere kant snel goudbruin bakken.
Zo nog 11 flensjes bakken.
Ui fijn snipperen en prei in dunne ringen snijden en goed wassen.
Kipfilet in stukjes snijden, zo ook met de geschilde gemberwortel.
Olie verhitten en kip 5 min. rondom zachtjes bakken.
Dan ui, prei, gember en koenjit toevoegen en knoflook erboven uitpersen.
Door elkaar scheppen en 10 min. zachtjes bakken.
Op smaak brengen met wat zout. 2 eieren splitsen.
Midden op het flensje 1/12 deel van het mengsel scheppen en flensje tot een pakketje vouwen.
Naden vastplakken met eiwit. In een diep bordde eierdooiers loskloppen en ineen ander diep bord de paneermeel strooien.
Flensjes eerst door de dooier halen en vervolgens door de paneermeel wentelen.
Paneermeel goed aandrukken.
In frituurolie/vet van 175°C de flensjes met 3 tot 4 tegelijk goudbruin frituren.
Uit laten lekken in een vergiet met keukenpapier
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Gegrilde Bloemkoolsaté met Pittige Thaise Satésaus en Zoete Aardappelblokjesho
Probeer deze smakelijke gegrilde bloemkoolsaté met een pittige Thaise satésaus en knapperige zoete aardappelblokjes. Een verrassend vegetarisch barbecuegerecht dat boordevol smaak zit.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
BBQ
Metalen Barbecuespiesen
- 1 bloemkool schoongemaakt en verdeeld in roosjes
- 1 el kerrie
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl gemalen komijn
- 2 el pindakaas
- 1 el Thaise rode currypasta
- 75 ml zonnebloemolie
- 200 ml kokosmelk
- 1 verpakking Aviko zoete aardappelblokjes 450 g
- Handvol alfalfa of taugé
- Handvol gezouten pinda's
Rijg de bloemkoolroosjes aan metalen barbecuespiesen.
Meng de kerrie, knoflookpoeder en komijn door de zonnebloemolie.
Bestrijk de bloemkoolspiesen met dit mengsel.
Verhit de barbecue of verwarm de oven voor op 220 ºC.
Rooster de bloemkoolspiesen in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm ondertussen in een steelpan de pindakaas, Thaise rode currypasta en kokosmelk.
Roer tot een gladde satésaus.
Bereid de zoete aardappelblokjes in de oven of airfryer volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg de gegrilde bloemkoolsaté op borden en bestrooi met alfalfa en pinda's.
Serveer met de pittige pindasaus en zoete aardappelblokjes.
Serveer met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling om de pittigheid van de satésaus in balans te brengen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Gepofte Appels met Rum-Rozijnen
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels rozijnen
- 5 eetlepels rum
- 50 g boter of margarine
- 50 g witte basterdsuiker
- 4 appels bijvoorbeeld Jonagold
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
Voorbereiden:
Spoel de rozijnen af onder stromend water.
Breng in een steelpan de rozijnen met de rum aan de kook.
Laat ze tegen de kook aan ongeveer 10 minuten wellen.
Vet 4 stukken aluminiumfolie van 20 x 20 cm lichtjes in.
Meng in een kommetje de boter en basterdsuiker door elkaar.
Meng hier de gewelde rozijnen doorheen.
Bereiden:
Schil de appels en verwijder met een appelboor ruim het klokhuis.
Plaats elke appel op een stuk ingevette aluminiumfolie en vul de holte met het rum-rozijnenmengsel.
Vouw de aluminiumfolie stevig om de appels heen.
Leg de ingepakte appels op de barbecue en pof ze gaar in ongeveer 30 minuten.
Je kunt ook een voorverwarmde oven op 180°C gebruiken als alternatief.
- Leg de gepofte appels op vier bordjes en vouw de folie voorzichtig open.
- Serveer de warme gepofte appels met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een heerlijk dessert.
Opmerkingen:
- Let op bij het werken met alcohol op de barbecue. Houd de barbecue goed in de gaten en zorg ervoor dat de vlammen niet hoog komen door het toevoegen van de rum.
- Indien gewenst kunnen de appels ook in de oven worden gepoft in plaats van op de barbecue.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0g | Vet: 11g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Appel-Kaneelmuffins
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 140kcal
Author: Cor Kevenaar
8 papieren cakevormpjes
taartrooster
- 50 g boter of margarine
- 100 g bloem
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- Snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1½ theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- ¾ dl melk
- 1 kleine appel
Muffinbeslag maken:
Zeef de bloem boven een kom en meng met de lichtbruine basterdsuiker, een snufje zout, bakpoeder en 1 theelepel kaneel.
Roer in een apart kommetje de resterende kaneel en suiker door elkaar.
Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
Giet het eiermengsel over het bloemmengsel en roer alles door elkaar tot een beslag.
Muffins vullen:
Verdeel het beslag gelijkmatig over de papieren cakevormpjes op de bakplaat.
Schil de appel, snijd hem in 8 stukken en steek een stukje appel in elk muffinbeslag.
Strooi het kaneel-suikermengsel over de bovenkant van de muffins.
Geniet van deze heerlijke appel-kaneelmuffins als tussendoortje of als dessert, bijvoorbeeld met een kopje thee of koffie.
Opmerkingen:
Je kunt variëren met verschillende soorten appels, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Sliptong uit Oostende van Onbekende Auteur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 sliptongetjes
- 150 ml visfond
- 100 ml droge witte wijn
- ½ tl tijm
- 2 laurierblaadjes
- 100 ml koksroom
- 75 gram gekookte mosselen
- 100 gram Hollandsche garnalen
- 25 gram koude boter
- 2 takjes peterselie fijn geknipt
Oven voorverwarmen op 175 graden
Sliptongetjes naast elkaar in de ovenschaal leggen en met zout en peper bestrooien.
Visfond en wijn erover schenken, tijm en laurier toevoegen.
Schaal met alufolie afdekken en vis in 15 min ovengaar laten worden.
Vis kookvocht uit schaal in steelpan schenken, laurier verwijderen.
Vis onder folie warmhouden.
Kookvocht met koksroom op hoog vuur 1 min inkoken.
Mosselen, garnalen, boter en peterselie door de saus roeren.
Zouten peper.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen
Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ eetlepel boter om in te vetten
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 1 pak witbroodmix 500 g
- 100 g bitterkoekjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde pruimen
- 150 g krenten
- 2 theelepels citroenrasp
- 25 g boter voor het deeg
- 3 dl melk
- 300 g amandelspijs
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem voor bestuiven
- Poedersuiker
Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
Verwarm de melk tot lauwwarm.
Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 450 gram kwark
- 40 gram boter
- ½ theelepel kaneel
- ⅓ potje bosvruchtenjam
Voorbereiding van het beslag:
Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de kwark.
Roer dit goed door elkaar tot een glad beslag.
Bakken van de kwarkflapjes:
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Schep met een lepel 4-5 hoopjes beslag in de pan om kleine flapjes te vormen.
Bak de flapjes totdat de onderkant goudbruin is.
Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant goudbruin.
Bereiding van de warme bosvruchtensaus:
Terwijl de flapjes bakken, verwarm je de bosvruchtenjam met de kaneel in een steelpan op laag vuur.
Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Wijnadvies:
Bij dit zoete dessert past een glas Moscato d'Asti, een lichte, zoete en licht mousserende wijn uit Italië, perfect. De fruitige tonen van de wijn complementeren de bosvruchtensaus en maken de ervaring compleet.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16
Traditionele lasagne met extra courgette
Lasagne is een beroemd Italiaans pasta-gerecht, een zogenaamd éénpansgerecht. Deze keer aangevuld met plakken courgette. Ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, want ongemerkt krijg je een flinke portie groenten binnen.De term éénpansgerecht is echter sterk misleidend, want wanneer je werkelijk alles zelf wilt maken, is dat nog een flinke klus. Niettemin zijn er vele varianten mogelijk, want je hoeft niet alles zelf te maken. Hier echter mijn recept:
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de tomaten-vlees-saus:
- 1 ui flinke
- 150 gram wortel of winterpeen
- 300 gram saucijsjes of verse worst
- 5 tenen knoflook
- 500 ml tomatensaus passata di pomodoro
- 1 takje rozemarijn
- peper
- zout
- olijfolie
- olie om te bakken
Voor de bechamelsaus:
- 250 ml melk
- 50 gram margarine
- 60 gram bloem
- 1 blokjes vleesbouillon
- 500 ml water
Verder:
- 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 1 pak lasagnevellen
- olijfolie
De rode saus
Verwijder het vel van de saucijzenworstjes (bij ons koop je dit ‘gehakt’ bij de dorpsslager).
Snipper de ui en de geschilde wortel.
Verhit twee eetlepels bakolie in een hapjespan en fruit de ui en de wortel.
Knip met een schaar de rozemarijn fijn boven de pan.
Voeg de teentjes knoflook geperst toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
Voeg het vlees toe, rul het vlees en laat het geheel nog 4 minuten doorbakken.
Voeg de tomatensaus (passata) toe, breng alles aan de kook.
Zet het vuur heel laag.
Laat de saus met de deksel half op de pan een half uurtje zachtjes doorkoken, tussendoor wel even doorroeren.
Zet het vuur uit en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.
Maak ondertussen de bechamelsaus.
Kook 500 ml water en voeg het vleesbouillonblokje toe.
Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
Meng met een houtel lepel de bloem erdoor en laat op laag vuur 2 minuten garen.
Voeg op laag vuur al roerend met een houten lepel de 500 ml bouillon in scheuten toe en daarna de 250 ml melk.
Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen.
Gaat de bechamelsaus een beetje klonteren, gebruik dan een garde om de massa glad te roeren.
Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken.
Breng op smaak met peper – geen zout vanwege de bouillon.
Zet het vuur uit en laat de saus rusten tot gebruik.
Was de courgette en snij met een scherp mes of met een kaasschaaf de courgette tot flinterdunne plakken.
Op deze manier kan de courgette rauw verwerkt worden.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak laagjes in de ovenschaal.
Begin met een laagje bechamelsaus en plakken courgette, een flinke scheut olijfolie.
Achtereenvolgens, lasagnebladen, saus, lasagnebladen, bechamelsauls en kaas.
Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus en een scheut olijfolie.
Bewaar een restje geraspte kaas om te serveren.
Dek de lasagne af met aluminiumfolie, bak de schaal 35 minuten in het midden van de oven.
Verwijder de aluminiumfolie en laat de lasagne nog 10 nabakken.
Zet de oven uit en laat de lasagne nog 10 minuten nagaren.
Even op de rijtje de 3 hoofdbestanddelen:
Tomaten-vlees-saus: de tomatensaus (passata di pomodoro) of tomatenpuree kun je zelf maken, maar een pot of blik is ook heel handig (en dan heb ik het niet over een kant-en-klare saus met een smaakje..…)
Bechamelsaus: dit is echt heel eenvoudig, maar voor een snelle versie is ook kant-en-klare bechamelsaus te koop
Lasagne-bladen: pasta kun je zelf vers maken, maar voor een ovenschotel gaat dit zijn doel voorbij. Verse pasta smaakt het beste wanneer je deze kort kookt en direct opeet. Een lasagne-schotel staat lang in de oven en ik vraag me of kenners dan nog het verschil proeven tussen verse en gekochte pasta….
TIP: in dit recept worden saucijzenworsten (pasta di salsiccia) gebruikt. Deze geven de saus een krachtige smaak. Naar keuze kan mager vlees gebruikt worden zoals rundergehakt.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 16