Luchtige Aardappelpuree met Saffraan en Romige Boter

Luchtige Aardappelpuree met Saffraan en Romige Boter

Romige aardappelpuree met een subtiele smaak van saffraan en een vleugje nootmuskaat – een perfect bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 1 envelopje saffraan
  • Zout
  • dl water
  • 1 dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Witte peper gemalen
  • Nootmuskaat gemalen

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
  • Breng in een pan het water aan de kook met saffraan en een snufje zout.
  • Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar in 15-20 minuten.
  • Verwarm ondertussen in een steelpannetje de melk samen met de boter tot net tegen de kook aan.
  • Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen op laag vuur.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  • Voeg de hete melk en boter toe en klop de puree met een garde of handmixer tot een luchtige, romige textuur.
  • Breng op smaak met gemalen witte peper en een snufje nootmuskaat.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier.
Serveertips:

Serveer deze saffraan-aardappelpuree als bijgerecht bij gebraden kip, gegrilde vis of een stoofschotel.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Geflambeerde Clementines met Vanille-ijs

Geflambeerde Clementines met Vanille-ijs

Een spectaculair dessert voor speciale gelegenheden: geflambeerde clementines geserveerd met romig vanille-ijs. Dit nagerecht combineert de frisse smaak van citrus met de rijke, zoete smaak van karamel en een vleugje mandarijnenlikeur.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 eetlepels mandarijnenlikeur
  • 2 eetlepels suiker
  • Boter voor het bakken

Instructies

  • Pers 4 clementines uit en vang het sap op in een steelpannetje.
  • Pel de overige 4 clementines en verdeel ze in partjes.
  • Laat een nootje boter smelten in een flambeerpan.
  • Voeg de clementinepartjes toe aan de pan en bak ze gedurende 2 minuten totdat ze licht gekarameliseerd zijn.
  • Bestrooi de partjes met suiker en laat ze kort karamelliseren.
  • Blus de pan met mandarijnenlikeur en flambeer voorzichtig.
  • Voeg het clementinesap toe en laat het geheel goed doorkoken totdat de saus iets is ingedikt.
  • Serveer de geflambeerde clementines in een diep bord samen met een bolletje vanille-ijs.
  • Garneer het dessert met een takje munt en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit dessert met een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte Moscato, die de zoete en citrusachtige smaken van de clementines en de likeur aanvullen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Geep Met Laurier uit de Oven

Geep Met Laurier uit de Oven

Een verfijnd Nederlands gerecht van geep, gemarineerd met citroen en laurier, en vervolgens langzaam gegaard in de oven. Serveer deze smaakvolle vis met een romige saus gemaakt van het braadvocht, perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 laurierblaadjes
  • Citroensap van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Boter voor het invetten en klontjes
  • Olijfolie voor het besprenkelen
  • 1 theelepel maizena

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de geep schoon indien nodig, en snijd de vissen in stukken van ongeveer 6 centimeter.
  • Besprenkel de visstukken met citroensap en bestrooi ze met versgemalen peper en zout.
  • Laat de vis ongeveer 15 minuten marineren.

Bereidingswijze:

  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg een laagje vis in de schaal.
  • Verdeel de laurierblaadjes over de vis, en leg daarover nog een laagje vis.
  • Twee lagen zijn voldoende.
  • Sprenkel wat olijfolie over de vis en voeg hier en daar een klontje boter toe.
  • Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak de vis 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie na 30 minuten om de vis licht te laten bruinen.
  • Meng de maizena met een beetje water tot een glad papje.
  • Haal de vis uit de schaal en houd deze warm.
  • Zeef het braadvocht in een steelpannetje, breng het aan de kook, en bind de saus met de maizena.
  • Maak de ovenschaal schoon, leg de vis terug in de schaal, en giet de saus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze geep met een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de delicate smaken van de vis en laurier complementeren

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Romige Nacho Kaasdip

Romige Nacho Kaasdip

Totale tijd10 minuten
Recept categorieën: Kaas, Saus
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 milliliter volle melk 50 milliliter gereserveerd voor de maïzena
  • 150 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 1 flinke theelepel maïzena
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 zak nacho chips
  • ¼ rode ui
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de slagroom en de melk in een steelpannetje.
  • Bewaar 50 milliliter melk voor stap 4.
  • Pel de knoflookteen en pers deze uit boven de pan.
  • Voeg de geraspte cheddar toe en laat smelten terwijl je roert met een garde.
  • Breng op smaak met Hot & Spicy Kruidenmix en voeg zout toe naar smaak.
  • Meng de maïzena met de achtergehouden melk in een apart kommetje.
  • Roer dit door met een lepeltje en voeg toe aan de nacho kaasdip.
  • Verhit de dip tot de gewenste sausdikte terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Giet de dip in het gewenste servies.
  • Laat het een beetje afkoelen, maar zet het niet in de koelkast.
  • De dip zal namelijk steviger worden na verloop van tijd.
  • Snipper de rode ui en meng het met gehakte peterselie.
  • Strooi dit over de dip en serveer met een zak nacho chips.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé zou goed samengaan met deze romige nacho kaasdip. Hun frisse smaken en lichte zoetheid zullen het pittige karakter van de kaasdip mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Smoky Nacho Kaasdip met een Kick

Smoky Nacho Kaasdip met een Kick

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Saus
Servings: 1 schaaltje
Calories: 175kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 milliliter volle melk
  • 150 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte cheddar kaas
  • 1 flinke theelepel maïzena
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 zak nacho chips
  • ¼ rode ui
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de slagroom en melk in een steelpannetje.
  • Houd een beetje melk apart voor later gebruik.
  • Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de pan.
  • Voeg de geraspte cheddar kaas toe en laat smelten terwijl je roert met een garde.
  • Breng op smaak met Hot & Spicy Kruidenmix en een snufje zout.
  • Meng de maïzena met de achtergehouden melk.
  • Roer goed door met een lepeltje en voeg toe aan de nacho kaasdip.
  • Verwarm de dip tot deze de gewenste dikte heeft, terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Giet de dip in een serveerschaaltje.
  • Laat een beetje afkoelen, maar zet het niet in de koelkast, aangezien de dip na verloop van tijd steviger wordt.
  • Snipper de rode ui en meng het met gehakte peterselie.
  • Strooi dit mengsel over de dip en serveer met een zak nacho chips.

Notities

Bij deze pittige nacho kaasdip past een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. Deze wijnen helpen de smaken in balans te brengen en verfrissen het gehemelte na elke smaakvolle hap van de dip.

Nutrition

Calories: 175kcal

Shoarmavlees met champignons, sugarsnaps en rijst

Shoarmavlees met champignons, sugarsnaps en rijst

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g shoarmavlees gekruid
  • 1 doosje champignons
  • 1 klein blikje extra gevulde champignonsoep 0 3 l
  • 125 g sugarsnaps of klein blikje gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • Lassie toverrijst

Instructies

  • Zet in een steelpannetje wat water op en breng dit aan de kook.
  • Snij van de sugarsnaps de uiteinden af en doe ze in het kokend water (ongeveer zes minuten).
  • Bak het shoarmavlees in een hapjespan in de 3 eetlepels margarine (ongeveer 5 minuten).
  • Snij ondertussen de schoongeveegde champignons in plakjes en voeg ze bij het shoarmavlees.
  • Doe de gare sugarsnaps (of de uitgelekte sperzieboontjes) er ook bij en het blikje champignonsoep.
  • Laat het geheel nog even sudderen (een minuut of drie).
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.

Pornstar Martini Dessert

Pornstar Martini Dessert

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Tiramisu

  • 250 g mascarpone
  • 250 g slagroom opgeklopte
  • 60 g suiker
  • 2 eieren

Meringue

  • 150 g suiker
  • 100 g poedersuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 3 eiwitten

Passievrucht coulis

  • 65 g passievrucht
  • 18 g suiker

Overige ingrediënten

  • 85 g roomboter cake
  • 130 g passievrucht ijs

Instructies

Allereerst gaan we aan de slag met de Meringue.

  • Doe hiervoor de eiwitten in een super schone kom.
  • Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit.
  • Klop de eiwitten met een mixer op, samen met het zout, tot deze bijna stijf is.
  • Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de suiker door het eiwitmengsel heen.
  • Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit.
  • Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
  • Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100 ºC ongeveer 2 uur.
  • Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.

We gaan de tiramisu klaarmaken!

  • Klopt de eieren met de suiker tot een gladde luchtige massa.
  • Sla vervolgens de mascarpone luchtig met bijvoorbeeld een keukenmachine.
  • Sla de mascarpone massa onder het ei mengsel door, en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toen.
  • Let op! zet de massa hierna meteen koud in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven.
  • Snijd de passievruchten open en haal het vruchtvlees uit de vrucht.
  • Doe het vruchtvlees en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook zodat deze een beetje indikt.
  • Haal het pannetje van het vuur en laat deze goed koud worden.
  • Wanneer de passievrucht coulis goed koud is en de tiramisu voldoende opgestijfd is kun je de coulis door de tiramisu heen spatelen
  • Snijd de cake in mooie vierkanten blokjes en verdeel deze over de bakjes.
  • Doe hier bovenop de passievrucht tiramisu.
  • Leg in ieder bakje een bolletje passievrucht ijs op de tiramisu en maak het af met de meringue.

Pittige Makreel met Frisse Komkommersalade

Pittige Makreel met Frisse Komkommersalade

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g rijst
  • 1 komkommer in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 gerookte makrelen ontgraat en in stukjes verdeeld
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sambal badjak

Instructies

  • Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakjes.
  • Doe de plakjes in een kom.
  • Verwarm de azijn zachtjes in een steelpannetje en los hierin 1 theelepel zout en 2 theelepels suiker op.
  • Giet het azijnmengsel over de komkommer en laat de smaken minstens 10 minuten intrekken.
  • Fruit in een grote koekenpan de gesnipperde ui en plakjes knoflook in 2 eetlepels olie.
  • Voeg de stukjes makreel toe en bak deze 10 minuten mee.
  • Breng het mengsel op smaak met sambal, zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de pittige makreel en de frisse komkommersalade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Meloen Gemarineerd in Citroengras Siroop

Meloen Gemarineerd in Citroengras Siroop

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stengels citroengras sereh
  • 100 g suiker
  • 2 kleine galiameloenen
  • Gedroogd chilipepertje optioneel

Instructies

  • Halveer de citroengrasstengels, plet ze lichtjes en snijd ze in grove stukken.
  • Breng in een steelpannetje het citroengras samen met de suiker en 200 ml water aan de kook.
  • Roer constant totdat alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de citroengrassiroop afkoelen.
  • Halveer de meloenen, schep de zaadjes eruit met een lepel en snijd elke helft in 8 dunne parten.
  • Snijd het vruchtvlees los van de schil.
  • Leg de meloenparten in een grote lage schaal en giet de afgekoelde citroengrassiroop erover.
  • Dek af en marineer 2-3 uur in de koelkast, waarbij je af en toe de meloenparten voorzichtig omdraait in de siroop.
  • Schep de meloenparten met een schuimspaan uit de siroop en rangschik ze op vier borden.
  • Schenk de siroop door een zeef en schep 1-2 eetlepels over elk bord met meloen.
  • Maal een beetje gedroogde chilipeper erboven (optioneel).

Notities

Als je niet van pittig houdt, kun je de meloen bestrooien met muntsuiker. Maal hiervoor de blaadjes van ½ zakje verse munt (à 15 g) fijn in een vijzel met 4 eetlepels suiker. Strooi de groene suiker over de meloenparten.
Als wijnadvies past een lichtzoete, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti perfect bij dit dessert. De verfrissende smaak van de wijn zal de citroengras en meloen accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.01g | Sugar: 35g

Fruitbavarois

Fruitbavarois

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd7 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakjes bosvruchtensalade á 300 g, diepvries, Frosta,
  • 5 blaadje(s) witte gelatine
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • liter slagroom
  • 100 g magere kwark naturel
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Vruchtensalade in ca. 3 à 4 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen in keukenmachine 1 pakje salade pureren.
  • Vruchtenpuree boven kom door zeef wrijven.
  • Suiker erdoor roeren.
  • In pannetje citroensap verwarmen.
  • Van vuur af goed uitgeknepen gelatine in citroensap oplossen.
  • Door vruchtenpuree roeren.
  • In bak met koud water vruchtenpuree laten afkoelen tot deze lobbig begint te worden.
  • Intussen vorm invetten.
  • Slagroom met mixer stijfkloppen.
  • Kwark door vruchtenpuree roeren.
  • Slagroom luchtig erdoor spatelen.
  • Puddingmengsel in vorm scheppen.
  • In koelkast bavarois in ca. 3 uur laten opstijven.
  • Rest van vruchtensalade afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Bovenrand van bavarois voorzichtig met mes van vorm losmaken.
  • Vorm enkele seconden in warm water houden.
  • Platte schaal vochtig maken en midden op vorm plaatsen.
  • Samen keren, even schudden en bavarois op schaal laten glijden.
  • Rest van vruchtensalade rond bavarois scheppen