Knapperige Barbecuespareribs

Knapperige Barbecuespareribs

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ tl zeezout
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl koekkruiden
  • ½ tl mosterdpoeder
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 600 g varkensspareribs
  • Citroen en bieslook voor het garneren

Instructies

  • In een grote kom, meng het zeezout, donkere basterdsuiker, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, koekkruiden, mosterdpoeder en zwarte peper.
  • Wentel de spareribs door dit mengsel en wrijf het met uw handen in het vlees tot het rondom goed bedekt is.
  • Zet de spareribs rechtop in het mandje van de airfryer, zodat ze tegen de wanden van het mandje en elkaar leunen.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 30 minuten.
  • Bak de spareribs tot ze vanbinnen gaar en vanbuiten goudbruin en knapperig zijn.
  • Leg de gebakken spareribs op een schaal, garneer met plakjes citroen en gehakte bieslook, en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde rosé past goed bij deze smaakvolle barbecuespareribs.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Knapperige Varkensgehaktballen

Knapperige Varkensgehaktballen

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 450 g varkensgehakt
  • 100 g mager rundergehakt
  • ½ rode ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 2 grote eieren
  • 3 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van olijfolie

Instructies

  • Meng beide soorten gehakt met de rode ui, knoflook, bladpeterselie, eieren, Parmezaanse kaas, oregano en chilivlokken in een grote kom.
  • Voeg royaal zout en peper toe en meng goed met uw handen.
  • Vorm het mengsel in ongeveer 25 gehaktballen ter grootte van een pruim.
  • Bespuit het mandje van de airfryer licht met bakspray van olijfolie.
  • Leg de gehaktballen in een enkele laag in het mandje en zorg ervoor dat het niet te vol is.
  • Indien nodig, bak de gehaktballen in porties.
  • Bespuit de gehaktballen met nog wat extra bakspray van olijfolie.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 6 minuten.
  • Keer de gehaktballen om en bak nog eens 6 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de gehaktballen warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze knapperige gehaktballen.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 0.5g

Rundergehaktballen met Kruiden

Rundergehaktballen met Kruiden

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte sjalot
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 el panko Japans broodkruim
  • 2 el volle melk
  • 280 g mager rundergehakt
  • 1 groot ei licht geklopt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 4 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
  • 1 el fijngehakte verse tijm
  • ½ tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van plantaardige olie

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een anti-aanbakpan op matig-hoog vuur.
  • Bak de sjalotjes tot ze zacht zijn, ongeveer 1-2 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en bak tot de geur vrijkomt, ongeveer 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur en zet opzij.
  • In een grote kom, meng de panko met de melk en laat het 5 minuten staan.
  • Voeg vervolgens de gebakken sjalot en knoflook toe aan het mengsel, gevolgd door het gehakt, ei, mosterd, kruiden, zout en peper.
  • Roer voorzichtig door elkaar en gebruik indien nodig uw handen.
  • Vorm het mengsel in acht ballen met een diameter van 3,5 cm.
  • Bespuit het mandje van de airfryer met bakspray van plantaardige olie.
  • Leg de gehaktballen in een enkele laag in het mandje en bespuit ze opnieuw met olie indien nodig, verdeel dit indien nodig in twee porties.
  • Stel de airfryer in op 200°C en de timer op 10 minuten.
  • Bak de gehaktballen tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal ze uit de airfryer en houd ze warm terwijl u de overige ballen bakt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze smaakvolle gehaktballen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Malse Ribeye Steak met Kruidenboter

Malse Ribeye Steak met Kruidenboter

inclusief marineren en rusttijd2 uur 15 minuten
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ribeye steaks van ongeveer 3 5 cm dik
  • 4 tl gemengde gedroogde kruiden
  • ¼ tl mild chilipoeder
  • 4 el olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • Kruidenboter zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • Friet zelfgemaakt of kant-en-klaar, voor het serveren

Instructies

  • Doe de ribeye steaks in een grote hersluitbare plastic zak samen met de gedroogde kruiden, chilipoeder, olijfolie en sojasaus.
  • Sluit de zak goed af en marineer de steaks minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Verwijder de steaks uit de zak en dep ze droog met keukenpapier om overtollige marinade te verwijderen.
  • Vul de bodem van de airfryer met een eetlepel water om rookvorming tijdens het bakproces te voorkomen.
  • Plaats de steaks in het mandje van de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 200°C en de timer op 7 minuten voor een medium-rare steak (verhoog de baktijd tot 16 minuten voor medium, keer de steaks na 8 minuten om).
  • Haal de steaks uit de airfryer en laat ze ongeveer 6 minuten rusten voordat je ze serveert.
  • Schep een royale hoeveelheid kruidenboter over elke steak en serveer met friet.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec past uitstekend bij deze sappige ribeye steak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 40g | Vet: 32g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Pittige Marokkaanse Lamsburgers

Pittige Marokkaanse Lamsburgers

Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 550 g lamsgehakt
  • 2 tl knoflookpuree
  • 1 tl harissa
  • 1 el ras el hanout
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van plantaardige olie
  • 4 zachte broodjes voor het serveren
  • Voor de saus:
  • 3 el Griekse yoghurt of lactosevrije yoghurt voor lactosevrij
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl gedroogde oregano
  • Sap van 1 kleine citroen

Instructies

  • Doe het lamsgehakt in een kom en voeg de knoflookpuree, harissa, ras el hanout, zout en peper toe.
  • Meng met je handen door elkaar tot het gehakt en de specerijen goed zijn gemengd.
  • Vorm vier gelijke burgers van het mengsel.
  • Plaats de burgers in het mandje van de airfryer en bespuit ze licht met bakspray.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 16 minuten.
  • Keer de burgers halverwege de baktijd om zodat ze aan beide kanten gelijkmatig bruin worden.
  • Je kunt de baktijd verkorten als je de burgers liever nog iets roze van binnen wilt hebben.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus in een kleine kom te mengen.
  • Serveer de lamsburgers op de broodjes en schep de saus er bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooi contrast met de pittige smaken van de burgers en de kruidige saus.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Geurige Lamsboutjes met Rozemarijn

Geurige Lamsboutjes met Rozemarijn

Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 lamsboutjes van ca. 350 g
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 4-6 takjes verse rozemarijn
  • 2 dl lamsbouillon
  • 2 el balsamicoazijn
  • Aardappelpuree en gestoomde groenten voor het serveren

Instructies

  • Wrijf de lamsboutjes in met zout en peper en plaats ze in een kookpan die in de airfryer past zonder de zijkanten te raken.
  • Wrijf het lamsvlees in met de gehakte knoflook en besprenkel het vervolgens met olijfolie.
  • Leg de takjes rozemarijn rondom en onder het lamsvlees.
  • Plaats de voorbereide pan met het lamsvlees in de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 220 °C en de timer op 20 minuten.
  • Voeg na 20 minuten de helft van de bouillon en azijn toe, verlaag de temperatuur naar 120 °C en stel de timer in op nog 2 uur.
  • Voeg de overgebleven bouillon en azijn 1 uur voor het einde van de baktijd toe.
  • Keer het lamsvlees tussentijds één keer om.
  • De lamsboutjes zijn klaar wanneer het vlees gemakkelijk van het bot af komt.
  • Serveer met aardappelpuree en gestoomde groenten.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Gegrilde Lamskoteletten met Citroen en Rozemarijn

Gegrilde Lamskoteletten met Citroen en Rozemarijn

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1-2 middelgrote dikke lamskoteletten van 100-150 g elk
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ½ citroen in partjes gesneden
  • Gehakte verse rozemarijn voor garnering

Instructies

  • Verwarm de airfryer 3 minuten voor op 175°C.
  • Leg de lamskoteletten in het mandje van de airfryer.
  • Stel de timer in op 10 minuten en bak de lamskoteletten.
  • Keer ze halverwege de baktijd om voor gelijkmatige bereiding.
  • Bestrooi het gebakken vlees met zout en peper en laat het ongeveer 10 minuten rusten.
  • Knijp voor het serveren een beetje citroensap boven de lamskoteletten uit en bestrooi met de gehakte rozemarijn.

Notities

Wijnadvies:

Lamskoteletten gaan goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. Als je liever witte wijn drinkt, probeer dan een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 25g | Vet: 17g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Pittige Buffalo Bloemkoolroosjes

Pittige Buffalo Bloemkoolroosjes

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¾ gemiddeld grote bloemkool in even grote roosjes
  • 4 eetlepels panko Japans broodkruim gemengd met 1 theelepel zeezout
  • Voor de saus:
  • 4 eetlepels gesmolten plantaardige boter
  • 2 eetlepels hotsauce naar keuze
  • 2 eetlepels gedestilleerde witte azijn
  • 2 theelepels worcestersaus
  • Snufje knoflookpoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
  • Bewaar de saus in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.
  • Houd elk bloemkoolroosje bij de steel vast en dip het in het boterige buffalosausmengsel tot het rondom is bedekt.
  • Doe de panko in een ondiepe kom, doop de boterige bloemkoolroosjes erin en wentel ze erdoor tot ze met zoveel panko zijn bedekt als gewenst.
  • Leg de roosjes in het mandje van de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 15 minuten.
  • Schud het mandje een paar keer tijdens het bakproces en controleer de voortgang van het bakproces als je schudt.
  • De bloemkool is klaar wanneer de roosjes lichtbruin zijn.

Notities

Wijnadvies: De pittige smaak van de Buffalo bloemkool vraagt om een verfrissend drankje, zoals een koud biertje zoals een pilsener of een lichte IPA. Als je liever wijn drinkt, probeer dan een droge Riesling of een koele Pinot Grigio.

Krokante Kipnuggets

Krokante Kipnuggets

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Kip, Voorgerechten, Warme hapjes
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren losgeklopt
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 5 el fijn paneermeel
  • 2 el plantaardige olie
  • 4 kipfilets elk in 4-6 stukken gesneden

Instructies

  • Doe het losgeklopte ei in een kleine kom en kruid het met zout en peper.
  • Meng in een aparte kom het paneermeel en de olie tot een los, kruimelig mengsel - het moet vrij droog blijven.
  • Dep de stukken kip zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Dompel elk stuk onder in het ei en laat ze 10 minuten staan.
  • Laat ze vervolgens uitlekken en wentel ze door het paneermeelmengsel, zodat elk stuk kip rondom goed bedekt is.
  • Leg de gepaneerde kipstukken in het mandje van de airfryer.
  • Zorg ervoor dat de stukken kip elkaar niet raken, zodat ze aan alle kanten knapperig kunnen worden.
  • Doe dit indien nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 12 minuten.
  • De kip is klaar als het midden niet langer roze is en een in het midden ingestoken thermometer een temperatuur van ten minste 75 °C aangeeft.
  • Serveer de krokante kipnuggets warm of koud met een heerlijke dipsaus naar keuze.

Notities

Serveertip:

Serveer deze krokante kipnuggets met een smakelijke dipsaus zoals honing-mosterd, barbecuesaus of zoete chilisaus. Ze zijn perfect als hapje op feestjes of als voorgerecht voor een maaltijd.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes

Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g paneermeel glutenvrij voor GV
  • 20 g gedroogde kokos
  • 20 g havermout glutenvrij voor GV
  • 1 groot ei losgeklopt
  • 1 kg bloemkool in gelijke roosjes
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 tl knoflookpuree
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • 1 el gehakt vers bieslook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 150 g geraspte belegen Goudse kaas
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Meng het paneermeel, kokos en havermout (glutenvrij indien nodig) in een kom.
  • Doe het losgeklopte ei in een tweede kom.
  • Stoom of kook de bloemkoolroosjes gedurende 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en doe ze vervolgens in een keukenmachine.
  • Maal de bloemkool tot de consistentie van broodkruim.
  • Knijp het gemalen bloemkoolmengsel vervolgens een paar minuten uit in een schone tweedoek om overtollig water kwijt te raken.
  • Doe de uitgelekte bloemkool in een mengkom en voeg de ui, knoflook, bladpeterselie, bieslook, gedroogde oregano en geraspte kaas toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm 14 gelijke koekjes van het mengsel.
  • Doop elk koekje eerst in het losgeklopte ei en rol ze vervolgens goed door het paneermeelmengsel.
  • Druk stevig aan zodat de kruimels goed blijven plakken.
  • Leg de koekjes in het mandje van de airfryer (of op een bakplaat als je de oven gebruikt).
  • Doe dit indien nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 6 minuten.
  • Na 6 minuten verhoog je de temperatuur tot 200 °C en bak je de koekjes nog 10 minuten, of tot ze vanbinnen heet zijn en vanbuiten mooi knapperig.
  • Serveer de knapperige kaas-bloemkoolkoekjes heet.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze knapperige kaas-bloemkoolkoekjes. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans met de hartige smaken van de kaas en bloemkool.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g