Varkensschnitzel in kruidige marsalasaus

Varkensschnitzel in kruidige marsalasaus

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 4 varkensschnitzels
  • 100 gr rauwe ham
  • 20 gr Italiaanse kruiden verse
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 450 gr krieltjes voorgekookte
  • 4 eetlepels marsala
  • ½ beker slagroom á 125 ml
  • zout peper
  • 12 zwarte olijven zonder pit

Instructies

  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Snijd de varkensschnitzels en de rauwe ham in reepjes.
  • Ris de tijm en de rozemarijn van de takjes en snijd de rest van de kruiden fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in de wok en bak de krieltjes hierin al omscheppend in ± 10 minuten goudbruin.
  • Schep de krieltjes op een warm bord en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Verhit de rest van de olie in de wok.
  • Houd 1/3 van de bosuitjes apart voor de garnering en roerbak de rest ± 30 seconden.
  • Voeg de varkensschnitzel toe en bak het vlees in ± 2 minuten rondom bruin.
  • Voeg de ham, de kruiden en de krieltjes toe en roerbak het geheel nog ± 2 minuten tot het vlees gaar is.
  • Blus af met de marsala, roer de room erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de olijven en de achtergehouden bosuitjes.
  • Serveer met een groene salade.

Gegrilde Vispakketjes met Aardappelsalade van het Barbecue

Gegrilde Vispakketjes met Aardappelsalade van het Barbecue

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Vis
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 pangasiusfilets à ca. 220 g
  • 200 g olijven gevuld met ansjovis
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 700 g aardappelschijfjes
  • 1 appel
  • 4 zakjes rauwkostsalade à 150 g
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verdeel de vis in 4 gelijke stukken.
  • Laat de olijven uitlekken en halveer ze.
  • Besprenkel 4 grote vellen aluminiumfolie met ½ eetlepel olijfolie.
  • Verdeel de vis en olijven over de folievellen.
  • Bestrooi met zout en druppel nog eens ½ eetlepel olijfolie over de vis.
  • Vouw de folie dicht om pakketjes te vormen.
  • Leg de vispakketjes ongeveer 7 minuten op een hete barbecue of grill.
  • Kook ondertussen de aardappelschijfjes in ruim kokend water met zout in ca.
  • 8 minuten gaar.
  • Giet af en spoel af met koud water.
  • Maak de appel schoon en snijd deze in plakjes.
  • Meng de aardappels met de appel, rauwkost, overgebleven olijfolie, mayonaise en azijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de vispakketjes en de salade over 4 borden.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio zou goed passen bij dit gerecht. Hun citrusaroma's en verfrissende zuurgraad zullen de gegrilde vis en de aardappelsalade mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm

Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Koude Hapjes, Tapas, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 plakjes gerookte zalm
  • 2 doosjes Boursin kruidenkaas

Instructies

  • Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin.
  • Rol ze op en verpak ze in de aluminiumfolie.
  • Laat de rolletjes een uur in de koelkast stevig worden en snijd ze in plakken (ca. 5 plakjes per rolletje).
  • Leg de hapjes op een platte schaal en serveer ze direct.

Notities

Garneren met dillepuntjes.

Artisjokbodems met amandelsaus

Artisjokbodems met amandelsaus

Deze gegrilde avocado's zijn heerlijk als hoofdgerecht met een groene salade, of als luxe bijgerecht bij gegrild vlees
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram brie in kleine blokjes gesneden
  • 150 gram champignons in blokjes gesneden
  • Room naar smaak
  • Versgemalen peper
  • 4 avocado's

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.
  • Meng de brie met de champignons en voeg room toe tot het mengsel smeuïg is.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Halveer de avocado's en verwijder voorzichtig de pit.
  • Lepel eventueel wat extra vruchtvlees uit om meer ruimte te maken voor de vulling.
  • Vul elke avocadohelft royaal met het brie en champignonmengsel.
  • Vet stukjes aluminiumfolie lichtjes in met zonnebloemolie en wikkel elke avocadohelft stevig in een stuk folie.
  • Leg de ingepakte avocadohelften op de barbecue en grill ze gedurende 5-7 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en de avocado's zacht zijn.
  • Haal de ingepakte avocado's van de barbecue en laat ze kort rusten voordat je ze serveert.
  • Open voorzichtig het folie en serveer de gegrilde avocado's met brie en champignonvulling warm.

Notities

Een goede wijnkeuze bij gegrilde avocado's met brie en champignonvulling zou een wijn moeten zijn die de romige textuur van de brie en de zachte smaak van de avocado complementeren. Hier zijn enkele suggesties:
  1. Chardonnay: Een volle, romige Chardonnay met tonen van rijp fruit en een subtiele vanilletoets kan goed passen bij de romige textuur van de brie en de avocado.
  2. Sauvignon Blanc: Een Sauvignon Blanc met een goede balans tussen frisheid en fruitigheid kan ook een goede keuze zijn. Let op een exemplaar met wat body om de rijke smaken van de brie en champignons aan te kunnen.
  3. Pinot Gris/Grigio: Een droge Pinot Gris/Grigio kan ook goed werken vanwege zijn frisse en fruitige karakter zonder te overheersen.
  4. Rosé: Een droge, fruitige rosé kan een verfrissend contrast bieden en mooi samengaan met de gegrilde smaken.
  5. Lichte rode wijn zoals Pinot Noir: Als je liever rood drinkt, kies dan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. Deze wijn heeft vaak zachte tannines en fruitige aroma's die goed samengaan met de romige textuur van de brie en de gegrilde smaken.
Zorg ervoor dat de wijn goed gekoeld is voor serveren, vooral als je de avocado's met brie en champignons buiten hebt gegrild.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 36g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Ananas met Kaas en Kokos

Gegrilde Ananas met Kaas en Kokos

Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 schijven ananas
  • 4 plakjes kaas bijvoorbeeld Goudse kaas
  • Gemalen kokos
  • Boter

Instructies

  • Bedek elke schijf ananas met een plakje kaas en strooi er wat gemalen kokos over.
  • Bestrijk 4 stukjes aluminiumfolie lichtjes met boter.
  • Leg op elk stuk folie een schijf ananas met kaas.
  • Vouw het aluminiumfolie goed dicht om pakketjes te vormen, zodat de kaas niet kan weglopen.
  • Verhit de barbecue tot middelhoog vuur.
  • Leg de pakketjes op de barbecue en grill ze gedurende ongeveer 7 minuten, of totdat de kaas gesmolten is en de ananas zacht en lichtbruin is geworden.
  • Haal de pakketjes van de barbecue en serveer ze direct.

Notities

Serveer deze gegrilde ananas met kaas en kokos als bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of als verrassend dessert na een barbecue.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past goed een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een demi-sec Champagne, die de zoete en hartige smaken mooi balanceert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Thaise rundvleescurry van Astrid Veltman

Thaise rundvleescurry van Astrid Veltman

Recept categorieën: Curry's, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 biefstukken
  • 100 gram sperziebonen
  • zout
  • 1 kleine rode paprika
  • 3 bosuitjes
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels olie
  • 1/2-1 eetlepel Thaise rode currypasta pot, Thai Kitchen
  • 2 dl kokosmelk
  • 2 eetlepels Thaise vissaus

Instructies

  • Snijd de biefstuk dwars op de draad in plakjes en laat die in ± 10 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Maak de sperziebonen schoon, halveer ze en kook ze in een pan met ruim kokend water en zout in ± 5 minuten beetgaar.
  • Spoel ze in een zeef af en laat ze uitlekken.
  • Maak de paprika schoon, snijd hem in brede repen en halveer die.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze schuin in stukken van 3 cm.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil eraf en pers de limoen uit.
  • Verhit de wok tot gloeiend heet en laat de olie over de panbodem uitvloeien.
  • Bak de plakjes biefstuk al omscheppend op hoog vuur in ± 2 minuten rondom bruin, schep ze op een warm bord en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Schep de paprika, de bosuitjes en de sperziebonen door het bakvet, voeg naar smaak currypasta toe en roerbak het geheel op hoog vuur nog ± 3 minuten.
  • Meng de limoenrasp en het sap, de kokosmelk, de vissaus en de biefstuk door
  • de groenten en laat het gerecht op matig vuur nog ± 3 minuten sudderen.
  • Serveer met pandanrijst.

Japanse rosbiefrolletjes

Japanse rosbiefrolletjes

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Japan
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kleine komkommer
  • 2 eetlepels sladressing vinaigrette
  • ½ kleine rode paprika
  • 4 bosuitjes
  • rosbief 4 plakjes ± 200 gr
  • 100 gram rijstmie of 250 gr mihoen
  • 2 eetlepels olie
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels sojasaus Chinese Emperor
  • 2 eetlepels droge sherry

Instructies

  • Was de komkommer en snijd hem met een kaasschaaf in plakjes.
  • Roer in een kom de komkommer en dressing door elkaar.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Maak de paprika schoon, was hem en snijd hem in de lengte in acht reepjes.
  • Halveer 2 bosuitjes in de lengte, snijd de rest in ringetjes.
  • Leg aan de korte zijde van elk plakje rosbief 2 reepjes paprika en een stukje
  • bosui (snijd zonodig de paprika en bosui bij).
  • Rol de plakjes vanaf de korte kant op en steek ze vast met een
  • cocktailprikker.
  • Voeg van het vuur af de mie aan de pan met kokend water toe en laat dit ± 4
  • minuten staan.
  • Laat de mie dan in een zeef uitlekken.
  • Verhit intussen in een koekepan de olie en bak daarin de rosbiefrolletjes in
  • ± 3 á 4 minuten rondom bruin.
  • Bestrooi ze met zout en peper, schep ze uit de pan op een bord en houd ze
  • warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg aan het achtergebleven bakvet 1 eetlepel water, sojasaus en sherry toe
  • en roer het aanbaksels los.
  • Verwijder uit de rolletjes de cocktailprikker en snijd ze met een scherp mes
  • schuin doormidden.
  • Verdeel de Mie over twee borden, leg de rolletjes rosbief ernaast en schenk
  • de saus erover en erlangs.
  • Schep de komkommer ernaast en strooi er de ringetjes bosui over

Aardappelcarrés

Aardappelcarrés

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • cakevorm lengte ca. 28 cm,
  • stuk bakpapier van ca. 28 x 9 cm

Ingrediënten

  • 750 g vastkokende aardappels
  • 2 eieren
  • liter slagroom
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ zakje basilicum à 15 g
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 theelepels boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Schil de aardappels, was ze en schaaf ze (met een kaasschaaf) in flinterdunne plakjes.
  • Meng in een kom de eieren, slagroom en de helft van de kaas.
  • Knip de basilicum erboven fijn en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Vet de cakevorm in met 1 theelepel boter.
  • Bekleed de bodem met bakpapier.
  • Leg op de bodem 1/4 deel van de aardappelplakjes.
  • Strijk 1/4 deel van het eiermengsel erover uit.
  • Herhaal dit nog drie keer.
  • Strooi de rest van de kaas erover en dek de vorm af met aluminiumfolie.
  • Bak de aardappelcake afgedekt in het midden van de oven ongeveer 1 uur, tot hij gaar is.
  • Verwijder de folie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Laat de bovenkant van de cake in nog ca. 10 minuten goudbruin worden.
  • Neem de cake uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vet een bakplaat in met de rest van de boter.
  • Snijd voorzichtig de rand van de cake los.
  • Leg een plank op de vorm, keer deze om en schud voorzichtig zodat de cake uit de vorm komt.
  • Verwijder het bakpapier.
  • Leg een andere plank op de cake en keer deze nogmaals voorzichtig.
  • Snijd de cake in de lengte doormidden.
  • Snijd elke helft in 6 vierkantjes.
  • Zet de carrés op de bakplaat en verwarm ze in het midden van de oven gedurende ca. 10 minuten.
  • Plaats de carrés op de borden.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelcarrés als een bijzondere en smaakvolle traktatie. Perfect als bijgerecht bij verschillende maaltijden.

Aardbeien rabarbertaart

Aardbeien rabarbertaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

voor het deeg

  • 200 g gezeefde bloem
  • 50 g amandelpoeder
  • 100 g fijne griessuiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 ei
  • 150 g malse boter

voor de vulling

  • 750 g aardbeien
  • 1 kg rabarber
  • 6 blaadjes rode gelatine
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • sap van 1 citroen
  • 150 g fijne griessuiker
  • 300 g dubbele room
  • 2 eetlepel(s) aardbeienjam
  • 2 eetlepel(s) gebrande nootjes
  • 2 dl verse room

Instructies

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg goed door, rol het uit en bekleed daarmee een springvorm.
  • Vorm een 3 cm hoge rand.
  • Prik de deegbodem een paar keer in met een vork, beleg met aluminiumfolie en gedroogde bonen en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Bak 20-25 minuten in de op 200°C voorverhitte oven en laat afkoelen.
  • Maak de gewassen rabarber schoon, snijd klein en stoof 5 minuten in 1 dl water.
  • Los de voorgeweekte en uitgeknepen gelatine op in de rabarber.
  • Voeg de helft van de schoongemaakte, kleingesneden aardbeien toe, breng op smaak met citroensap en suiker en pureer met de staafmixer.
  • Spatel er vervolgens de opgeklopte dubbele room door.
  • Schep het romige vruchtenmengsel in de deegbodem en laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de springvorm, bestrijk de taartrand rondom met licht verwarmde aardbeienjam en bedek met gebrande nootjes.
  • Klop de verse room stijf met suiker naar smaak .
  • Garneer de taart met toefjes slagroom en de rest van de aardbeien.

Creme Bruleé van Hetty van Es

Creme Bruleé van Hetty van Es

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 dl. volle melk
  • 2 ½ dl. room
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 100 gram suiker
  • 5 eierdooiers.
  • 4 eetlepel(s) rietsuiker

Instructies

  • Merg uit het vanillestokje schrappen.
  • Het stokje aan de melk toevoegen.
  • Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen.
  • Langzaam laten afkoelen.
  • Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven.
  • Al roerend de room erbij gieten.
  • Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer.
  • Het mengsel overdoen in ramekins (kleine potjes van glas of porselein) en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden, afgedekt met aluminiumfolie.
  • Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
  • Presentatie:
  • De creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren.
  • Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.