Krokante Kruidenkaasdelicatesse

Krokante Kruidenkaasdelicatesse

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Tussendoortje, Warme hapjes
Servings: 1 kruidenkaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram bloem
  • 50 gram panko broodkruim
  • 2 takjes tijm
  • 1 eetlepel honing
  • 1 ei
  • 1 kruidenkaas bijvoorbeeld camembert of brie
  • Toastjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de middelste grillstand of op 220 graden Celsius als je geen grillstand hebt.
  • Bereid drie schaaltjes voor: één met bloem, één met geklutst ei en één met panko broodkruim.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Wentel de kruidenkaas voorzichtig door de bloem, vervolgens door het geklutste ei en tot slot door de panko broodkruim.
  • Zorg ervoor dat de kruidenkaas aan alle kanten bedekt is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Herhaal deze stap nogmaals voor een extra krokante korst.
  • Leg de gepaneerde kruidenkaas op het bakpapier.
  • Besprenkel met een beetje olijfolie en bak de kruidenkaas ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de korst goudbruin is en de kaas zacht genoeg is om doorheen te dippen met een toastje.
  • De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van je oven.
  • Haal de gebakken kruidenkaas uit de oven en besprenkel met honing en tijm.

Notities

Serveer de krokante kruidenkaasdelicatesse met toastjes.
Deze krokante kruidenkaasdelicatesse vraagt om een wijn die de rijke en romige smaken aanvult. Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze. Hun frisheid en fruitige tonen zullen de smaken van de kruidenkaas accentueren zonder te overheersen

Smoky Tex-Mex Feestmaal

Smoky Tex-Mex Feestmaal

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijfilets in dunne repen gesneden
  • 5 theelepels Tex-Mex kruidenmix
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 handvol geraspte cheddar
  • 1 handvol geraspte mozzarella
  • ½ rode paprika
  • ½ gele paprika
  • ½ groene paprika
  • ½ oranje paprika
  • 125 milliliter zure room
  • 12 kleine tortilla's
  • 2 limoenen
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • Platbladige peterselie

Tomatensalsa

  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel olijfolie extra vierge
  • 1 vleestomaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Meng de kippendijrepen met Tex-Mex kruidenmix, honing en olijfolie in een kom tot de kip gelijkmatig bedekt is met de kruidenmix.
  • Verspreid de gekruide kip gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Snijd de paprika's in reepjes en voeg ze toe aan de bakplaat met de gekruide kip.
  • Meng alles goed door elkaar zodat de kruiden en groenten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20 minuten.
  • Bereid intussen de tomatensalsa door de vleestomaat in blokjes te snijden en te mengen met fijngesneden rode ui, rode wijnazijn, extra vierge olijfolie en gehakte platbladige peterselie.
  • Snijd de limoenen in partjes en de avocado in plakjes.
  • Pluk wat blaadjes platbladige peterselie en pel de rode ui en snijd deze in halve ringen.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verwijder overtollig vocht.
  • Bestrooi de Tex-Mex mix met geraspte cheddar en mozzarella.
  • Zet de bakplaat nog 3 minuten terug in de oven om de kaas te laten smelten.

Notities

Serveer de Tex-Mex feestmaal op tafel, gegarneerd met limoenpartjes, plakjes avocado, rode uienringen, tomatensalsa, klodders zure room, platbladige peterselie en kleine tortilla's (optioneel kort verwarmd).
 
De smaken van de Tex-Mex feestmaal vragen om een levendige en fruitige wijn om ze aan te vullen. Een gekoelde Zinfandel of een fruitige Rosé past hier perfect bij. Hun verfrissende karakter en fruitige tonen vormen een geweldige aanvulling op de kruidige en hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal

Knapperige Pringles Kipnuggets

Knapperige Pringles Kipnuggets

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Snack
Servings: 24 Pringles Kipnuggets
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 4 kipfilets
  • 2 eieren
  • 2 theelepels Kippetje Kruidenmix
  • 1 bus Pringles chips
  • Saus naar keuze

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de kipfilets dwars in plakken van ongeveer 1,5 centimeter dik.
  • Kruid de kip met de Kippetje Kruidenmix.
  • Open de bus Pringles en maal de inhoud in een hakmolen tot kleine stukjes (niet te fijn, groter dan kruimels).
  • Doe de gemalen chips terug in de bus.
  • Klop de eieren los in een kom.
  • Zet je werkplek klaar van links naar rechts: kipstukken, kom bloem, kom met losgeklopte eieren, en de bus met gehakte Pringles.
  • Haal de kipstukken één voor één door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de gehakte Pringles in de bus.
  • Sluit de bus af met de dop en schud krachtig totdat de kip gelijkmatig bedekt is met de chips.
  • Houd tijdens het schudden je hand op de dop om morsen te voorkomen.
  • Leg de gepaneerde kipstukken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveer de knapperige Pringles Kipnuggets met een saus naar keuze.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 1g

Gelaagde Tosti met Bechamelsaus uit de Airfryer

Gelaagde Tosti met Bechamelsaus uit de Airfryer

Deze gelaagde tosti met bechamelsaus uit de airfryer is een luxueuze twist op de klassieke tosti. Romige bechamelsaus, hartige ham, smeltende kaas, en sappige tomaat worden perfect samengebracht in lagen tussen knapperig brood. Ideaal voor een snelle, maar heerlijke lunch!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Saus, Tosti's, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2 tosti's
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de tosti:

  • 6 handenvol geraspte jonge kaas
  • 6 sneetjes wit brood
  • 4 grote plakken ham
  • 1 tomaat

Voor de bechamelsaus:

  • 25 g ongezouten roomboter
  • 30 g bloem
  • 350 ml melk
  • ½ bouillonblokje
  • ¼ theelepel nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 190 graden Celsius.
  • Smelt de roomboter op laag vuur zonder deze te laten verkleuren.
  • Voeg de bloem toe en laat deze enkele minuten garen terwijl je regelmatig roert met een siliconen spatel.
  • Voeg geleidelijk de koude melk toe terwijl je continu roert met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het bouillonblokje en de nootmuskaat toe zodra de bloem volledig is opgenomen.
  • Blijf roeren totdat je een gladde bechamelsaus hebt.
  • Besmeer één sneetje brood met een laagje bechamelsaus.
  • Leg hierop een plak ham en strooi er een handvol geraspte kaas over.
  • Zorg ervoor dat de ham niet uitsteekt om verbranding te voorkomen.
  • Leg een tweede sneetje brood erop en herhaal de lagen met bechamelsaus, ham, en kaas.
  • Leg het derde sneetje brood bovenop.
  • Bestrijk de bovenkant van de tosti met bechamelsaus en bestrooi met nog een handvol geraspte kaas.
  • Snijd de tomaat in plakjes en leg deze bovenop de tosti.
  • Plaats de gelaagde tosti in de airfryer op bakpapier en bak goudbruin in ongeveer 7 minuten op 190 graden Celsius.
  • Serveer de tosti direct, eventueel met een frisse salade of een dipsaus.

Notities

Combineer met een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chenin Blanc, die de romigheid van de bechamelsaus en de hartigheid van de kaas mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Eiwitschuim Pavlova met Aardbeien en Balsamico

Eiwitschuim Pavlova met Aardbeien en Balsamico

Een luchtige pavlova met aardbeien en een vleugje balsamico voor een verfijnd dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ei, Fruit
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 250 g aardbeien
  • Versgemalen peper
  • Scheutje balsamicoazijn
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout in een vetvrije kom tot stijve pieken ontstaan.
  • Voeg geleidelijk de witte basterdsuiker toe en klop door tot het mengsel wit en glanzend is.
  • Spatel de maïzena en witte wijnazijn voorzichtig door het eiwitschuim.
  • Schep het schuimmengsel op de bakplaat en vorm een cirkel met een kuiltje in het midden.
  • Bak de pavlova gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet daarna de oven uit en laat de pavlova volledig afkoelen in de oven.
  • Was de aardbeien en snijd ze in stukken.
  • Meng ze met versgemalen peper en een scheutje balsamicoazijn.
  • Klop de slagroom stijf en vul het kuiltje van de pavlova ermee.
  • Garneer de pavlova met de gemarineerde aardbeien.

Notities

Serveer direct voor een luchtig en fris dessert.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 23g

Plaattaart met Biet, Peer & Geitenkaas

Plaattaart met Biet, Peer & Geitenkaas

Deze levendige plaattaart, samengesteld met rode bieten, peer en geitenkaas, is een smaakvolle combinatie en een waar kunstwerk voor het oog. Geniet ervan!
Recept categorieën: Fruit, Kaas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte rode bieten
  • ½ el milde olijfolie
  • 2 Conference peren
  • 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 100 g zuivelspread met knoflook en kruiden
  • el vloeibare honing
  • 100 g Bettine salade bolletjes geitenkaas naturel
  • 15 g verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd ondertussen de rode bieten in dunne plakjes en meng ze met de olijfolie, peper en eventueel zout.
  • Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
  • Leg de plakjes diepvries bladerdeeg in een rechthoek op een met bakpapier beklede bakplaat, laat ze elkaar iets overlappen en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk het deeg met de zuivelspread.
  • Verdeel de plakjes biet en peer afwisselend over het deeg.
  • Besprenkel het geheel met honing en breng op smaak met peper.
  • Bak de plaattaart ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
  • Voeg de laatste 10 minuten de geitenkaasballetjes toe, scheur de blaadjes basilicum in stukjes en bestrooi de plaattaart hiermee.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke plaattaart met biet, peer en geitenkaas!

Ierse Aardappeltaart met Peren en Cheddar

Ierse Aardappeltaart met Peren en Cheddar

Een heerlijke Ierse taart met lagen aardappels, peren en romige cheddar, perfect voor herfstige dagen.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg bijvoorbeeld Danerolles, koeling
  • 600 g aardappels in schil gekookt
  • Zout en peper
  • 400 g rijpe peren geschild en in dunne plakken
  • 300 g cheddar kaas in plakken
  • 1 ¼ dl zure room
  • 3 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Voorbereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed een springvorm met bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
  • Bereiding:
  • Leg bakpapier en steunvulling op het bladerdeeg en bak het gedurende 15 minuten in de oven.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
  • Voeg een laag peren en vervolgens een laag cheddar toe.
  • Herhaal deze lagen en bedek de taart met dakpansgewijs geschikte aardappels.
  • Meng zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
  • Giet het mengsel over de taart.
  • Bak de taart gedurende 30-40 minuten in de oven totdat de aardappels gaar zijn.

Notities

Wijnadvies:
Probeer deze taart met een frisse, fruitige wijn zoals Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 18g | Vet: 32g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Tartelettes met Griet en Jonge Prei

Tartelettes met Griet en Jonge Prei

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 6 ronde vormpjes (doorsnede 10 cm), ingevet;
  • ovenschaal, beboterd;
  • steunvulling

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
  • ½ dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon
  • 1 ¾ dl slagroom
  • 350 g prei in dunne ringen
  • 15 g boter
  • Zout en versgemalen witte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleden hiermee de ingevette vormpjes.
  • Bak ze blind in de oven gedurende 10 minuten.
  • Verwijder de vulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten totdat ze lichtbruin zijn.
  • Leg de stukken vis naast elkaar in een beboterde ovenschaal.
  • Schenk de witte wijn en visbouillon erover.
  • Breng tegen de kook aan op het fornuis.
  • Dek af met beboterd aluminiumfolie en zet 1 minuut in de oven.
  • Schep de vis uit de schaal en houd het warm.
  • Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
  • Voeg de room en de helft van de prei toe.
  • Laat het inkoken tot sausdikte.
  • Verhit de boter en bak de rest van de prei met zout en peper gedurende 5 minuten zachtjes.
  • Verdeel de gebakken prei over de tartelettes en leg de vis erbovenop.
  • Verwarm nog 3 minuten in de hete oven.
  • Schep een beetje saus over de vis voor het serveren.

Notities

Geniet van deze tartelettes met griet en jonge prei als verfijnd voor- of tussengerecht!

Chocolade Schuimpuntjes

Chocolade Schuimpuntjes

Recept categorieën: Chocolade, Gebak
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 75-100 g pure chocolade
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de eiwitten in een droge en vetvrije kom.
  • Klop de eiwitten los en voeg tijdens het kloppen de helft van de suiker toe.
  • Meng dan de rest van de suiker erdoor.
  • Doe het schuim in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit toefjes op de bakplaat.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Het schuim is klaar als het stevig aanvoelt.
  • Trek het bakpapier met de schuimpuntjes op een rooster en laat ze afkoelen.
  • Hak de chocolade fijn en smelt deze met olie au bain-marie of in de magnetron.
  • Laat het iets afkoelen en doop de onderkant van de schuimpuntjes erin.
  • Laat de schuimpuntjes uitharden op een stuk bakpapier.

Gerookte Makreel met Kikkererwten Salade

Gerookte Makreel met Kikkererwten Salade

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten à 410 g
  • 1 eetlepel curry madras blikje, à 93 g, Jonnie Boer voor Euroma
  • 2 rode uien
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 g
  • 1 theelepel curry madras
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 komkommer
  • 1 zakje luxe veldsla à 85 g
  • 240 gram makreelfilet

Instructies

  • Spoel de kikkererwten af, droog ze en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi met 1 eetlepel curry madras en zout naar smaak.
  • Rooster ze in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in ca. 20 min. krokant.
  • Snijd ondertussen 2 rode uien in dunne, halve ringen.
  • Rasp de groene schil van 1 limoen en pers de vrucht uit.
  • Meng het sap met de ui en voeg 1 eetlepel kristalsuiker en 2 eetlepels witte wijnazijn toe.
  • Roer 1 bekertje crème fraîche los met de limoenrasp, 1 theelepel curry madras, 2 eetlepels mayonaise en peper en zout naar smaak.
  • Schaaf de komkommer in de lengte in linten met de kaasschaaf en rol ze op.
  • Verdeel 1 zakje luxe veldsla over een bord, schep er toefjes currycrème op en breek de makreelfilet er in stukken over.
  • Garneer met de komkommer, rode ui en kikkererwten.
  • Serveer eventueel met extra partjes limoen.