Honing-Gember Pompoencake

Honing-Gember Pompoencake

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Cake:

  • 340 g honing
  • 250 g pompoenvruchtvlees
  • 200 g bloem of glutenvrije bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda of zuiveringszout
  • 1 snufje zout
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 tl nootmuskaat
  • Sap en rasp van 1 citroen

Glazuur:

  • 4 el poedersuiker
  • 2 el citroensap
  • 4 stukjes gekonfijte gember

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier.
  • Vet het bakpapier lichtjes in.
  • Rasp de pompoen.
  • Meng in een kom de bloem met zout, bakpoeder, zuiveringszout, gemberpoeder, koekkruiden en nootmuskaat.
  • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten.
  • Verwarm de honing in de magnetron, voeg de geraspte pompoen toe en roer goed door.
  • Voeg het honing-pompoenmengsel toe aan de droge ingrediënten (in het kuiltje) en meng geleidelijk met een siliconen garde tot een nat beslag ontstaat.
  • Bak de cake ongeveer 45 minuten in het midden van de oven, tot deze gaar is.
  • Laat de cake afkoelen op een rooster.

Glazuur:

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur goed door elkaar.
  • Sprenkel het glazuur over de afgekoelde cake.

Notities

Wijnadvies:

Deze cake met zijn rijke en aromatische smaken van honing en gember past goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 4g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 52g

Bad man banoffee pie

Bad man banoffee pie

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk 400 g
  • 220 g volkoren koekjes
  • 200 g gezouten boter
  • 2 grote bananen
  • 400 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • melkchocolade

Instructies

  • Leg het blik gecondenseerde melk helemaal onder water in een steelpan.
  • Laat circa 2 uur doorkoken.
  • Voeg tussendoor eventueel water toe om te zorgen dat het blikje onder water blijft.
  • Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of sla ze kapot met een deegroller.
  • Smelt de boter in een sauspan en voeg de koekkruimels toe.
  • Warm door tot alle boter is opgenomen door de koekkruimels.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk ze stevig aan met je vingertoppen.
  • Zet de springvorm in de vriezer tot de bodem stevig is geworden.
  • Als het blik gecondenseerde melk volledig is afgekoeld, kun je deze voorzichtig open maken.
  • Verdeel de inhoud over de taartbodem met de bolle kant van een lepel.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamel.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille-extract tot deze lobbig is en verdeel deze over de taart.
  • Rasp de chocolade over de taart.

American chocolate chip cookies

American chocolate chip cookies

Recept categorieën: Koek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 175 g boter
  • 1 ei
  • 50 g suiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 180 g bloem
  • 0.5 tl baksoda
  • 0.25 tl zout
  • 100 g pure chocoladedruppels

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Klop het ei met de suiker, een snufje zout, vanille-extract en gesmolten boter.
  • Meng de bloem, baksoda en chocoladedruppels in een grote kom.
  • Maak een kuil in het midden en giet daar de natte ingrediënten op.
  • Meng de natte met de droge ingrediënten tot een dik beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg met een theelepel bolletjes deeg op de bakplaat.
  • Vries de bakplaat met deegbolletjes in circa 30 minuten in.
  • Haal de bolletjes uit de vriezer en bak de chocolate chip cookies in circa 8 tot 10 minuten in de oven.
  • Zorg voor genoeg ruimte tussen de koekjes.
  • De koekjes zijn gaar als de buitenkant knapperig is en het midden nog zacht is.
  • Laat volledig afkoelen en bewaar circa 3 dagen in een luchtdichte koektrommel.

Notities

je kunt de deegbolletjes circa 3 maanden in de vriezer bewaren.

Romige Hete Bliksem met Goudreinetten

Romige Hete Bliksem met Goudreinetten

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 491kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels geschild
  • 6 goudreinetten in dobbelstenen (niet schillen)
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 100 g emmentaler kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de aardappels in water met wat zout in 20-25 minuten gaar.
  • Leg de stukken appel op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bestrooi ze met zout en peper en laat ze 15 minuten garen in de hete oven.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappels af en stamp ze met de olijfolie, de warme melk, zout en peper tot een romige puree.
  • Meng de helft van de bosui en alle kaas door de puree.
  • Schep er op het laatst voorzichtig de warme appelblokjes door zodat ze heel blijven.
  • Strooi voor het serveren de rest van de bosui over de hete bliksem.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 491kcal | koolhydraten: 71g | Protein: 17g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 19g

Pompoenpit Afbreekbroodjes

Pompoenpit Afbreekbroodjes

inclusief rijzen1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie voor invetten
  • 1 pak mix voor witbrood
  • 65 g pompoenpitten
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiden van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak mix voor witbrood.
  • Toevoegen van de pompoenpitten:
  • Kneed de pompoenpitten door het deeg.

Eerste rijs:

  • Laat het deeg rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Vormen van het deeg:

  • Verdeel het deeg na de eerste rijs in 4 gelijke stukken.
  • Vorm elk stuk deeg tot een reep van ongeveer 10 x 15 cm.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Voorbereiden van de broodjes:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet een groot mes in met olijfolie.
  • Snijd elk stuk deeg in 6 gelijke rechthoekjes, maar snijd niet helemaal door.
  • De broodjes moeten aan elkaar blijven zitten.

Bakken van de broodjes:

  • Plaats de repen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de afbreekbroodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de afbreekbroodjes warm aan tafel en breek ze in stukjes.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze hartige broodjes past een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc goed. De subtiele smaak van de pompoenpitten en het brood worden mooi aangevuld door de fruitige en frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

Zoete Appel-Abrikozenbroodjes

inclusief 1 uur rijstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 10 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 friszoete en aromatische appel
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 45 g garneeramandelen
  • 450 g mix voor witbrood
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 g boter
  • 250 ml appelsap
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Snijd de gedroogde abrikozen ook in kleine stukjes.
  • Maal de amandelen grof in de keukenmachine.
  • Doe de broodmix, kaneel, appel, abrikozen en gemalen amandelen in een grote mengkom en schep alles goed door elkaar.
  • Voeg de helft van de boter toe.
  • Voeg beetje bij beetje de appelsap toe en meng het geheel met een mixer of met je handen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed de deegbal goed door en leg terug in de kom.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat 10 minuten rusten.
  • Bestuif je handen met bloem.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de bolletjes op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de broodjes uit de oven.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de broodjes ermee.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker.
  • Laat de broodjes afkoelen.
  • Bestrooi vlak voor het serveren opnieuw met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zoete broodjes met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een dessertwijn zoals Sauternes. Deze wijnen vullen de fruitige en zoete smaken van de broodjes mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

Cashewnotentaartje met Hartige Kaaskorst

inclusief 15 minuten rusttijd1 uur 15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g bloem + extra om te bestuiven
  • 150 g extra belegen kaas geraspt
  • Mespunt witte peper
  • 125 g koude boter
  • 3 el pure honing
  • 125 ml slagroom
  • 200 g gezouten cashewnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Meng in een kom de bloem, geraspte kaas en witte peper.
  • Snijd de koude boter met twee messen door het bloemmengsel totdat het op grove kruimels lijkt.
  • Kneed met koele handen snel tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van Ø 26 cm.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en druk het goed aan.
  • Verwarm de honing in een steelpan.
  • Roer de slagroom erdoor en verhit tot aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de grof gehakte cashewnoten erdoor.
  • Strijk het notenmengsel gelijkmatig uit over het deeg in de springvorm.
  • Bak het taartje in het midden van de oven in 45-50 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het taartje iets afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de hartige en zoete smaken van dit cashewnotentaartje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa’s

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa's

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olie
  • eetlepel sambal
  • eetlepel suiker
  • eetlepel kerriepoeder
  • ½ eetlepel komijn
  • 450 g voorgekookte aardappeldobbeltjes
  • eetlepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • ½ kleine witte kool
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 200 g kokoscrème doosje cèreamed coconut
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de helft van de ui en knoflook met ½ eetlepel sambal, ½ eetlepel suiker, 1 eetlepel kerriepoeder en de komijn.
  • Voeg de aardappelblokjes, 1½ eetlepel bouillonpoeder en 200 ml water toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappels ongeveer 10 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Laat iets afkoelen.
  • Maak intussen de groenten schoon.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Snijd de prei schuin in ringen van ca.
  • 1½ cm breed.
  • Halveer de wortel en courgette in de lengte en snijd ze schuin in plakken.
  • Snijd de kool grof.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg diagonaal en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de helft van de deegdriehoekjes en dek af met de resterende driehoekjes.
  • Bestrijk de randen met water en druk stevig dicht.
  • Klop het ei los, leg de deegdriehoekjes op de bakplaat, bestrijk de bovenkant met het ei en bak in het midden van de oven in ca.
  • 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Verhit de rest van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de resterende ui en knoflook ca.
  • 2 minuten zachtjes met de rest van de sambal, suiker en kerriepoeder.
  • Voeg de rest van de bouillonpoeder en 300 ml water toe.
  • Schep de kool en wortel erdoor en laat met deksel op de pan ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Voeg de bloemkool, prei en courgette toe en laat nog eens ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Pers intussen de citroen uit.
  • Meng de kokoscrème en het citroensap door de groenten en blijf omscheppen tot de kokoscrème goed is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur, knip de koriander erboven fijn en roer door de curry.
  • Serveer de groentecurry met de warme aardappel samosa's.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentecurry met een verfrissende Riesling. De lichte en fruitige smaak van de Riesling complimenteert de pittige en kruidige smaken van de curry en samosa's.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 7g