Deegflapjes met kaasvulling
AllerHande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 vellen fillobladerdeeg á 250 g, diepvries, Easy Bakery,
- 50 g boter of margarine
- 100 g verse roomkaas
- 1 eierdooier
- 75 g geraspte belegen kaas of oude kaas,
- 8 sprietjes bieslook
ca. 2 uur van tevoren fillobladerdeeg volgens gebruiksaanwijzing laten ontdooien.
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
In pannetje boter smelten.
In kom roomkaas, eierdooier en geraspte kaas door elkaar roeren.
Bieslook boven kom fijnknippen en door kaasmengsel roeren.
Plakjes fillobladerdeeg dun met boter bestrijken, dubbelvouwen en in lengte halveren.
Nieuwe bovenkant met boter bestrijken.
Midden op elk plakje deeg 1/8 deel van room kaasmengsel scheppen.
Punten van deeg samen nemen en vastbinden met touwtje.
Met boter bestrijken.
Pakketjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaarbakken.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Soesjes met sinaasappelroom
Aller Hande 1997
Recept categorieën: Gebak
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g boter of margarine,
- 1 mespunt zout
- 60 g bloem
- 2 eieren
- 4 blaadjes witte gelatine
- 2 sinaasappels
- 250 ml slagroom
- 1 dl vanillevla
- poedersuiker uit strooibus,
- zilverpillen potje, Baukje,
- 2 eetlepels suiker
Voorbereiden:
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
In pan 1 dl water aan de kook brengen.
Boter toevoegen en laten smelten.
Zout en bloem toevoegen en blijven roeren tot bal deeg ontstaat.
Van vuur af eieren één voor één door deeg roeren.
Met behulp van 2 dessertlepels 20 bergjes deeg op bakplaat scheppen.
In midden van oven soesjes in 15 à 20 minuten lichtbruin en gaarbakken, na 10 minuten baktijd oventemperatuur verlagen naar 200 °C of gasovenstand 4.
Oven uitschakelen en soesjes nog ca. 5 minuten laten staan.
Soesjes op rooster leggen en laten afkoelen.
Intussen in kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
1 Sinaasappel goed schoonboenen.
Schil eraf raspen. Sinaasappels uitpersen en 11/2 dl sap afmeten.
In pannetje 2 eetlepels water aan de kook brengen.
Gelatine goed uitknijpen.
Al roerend gelatine in heet water oplossen.
Sinaasappelsap erdoor roeren en iets lobbig laten worden.
Intussen 11/2 dl slagroom stijfkloppen met 1 eetlepel suiker.
Sinaasappelmengsel door vla roeren.
Sinaasappelrasp en slagroom erdoor spatelen.
In koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.
Bereiden:
Soesjes aan zijkant opensnijden.
Sinaasappelroom doorkloppen met mixer of garde en overdoen in spuitzak. Sinaasappelroom in soesjes spuiten.
Rest van slagroom met rest van suiker stijfkloppen.
Soesjes over vier bordjes verdelen.
Bestrooien met poedersuiker.
Garneren met slagroom en zilverpillen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Schuimtaartjes met citroenroom
Aller Hande 1997
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eiwitten
- 125 g witte basterdsuiker
- ½ theelepel kleurloze azijn
- ½ theelepel maïzena
- 1 citroen
- 1 dl zoete witte dessertwijn
- 125 ml slagroom
Voorbereiden:
Oven voorverwarmen op 125 °C of gasovenstand 1.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Op bakpapier 8 cirkels van ca. 8 cm doorsnede tekenen.
In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen.
Van suiker 1 eetlepel bewaren, rest van suiker lepel voor lepel door eiwit kloppen. Azijn erover sprenkelen en erdoor spatelen.
Maïzena boven eiwitschuim zeven en erdoor spatelen.
Eiwitschuim binnen rondjes op bakpapier scheppen en gladstrijken.
Eiwitschuim in midden van oven ca. 1 uur bakken.
In uitgeschakelde oven laten afkoelen.
Bakpapier voorzichtig van schuimpjes aftrekken.
Schuimpjes in plastic zak in trommel tot gebruik bewaren.
Bereiden:
Citroen goed schoonboenen.
Van citroen (met citroentrekker) reepjes van schil raspen.
Citroen uitpersen.
In pannetje wijn, citroensap en - rasp met rest van suiker aan de kook brengen en op hoog vuur in ca. 3 minuten laten inkoken.
Pan van vuur nemen en tot gebruik laten afkoelen.
In kom slagroom stijfkloppen.
2 Eetlepels wijn-citroensaus erdoor scheppen.
Slagroommengsel tot gebruik in koelkast bewaren.
Op vier borden elk 1 schuimrondje leggen.
Slagroommengsel erover verdelen, afdekken met andere schuimpjes.
Wijn-citroensaus erover en omheen sprenkelen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Worstenbroodjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor 4 worstenbroodjes:
- kant-en-klaar bladerdeeg rechthoekig
- 300 g kalfsgehakt
- gebakken gesnipperd sjalotje
- eetlepel paneermeel
- 1 ei
- snuifje cayennepeper
- enkele druppels tabasco
- peper
- zout
- verse kruiden naar keuze
Snipper een sjalotje en stoof tot ze bijna bruin zijn.
Meng het gehakt met alle andere ingrediënten.
Kruid af met peper en zout.
Bewaar het gehakt in de koelkast.
Leg het bladerdeeg van 24 x 54 cm op een licht bebloemd werkblad.
Snij deeglapjes van ongeveer 12 x 9 cm.
Bevochtig met een borsteltje het deeg met wat water.
Maak van het gehakt worstjes van ongeveer 75 g en 12 cm lang.
Leg in het midden van elk stukje bladerdeeg een worstje gehakt (evenwijdig met de kortste zijde).
De worstjes steken nu aan elke kant een beetje uit het deegrolletje.
Vouw de worstenbroodjes dicht en duw de deegnaad met een vork stevig samen.
Kwast ze in met losgeklopt eigeel en een scheutje melk
Snij met een mes bovenkant van de broodjes enkele keren kruislings in ter versiering.
Het is niet de bedoeling dat je doorheen het deeg snijdt
Laat de worstenbroodjes een kwartiertje rusten en bak ze af in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende 20 minuten.
Gehakt voor een worstenbroodje heeft wat pit nodig. Je mag dus royaal zijn met de tabasco en kruiden.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Miserable van Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Miserablebeslag:
- 400 g eiwit
- 80 g suiker
- 400 g amandelpoeder
- 400 g suiker
- 80 g bloem
Vulling boterroom:
- 200 g water
- 200 g suiker
- 2 vanillestokjes
- 8 eidooiers
- 480 g boter
Bereiding miserablebeslag:
Klop de eiwitten los en voeg de 80 g suiker strooisgewijs toe.
Blijf kloppen tot een stevig schuim.
Meng de suiker met het amandelpoeder en zeef samen met de bloem.
Spatel dit voorzichtig onder de eiwitten.
Zeker niet te lang mengen, anders bestaat er kans op 'invallen'.
Verdeel de massa gelijkmatig (ongeveer 2 cm dik) over een bakplaat bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak af gedurende 30 minuten.
Leg de plakken nadien meteen omgekeerd op een handdoek.
Bereiding boterroom:
Splijt een vanillestokje en breng het met het water en de suiker aan de kook.
Klop intussen de eidooiers tot een luchtige massa.
Verwijder het vanillestokje uit de suikersiroop.
Giet de hete suikersiroop op het eiermengsel en klop de massa koud (lichaamstemperatuur).
Voeg de malse boter in één keer toe en klop stevig tot een gladde crème.
Afwerking:
Snij de kantjes van het misérable-beslag af en verdeel de plak in 2 gelijke helften.
Vul een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede van 10 mm) en breng een royale laag boterroom aan.
Plaats het tweede stuk erop en druk lichtjes aan, strijk met een paletmes de boterroom langs de zijkanten gelijk met het beslag.
Bestrooi de bovenkant met wat poedersuiker.
Veeg met je handen het poedersuiker over de bovenkant om eventuele gaatjes te vullen.
Zeef daarna een laagje poedersuiker over de bovenkant.
Strooi eventueel een accentje met cacao-poeder.
Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Eclair
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Kookpot
Effen spuitbuisje 10 mm
borsteltje
Soezendeeg:
- 125 g melk
- 125 g water
- 5 g suiker
- 120 g boter
- 140 g bloem
- 5 eieren
- snuifje zout
Banketbakkersroom:
- 750 ml melk
- 7 eierdooiers
- 75 g suiker
- 60 g maïzena
- 1 vanillestok
Chocoladeglazuur:
- 200 g poedersuiker
- 30 g cacaopoeder
- 1 cl kokend water
Bereiding soezenbeslag:
Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder.
Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens onder de massa.
Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt.
De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam van de lepel glijdt.
Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen.
Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
Teken op een vel bakpapier 2 horizontale lijnen op 12 cm van elkaar.
Leg hierover een tweede vel bakpapier.
Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (diameter 10 mm) en vul met soezenbeslag.
Nu kan je mooi tussen de lijnen de ideale lengte van de éclairs spuiten.
Zorg dat de éclairs voldoende tussenruimte hebben (6 à 8 cm).
Bestrijk de bovenkant van de éclairs met losgeklopt ei en scheutje melk.
Bak de éclairs 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.
Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 10 minuten bakken.
Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Bereiding banketbakkersroom:
Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
Voeg dit toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook.
Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed.
Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater.
Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom meteen ook snel kan afkoelen.
Bereiding chocoladeglazuur:
Afwerking éclairs:
Snij de hoedjes van de éclairs en dompel deze in de chocoladeglazuur.
Zorg er voor dat het glazuur op lichaamstemperatuur is.
Laat het glazuur opstijven.
Vul intussen een spuitzak met de afgekoelde banketbakkersroom en spuit een royale hoeveelheid in de éclairs.
Plaats de hoedjes opnieuw op de éclairs en zet ze in papiertjes.
Bewaar de éclairs op een koele plaats.
Het droogroeren van de deegbal is zeer belangrijk. Bij slecht of te weinig droogroeren – of té veel eieren- zal je algauw platte producten krijgen.
Voeg nooit bloem toe aan een te vloeibaar deeg. De bloem werd niet meegekookt en zal niet worden opgenomen. Het enige wat je kan doen is een nieuw deegje maken en dit mengen met het té vloeibare deeg.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Kokosrotsjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 220 gr geraspte kokos
- 10 gr bloem
- 200 ml eiwit
- 180 gr suiker
Voeg de bloem en de geraspte kokos samen.
Giet het eiwit in een steelpan, voeg de suiker er al roerend bij en warm het mengsel lichtjes en roerend op op een vuur tot max 50°.
Verwarm de oven voor op 200°.
Voeg het kokos-bloem-mengsel al roerend bij het opgewarmd eiwit.
Meng tot je een homogene massa bekomt.
Vul een spuitzak met het deeg en spuit rotsjes op een bakplaat met bakpapier.
Laat 8 à 10 minuten bakken in de oven.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Moelleux au chocolat
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g suiker
- 250 g pure chocolade
- 250 g boter
- 7 eieren
Smelt de boter met de suiker en de chocolade op een zacht vuurtje.
Laat het zeker niet koken.
Zet intussen beboterde dresseer-ringen van ongeveer 5 cm doorsnede en 5 à 6 cm hoogte op een bakplaat met bakpapier.
Knip stroken bakpapier van 8 cm hoogte en zet deze langs de binnenkant van de ring.
Zorg er voor dat het papier elkaar ruim overlapt.
Roer als alles gesmolten is, de eieren één voor één onder de massa.
Wacht telkens tot elk ei is opgenomen door het beslag.
Vul de ringen tot ongeveer 1 cm van de rand van de inox.
Zet de bakplaat met gevulde ringen minstens 2 uren in de koelkast.
Verwarm de oven op 180°C.
Haal de bakplaat uit de koelkast en bak meteen af op 180°C gedurende 12 minuten.
Serveer meteen.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Chocoladebroodje met bananencompote
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 vierkant vel kant-en-klaar bladerdeeg van 40 x 40 cm
- pure chocolade
Bananencompote:
- 1 banaan
- snuifje suiker
- 1 cl honing
- sap van halve citroen
Bereiding bananencompote:
Neem een kommetje en prak met een vork de banaan.
Voeg snuifje suiker, de honing en het citroensap toe en meng.
Bereiding chocoladebroodjes:
Snij het bladerdeeg in rechthoekjes van 12 x 8 cm.
Leg op ¼ van de helft van de deeglapjes een stuk chocolade.
Lepel wat bananencompote op de chocolade.
Bestrijk het bladerdeeg even in met wat water om een betere hechting te krijgen.
Rol de bladerdeegstukjes op en duw de zijkanten goed aan.
Schik ze op de bakplaat.
Bestrijk met wat losgeklopt ei met een scheutje melk.
Laat de chocoladebroodjes bij voorkeur een halfuurtje rusten.
Bak af in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15 à 20 minuten.
Geen fan van banaan? Probeer dan eens de combinatie van peer met geroosterde amandelen en chocolade.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17
Shortbread
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 75 g fijne suiker
- 200 g bloem
Verwarm de oven voor op 150°c
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Klop in een kom de boter met 50 g suiker in 5 min. licht en romig.
Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
Maak er een bal van.
Bestuif het werkvlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 20 cm.
Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem in 12 punten.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het shortbread in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi de koek met de resterende suiker.
Laat de koek op de bakplaat afkoelen.
Breek het shortbread in punten en serveer ze op een schaal.
Shortbread is kruimelig Schots biscuit met een volle botersmaak.
Iedere Schotse familie heeft zijn eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van.
Dit is een ronde variant in koekpunten.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 17